FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 4 februari 2017

'Buffon (39) kan na WK 2018 nog door'

Gianluigi Buffon is inmiddels 39 jaar oud, maar wil nog niks weten van stoppen. De doelman heeft het WK van 2018 als doel, maar kan volgens zijn zaakwaarnemer langer door.

De Italiaan vierde afgelopen maand zijn 39ste verjaardag, maar laat nog altijd zien geweldig te kunnen keepen. Buffon heeft nog een contract tot het einde van volgend seizoen, maar dat betekent niet dat hij vervolgens een punt achter zijn carrière zal zetten.

Buffon wil schitteren op het WK van 2018 en de kans is aanwezig dat hij ook daarna actief zal blijven. "Hij wil het WK van 2018 in Rusland halen", vertelde zijn zaakwaarnemer, Silvano Martina, tegenover Rai Sport. "Maar als je naar zijn huidige vorm kijkt en naar de manier waarop hij van voetbal houdt, dan is het mogelijk dat hij na het WK door zal gaan."

Mocht Buffon een punt achter zijn carrière zetten, dan hebben de Italianen al een vervanger: Gianluigi Donnarumma. Het zeventienjarige talent stond al twee keer onder de lat bij de nationale ploeg en is een vaste waarde voor AC Milan.

Martina verwacht niet dat Donnarumma ooit de overstap naar Juventus zal maken. "Het is niet makkelijk om een speler weg te halen bij een grote club als Milan. Hij heeft veel liefde voor Milan en ik verwacht niet dat hij zal vertrekken."

El Ahmadi klaar voor Twente: "Als bezetenen getraind"

Karim El Ahmadi kan komend weekend voor het eerst sinds 17 december weer minuten maken voor Feyenoord. De middenvelder keerde fit terug van de Afrika Cup.

De afgelopen weken was El Ahmadi met Marokko actief op de Afrika Cup. Met zijn land schopte hij het tot de kwartfinale, waarin het door Egypte met 1-0 werd uitgeschakeld. Inmiddels is de middenvelder weer terug bij Feyenoord en is hij in staat om komend weekend in actie te komen.

"Ik ben alleen maar afgevallen. Het was een combinatie van warmte, zware wedstrijden en keihard trainen", vertelde El Ahmadi tegenover De Telegraaf. "Tijdens het trainingskamp in Dubai hebben we twee keer per dag als bezetenen getraind. In Gabon, waar het toernooi plaatsvond, trainden we stevig door tussen de wedstrijden."

Hierdoor is El Ahmadi fit genoeg om komend weekend in actie te komen. Tijdens de Afrika Cup maakte hij zich geen zorgen over Feyenoord. "Ik had een groot vertrouwen in onze groep. Ik keek wel voortdurend op mijn telefoon om de stand te zien tijdens wedstrijden."

"Later keek ik de samenvatting via internet. We hebben een stabiele groep en ik wist dat het goed zou gaan. De bekeruitschakeling betreur ik. Als we Vitesse hadden verslagen hadden, dan hadden we een grote kans om de beker te pakken. Nu gaan we volledig voor het kampioenschap. Het leeft enorm en ik ben ook niet verbaasd dat er niemand een transfer heeft gemaakt", aldus El Ahmadi.

Hond onder luid gelach van brug geworpen

Honden zijn tot veel dingen in staat, maar vliegen van een brug is er daar niet één van. Daar dacht de eigenaresse van een achtjarige Jack Russell echter anders over. De Amerikaanse wierp het arme beestje over de Blue Heron Boulevard Bridge in River Beach, Florida. De reden: ze was in de veronderstelling dat honden konden vliegen.

Getuigen vertelden de autoriteiten dat zij de vooralsnog onbekende vrouw de hond zagen gooien. Daarbij werd de kleine viervoeter, genaamd BJ, een slordige elf meter de diepte ingeslingerd. Kort hierna landde de hond op een onder de brug gelegen strand. Het beestje overleefde wonderwel, maar het hield wel een poot uit de kom over aan het ongeval.

The Sun Sentinel meldt dat de vrouw vrijwel direct na het werpen van de hond duidelijk hoorbaar lachte, zich uitkleedde en vervolgens het water onder de brug inging.

Een oplettende lifeguard zag het voorval en kwam onmiddellijk in actie, aldus het medium. Hij ontfermde zich direct over de gemankeerde BJ, zo zagen ook omstanders. "Het beestje deed pogingen om te zitten, maar dat lukte niet. Het was verschrikkelijk om het beestje in shock te zien. We moesten wel wegkijken. Het beestje jankte ontzettend", aldus een getuige.

De vrouw is meegenomen door de autoriteiten en wordt dierenmishandeling ten laste gelegd. Daarnaast is ze gedwongen opgenomen in een ziekenhuis voor geestelijke gezondheidszorg.

Hond onder luid gelach van brug geworpen (Foto: Getty Images)

Engeland op Six Nations in eigen huis langs Frankrijk

De Engelse rugbyers zijn de Six Nations zaterdag begonnen met een zege op Frankrijk: 19-16. Het is al weer de vijftiende zege op een rij voor de Engelsen, een nationaal record. 

Engeland besliste het duel met de grote rivaal Frankrijk met nog een kwartier te gaan. Een try van Ben Te'o en een rake conversie van Owen Farrell boog een 12-16 achterstand om in een 19-16 voorsprong. Deze voor sprong kwam voor de thuisploeg tenslotte niet meer in gevaar. 

Voor rust was de wedstrijd op Twickenham vooral een tactisch steekspel met veel overtredingen. Door drie rake penalty's voor beide ploegen was de stand 9-9 halverwege. Frankrijk nam in de tweede helft de leiding via een try van Rabah Slimani, maar dat bleek niet genoeg voor de overwinning.

Eerder op de dag won Schotland met 27-22 van Ierland. Zondag is nog het duel tussen Wales en Italië. Vorig jaar wist Engeland het toernooi op haar naam te schrijven door alle vijf de duels van de Six Nations te winnen. 

'Landelijke betoging tegen racisme in maart'

In maart willen diverse organisaties in Amsterdam een landelijke demonstratie houden in het kader van de internationale dag tegen racisme. Dat is zaterdag besproken op een nationale conferentie over racisme en discriminatie.

In totaal 250 deelnemers van diverse organisaties uit het hele land spraken zaterdag in de hoofdstad over dit onderwerp. "We willen op 18 maart een demonstratie houden vanwege de internationale dag tegen racisme op 21 maart", zei woordvoerder Abdou Menebhi.

Tijdens de conferentie werd iedereen ook opgeroepen op 15 maart te gaan stemmen tegen het 'populisme en extreemrechts'. "Het is belangrijk dat iedereen zijn stem hiertegen laat horen. Ook zijn we solidair met de islamitische gemeenschap en steunen de slachtoffers van islamofobie."

'Landelijke betoging tegen racisme in maart'
'Landelijke betoging tegen racisme in maart' (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 04/02/2017

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. PSV bezorgde Tim Krul een vervelend debuut in de Eredivisie door met 2-4 te winnen van AZ. Heracles won ondanks dat het een groot gedeelte van de wedstrijd met 10 man speelde met 1-3 van Willem II.

AZ

2 - 4

PSV

 17' Friday
 85' Friday
   13' Willems
 16' Willems
 41' Pereiro
 80' L.de Jong
 
 Gele kaart: Luckassen, (AZ), Ramselaar, Pereiro, Arias, v.Ginkel, (PSV)
 Rode kaart: S.Wuytens (71/2xg) (AZ),
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.079
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Krul
Hatzidiakos
v.Eijden
S.Wuytens
Wijndal
Luckassen
Bel Hassani (M.Seuntjens/75)
Rienstra
Jahanbakhsh
(v.Overeem/84)
Friday
García (Tankovic/69)
  Zoet
Arias
Schwaab
Moreno
Willems
Pröpper
Guardado
v.Ginkel (S.de Jong/ 84)
Pereiro (Bergwijn/69)
L.de Jong
Ramselaar (Hendrix/70)

Willem II

1 - 3

Heracles Almelo

 24' Sol(pen)    62' v.Ooijen
 65' Peterson
 68' Gosens
 
 Gele kaart: Croux, (Willem II), Droste, (Heracles Almelo)
 Rode kaart: , Castro (21) (Heracles Almelo)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 12.800
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
v.Anholt
Peters
Lachman
Tshimanga
Haye (Croux/67)
Lieftink
Kali
Koppers (Calcan/83)
Oulare (Falkenburg/59)
Sol
  Castro
Droste
Te Wierik
Hoogma
Gosens
Duarte (Fij/ 23)
Pelupessy
v.Ooijen
Kuwas (Navrátil/ 82)
Vermeij
Darri (Peterson/63)

Chili heeft branden onder controle

Chili heeft de enorme natuurbranden die de afgelopen twee weken woedden, onder controle. President Michelle Bachelet meldde dat er zaterdag geen nieuwe brandhaarden meer bij zijn gekomen en dat de noodtoestand wordt opgeheven.

Door de branden in het midden van het land zijn zeker elf mensen om het leven gekomen en 1610 huizen in de as gelegd. De schade wordt geschat op meer dan 300 miljoen euro.

Het land wordt al maanden door natuurbranden geteisterd. Sinds juli vorig jaar is daardoor meer dan 5860 vierkante kilometer droog bos en grasland afgebrand. Alleen al sinds begin dit jaar ging 3700 vierkante kilometer in vlammen op.

Chili heeft branden onder controle
Chili heeft branden onder controle (Foto: ANP)

'Te weinig aandacht voor gehoorschade'

Mensen gaan nog steeds niet voorzichtig genoeg met hun gehoor om. Er wordt al jaren gewaarschuwd voor de schade die harde geluiden kunnen veroorzaken, maar volgens de vereniging voor KNO-artsen werken preventiecampagnes niet.

Zo'n 10 tot 20 procent van de Nederlanders kampt met oorsuizen en dat percentage stijgt nog steeds, zegt de vereniging tegen RTL Nieuws.

"Wat mensen zich niet voldoende realiseren is dat je gedurende je hele leven gehoorschade oploopt. Het is niet alleen muziek of vuurwerk. Ook klussen in huis kan schade opleveren."

Als iemand gehoorschade heeft opgelopen is er ook niet veel meer aan te doen. "Gehoorschade is een geleidelijk proces", zegt de stichting. "Mensen nemen het eerst niet serieus omdat ze nergens last van hebben. Dan, op het moment dat het te laat is, is het onomkeerbaar."

'Te weinig aandacht voor gehoorschade'
'Te weinig aandacht voor gehoorschade' (Foto: ANP)

Oude schaatstijden herleven in mythisch Medeo met tien kilometer

Het schaatsen op de Winteruniversiade in Almaty heeft al de nodige prachtige beelden opgeleverd. Het toernooi wordt afgewerkt op de legendarische buitenbaan van Medeo, waar tot halverwege de jaren '80 meer dan honderd wereldrecords werden gereden.

Zaterdag was het weer raak, want het sneeuwde en dat deed het goed ook. Tijdens de tien kilometer bij de mannen kwam het met bakken uit de hemel en dus werden we getrakteerd op beelden die de kijker deden denken alsof iemand een filmpje uit de tijd van Ard en Keessie opgezet had. Een dikke laag sneeuw verzamelde zich op en rond het ijs, waar de Pool Daniel Tylka als een alpineskiër doorheen gleed. Vrijwilligers werkten zich het zweet in de bilnaad door ook gedurende de ritten als een malle te vegen en sneeuw te schuiven, om de wedstrijd zo eerlijk mogelijk te houden.

De wedstrijd kende met acht ritten niet extreem veel deelnemers, maar doordat er vaak gedweild moest worden duurde het allemaal erg lang. De Fransman Thomas Meline en de Rus Mikhail Starostin openden het bal met tijden die maar net onder de 15:30 minuten bleven - een halve eeuw geleden zou het goed zijn geweest voor een wereldrecord. In de laatste paar ritten begon het weer wat op te klaren en viel er minder sneeuw, terwijl ook de gereden tijden flink naar beneden gingen. Pas na ruim meer dan drie uur kon er gehuldigd worden.

Prachtige beelden van de tien kilometer in Medeo op zaterdag (Bron: YouTube)

Vooraf was er maar één duidelijke topfavoriet en dat was de Italiaan Davide Ghiotto, winnaar van het goud op de vijf kilometer en in de World Cup dit seizoen al bij vlagen indrukwekkend op de lange afstanden. Hij maakte zijn status volledig waar, zette de Oostenrijker Linus Heidegger op een rondje en kwam na 13:48,12 minuten veruit als snelste over de finish. Daarmee dook hij overigens ver onder het baanrecord dat nog uit de tijd stamde waarin op Medeo mythische records gereden werden. Met 14:21,51 reed Igor Malkov in maart 1984 namens de Sovjet-Unie een wereldrecord en tot zaterdag zou nooit iemand sneller tien kilometer afleggen op het Kazachse ijs. Masahito Obayashi uit Japan pakte zilver en brons was er voor de Zuid-Koreaan Moon Hyun-wong, maar beiden gaven meer dan 35 seconden toe op Ghiotto. 

Aleksandra Kachurkina had eerder al de 1000 meter bij de vrouwen gewonnen. De Russische was met 1:19,10 minuten 0,09 seconde sneller dan de Zuid-Koreaanse Kim Hyun-yung. Yekaterina Aydova bezorgde het thuispubliek wat te juichen door zilver te pakken. Met 1:21,30 werd Avelina Hijlkema op plek acht de beste Nederlandse, voor Dione Voskamp (13e), Ariane Smit (19e) en Sanne Westerveld (23e). 

ServiŽ, AustraliŽ en Frankrijk in kwartfinales Davis Cup

De eerste drie kwartfinalisten van de Davis Cup van dit jaar zijn bekend. Servië, Australië en Frankrijk hadden aan drie van de maximaal vijf wedstrijden genoeg om zich van hun tegenstanders in de eerste ronde van de wereldgroep te ontdoen.

In het Australische Kooyong had het thuisland geen enkele moeite om zich te ontdoen van Tsjechië, dat het zonder wereldtopper Tomas Berdych moest doen. Jiri Vesely ging vrijdag al met 3-0 onderuit tegen Jordan Thompson, terwijl Nick Kyrgios Jan Satral simpel aan de kant schoof. De twee Tsjechen namen het zaterdag op tegen Sam Groth en John Peers en ook dat was na drie simpele sets klaar, waardoor de zege voor Australië binnen is.

Japan speelde in Tokyo zonder Kei Nishikori en dat betekende dat ze op voorhand al nauwelijks kans hadden tegen Frankrijk. Richard Gasquet en Gilles Simon wonnen vrijdag de twee enkelspelwedstrijden met 3-0 van Taro Daniel en Yoshihito Nishioka en zaterdag werd het afgemaakt. Pierre-Hugues Herbert en Nicolas Mahut wonnen eveneens met 3-0 van Yuichi Sugita en Yasutaka Uchiyama. 

In het Servische Nis speelde het thuisland wel met hun sterkste speler. Novak Djokovic versloeg de pas 20-jarige Rus Daniil Medvedev vrijdag, nadat de Rus geblesseerd raakte. Viktor Troicki zette Karen Khachanov opzij en zaterdag rekende hij samen met Nenad Zimonjic af met Konstantin Kravchuk en Andrey Kuznetsov, waardoor ook Servië op een onoverbrugbare voorsprong staat. 

Uitslag N.E.C. - Go Ahead Eagles

Om 18.30 uur begon in de Eredivisie het duel tussen N.E.C en de Go Ahead Eagles. De hekkensluiter boekte in Nijmegen zijn eerste uitzege van het seizoen, het werd 1-2. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

N.E.C. Nijmegen

1 - 2

Go Ahead Eagles

 90+2' Grot    12' Manu
 25' Antonia
 
 Gele kaart: Mayi, (N.E.C. Nijmegen), Antonia, Zwarthoed, (Go Ahead Eagles)
 Rode kaart: , Manu (63/2xg) (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 11.600
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Delle
Dyrestam
Dumic
Golla
Fomitschow
Von Haacke (Messaoud/46)
Kadioglu (Groeneveld/72)
Breinburg
Mayi (Larsson/46)
Grot
Rayhi
  Zwarthoed
Groenbast
Fischer
Schenk
Ritzmaier
Chirivella
Crowley (Suk/71)
Duits (Nieveld/75)
Antonia
Hendriks (Marengo/84)
Manu

Svitolina en Peng in tennisfinale Taipei

Tennissters Elina Svitolina en Peng Shuai hebben zich geplaatst voor de finale van het WTA-toernooi in Taipei. In de Taiwanese hoofdstad was Svitolina te sterk voor de Luxemburgse Mandy Minella, terwijl Peng Lucie Safarova uitschakelde.

Het werden twee halve finales die niet bol stonden van de spanning. Svitolina herstelde een break in de eerste set op tijd en brak Minella twee keer vroeg in de tweede set, waardoor het na een dik uur klaar was: 6-3, 6-2. Peng deed het niet heel anders en ook zij nam de service van haar opponente twee keer over in set twee: 6-4, 6-2.

Voor de 22-jarige Svitolina wordt het haar zevende WTA-finale en mogelijk haar vijfde titel. Peng verloor de eerste zes van haar zeven eerdere finales en kan haar tweede titel pakken. 

Whitlock zegeviert in tweede UK Open Qualifier, Van Gerwen opnieuw vroegtijdig uitgeschakeld

Simon Whitlock heeft de tweede UK Open Qualifier gewonnen. Hij won in de finale van Gary Anderson met 6-4. Wereldkampioen Michael van Gerwen lag er weer vroegtijdig uit. In de vierde ronde was Steve Beaton met 6-2 te sterk. 

Whitlock opende de dag met zeges op Alan Tabern jr., Madars Razma, Jermaine Wattimena, Peter Wright en Ian White. In de halve finales was hij met 6-2 te sterk voor Dave Chisnall. Anderson won van Ryan Searle, Luke Woodhouse, Chris Quantock, Jamie Lewis en Brendan Dolan. In de halve finales was hij te sterk voor onze landgenoot Jelle Klaasen. Het werd 6-3. 

Klaasen was de beste Nederlander van de dag. Raymond van Barneveld en Benito van de Pas werden in de achtste finales uitgeschakeld. Zondag is de derde Qualifier. Ook volgend weekeinde zijn er drie toernooien. De beste 96 darters plaatsen zich uiteindelijk voor het eindtoernooi van de UK Open. Dat toernooi wordt gehouden van 3 tot en met 5 maart in Minehead. 

Uitslagen tweede UK Open Qualifier - vanaf achtste finales
Simon Whitlock 6-3 Peter Wright
Ian White 6-2 Chris Dobey
Dave Chisnall 6-5 James Wade
Steve Beaton 6-4 Benito van de Pas
Gary Anderson 6-3 Jamie Lewis
Brendan Dolan 6-5 Raymond van Barneveld
Ryan Palmer 6-1 Mark Barilli
Jelle Klaasen 6-5 Richard North

Kwartfinales
Simon Whitlock 6-5 Ian White
Dave Chisnall 6-5 Steve Beaton
Gary Anderson 6-1 Brendan Dolan
Jelle Klaasen 6-1 Ryan Palmer

Halve finales
Simon Whitlock 6-2 Dave Chisnall
Gary Anderson 6-3 Jelle Klaasen

Finale
Simon Whitlock 6-4 Gary Anderson

Iran test weer raketten ondanks sancties

Iran heeft zaterdag opnieuw bij wijze van test raketten gelanceerd. Dat gebeurde een dag nadat de VS nieuwe sancties hadden aangekondigd als straf voor een rakettest afgelopen zondag.

Teheran maakte bekend met succes een serie raketten over land te hebben gelanceerd en een nieuw radarsysteem te hebben getest. Dat gebeurde in een woestijn in het noorden van het land, aldus het persbureau Tasnim dat een commandant van het Revolutionaire Leger citeerde.

De VS deden vrijdag dertien personen en twaalf organisaties in de ban als straf voor de eerdere test. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde in een reactie onder andere dat het actie zal ondernemen tegen "Amerikaanse individuen en bedrijven die een rol hebben gespeeld bij het steunen van extremistische terreurgroepen in de regio".

Iran test weer raketten ondanks sancties
Mega grote vlag in Iran ontdekt (Foto: ANP)

Man beschiet andere man met jachtgeweer

In Rotterdam heeft een man met een jachtgeweer zaterdagmiddag vanuit zijn auto op iemand geschoten. Dat gebeurde op de Heemraadssingel. Na het lossen van de schoten reed de man weg. Hij kon worden aangehouden op de Coolhaven. In zijn auto werd een jachtgeweer gevonden.

De beschoten man kwam er zonder kleerscheuren vanaf. De verdachte is een 58-jarige Rotterdammer.

Betrokkenen hebben tegen de politie gezegd dat de toedracht waarschijnlijk in de relationele sfeer ligt.

Man beschiet andere man met jachtgeweer
Man beschiet andere man met jachtgeweer (Foto: ANP)

'Slecht beeld over asbestdaken bij gemeenten'

Veel grote gemeenten weten niet waar in hun regio asbestdaken liggen en of dit gevaarlijk is voor de omwonenden. Dat blijkt uit een enquête van het televisieprogramma Kassa onder de vijftig grootste gemeenten in Nederland. Van de 39 grootste gemeenten die reageerden hebben volgens het onderzoek er acht de asbestdaken op woningen in kaart.

Asbest is gevaarlijk voor de gezondheid. Vrijkomende asbestvezels in de buitenlucht kunnen kanker veroorzaken. Oude en beschadigde asbestdaken moeten met voorrang worden aangepakt, stelt de vooraanstaande asbestdeskundige Otto Hegeman in het programma.

Het Rijk wil dat voor 1 januari 2024 alle asbestdaken in Nederland zijn gesaneerd. Lokale overheden moeten daarbij het voortouw nemen en de burgers informeren en begeleiden, bijvoorbeeld bij het aanvragen van subsidie. Dertig gemeenten geven aan nog geen beleid te hebben ontwikkeld.

'Slecht beeld over asbestdaken bij gemeenten'
'Slecht beeld over asbestdaken bij gemeenten' (Foto: ANP)

Meisjes belanden met brommobiel in water

Twee meisjes van twaalf en zestien jaar zijn zaterdag in Zeewolde met een brommobiel in het water beland. Volgens de politie is het twaalfjarige meisje ernstig gewond geraakt. Het andere meisje liep onderkoelingsverschijnselen op. Beiden werden met spoed overgebracht naar een ziekenhuis.

Het ongeluk gebeurde op de Winkelweg. De politie onderzoekt hoe de meisjes met de brommobiel in het water terecht zijn gekomen en vraagt getuigen zich te melden.

Meisjes belanden met brommobiel in water
Meisjes belanden met brommobiel in water (Foto: ANP)

Putintseva slaat zich naar eerste WTA-finale

Tennisster Yulia Putintseva heeft zich voor het eerst in haar loopbaan geplaatst voor de finale van een WTA-toernooi. De 22-jarige Kazachse rekende in Sint Petersburg in de halve finales af met Dominika Cibulkova.

Cibulkova, de mondiale nummer vijf, begon nog prima en won de eerste set van de nummer 34 van de wereldranglijst. Putintseva kwam echter sterk terug en via twee breaks in de derde set sleepte ze de wedstrijd naar zich toe: 3-6, 6-4, 6-4. Met Cibulkova schakelde Putintseva de nummer twee van de plaatsingslijst uit, nadat ze in de kwartfinales nummer drie Svetlana Kuznetsova naar huis sloeg.

Putintseva neemt het zondag op tegen Kristina Mladenovic (WTA-51). De Française had wat moeite met de pas 19-jarige Russische Natalia Vikhlyantseva, die in de kwartfinales voor een stunt zorgde door Simona Halep (WTA-4) uit te schakelen. Mladenovic stond de eerste set af aan de mondiale nummer 115, maar de tweede en derde set waren een snelle prooi voor de Française, die haar vierde WTA-finale in het enkelspel gaat spelen: 4-6, 6-2, 6-2.

Colombianen zijn orgaandonor

Met ingang van zaterdag zijn alle Colombianen orgaandonor, als ze niet duidelijk hebben gemaakt dat ze dat niet willen zijn. De wet die de kwestie regelt, is 4 februari van kracht geworden.

Wie geen orgaandonor wenst te zijn, moet nu naar een notaris om dat vast leggen en vervolgens naar het Nationaal Gezondheidsinstituut, om dat kenbaar te maken aan de gezondheidsdiensten.

De Nederlandse Tweede Kamer stemde in september in met een wetsvoorstel dat de burger orgaandonor maakt zo lang die zich er niet tegen uitspreekt. Het wetsvoorstel ligt nu bij de Eerste Kamer.

Colombianen zijn orgaandonor
Colombianen zijn orgaandonor (Foto: ANP)

Marine Le Pen lanceert politiek programma

De aanvoerster van het Franse Front National (FN), Marine Le Pen, heeft zaterdag in Lyon haar politieke programma gepresenteerd. De presidentsverkiezingen zijn in april en mei en Le Pen staat momenteel bovenaan in opiniepeilingen, met ruim een kwart van de ondervraagden achter haar.

De populistische Le Pen wil allereerst "de totale soevereiniteit van het land herstellen". Ze wil daar straks over onderhandelen met de Europese Unie die Frankrijk "monetaire, wetgevende, territoriale en economische soevereiniteit" heeft afgepakt.

Het FN is fel tegen Europese instellingen en tegen de euro, en keert zich tegen immigratie, terwijl het radicaal nationalisme nastreeft. Frankrijk zou een eigen munt moeten hebben en haar banen met protectionistische maatregelen moeten beschermen. Le Pen ziet in de recente verkiezingswinst van de omstreden en populistische Republikein Donald Trump in de VS een voorbode van haar eigen winst.

Marine Le Pen lanceert politiek programma
Marine Le Pen lanceert politiek programma (Foto: ANP)

UFC-vechter doet Street Fighter

UFC-vechter Angela “Overkill” Hill is een groot fan van Street Fighter’s kickboxer Sagat en wil dat de wereld tonen. Bij de weging voor haar gevecht tegen Jessica “Bate Estaca" Andrade kwam ze met de karakteristieke ooglap en deed zijn bekende bewegingen. Het gevecht zelf in de strawweight-klasse (tot 52 kilo) vindt later vannacht plaats.

Pelť: "Neymar technisch veel beter dan Ronaldo"

Pelé is onder de indruk van landgenoot Neymar. De oud-international vindt de buitenspeler technisch beter dan Cristiano Ronaldo, maar merkt dat hij nog verbeterpunten heeft.

Ronaldo schreef inmiddels vier keer de Ballon d'Or op zijn naam, maar toch is Pelé van mening dat Neymar een betere techniek heeft dan de aanvaller van Real Madrid. De Braziliaan ziet echter wel een duidelijk verschil tussen de twee.

"Cristiano Ronaldo is niet beter dan Neymar", vertelde Pelé in gesprek met UOL Esporte. "Technisch is Neymar veel beter dan hem, maar Ronaldo is sterker in de lucht. Dat is het enige probleem van Neymar. Hij scoort nooit met zijn hoofd en ook dat telt mee."

De aanvaller van FC Barcelona is op dit moment bezig aan een minder seizoen. De buitenspeler wist dit seizoen pas zes keer het net te vinden in zestien competitiewedstrijden. Vorig jaar eindigde de teller van Neymar op 24 treffers.

Terugkeer van de Korean Zombie

Na een jaar blessureleed en het vervullen van een tweejarige dienstplicht in het Zuid Koreaanse leger keert The Korean Zombie Jung Chan-sung vannacht, tijdens UFC Fight Night 104, weer terug in de octagon.


Promo UFC Fight Night 104 (Bron: Youtube)

Jung's laatste gevecht ging in 2013 verloren tegen de kampioen van de vedergewichtsklasse, José Aldo. In de vierde ronde raakte Jung's schouder uit de kom en terwijl hij deze tijdens het gevecht terug wilde zetten, werd hij kansloos op de grond gewerkt. Aldo raakte Jung daar zwaar, waarna de scheidsrechter het gevecht beëindigde en Jung schreeuwend van de pijn op de grond achterbleef.

Vannacht dus zijn terugkeer in de octagon tegen Dennis Bermudez, een worstelaar met 21 professionele MMA-gevechten op zijn palmares, waarvan hij er zestien gewonnen heeft. Dit gevecht zal zich waarschijnlijk op de grond gaan afspelen, aangezien Bermudez zich daar het beste thuis voelt. Jung blijft met zijn kickboksachtergrond graag staande vechten, maar is op de grond ook voortreffelijk.

Het tweede deel van het hoofdprogramma wordt gevuld met de damespartij tussen Alexa Grasso en Felice Herrig. Grasso (9-0) is nog ongeslagen en verdiende haar contract in de UFC door het winnen van de reality show The Ultimate Fighter Latin America 3. Herrig (11-6) volgde eenzelfde route door de talentenshow in 2014 te winnen.


Alexa Grasso vs Felice Herrig (Foto's: Getty)

Overig hoofdprogramma
Abel Trujillo vs. James Vick
Volkan Oezdemir vs. Ovince Saint Preux
Marcel Fortuna vs. Anthony Hamilton
Jessica Andrade vs. Angela Hill

Voorprogramma
Curtis Blaydes vs. Adam Milstead
Chris Gruetzemacher vs. Chas Skelly
Ricardo Lucas Ramos vs. Michinori Tanaka
Bec Rawlings vs. Tecia Torres
Alex Morono vs. Niko Price
Daniel Jolly vs. Khalil Rountree

UFC Fight Night: Bermudez vs Jung wordt gehouden in het Toyota Center in Houston, Texas. Het hoofdprogramma wordt uitgezonden door betaalzender FOX sports. De uitzending begint vannacht om 4:00 uur op kanaal 8. Het voorprogramma is vanaf 1:00 uur live te volgen via abonnementenservice UFC Fight Pass.

Van der Poel en Kaptheijns winnen in hol van de leeuw

In de woonplaats Lille van wereldkampioenen Wout van Aert en Sanne Cant werd zaterdag de Krawatencross gehouden. Bij de vrouwen won verrassend Maud Kaptheijns. De Brabantse versloeg Cant en Laura Verdonschot. Later in de middag was Mathieu van der Poel de winnaar.

Onder regenachtige omstandigheden ontstond er een kopgroep van vier met Sophie de Boer, Cant, Kaptheijns en Verdonschot. In de laatste ronde schoof De Boer onderuit en nam in haar val Verdonschot en Kaptheijns mee. Door deze val kon De Boer de eindzege vergeten, de andere twee rensters wisten weer aan te sluiten bij de wereldkampioene.

Verdonschot ging als eerste de finishstrook op, echter ze trok niet vol door. Uit derde positie sprong Kaptheijns weg en verraste daarmee haar concurrenten.

De wedstrijd van de mannen was al net zo spannend. Aanvallen van Van der Poel, Van Aert en Lars van der Haar hadden geen resultaat opgeleverd zodat de laatste ronde ingegaan werd met een kopgroep van vijf. Naast de drie genoemde renners ook Tom Meeusen en Kevin Pauwels.

Met een halve ronde te gaan ging het bijna mis voor de nummers één en twee van het WK. Bij een inhaalpoging van Van Aert op Van der Poel ging de wereldkampioen op een glibberig gedeelte bijna onderuit en duwde zijn grote concurrent de hekken in. Dankzij grote stuurmanskunsten bleef de Nederlander op de fiets. In een zandstrook wist Van der Poel de Belg binnendoor in te halen en kon zo de zege naar zich toe trekken. Voor Van der Poel was dit de achttiende zege van het seizoen.

Uitslag vrouwen
1. Maud Kaptheijns (NED)
2. Sanne Cant (BEL)
3. Laura Verdonschot (BEL)
4. Sophie de Boer (NED)
5. Katherine Compton (USA)
6. Ellen van Loy (BEL)
7. Loes Sels (BEL)
8. Manon Bakker (NED)
9. Karen Verhestraeten (BEL)
10. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Wout van Aert (BEL)
3. Tom Meeusen (BEL)
4. Kevin Pauwels (BEL)
5. Lars van der Haar (NED)
6. Corne van Kessel (NED)
7. Michael Vanthourenhout (BEL)
8. Gianni Vermeersch (BEL)
9. Vincent Baestaens (BEL)
10. David van der Poel (NED)

Schotland wint voor het eerst sinds elf jaar openingswedstrijd Six Nations

De rugbyers van Schotland hebben voor het eerst sinds 2006 haar openingswedstrijd van de Six Nations weten te winnen. In het Murrayfieldstadion werd Ierland met 27-22 verslagen. 

Schotland kwam stormend uit de startblokken en mede door twee tries van Stuart Hogg kwamen de Schotten met 21-5 voor te staan. Na de rust was het de beurt aan Ierland. Met tries van Iain Henderson en Paddy Jackson kwam Ierland zelfs 21-22 voor te staan. Twee benutte penalty's van Greig Laidlaw in de slotfase zorgden er echter voor dat de Schotland toch met de overwinning er vandoor ging. 

Ierland pakte echter wel een bonuspunt omdat het met minder dan zeven punten verschil verloor. Dit bonspuntensysteem is dit jaar voor het eerst actief op de Six Nations. Teams kunnen ook een bonuspunt krijgen als ze vier tries in een wedstrijd weten te maken. 

De Six Nations gaat verder met de kraker tussen Engeland en Frankrijk. Zondag is dan nog Italië - Wales. 

Bayern verslikt zich thuis in Schalke 04, Wolfsburg genekt door penalty

Koploper Bayern München biedt Red Bull Leipzig de kans om het gat te verkleinen tot op één punt te naderen. Arjen Robben & co struikelde over Schalke 04 (1-1).

Met zijn vijftiende Bundesliga-doelpunte van het seizoen zette Robert Lewandwoski Bayern na acht minuten op het juiste spoor. De vooractie was van Arjen Robben, die in de basis begon. Via de Nederlander belandde de bal uiteindelijk bij Arturo Vidal die hem goed klaarlegde voor Lewandowski. De Pool schoot met links de bal achter Ralf Fährmann.

Lang kon Bayern niet van de voorsprong genieten, want vier minuten daarna maakte de Braziliaan Naldo gelijk namens Schalke. Daniel Caligiuri, die overkwam van VfL Wolfsburg, bekroonde zijn eerste basisplek met een assist. Naldo zette zijn voet tegen de bal na een vrije trap van Caligiuri en klopte, hoewel het schot niet onhoudbaar leek, Manuel Neuer.

Schalke leunde nade 1-1 op de counter en bleef dankzij een uitstekende organisatie overeind. Bayern moest daarbij bij het druk zetten telkens uitkijken voor de gevaarlijke tegenstoot en had het daar zichtbaar lastig mee. Ook in de tweede helft was het Bayern dat aanviel en ook nog kansen kreeg, maar de koploper had het vizier deze keer niet op scherp. De enige man die nog scoorde was Caligiuri, maar dat doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.Arjen Robben in duel met Benedikt Hoewedes. (PRO SHOTS/Witters)
Arjen Robben in duel met Benedikt Hoewedes. (PRO SHOTS/Witters)


VfL Wolfsburg en Jeffrey Bruma hebben zaterdagmiddag in de slotfase verloren op bezoek bij 1. FC Köln na een twijfelachtige strafschop, benut door Anthony Modeste. Het werd 1-0.

De eerste twintig minuten waren de gastheren duidelijk de sterkere ploeg. Die Wölfe hadden moeite om de vrije man te vinden en zagen elke bal die voorwaartse werd gespeeld, net zo snel weer terugkomen.

Bij VfL Wolfsburg had Bruma een basisplek, terwijl Riechedly Bazoer op de bank zat. Mede door het goede spel in het eerste bedrijf, hadden 1. FC Köln-aanvallers Yuya Osako en Modeste een lastige middag.

Terwijl voor rust er geen kansen vielen te noteren voor beide elftallen, daar begonnen de gaten er in de tweede helft te vallen. Om de aanvallen van Köln af te stoppen, was Bruma in de 58e minuut genoodzaakt de noodrem te gebruiken. Dominique Heintz was het slachtoffer, waarop de Oranje-international geel ontving en daardoor geschorst is voor het duel met Hoffenheim volgende week.

Wolfsburg werd sterker en sterker, maar uiteindelijk was het de thuisclub die op voorsprong kwam nadat doelman Diego Benaglio een strafschop veroorzaakte. Modeste schoot de zelf versierde penalty vervolgens binnen: 1-0. Het bleek genoeg voor de zege van Köln.

Jarige Quintana onklopbaar op loodzware slotklim Valencia, Poels vierde

Nairo Quintana heeft in de vierde etappe van de Ronde van Valencia flink uitgehaald naar de concurrentie. De Colombiaan vierde zijn 27e verjaardag door op de vreselijk steile Alto de Más de la Costa als eerste boven te komen.

Vijf renners vormden de kopgroep van de dag, maar zij waren kansloos voor de ritzege en de laatsten werden onderaan de slotklim bijgehaald. Op de klim, waar het op sommige stukken meer dan twintig procent omhoog ging, trok Quintana gelijk al ten strijde. Merhawi Kudus sprong mee, maar de Eritreeër moest na twee kilometer lossen, waarna Quintana onbedreigd naar de zege soleerde.

Kudus kwam nog wel op een mooie tweede plek binnen, voor de verrassende Portugees Amaro Antunes van FC Porto en Wout Poels. Primoz Roglic werd namens LottoNL-Jumbo vijfde, Steven Kruijswijk eindigde als achtste.

Shorttracksters De Vries en Schulting pakken zilver in Dresden

Shorttrackster Rianne de Vries heeft in Dresden haar eerste individuele wereldbekermedaille veroverd. De Europees kampioene op de 500 meter, die met de aflossingsploeg wel vijf WB-medailles won, veroverde in Duitsland zilver op de 1.500 meter.

De Vries reed tot drie ronden voor het eind aan kop, maar moest toen Kim Boutin laten gaan. De Canadese ging er vandoor en schaatste als eerste over de streep. De Vries kon de rest van de finalisten wel achter zich houden en daarmee voor het eerst individueel succes boeken op wereldbekerniveau. 

De overige Nederlanders speelden in Dresden op deze afstand geen rol. Avalon Aardoom kwam niet door de kwalificaties en bij de heren was Daan Breeuwsma de beste Nederlander met een twaalfde plaats. Bij de heren werd deze afstand gewonnen door de Canadees Charles Hamelin. 

Later vandaag zijn nog de finales op de 1000 meter, met namens Nederland Suzanne Schulting. Verder zijn ook nog de halve finales van de ploegenachtervolging. 

Update 16.20 uur

Suzanne Schulting heeft zilver gewonnen tijdens de wereldbekerwedstrijden in Dreden. De 19-jarige Friezin pakte alweer haar vijfde wereldbekermedaille van het seizoen. Ze werd tweede op de 1.000 meter. Schulting moest alleen de Canadese Marianne St. Galais voor zich dulden. Ook het brons ging naat Canada. Valerie Malties werd derde. 

Bij de heren was er geen succes op de kilometer. Dennis Visser won wel de B-finale en werd daarmee vijfde. Sjinkie Knegt kreeg in de kwartfinales een penalty aan zijn broek. Hij zou de Zuid-Koreaan Dae Heon Hwang hebben gehinderd. Het was al weer de derde diskwalificatie voor Knegt dit seizoen. 

Waarschuwing voor collectes met pinautomaat

De politie in Almelo waarschuwt voor collectanten die met een pinautomaat aan de deur komen. In de regio zijn de afgelopen tijd diverse meldingen binnengekomen van mogelijk dubieuze collectes.

Volgens de politie komen ze aan de deur bij met name oudere mensen. Er wordt gezegd dat er alleen met de pin kan worden gedoneerd omdat men liever niet meer met geld over straat loopt. Als iemand dan pint worden door de automaat de gegevens van de pinpas gekopieerd en hebben de 'collectanten' ook direct de pincode. Daarna wordt er geprobeerd zo snel mogelijk te pinnen bij een pinautomaat in de buurt.

Sommige goede doelen testen al met mobiele pinautomaten, maar de politie waarschuwt dat mensen hier nu nog extra alert op moeten zijn.

Waarschuwing voor collectes met pinautomaat
Waarschuwing voor collectes met pinautomaat (Foto: ANP)

Zorgen bij gemeentes over verkiezingen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten voorziet problemen bij de verkiezingen nu de stemmen handmatig moeten worden geteld. De organisatie heeft in een brief aan minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) laten weten zo snel mogelijk om de tafel te willen om de gevolgen te bespreken.

"Het handmatig tellen van de stemmen heeft voor gemeenten behoorlijk wat consequenties. Het zal extra mankracht, geld en tijd gaan kosten. We willen hier daarom zo snel mogelijk met de minister in gesprek", zei een woordvoerster van de VNG naar aanleiding van een bericht van de NOS.

De gemeenten zijn ook ontstemd omdat er vooraf geen overleg is geweest over het besluit om handmatig de stemmen te tellen. "We snappen de argumenten, maar we waren hier liever vooraf in gekend omdat dit flinke gevolgen heeft. Nu krijgen 388 gemeenten het zonder overleg te horen, terwijl er misschien ook andere oplossingen mogelijk waren geweest."

Zorgen bij VNG over verkiezingen
Zorgen bij VNG over verkiezingen (Foto: ANP)

Trump uitgevallen tegen Australische premier

President Donald Trump van de Verenigde Staten is in een telefoongesprek uitgevallen tegen de minister-president van Australië, Malcolm Turnbull. Trump zou volgens regeringsfunctionarissen Turnbull hebben vervloekt vanwege een vluchtelingenakkoord en zou hebben opgeschept over zijn electorale winst.

In de briefing over het telefoongesprek zou volgens The Washington Post bovendien hebben gestaan dat Trump de hoorn na 25 minuten op de haak zou hebben gegooid. Voor het gesprek was een uur uitgetrokken.

Op een bepaald moment zou de Republikein tegen Turnbull hebben gezegd dat hij met vier andere wereldleiders had gesproken die dag, onder wie Vladimir Poetin, en dat dit "veruit het slechtste gesprek" was.

Nauwe band
De Amerikaanse functionarissen zeiden dat Trump zich net zo zou hebben gedragen in gesprekken met leiders van andere landen, zoals Mexico. Echter, is de houding van Trump tegenover de Australische minister-president extra opvallend vanwege de nauwe band die de VS en Australië hebben. Toch weerhield dat de Amerikaanse president niet om "dit is de slechtste deal ooit" te briesen tegen de Australiër. Turnbull wilde namelijk weten of de VS het verzoek van Australië wil honoreren om 1250 vluchtelingen op te nemen van een Australisch detentiecentrum.

Trump, die net een inreisverbod had getekend voor zeven moslimlanden, klaagde tegenover Turnbull dat het "politieke zelfmoord" zou zijn als hij het Australische verzoek zou inwilligen.

Update 4 februari 15:50 uur:
We zullen waarschijnlijk nooit weten wat er echt is gebeurd, maar nu wordt dit voorval in alle toonaarden ontkend.

Trump uitgevallen tegen Australische premier
Trump uitgevallen tegen Australische premier (Foto: ANP)

Arsenal kan titel vergeten na nederlaag tegen Chelsea

Chelsea heeft zaterdagmiddag opnieuw een goede stap richting de titel gezet. In eigen huis won het overtuigend met 3-1 van Arsenal. Met een achterstand van negen punten op Chelsea, wist Arsenal voorafgaand aan het duel dat het moest winnen om nog enigszins uitzicht te houden op de titel. Een goed resultaat op bezoek bij Chelsea was dus genoodzaakt, maar de ploeg wist dat het lastig zou worden.

Chelsea begon zoals er van tevoren werd verwacht: afwachtend en loerend op de counter. Arsenal nam het meeste balbezit voor zijn rekening, maar slaagde er niet in om de eerste tik uit de delen. Via Alex Iwobi kreeg de ploeg de eerste goede mogelijkheid, maar de buitenspeler haalde zwak uit vanaf de rand van het strafschopgebied.

De thuisploeg kwam vervolgens beter in de wedstrijd en greep na iets minder dan een kwartier spelen de voorsprong. Na een fraaie kopbal op de lat van Diego Costa, won Marcos Alonso het kopduel van Hector Bellerin en opende hij de score.

Na de treffer kwam Chelsea verder van het eigen doel af. De ploeg verdedigde vooruit en maakte het voor Arsenal moeilijk om in de buurt te komen van de aansluitingstreffer. Via Gabriel Paulista had Arsenal op gelijke hoogte moeten komen, maar de kopbal van de verdediger werd van dichtbij gepareerd door Thibaut Courtois.

Tijdens de tweede helft bleef Chelsea de betere partij en het duurde niet lang voordat de beslissing viel. In de 53ste minuut leek Eden Hazard de wedstrijd te beslissen toen hij op schitterende wijze voor de 2-0 tekende. De vleugelspeler zette vanaf de middenlijn een solo in en beloonde zijn avontuur met een treffer.

Arsenal probeerde het nog wel, maar kwam niet verder dan een paar kleine kansen. Cesc Fabregas gooide de wedstrijd definitief op slot, toen hij een opgelegde mogelijkheid kreeg van Petr Cech. De Spanjaard kreeg de bal in de voeten gespeeld van de doelman en rondde vervolgens koelbloedig af.

Vlak voor het laatst fluitsignaal deed Arsenal nog iets terug via invaller Oliver Giroud, maar de treffer kwam te laat om het nog spannend te maken. Zo eindigde het duel in een 3-1 overwinning voor Chelsea en wordt het voor Arsenal een onmogelijke opgave om het gat van twaalf punten te dichten.

Chelsea op weg naar de titel. (PRO SHOTS/Action Images)
Chelsea zet een nieuwe stap op weg naar de titel. (PRO SHOTS/Action Images)

FOK! Kiest: de VVD van Mark Rutte

Met minder dan drie maanden te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen probeert FOK! een overzicht te geven van wat er te kiezen valt. In de rubriek FOK! Kiest nemen we iedere week een grote en een kleinere partij onder de loep. In de elfde aflevering: de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.

Ooit begonnen als afsplitsing van de PvdA, de nodige keren coalitiepartner van het CDA en haar voorgangers, deel van de succesvolle paarse kabinetten, en nu is Mark Rutte de eerste liberale premier sinds Cort van der Linden (in 1913). Mag hij op voor zijn derde kabinet, en hoe liberaal is de VVD eigenlijk nog?

De geschiedenis
De VVD werd opgericht in 1948 toen een aantal ontevreden liberalen de PvdA de rug toekeerden. Onder leiding van Pieter Jacobus Oud werd de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie opgericht, die bij de verkiezingen van 1948 prompt 8 zetels (van de 100) behaalde. De term ‘liberaal’ werd overigens bewust vermeden in de partijnaam, omdat het liberalisme te veel negatieve associaties opriep met betrekking tot de economische crisis en de werkloosheid van de jaren ’30.

Onder leiding van Oud en later Edzo Toxopeus bleef de VVD een relatief stabiele factor in de politiek, met telkens rond de 16 zetels nam ze deel aan een aantal kabinetten. Omdat ze als liberalen enigszins wars waren van een uitgebreide partijstructuur, en ze daarnaast ook niet konden bogen op een grote betalende achterban, zoals de andere partijen die in het toenmalige verzuilde politieke landschap wel hadden, bleef de partij altijd krap bij kas zitten. De VVD heeft altijd tegen subsidie voor politieke partijen gestemd, maar sinds dat het bestaat maken ze er wel gebruik van.

Begin jaren ’70 werd Hans Wiegel (u weet wel, de beste premier die Nederland nooit heeft gehad) politiek leider, en dankzij de ontzuiling groeide de partij behoorlijk. Door een coalitie te sluiten met het CDA ontstond het kabinet Van Agt-I en werd de PvdA van Joop den Uyl buitenspel gezet. Na dit kabinet verloor de VVD iets, trad Wiegel af en kwam de partij onder Ed Nijpels weer in de oppositiebankjes. Een ander opmerkelijk moment in de geschiedenis van de partij vond plaats tijdens het kabinet Lubbers-II (CDA+VVD), toen fractievoorzitter Joris Voorhoeve het kabinetsplan rondom het reiskostenforfait torpedeerde en Lubbers zijn ontslag moest indienen. De VVD betaalde de electorale prijs voor deze breuk.

De volgende winstperiode voor de VVD kwam in de jaren ’90, onder aanvoering van Frits Bolkestein. Met 31 zetels wist hij een coalitie te smeden met politieke tegenpool Wim Kok, met name door de onderhandelingsvaardigheden van D66-icoon Hans van Mierlo: Paars was geboren. De inbreng van Gerrit Zalm als minister van Financiën wordt nog steeds geroemd, mede vanwege de Zalm-norm: financiële meevallers worden niet als cadeautje uitgekeerd aan de burger, maar gebruikt voor het verlagen van de staatsschuld. Toch kan moeilijk worden ontkend dat deze succesvolle kabinetten het economische tij wel erg mee hadden.

De VVD heeft een wat lossere partijstructuur dan veel andere partijen, waardoor situaties als de stunt van Voorhoeve, de Nacht van Wiegel en ook de ruzie tussen Zalm (minister in Balkenende-I) en Jozias van Aartsen (fractievoorzitter) konden ontstaan. De partijtop besloot de touwtjes wat strakker te trekken, met als gevolg dat de mondige Ayaan Hirsi Ali, Geert Wilders en later ook IJzeren Rita Verdonk de partij de rug toekeerden.

Mark Rutte werd de eerste gekozen lijsttrekker voor de partij, ten koste van Verdonk. En met succes: de VVD werd voor het eerst in haar bestaan de grootste partij en kreeg het initiatief tot (in)formatie. Het leidde tot het eerste minderheidskabinet in jaren, dat vrij snel stukliep omdat gedoogpartner Geert Wilders de begrotingsonderhandelingen stopte. Bij de erop volgende verkiezingen waren de PvdA en de VVD duidelijk tot elkaar veroordeeld, wat leidde tot een mini-paars kabinet dat als eerste kabinet in 20 jaar de rit uit lijkt te zitten, en ons land relatief succesvol door de crisis loodste.

De standpunten
In de stationshal van Den Haag Centraal presenteerde de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie op 7 oktober haar verkiezingsprogramma. In een document van 101 pagina's komen alle onderwerpen van het politieke spectrum aan bod. In een notendop: veel aandacht voor de klassieke VVD-speerpunten lage lasten voor ondernemers en burgers, en ook voor de Nederlandse 'normen en waarden'.

In het verkiezingsprogramma, getiteld 'Zeker Nederland', gooit de VVD de concessies die het heeft moeten doen bij de samenwerking met de sociaaldemocraten van zich af. Het maakt een einde aan de Wet Werk en Zekerheid van Lodewijk Asscher, die de drempel naar vaste contracten had moeten verlagen maar dat absoluut niet doet. Voor kleine werkgevers moet de doorbetaling bij ziekte worden teruggebracht van 2 naar 1 jaar, en duur en aantal tijdelijke aanstellingen moet weer omhoog. Verder worden loon- en vennootschapsbelasting verlaagd en de precariobelasting (gemeentelijke belastingen op ondergrondse leidingen) afgeschaft.

Op het gebied van de zorg weinig baanbrekende plannen - het huidige stelsel (natuurlijk vooral van VVD-makelij) moet blijven, maar op details worden bijgestuurd. Het woord 'eigen risico' komt in het programma niet voor. Onder het kopje 'onderwijs' vinden we veel ideeën, maar weinig concrete plannen. Kern van het verhaal: goede docenten zijn belangrijk, hebben het liefst een master, het moet eenvoudiger worden om een nieuwe school te starten en scholen die het goed doen moeten op allerlei gebieden meer vrijheid krijgen. En tot slot: de basisschoolleerkracht geeft zijn of haar advies tegelijk met de score van de cito-toets, en de hoogste van de twee telt.

Uitgebreid wordt er stilgestaan bij de Nederlandse cultuur en het behoud daarvan. Vluchtelingen worden opgevangen in de regio, economische migranten zonder kans op een status worden sneller teruggestuurd en er worden meer eisen gesteld aan verplichte integratie. Nieuwe Nederlanders maken pas na 10 jaar kans op een paspoort en "moeten hun plek in Nederland bevechten". Ook komt er meer geld voor wijkagenten, en een agent kan ook niet meer als verdachte worden aangemerkt na gebruik van geweld.

De kandidaten
De kandidatenlijst van de VVD wordt logischerwijs aangevoerd door de minister-president: Mark Rutte. Hij wordt komende Valentijnsdag 50, dus hopelijk heeft de eeuwige vrijgezel dan toch een leuke dag. Rutte heeft geschiedenis gestudeerd in de tijd dat langstuderen nog de norm was, en was daarna onder meer voorzitter van de VVD-jongerenorganisatie JOVD en werkte vele jaren als personeelsfunctionaris bij Unilever. Voor hij in de Tweede Kamer kwam, was hij al staatssecretaris van Sociale Zaken in Balkenende-I en II. Rutte staat bekend als iemand die de lijntjes met zijn ministersploeg erg kort houdt. Hij is een aardig pianospeler, en geeft een dag in de week les op een vmbo-school.

Verder staat de lijst vol met bekende namen, maar valt op dat het grootste deel van de ministersploeg ontbreekt op de lijst: minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert staat als tweede op de lijst, maar Kamp, Schulz-van Haegen, Schippers en Blok ontbreken allemaal. Net als de pas opgestapte Ard van der Steur, overigens. Wel twee staatssecretarissen hoog op de lijst: de populaire Klaas Dijkhoff (asielzaken; tevens Slimste Mens van Nederland) staat op plek vijf en de staatssecretaris die persoonlijk het Voortgezet Onderwijs om zeep probeert te helpen staat op zes: Sander Dekker.

Huidig fractievoorzitter Halbe Zijlstra is net 48 geworden, en staat bekend als een goed debater. Hij komt uit de liberale school van Bolkestein. Als staatssecretaris van OCW voerde hij in het kabinet Rutte-I stevige bezuinigingen door op de cultuursector. Plek 4 op de lijst is ingeruimd voor een wat onbekender Kamerlid: Tamara van Ark. Zij is de woordvoerder voor emancipatie en gelijkheid, arbeid en zorg.

Een opvallende naam op de VVD-lijst is Dennis Wiersma, omdat hij een vakbondsverleden heeft. Hij was voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond en van FNV Jong. Als lijstduwer helemaal onderaan de lijst staat Olympisch Kampioen openwaterzwemmen Maarten van der Weijden.

Waarom zou je op de VVD stemmen?
Omdat het huidige kabinet, ondanks alle kritiek, bijzonder goed werk heeft verricht. De samenwerking met de linkse PvdA in stand houden is een prestatie van formaat van Mark Rutte, en uiteindelijk is en blijft Nederland een van de beste landen om in te wonen. Als je een beperkte rol voor de overheid ziet en een grote rol voor eigen verantwoordelijkheid, dan is er in het verkiezingsprogramma van de VVD genoeg voor je te vinden. Mark Rutte is daarnaast een van de weinige reële opties om premier van het volgende kabinet te worden.

Waarom zou je niet op de VVD stemmen?
Omdat je juist wel graag een grotere rol voor de overheid ziet, zoals op het gebied van de zorg waar de zogenaamde marktwerking niet brengt wat het zou moeten. Of omdat je vindt dat de wel het liberale woord verkondigt, maar vervolgens in beleid het tegenovergestelde doet. Beide zijn goede redenen om de VVD de rug toe te keren. Wat de partij ook niet helpt, is de personele ellende: het ministerie van Veiligheid en Justitie, echt een VVD-plan, heeft al vier partijkopstukken de kop gekost.

Verder discussiëren over de ideeën van de VVD kan op het FOK! Verkiezingenforum.

In de volgende aflevering: de rest.

Rutte ziet handelskansen voor Europa (Foto: ANP)
Mark Rutte hoopt natuurlijk op Rutte-III - maar met wie? (Foto: ANP)

Kittel sprint naar eindzege Dubai, Groenewegen eindigt als tweede

De laatste etappe van de Dubai Tour is wederom gewonnen door Marcel Kittel, die ook de eerste en tweede etappes al op zijn naam schreef. De Duitser van Quick-Step Floors stelde met de zege bovendien de eindwinst in het klassement veilig.

In de 124 kilometer lange rit duurde het een tijdje voor er een kopgroep weg mocht rijden, maar uiteindelijk kwamen vier man - waaronder Floris Gerts van BMC - dan toch los. Of ze het zouden halen was geen moment de vraag en negen kilometer voor de finish werden de vier weer bijgehaald.

In de aanloop naar de massasprint lukte het de ploegen nauwelijks om een serieuze sprinttrein op te zetten. Kittel had er geen last van en hield Elia Viviani, Riccardo Minali en Mark Cavendish achter zich. Het treintje van LottoNL-Jumbo haalde het niet en in zijn eentje vocht Groenewegen zich nog naar de tiende plaats. Daarmee hield hij wel plek twee in het algemeen klassement vast.

Tiener verdacht van dertig huurmoorden

Een zeventienjarige jongen is in het zuiden van Colombia opgepakt op verdenking van dertig huurmoorden. Die zou hij sinds zijn twaalfde hebben gepleegd. De beruchte jongen heeft de bijnaam Frijolito (Boontje) verworven en hij werd al enige tijd gezocht.

Generaal Hugo Casas, hoofd van de politie in de stad Cali, zei tegen Colombiaanse media dat hij is gearresteerd en wordt vervolgd voor de huurmoorden en voor ontvoering, afpersing, roof en diefstal. Casas zei dat Frijolito tegen de lamp liep tijdens een politieonderzoek in Cali in kringen van drugsbendes.

Zeker twee moorden, gepleegd in een winkelcentrum, zijn niet moeilijk te bewijzen omdat die zijn vastgelegd door bewakingscamera's. Het waren deze moorden die eind september justitie op het spoor van Frijolito zetten. Zijn echte naam is niet bekendgemaakt.

Tiener verdacht van dertig huurmoorden
Tiener verdacht van dertig huurmoorden (Foto: ANP)

Woningen Schiedam ontruimd om gaslek

Meerdere inwoners van Schiedam hebben zaterdagmiddag hun huizen moeten verlaten vanwege een gaslek. Het lek aan de Halleystraat, aan de oostkant van de stad, ontstond doordat tijdens verbouwingswerkzaamheden een gasleiding werd geraakt.

Hoeveel woningen precies zijn ontruimd is onbekend. Alle hulpdiensten werden uit voorzorg gealarmeerd. Netbeheerder Stedin wist het lek binnen een klein uur te dichten, liet de veiligheidsregio weten.

Woningen Schiedam ontruimd om gaslek
Woningen Schiedam ontruimd om gaslek (Foto: ANP)

Zwarte Pietenpak aanleiding steekpartij

Deze week werd een 56 jarige man veroordeeld tot 3 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het neersteken van zijn ex-vrouw in 2015 in Amsterdam-West. Aanleiding voor de ruzie zou een foto van hun dochter, gehuld in een Zwarte Pietenpak zijn geweest, zo bleek tijdens de rechtszaak deze week.

Voor de ogen van zijn dochter stak de man meerdere malen in op zijn ex, tot vijfmaal toe in de rug en schouder. Zijn slachtoffer bloedend op straat achterlatend liep hij weg met het kind. Een ooggetuige ging achter de man aan "Omdat hij dat meisje bij zich had. Ik dacht, we moeten niet nog een ontvoering van een kind erbij hebben. De man was zeer rustig. Hij was het kindje ook aan het troosten, want die was zeer overstuur."

Volgens het Pieter Baan Centrum heeft de man een persoonlijkheidsstoornis en heeft hij paranoïde en narcistische neigingen. De rechtbank vreest dan ook voor herhaling en legde hem daarom ook dwangverpleging op. Moeder en kind maken het verder goed.

Vicepremier Zweden trollt Trump

De Zweedse vicepremier veroorzaakt aardig wat opschudding nadat ze op facebook een foto plaatste die erg veel lijkt op Trumps tekenen van de anti-abortuswet. Isabella Lovin, de Zweedse minister van klimaat, postte een foto waarin ze een nieuwe wet ondertekent omringd door vrouwelijke collega's, een duidelijke parodie op de foto waarin Trump de anti-abortuswet ondertekent, omringd door alleen maar mannen.

Binnen enkele uren werd de post duizenden keren geliket en geshared. "Prachtige foto" reageert een gebruiker "ik hoop dat je hem stuurt naar de man aan de andere kant van de oceaan", "Make the planet great again" reageert een ander. Op andere sociale media waaronder twitter wordt de 'steek onder de gordel' van mevrouw Lovin geprezen.

De foto lijkt veel op een foto van Trump die een wet ondertekent die verbiedt dat er geld gaat naar internationale groepen die informatie geven over abortussen of die uitvoeren. De foto van Trump omringd door mannelijke collega's werd op sociale media belachelijk gemaakt.Na het tekenen van de nieuwe klimaatwet moedigde Isabella Lovin andere Europese landen aan het voortouw te nemen om klimaatverandering te voorkomen omdat “De VS er niet meer is om ons te leiden”. Mevrouw Lovin wil dat Zweden een voorbeeld is in een tijd waar "klimaatsceptici steeds meer macht beginnen te krijgen". President Trump die klimaatverandering al een hoax noemde (Alternative Science?), heeft de vraag doen rijzen of hij uit het Klimaatakkoord van Parijs wil stappen, dat akkoord regelt de uitstoot van broeikasgassen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

De Zweedse regering, die claimt de eerste Feministisch regering ter wereld te zijn, heeft ook een verklaring uit laten gaan dat seksegelijkheid centraal staat en tot hun prioriteiten behoort. “Seksegelijkheid is onderdeel van de oplossing voor maatschappelijke problemen en logisch in een moderne welvaartsstaat, voor juridische en economische vooruitgang”, zo staat in een verklaring.

Valpartij ontsiert massasprint Sun Tour, McCabe wint

De Amerikaan Travis McCabe heeft zaterdag de derde en voorlaatste etappe van de Herald Sun Tour gewonnen. Na 165 kilometer tussen Benalla en Mitchelton Winery was de 27-jarige McCabe de beste in de sprint. Na een etappe in de Ronde van Utah vorig jaar is het zijn tweede profzege, voor UnitedHealthcare is het de eerste winst van het seizoen.

Het leek een mooie massasprint te gaan worden, maar drie kilometer voor het einde werd de boel ontsierd door een massale valpartij. Het peloton werd uit elkaar geslagen en er bleef maar een kleine groep over. Daarvan was McCabe de rapste, voor de Australiërs Mitchell Docker en Leigh Howard. Jesper Asselman van Roompot-Nederlandse Loterij sprintte naar plek acht. Bovenin het klassement veranderde niks.

Schoofs naar ITF-finale in Glasgow

Tennisster Bibiane Schoofs heeft zich zaterdag geplaatst voor de finale van het ITF-toernooi in Glasgow. De speelster uit Ede versloeg in de halve finale de Belgische Kimberley Zimmermann in twee sets. De setstanden waren 6-3 en 6-2.

Schoofs bereikte voor het eerst sinds juli vorig jaar de finale van een ITF-toernooi. Toen won ze het futuretoernooi van Amstelveen. Op weg naar de ze onder andere van Arantxa Rus, die als eerste geplaatst was in Glasgow. Schoofs is momenteel de nummer 463 van de wereld. Ze won in haar loopbaan in totaal zeven ITF-toernooien.

In de finale neemt de 28-jarige Nederlandse het op tegen de Petra Krejsova. De als achtste geplaatste Tsjechische won in de halve finale van de als derde geplaatste Julia Wachaczyk: 4-6, 6-4 en 6-0. 

Bonjasky gaat uitdaging Verhoeven aan: "Kom maar op"

Kickbokser Remy Bonjasky heeft de uitdaging van Rico Verhoeven geaccepteerd. De 27-jarige Verhoeven daagde drievoudig wereldkampioen Bonjasky eerder deze week uit in PepTalk en in RTL Late Night antwoordde Bonjasky.

"Ik ga het doen. Ik zal iets meer dan een half jaar nodig hebben om fit te worden en ga weer terug naar tien tot twaalf keer per week trainen", vertelde Bonjasky. Het lijkt er dan ook op dat de 41-jarige veteraan het richting het einde van de zomer op gaat nemen tegen Verhoeven. 

Dat zijn opponent ruimschoots jonger is ziet Bonjasky niet als een probleem. "Ik rook niet, drink niet, slik niet, spuit niet....kom maar op, Rico", klonk het. Verhoeven was na zijn gewonnen gevecht tegen Badr Hari op zoek naar een volgende tegenstander. 

LB: Zwangere Tori Spelling haalt varken in huis

Lekker Belangrijk; nieuws dat je niet wil missen!

Tori Spelling heeft een nieuw huisdier. Op haar blog laat de voormalig Beverly Hills, 90210-actrice haar lezers kennismaken met haar minivarken genaamd Nutmeg.

"Ontmoet ons nieuwste familielid", schrijft Tori. "Toen ik in oktober een e-mail kreeg waarin stond dat Nutmeg was geboren en binnen een paar maanden naar ons gezin zou komen, krijste ik letterlijk van blijdschap. Het is misschien geen hele goede timing aangezien ik bijna moet bevallen, maar alle baby's zijn een zegen. Wanneer ze ook in je leven verschijnen."

Nutmeg sluit zich aan bij een huis vol dieren. De familie Spelling heeft onder meer honden, een geit, een baardagaam, een haarloze cavia en een paar kippen.

Volgende maand verwelkomt Spelling waarschijnlijk nog een baby. Ze is namelijk hoogzwanger. Samen met haar man Dean McDermott verwacht ze hun vijfde kind. Ze zijn al de trotse ouders van Liam (9), Stella (8), Hattie (5) en Finn van 4 jaar oud.

Louvre weer open

Het Louvre is zaterdag heropend, nadat een man vrijdag met een kapmes militairen, die het museum hielpen bewaken, had aangevallen. Een soldaat schoot de aanvaller neer en het drukst bezochte museum ter wereld sloot toen zijn deuren.

De dader riep bij zijn aanval "Allahu Akbar"(God is groot). President François Hollande sprak van een terroristische aanslag. De dader is een 29-jarige Egyptenaar die eind januari Frankrijk vanuit Dubai binnenkwam. Hij is levensgevaarlijk gewond in een ziekenhuis opgenomen.

Louvre weer open
Louvre weer open (Foto: ANP)

Viertal vast na roekeloze vlucht door Tilburg

De politie heeft na een "wilde en roekeloze rit" door Tilburg vier twintigers opgepakt. Terwijl ze vrijdagmiddag door de politie op de hielen werden gezeten, scheurden ze in een Audi RS3 over drukke kruispunten door rood licht en over fiets- en voetpaden. Meerdere mensen moesten opzij springen om een aanrijding te voorkomen, aldus de politie zaterdag.

Uiteindelijk raakte niemand gewond en werden de inzittenden opgepakt. De bestuurder is 21, de anderen zijn 21, 22 en 23 jaar oud. Ze zitten alle vier nog vast en de auto is voor nader onderzoek in beslag genomen.

De achtervolging begon toen agenten de auto voor een controle aan de kant wilden zetten. Waarom de bestuurder ervandoor ging is nog onduidelijk.

Viertal vast na roekeloze vlucht door Tilburg
Viertal vast na roekeloze vlucht door Tilburg (Foto: ANP)

Bruce Springsteen schaamt zich als Amerikaan

Ooit zong hij vol trots het nummer Born in the USA, maar tegenwoordig is Bruce Springsteen minder blij met zijn thuisland. De 67-jarige zanger haalde deze week op het podium in het Australische Melbourne uit naar president Donald Trump.

Springsteen begon zijn concert niet zoals gebruikelijk met een eigen nummer. "We staan hier als Amerikanen die zich schamen. Dit is een nummer uit 1965 van The Orlons en we gaan het gebruiken om een boodschap naar huis te sturen", zei The Boss volgens Herald Sun voordat hij het lied Don't Hang Up zong.

Met het nummer refereert hij aan het uitgelekte telefoongesprek tussen Trump en de Australische premier Malcolm Turnbull. Trump kapte het gesprek af na een felle woordenstrijd. Die ontstond toen hij duidelijk maakte niet van plan te zijn vluchtelingen van Australië over te nemen, zoals door zijn voorganger Barack Obama was beloofd.

The Boss, die bezig is met een maandenlange tournee door Australië en Nieuw-Zeeland, heeft zich bij een eerdere show in Australië ook al uitgesproken tegen Trump. Zo prees hij Amerikaanse anti-Trump-demonstranten. "We staan achter jullie. We zijn het nieuwe Amerikaanse verzet."En in januari trok Springsteen in twijfel of Trump überhaupt competent genoeg was voor het ambt van president.

Bruce Springsteen schaamt zich als Amerikaan
Bruce Springsteen schaamt zich als Amerikaan (Foto: BuzzE)

Horner: "Wegkapen Verstappen onder neus Mercedes was fantastische move"

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner is uiteraard maar wat blij met de keuze om Max Verstappen vorig seizoen vroegtijdig over te hevelen van Toro Rosso naar zijn team. Het was echter niet de eerste goede keuze van de Red Bull-stal, die Verstappen in 2014 al vast wisten te leggen. Ook Mercedes zat in 2014 op het supertalent te azen, maar ze konden hem nog geen racestoeltje aanbieden, wat Red Bull bij Toro Rosso in 2015 wél kon.

"Ik neem mijn petje af voor Helmut Marko, die heel erg hard aan het pushen is geweest om Verstappen destijds een juniorcontract te laten tekenen", aldus Horner tegenover RACER"Het was een fantastische zet om hem onder de neus van Mercedes weg te kapen. Mensen verklaarden ons voor gek toen we hem op 16-jarige leeftijd al in een F1-auto lieten rijden, maar wat hij in zijn eerste jaar liet zien was natuurlijk al ontzettend goed", spreekt Horner over Verstappen's seizoen bij Toro Rosso.

"Daar heeft hij in jaar twee alleen maar op voortgebouwd en de timing voor de overstap naar Red Bull was perfect. Hij is ongelooflijk goed in zijn nieuwe rol gegroeid en gedurende het jaar zag je dat hij alsmaar sterker en sterker en sterker werd." Dat het een risicootje was om Verstappen na de Grand Prix van Rusland in de Red Bull te zetten had ook Horner wel door. "Natuurlijk was er een risico aan verbonden en er was heel erg veel kritiek op, maar uiteindelijk is Red Bull anders dan andere teams. Wij hebben vier auto's, alle coureurs staan bij Red Bull onder contract en als we willen kunnen we ze zo vaak we willen van auto laten wisselen."

Verstappen liet in elk geval zien dat het een goede keuze was, door de Grand Prix van Spanje - zijn Red Bull-debuut - te winnen en meerdere malen het podium te bereiken. "Waarom zou je met onze mogelijkheden niet je beste rijders in het eerste team zetten? De prestaties van Max lieten natuurlijk alleen maar zien dat het absoluut de juiste beslissing was." 

Doesburg toneel van massale vechtpartij

In het Gelderse Doesburg zijn jongeren vrijdagavond massaal met elkaar op de vuist zijn gegaan. Tientallen jongeren, die volgens getuigen uit Doesburg en Dieren kwamen, kregen het volgens de politie met elkaar aan de stok.

Toen agenten op de IJsselkade arriveerden stoof de groep uiteen. Vechtersbazen gooiden diverse honkbalknuppels weg. De politie hield na een korte achtervolging in de buurt een zestienjarig meisje uit Dieren aan. Ze had een vuurwapen of iets wat daar op leek bij zich en een mes. Zij werd meegenomen naar het bureau.

Of iemand gewond is geraakt bij de vechtpartij en wat de aanleiding was van het treffen, is de politie niet bekend.

Doesburg toneel van massale vechtpartij
Doesburg toneel van massale vechtpartij (Foto: ANP)

'Russen wilden ministerie Rutte hacken'

Russische hackers hebben geprobeerd binnen te dringen bij Nederlandse ministeries, waaronder Algemene Zaken, het departement van premier Mark Rutte. Volgens de Volkskrant zijn de aanvallers er voor zover bekend niet in geslaagd om gevoelige informatie te stelen.

De aanvallen zouden zijn uitgevoerd door de schimmige hackersgroepen APT28 (Cozy Bear) en APT29 (Fancy Bear). Die stuurden phishingmails naar ambtenaren en bouwden valse websites, zodat ze gebruikersnamen en wachtwoorden in handen zouden krijgen.

"We weten dat ze vrij veel tijd steken in het uitkiezen van het geschikte doelwit en de juiste informatie daarover te verzamelen. Die bestoken ze vervolgens met een mail, lokken hem naar een goed lijkende website met als doel dat die inloggegevens achterlaat", zegt Pim Takkenberg van beveiliger Northwave in de krant.

'Russen wilden ministerie Rutte hacken'
'Russen wilden ministerie Rutte hacken' (Foto: BuzzT)

Houston Rockets eren Yao Ming

Het is één van de meest markante basketbalverhalen van de afgelopen jaren. In maoïstisch China worden een boomlange man en vrouw, beiden basketballers, samengebracht met als doel om een lang kind voort te brengen. Bizar genoeg slaagt dit plan en in 1980 wordt Yao Ming geboren. Het kind zou uitgroeien tot een 2m29 lange reus, de beste basketballer in de geschiedenis van China en een held voor de Houston Rockets.

Yao Ming heeft een aantal jaren de Chinese basketbalcompetitie gedomineerd voordat hij in 2002 de overstap maakte naar de NBA. In de jaarlijkse draft werd hij in 2002 als eerste gekozen door de Houston Rockets. Hij werd de eerste Chinees die in de NBA speelde.

Het begin van Mings carriere ging moeizaam. Menig analist voorspelde dat Ming het niet zou redden in de NBA en de center speelde met de druk van een miljard landgenoten op zijn schouders. De eerste wedstrijden maakte Ming een slechte indruk, maar in zijn achtste wedstrijd, tegen de Los Angeles Lakers, schoot hij alles raak, eindigde met 20 punten en was de ban doorbroken.

De impact van Ming op de Houston Rockets was eerlijk gezegd niet zo groot. Zijn carrière duurde maar negen jaar en in deze periode werd hij geplaagd door blessures. In die negen jaar wisten de Rockets maar één keer een play-off serie te winnen. Ming was echter veel meer dan een speler op een basketbalveld. De Chinees was de beste ambassadeur die de NBA zich kon wensen. Hij opende een markt van een miljard mensen voor de sport en heeft een cruciale bijdrage geleverd aan de wereldwijde groei van de NBA in de afgelopen jaren. Ming is door de fans negenmaal uitgeroepen tot all star en is opgenomen in de basketbal hall of fame.

De NBA doet veel aan internationale marketing. In China is onlangs het jaar van de haan begonnen en de NBA doet veel activiteiten rond het Chinese nieuwjaar. Dat de Rockets juist deze datum kozen voor het eren van Yao Ming is dan ook geen toeval.

In de rust van de wedstrijd tussen de Houston Rockets en de Chicago Bulls kwam Yao Ming onder luid gejuich het veld opgelopen. Ming, omringt door familie en oud-ploeggenoten, vertelde een verhaal over hoe hij in zijn eerste jaar in de Verenigde Staten verrast was dat hij van zijn ploeggenoten voor het Chinese nieuwjaar een envelop kreeg. Hij had niet verwacht dat zijn ploeggenoten van deze Chinese traditie op de hoogte waren. Zijn teleurstelling was echter groot toen bleek dat er in de envelop alleen maar twee briefjes van één dollar zaten. Yao Ming draagt sindsdien altijd één van die briefjes bij zich in zijn zak, als herinnering dat hij in de Verenigde Staten een Chinees kan zijn, en in China een Amerikaan.

Na de plichtplegingen werd Mings shirtje met nummer 11 opgehesen naar het plafond. Het hangt er nu naast de kampioenschapsvlaggen van 1994 en 1995 en naast de shirtjes van Clyde Drexler, Calvin Murphy, Moses Malone, Hakeem Olajuwon en Rudy Tomjanovich.

Houston eert Yao Ming. Bron: YouTube.

De wedstrijd tussen de Rockets en de Bulls werd pas in de verlenging beslist. Op 108-108 kregen de Bulls een laatste aanval. De Rockets verdediging zorgde ervoor dat de Bulls in 24 seconden niet tot schieten kwamen. Harden miste in de laatste seconden een kans om Houston de zege te bezorgen.

In de vijf minuten extra speeltijd wist Harden wel het verschil te maken. De guard scoorde de laatste vijf punten van de wedstrijd. Met twee gemaakte vrije worpen zette hij de eindstand op 121-117.

Harden eindigde met 42 punten, 12 rebounds en 9 assists. Bij Chicago ontbrak topscorer Jimmy Butler. In zijn plaats startte Michael Carter-Williams. Met 23 punten voerde hij zijn ploeg aan.

In Boston stonden de twee meest gelauwerde ploegen uit de NBA geschiedenis tegenover elkaar, de Celtics en de Los Angeles Lakers. Bizar genoeg hadden beide ploegen voor aanvang van de wedstrijd 3252 overwinningen behaald.

De wedstrijd volgde een al te herkenbaar patroon. Na drie kwarten stond het 82-74 en had Isaiah Thomas 21 punten gemaakt. The King in the Fourth ging weer los in de laatste twaalf minuten en eindigde met 38 punten. Gezien de huidige staat van de Celtics en de Lakers zullen de Celtics zich voorlopig nog wel het NBA team met de meeste overwinningen mogen noemen.

Bij de Dallas Mavericks was afgelopen nacht sprake van een klein basketbalsprookje. Er zijn zo’n 400 NBA spelers, maar daarnaast zijn er ook nog honderden die in kleinere competities spelen en niets liever willen dan ook deel uit te maken van het miljoenenbal. Yogi Ferrell is zo’n speler. In 2016 werd hij niet gekozen in de jaarlijkse draft, waarna hij een contract tekende bij de D-League. Dit is een soort eerste divisie in het Amerikaanse basketbal, waarbij spelers rond de 40.000 dollar per jaar verdienen. Het gebeurt regelmatig dat NBA teams wegens blessures een speler uit de D-League tijdelijk aantrekken.

Yogi Ferrell tekende eerder deze week een tiendaags contract bij de Dallas Mavericks. Eerder had hij al een soortgelijke kans gekregen bij de Brooklyn Nets, maar die vonden hem niet goed genoeg en stuurden hem terug naar de D-League. De Mavericks hadden een guard nodig omdat ze kampen met blessures van Deron Williams, JJ Barea en Pierre Jackson. In de eerste drie wedstrijden voor Dallas speelde Ferrell degelijk. Alle drie de wedstrijden werden ook door Dallas gewonnen.

Afgelopen nacht speelden de Mavericks uit tegen de Portland Trail Blazers en ditmaal was Ferrell de held op het veld. De jonge guard schoot negen van zijn elf driepunters raak en eindigde met 32 punten. Het moet gek lopen wil Dallas hem nu geen langer contract aanbieden. Zo kunnen tien dagen het verschil maken tussen 40.000 dollar verdienen en miljonair worden.

Devin Booker is al anderhalf jaar de grote hoop voor de Phoenix Suns. In Sacramento bezorgde hij zijn team de overwinning met een score in de zoemer. Mooi kan het schot niet worden genoemd. Booker dribbelde naar links, zwaaide een seconde met de bal heen en weer, dribbelde naar rechts en schoot de bal ernstig uit de richting van de basket. Via het bord viel de bal toch binnen, 103-105.

De jonge Booker eindigde met 33 punten. Voor Sacramento noteerde DeMarcus Cousins 22 punten, 12 rebounds en 12 assists.

Ook Russell Westbrook kwam weer tot een triple double, nummer 25 van het seizoen voor hem. Tegen de Memphis Grizzlies kwam de guard tot 38 punten, 13 rebounds en 12 assists. Met nog twee en een halve minuut te spelen stond Memphis met 99-102 voor. Na een time-out scoorde Westbrook de laatste vijftien punten van de wedstrijd voor een 114-102 zege.


Uitslagen

Orlando Magic – Toronto Raptors 102-94
Brooklyn Nets – Indiana Pacers 97-106
Detroit Pistons – Minnesota Timberwolves 116-108
Houston Rockets – Chicago Bulls 121-117 (OT)
Oklahoma City Thunder – Memphis Grizzlies 114-102
Boston Celtics – Los Angeles Lakers 113-107
Denver Nuggets – Milwaukee Bucks 121-117
Sacramento Kings – Phoenix Suns 103-105
Portland Trail Blazers – Dallas Mavericks 104-108

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 33-15
Boston Celtics 32-18
Washington Wizards 29-20
Toronto Raptors 30-21
Atlanta Hawks 29-21
Indiana Pacers 27-22
Chicago Bulls 25-26
Charlotte Hornets 23-27
Detroit Pistons 23-27
New York Knicks 22-29
Milwaukee Bucks 21-28
Miami Heat 20-30
Orlando Magic 20-32
Philadelphia 76ers 18-31
Brooklyn Nets 9-41


Western Conference

Golden State Warriors 43-7
San Antonio Spurs 38-11
Houston Rockets 37-17
Los Angeles Clippers 31-19
Utah Jazz 31-19
Memphis Grizzlies 30-22
Oklahoma City Thunder 29-22
Denver Nuggets 22-27
Portland Trail Blazers 22-29
Dallas Mavericks 20-30
Sacramento Kings 19-31
Minnesota Timberwolves 19-31
New Orleans Pelicans 19-31
Los Angeles Lakers 17-36
Phoenix Suns 16-34

Uitslagen Jupiler League - Cambuur voorbij Helmond Sport

Na elke speelronde komt FOK!sport met een overzicht van de gespeelde wedstrijden en de 'westrijd van de week'. Deze week is dat SC Cambuur tegen Helmond Sport. SC Cambuur staat zevende in de Jupiler League, een plaatsje onder Helmond sport. Bij winst van Cambuur, dat thuis speelt zullen zij Helmond sport voorbij gaan.

De clubs zijn elkaar 31 maal tegen gekomen, negen keer won Helmond Sport, vijftien keer trok SC Cambuur aan het langste eind. Er werd zeven keer gelijk gespeeld. De laatste ontmoeting eerder dit seizoen bij Helmond Sport werd verloren met 1-0. Trainer Spike Hulshof zei de dag voor de wedstrijd dat er veel zieken zijn. Op de laatste dag van de transfermarkt heeft SC Cambuur zich dan ook versterkt met Jurjan Mannes. Wel heeft hij een goed gevoel over de wedstrijd. "Als ik naar onszelf kijk zie ik dat we veel vertrouwen hebben. Zeker na vorige week, dat was natuurlijk geweldig voor iedereen. Wij willen zoals altijd de bal hebben en direct druk zetten als dat niet het geval is. Tegen Dordrecht deden we dat al een helft heel goed, nu moet dat twee keer 45 minuten."

Al na 83 seconden lag de bal in het net, Jordy van Deelen schoot van dichtbij raak op aangeven van Stefano Lilipaly. Het combineren was indrukwekkend waardoor dit al snel verdiend was. Tarik Tissadouli had de score kunnen verdubbelen, maar de doelman van Helmond Sport wist dit te voorkomen. Op slag van rust had Helmond Sport de kans op de 1-1, wat tegen de verhoudingen op het veld in zou zijn. Echter bleven de verhoudingen in stand en spel gelijk. Cambuur en Helmond Sport gingen met een stand van 1-0 de kleedkamer in voor de rust.

De rust bleek Cambuur niet heel goed gedaan te hebben, zij wisten de kansen niet uit te spelen. Mopperen mocht Helmond Sport helemaal niet, nadat een overtreding met geel werd bestraft wat eigenlijk rood zou moeten zijn. Cambuur reageerde op het niet afmaken van de kansen met een wissel waardoor de rechtsback gevaarlijk kon worden. Mede door onoplettendheid van Helmond Sport resulteerde dit in de 2-0, Lilipaly schoot raak. Tegen het eind van de wedstrijd werd er nog een penalty gegeven aan Cambuur, deze werd niet benut. Toch werd het nog 3-0, Jamiro Monteiro legde de bal in het net op aangeven van Lilipaly. 

Hoefdraad in actie tussen Thomassen en Koesveld (Foto: ProShots/Henk Jan Dijks)
Hoefdraad in actie tussen Thomassen en Koesveld (Foto: ProShots/Henk Jan Dijks) 

Uitslagen overige wedstrijden
FC Dordrecht 2 - 2 Fortuna Sittard
MVV Maastricht 0 - 0 Achilles'29
FC Emmen 3 - 1 FC Volendam
FC Den Bosch 2 - NAC Breda
SC Cambuur 3 - 0 Helmond Sport
VVV-Venlo 4 - 1 De Graafschap
FC Eindhoven 4 - 1 Almere City FC
Telstar 3 - 1 FC Oss
Jong Ajax 4 - 1 RKC Waalwijk
Jong FC Utrecht 0 - 2 Jong PSV

Stand na 23 speelronden
Stand na 23 speelronden (Bron: NOS/Teletekst) 

Gemeentes rekenen op hoge verkiezingsopkomst

Gemeentes rekenen op een hoge opkomst bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Dat blijkt uit de bestellingen van stemmateriaal die zijn binnengekomen bij Procura, de grootste fabrikant van stemmaterialen in Nederland.

Procura levert niet alleen stembussen, maar ook de papieren benodigdheden zoals stempassen, kandidatenlijsten en stembiljetten. In het verleden werden de bestellingen voor de stembiljetten meestal gebaseerd op een opkomst van rond de 75%, maar dit jaar hebben veel gemeentes bestellingen geplaatst die uitgaan van een opkomst van 90 of zelfs 100 procent.

Een groter aantal bestelde stembussen is overigens ook deels te verklaren door het grote aantal partijen - en dus ook grotere stembiljetten. Aan de verkiezingen doen 28 partijen mee, waarvan 16 in alle kieskringen.

Gemeenteraadsverkiezingen 2014 (Foto: Peter)
Hoge opkomstverwacht bij de verkiezingen (Foto: Peter)

IndyCar-coureur Aleshin roept 'moraalridders' op uit autosport te stappen

In de autosport wordt hard gewerkt om de boel veiliger te maken en dat geldt ook voor de IndyCar Series. Daar wil men een 'aeroscreen' introduceren om de coureurs in de cockpit beter te beschermen, maar coureur Mikhail Aleshin vindt het allemaal niet zo nodig en roept 'moraalridders' op om gewoon uit de autosport te stappen.

De confrontatie aangaan met je angsten en het gevaar hoort simpelweg bij de racerij, zo vindt Aleshin. De Rus weet overigens als geen ander waar hij het over heeft. Tijdens de seizoensfinale in 2014 crashte hij loeihard op de oval van Fontana, waarna hij in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd werd. Afgelopen seizoen was hij weer helemaal van de partij voor zijn tweede jaar in de IndyCar Series. 

Aleshin lijkt nog altijd nauwelijks angst te kennen en ziet de enorme snelheden als iets moois. "Met deze snelheden is de veiligheidssituatie gewoon erg lastig, maar juist door die snelheden hou ik van de IndyCar!", legt hij uit. Van Europese circuits is hij bepaald geen fan, waarbij hij vooral circuits als Paul Ricard niet hoog heeft zitten.

Aleshin ging in 2014 in Fontana al eens hard de muur in (Bron: YouTube)

"Dan kun je net zo goed een computerspel gaan spelen, dat is nog leuker. Dat het allemaal gevaarlijk is snap ik en je kunt er eeuwig over blijven discussiëren, maar ik adviseer mensen die zich écht zorgen maken over het gevaar om lekker uit de autosport te stappen en iets veiligers te gaan doen. Dit is racen, dat is heel zwaar en dat is het altijd al geweest. Het hoeft allemaal niet veiliger te zijn dan noodzakelijk is", vervolgt Aleshin.

"Als coureurs zeker weten dat ze ongedeerd uit zullen stappen en dus eigenlijk nergens bang voor hoeven zijn, wordt een deel van het psychologische aspect weggenomen. Dat is juist een van de meest interessante dingen: je moet niet alleen je emoties, maar ook je angsten overwinnen. Als we dat allemaal kwijtraken, wat houden we dan in vredesnaam nog voor sport over?", vraagt de Rus zich hardop af. 

Het nieuwe seizoen in de IndyCar Series gaat op 12 maart van start in St. Petersburg, Florida. 

Veel geld voor losmaken enkelbanden

De Britse politie heeft veertien mensen aangehouden in een onderzoek naar het losmaken van elektronische enkelbanden. Een deel van de verdachten werkt bij de onderneming Capita, die een contract heeft met de overheid voor het elektronisch bewaken veroordeelden.

Ze zouden zich door zeker 32 criminelen telkens meer dan 450 euro hebben laten betalen om een enkelband los te maken, meldden Engelse media zaterdag.

Het is niet de eerste keer dat het elektronisch bewaken fout loopt. Capita kreeg het contract voor zes jaar in 2014, nadat de overeenkomsten met beveiligingsfirma's G4S en Serco waren opgezegd wegens allerlei frauduleuze praktijken. Het ministerie van Justitie ontdekte destijds dat de beveiligers rekeningen indienden voor het volgen van enkelbanden van personen die overleden waren, die achter slot en grendel zaten, personen die nooit een enkelband hoefden te dragen of personen die het land al lang hadden verlaten.

Veel geld voor losmaken enkelbanden
Veel geld voor losmaken enkelbanden (Foto: BuzzO)

Mariah Carey zet trouwjurk in brand

Mariah Carey heeft een duidelijke boodschap voor haar ex-verloofde James Packer. In haar nieuwe videoclip van het nummer I Don't gooit ze haar trouwjurk in het vuur.

De clip begint met Mariah in een witte trouwjurk. Aan het einde van de video is ze te zien in een weinig verhullend rood pakje bij een kampvuur. Symbolisch gooit ze haar jurk in de vlammen. Het is het eerste nieuwe liedje van Carey in twee jaar tijd.

Het nummer is geïnspireerd door Mariahs breuk met Packer, afgelopen zomer. "Wanneer je van iemand houdt, behandel je ze niet slecht. Je hebt alles verpest wat we hadden", zingt Carey. "Je denkt waarschijnlijk dat ik terug kom, maar dat wil ik niet."

De 48-jarige Mariah had anderhalf jaar lang een relatie met de steenrijke zakenman. In oktober gingen ze officieel uit elkaar. Inmiddels zou Carey een relatie hebben met haar 33-jarige achtergronddanser Bryan Tanaka.

Mariah Carey zet trouwjurk in brand
Mariah Carey zet trouwjurk in brand (Foto: BuzzE)

Zoektocht naar verdwenen Nederlander

Reddingswerkers zoeken in de bergen circa 100 kilometer ten noorden van de Colombiaanse hoofdstad Bogota al sinds donderdag naar een 62-jarige Nederlander. De man belde donderdagavond dat hij was verdwaald en een wond aan zijn been had.

Volgens de plaatselijke autoriteiten is hij tijdens een wandeling niet ver van Ville de Leyva verdwenen in een erg moeilijk toegankelijk en dicht begroeid gebied op een hoogte van circa 2500 meter.

Aan de zoekactie doet personeel van het natuurpark, de gemeente, de brandweer en het lokale Rode Kruis mee.

Zoektocht naar verdwenen Nederlander
Zoektocht naar verdwenen Nederlander (Foto: ANP)

Repsol Honda presenteert MotoGP-machine 2017

Het MotoGP-team Repsol Honda heeft in Jakarta officieel de motor aan de wereld getoond waar dit jaar mee om de wereldtitel gestreden gaat worden. Marc Marquez en Dani Pedrosa trokken het doek van de RC213V, waar ze dit jaar op mogen rijden.

De presentatie komt aan het einde van een driedaagse testweek op het circuit van Sepang in Maleisië, waar Marquez ondanks wat technische problemen met de machine tot de derde tijd kwam. Het doel voor 2017 is uiteraard duidelijk: "We gaan hard werken en gaan natuurlijk weer voor de titel vechten", aldus Marquez, die vorig jaar na 2013 en 2014 zijn derde wereldtitel veroverde. 

Teamgenoot Pedrosa hoopt met name dat hij een seizoen zonder problemen kan draaien. "Ik hoop op een seizoen zonder blessures en als dat lukt hoop ik natuurlijk in elke race om de overwinning mee te kunnen doen en om de wereldtitel te kunnen vechten", aldus de Spanjaard. 

RšikkŲnen: "Speculeren over 2017 is zinloos"

Het Formule 1-seizoen is weer in aantocht en dus wordt druk gespeculeerd over welke teams het het beste gaan doen en welke teams tegen zullen vallen, zeker nu er grote regelwijzigingen zijn. Het is echter allemaal zinloos, zo vindt Kimi Räikkönen.

"We weten het allemaal pas als de auto's het circuit op rijden", spreekt de Finse Ferraricoureur. "Er zijn veel veranderingen in de regels voor komend seizoen, dus we moeten gewoon afwachten. Nu al gaan speculeren over van alles is gewoon zinloos", klonk het koeltjes.

Over de prestaties van zijn eigen team speculeert hij dan ook nog niet, maar uiteraard heeft hij wel goede hoop. "Hopelijk rijden we straks rond waar we willen en op de plek die wij verdienen", aldus The Iceman, waarmee hij waarschijnlijk de hoop uitspreekt die ook bij alle andere teams leeft. Ferrari kende vorig seizoen een matig jaar en kon Mercedes en Red Bull niet de baas.

Langlaufster Kowalczyk boekt eerste zege sinds Spelen Sochi

Langlaufster Justyna Kowalczyk heeft eindelijk weer eens een serieuze zege binnen. De Poolse viervoudig World Cup-kampioene zegevierde na haar goud op de 10 kilometer klassiek tijdens de Spelen van Sochi alleen nog maar in kleinere wedstrijden, zoals een marathon in het Argentijnse Ushuaia. 

Het World Cup-circus is deze week neergestreken in Pyeongchang, waar de loipes voor de Olympische Spelen van volgend jaar voor het eerst een serieuze competitie mogen verwelkomen. Zaterdag stond de skiatlon op het programma, waarbij de dames eerst 7,5 kilometer in klassieke stijl en vervolgens 7,5 kilometer in vrije stijl afleggen. Lang niet alle toppers zijn overigens naar het Verre Oosten afgereisd: toplanden als Noorwegen, Zweden en Finland staan met een C-team aan de start.

Dat Kowalczyk er zin in had was al heel snel duidelijk. De specialiste in de klassieke stijl ging er na een paar meter al vandoor en bouwde haar voorsprong uit tot bijna een minuut bij de skiwissel - voor de verschillende stijlen worden verschillende ski's gebruikt. Niemand kwam ook meer in de buurt en dus kon de Poolse zegevieren. Elizabeth Stephen, specialiste op de vrije stijl, kende een sterk tweede deel en de Amerikaanse eindigde als tweede. De derde plek was er voor de 36-jarige Japanse Masako Ishida, die na Trondheim 2009 voor de tweede keer in haar 16-jarige World Cup-carrière het podium mocht beklimmen. 

'Veel leden motorbendes willen eruit stappen'

De motorbendes die in Nederland actief zijn, tellen volgens de politie veel leden die er eigenlijk uit willen stappen. Uit angst voor de gevolgen durven ze dat alleen vaak niet, zegt politiecommissaris Pim Miltenburg in een zaterdag verschenen interview met het AD.

"Wie wil vertrekken, moet duizenden euro's betalen", aldus de politiechef. Volgens justitie is dat precies wat eind vorig jaar op het platteland van Groningen gebeurde met een 47-jarig ex-lid van No Surrender. Hij werd ontvoerd, mishandeld en volgens het Openbaar Ministerie voor 5000 euro afgeperst nadat hij in conflict was gekomen met zijn clubgenoten. In de zaak zitten vier mensen vast. Volgens Miltenburg, die de aanpak van motorbendes leidt, hebben de organisaties "er haast een verdienmodel van gemaakt om mensen buiten te gooien, hen af te rossen en vervolgens af te persen."

Miltenburg stelt dat het aantal ex-leden dat zich toch bij de politie meldt groeit, maar hij noemt geen cijfers. "Motorbendes kennen geen broederschap", zegt hij. Volgens hem zijn het "ordinaire criminele bendes".

'Veel leden motorbendes willen eruit stappen'
'Veel leden motorbendes willen eruit stappen' (Foto: ANP)

Tapijtlegger is Van Gerwen als eerste sinds oktober de baas

Darter Michael van Gerwen is voor het eerst sinds 16 oktober verslagen. Destijds ging hij op het Euro Tour-toernooi in Duitsland onderuit tegen Daryl Gurney, vrijdag verloor hij al vroeg in het eerste kwalificatietoernooi van de UK Open. 

De wereldkampioen won in de tweede ronde nog van Mick Todd nadat hij in ronde één een bye had, maar in de derde ronde bleek Ritchie Edhouse zowaar te sterk. De 33-jarige tapijtlegger, ruimschoots buiten de mondiale top-100, won met 6-5 en boekte de grootste overwinning uit zijn carrière. Hij was er overigens dusdanig van ondersteboven dat hij in de volgende ronde alsnog uitgeschakeld werd door de Ier William O'Connor. 

Het eerste van zes kwalificatietoernooien werd gewonnen door de Schot Peter Wright. Hij rekende in de finale af met Adrian Lewis. De twee hadden Peter Hudson en Ricky Evans in de halve finales uitgeschakeld, nadat Hudson in de kwartfinales Benito van de Pas de baas bleek. Naast Van de Pas kwamen alleen Jelle Klaasen en Raymond van Barneveld tot de laatste zestien. Klaasen ging daarin onderuit tegen Kyle Anderson, Barney verloor van Lewis. 

De uitschakeling van Van Gerwen is voor de Brabander overigens geen enkele reden tot paniek. Er zijn zes kwalificatietoernooien voor de UK Open, waar een ranglijst van opgemaakt wordt. Zo levert toernooiwinst 10.000 pond op, maar krijgt je voor uitschakeling in de derde ronde ook nog 250 pond. De top-96 mag zich vervolgens opmaken voor het hoofdtoernooi van de UK Open, vorig jaar uiteraard gewonnen door Van Gerwen. 

Nefit roept cv-ketels terug om brandrisico

Nefit roept gebruikers van cv-ketels met een originele brander van het type Nefit TopLine, TopLine Compact of Nefit TopLine AquaPower (Plus) op deze te vervangen. Het gaat om exemplaren die zijn geproduceerd van 2006 tot en met 2009.

Volgens Nefit is al in 2009 vastgesteld dat de originele brander niet altijd voldoende kan worden afgesloten. Daardoor kunnen onderdelen gaan smelten en bestaat er risico op brand.

Nefit roept nu de resterende originele branders terug en heeft installateurs op de hoogte gebracht van de geplande kosteloze vervanging.

Nefit roept cv-ketels terug om brandrisico
Nefit roept cv-ketels terug om brandrisico (Foto: ANP)

Rechter schort inreisverbod op, Witte Huis boos

Een Amerikaanse federale rechter in Seattle heeft vrijdag (lokale tijd) het inreisverbod voor reizigers uit een aantal landen tijdelijk opgeschort. Het gerechtelijke bevel betekent een grote uitdaging voor president Donald Trump, die vorige week een presidentieel decreet ondertekende dat mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië toegang tot de VS ontzegt.

De inreisbeperking voor de VS kan volgens de rechter direct worden opgeheven. De zaak was aangespannen door de staat Washington en kreeg later bijval van Minnesota. De rechter in Seattle maakte duidelijk dat de staten het recht hebben dit soort federale maatregelen aan te vechten. Hij stelde expliciet dat het tegenhouden van Syrische vluchtelingen ongrondwettelijk is.

De weg voor Democratische aanklagers om de Amerikaanse regering ook in andere zaken voor het gerecht te slepen lijkt daarmee open te liggen. "Niemand staat boven de wet, zelfs de president niet", zei Bob Ferguson, aanklager voor de staat Washington.

Naar verwachting zal de Amerikaanse regering beroep aantekenen tegen de uitspraak. Het Witte Huis heeft evenwel nog geen reactie gegeven. Luchtvaartmaatschappijen maken al wel aanstalten om de beperkingen op te heffen.

Update 04.16 uur
Het Witte Huis heeft gepikeerd gereageerd, meldt CNN. De regering laat weten dat het onmiddelijk om een nooduitspraak zal vragen om het "schandalige" oordeel van de rechter teniet te doen en het inreisverbod te herstellen. De president heeft volgens woordvoerder Sean Spicer het recht om de veiligheid van de VS te waarborgen met dergelijke grensbeperkingen.

Update 04.31 uur
In een nieuwe versie van de regeringsreactie is besloten om het woord 'schandalig' toch maar te schrappen. Het Witte Huis zegt nu dat er "zo spoedig mogelijk" om een herziening zal worden verzocht. Het is echter onduidelijk wanneer precies.

De opschorting is een klap voor Trumps topadviseur en voormalig campagneleider Steve Bannon. Die bedacht de maatregel en bereidde deze in het geheim voor. Normaliter had het aan de minister van Justitie moeten worden voorgelegd maar dit werd verzuimd. Toen zij vervolgens weigerde het inreisverbod voor de rechter te verdedigen werd ze door Trump ontslagen.

Update 7.35 uur
De Amerikaanse douane heeft luchtvaartmaatschappijen vrijdag (lokale tijd) verteld dat zij de gedupeerden van het door president Donald Trump ingestelde inreisverbod weer aan boord mogen nemen. Dat maakte een medewerker van een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij bekend.

De mededeling kwam enkele uren nadat een federale rechter in Seattle het inreisverbod tijdelijk had opgeschort. Hij maakte daarbij duidelijk dat de sinds vorige week geldende restricties voor toegang tot de VS direct konden worden opgeheven.

De zaak tegen het decreet was aangespannen door de staat Washington en kreeg later bijval van Minnesota. De rechter in Seattle maakte duidelijk dat de staten het recht hebben dit soort federale maatregelen aan te vechten.

Rechter schort inreisverbod VS tijdelijk op
Rechter schort inreisverbod op, Witte Huis boos (Foto: ANP)

Litouwen zet Minecraft in naar Tesla toe

Tesla wil een een grote fabriek in Europa bouwen en veel landen willen die 'Gigafactory' graag binnen de landsgrenzen. Frankrijk stuurde al een minister naar Tesla, de provincies Groningen, Friesland en Drenthe begonnen een internetcampagne. Litouwen pakte het anders aan en begon alvast met de bouw van de fabriek, maar dan in Minecraft.

Het Baltische land zette veertig Minecrafters aan het werk en twee dagen later was de fabriek klaar. Dat blijkt uit een YouTube-filmpje waar de officiële Twitter-account van Tesla vrijdag melding van maakte. "Litouwen weet de weg naar ons hart", schreef Tesla bij de link.

In het tweeënhalve minuut lange filmpje is de versnelde bouw van de fabriek te zien. Daarbij is niet alleen aandacht voor de buitenkant en de binnenkant van het gebouw, maar ook voor de omgeving waar Litouwen de fabriek graag neer zou zetten.

Het is nog niet duidelijk wanneer Tesla besluit waar de tweede Gigafactory moet komen. Het bedrijf is nog aan het bouwen aan de eerste Gigafactory in de Amerikaanse staat Nevada. Die fabriek is al wel deels operationeel.

Litouwen zet Minecraft in naar Tesla toe
Litouwen zet Minecraft in naar Tesla toe (Foto: BuzzT)

Earth & Fire weer even samen

Jerney Kaagman stond na lange tijd weer eens op het podium met de overige leden van de band Earth & Fire. De zangeres nam vrijdagavond met onder meer de broers Chris en Gerard Koerts en de drie ex-bassisten Theo Hurts, Bert Ruiter en Hans Ziech de CD-box Memories in ontvangst.

De bandleden kregen het eerste exemplaar van de box, met alle albums die Earth & Fire maakte tussen 1970 en 1989, tijdens de première van de voorstelling Invitation To The Sound Of Jerney Kaagman and Earth & Fire. In deze theatershow brengt zangeres Marieke Eelman met haar band op haar eigen manier de nummers van de roemruchte Voorburgse band.

De Band scoorde in de jaren zeventig en tachtig vele hits, waaronder Seasons, Memories en Weekend. De show toert nog tot begin juni door het land.

Earth & Fire weer even samen
Earth & Fire weer even samen (Foto: BuzzE)

Baku wil finale Champions League 2019

De Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku heeft zich kandidaat gesteld om de finale van de Champions League van het seizoen 2018/19 te organiseren. Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA bekendgemaakt. Naast Baku is ook het Spaanse Madrid kandidaat om te finale te organiseren.

Wat Baku betreft wordt de finale gehouden in het Nationaal Stadion, goed voor zo'n 70.000 plaatsen en in 2015 al het toneel van onder meer het atletiek op de Europese Spelen. Madrid heeft de pijlen gericht op het Estadio Metropolitano, waar Atlético Madrid vanaf komend seizoen zal spelen. 

De laatste keer dat Madrid de eindstrijd organiseerde was in 2010 in het Bernabéu van Real Madrid. Internazionale won er met onder meer Wesley Sneijder in de gelederen de finale van Bayern München. Baku heeft de Champions League-finale nog nooit georganiseerd.

De Azerbeidzjaanse stad doet overigens ook een gooi naar de finale van de Europa League in hetzelfde seizoen, maar beide wedstrijden organiseren is in elk geval niet toegestaan. In die strijd krijgt Baku concurrentie van Frankfurt of Stuttgart, Sevilla, Glasgow, Istanbul en Tbilisi. 

FOK! Wat een weer: wisselvallig

Sprokkelmaands regen, is grasmaands zegen

Vannacht is er een gebied met lichte regen over Nederland getrokken. De afgelopen uren is het flink opgeklaard en was het droog. Vanmorgen schijnt de zon geregeld. Helaas neemt vanmiddag de bewolking weer toe en gaat het nu en dan regenen. Deze regen begint in het zuiden en trekt langzaamaan naar het noorden. De maximumtemperatuur is ongeveer 8 graden.

De komende dagen wordt het wisselvallig weer met van tijd tot tijd regen. Middagtemperatuur rond de 7 graden. Vanaf woensdag krijgen we stabiel winterweer met temperaturen rond het vriespunt.

Een fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 08:13
Zon onder: 17:34
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1805 In Parijs vindt de eerste huisnummering in de geschiedenis plaats.
1941 Roy Plunkett maakt – middels een octrooi-aanvraag – zijn uitvinding van het teflon wereldkundig.
1974 Patricia Hearst (19), dochter van uitgever Randolph Hearst wordt ontvoerd door de Symbionese Liberation Army.
1977 Het album Rumours van Fleetwood Mac komt uit.
2003 Joegoslavië wordt hernoemd tot Servië en Montenegro.
2013 Op een persconferentie meldt de Universiteit van Leicester dat het skelet dat enkele maanden geleden gevonden is bij een archeologische opgraving onder een parkeerterrein in Leicester, volgens DNA-tests toebehoort aan koning Richard III van Engeland.

Begraafplaats van Hoog Elten met sneeuw (Foto: ToT)
Begraafplaats van Hoog Elten met sneeuw (Foto: ToT)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Britse oud-olympiŽr (78) rent na 52 jaar een dagje niet

Voor de Britse oud-olympiër Ron Hill is een bijzondere reeks tot een einde gekomen. De krasse 78-jarige heeft deze week voor het eerst in meer dan 52 jaar een dagje niet hardgelopen.

Hill deed in 1964 en 1972 mee aan de Olympische Spelen en won op het EK van 1969 en de Commonwealth Games van 1970 goud op de marathon. In 1970 was hij tevens de eerste Brit ooit die de marathon van Boston won. Vanaf 20 december 1964 trok hij elke dag de schoenen aan om minstens één mijl te gaan hardlopen, tot deze week. 

"Na 400 meter begon mijn hart pijn te doen en tegen de tijd dat ik de mijl (1,6 kilometer) afgerond had, dacht ik dat ik dood zou gaan", aldus de Brit. "Het deed zoveel pijn en ik bedacht me dat dit niet op zou schieten zo en uit respect voor mijn vrouw, twee zoons en vrienden moest ik hier mee stoppen."

Het was volgens Hill niet altijd makkelijk om letterlijk elke dag minstens een mijl hard te lopen. Zo was hij in 1993 betrokken bij een auto-ongeluk en had hij een gebroken borstbeen, terwijl hij ooit wekenlang met gips om zijn voet liep na een operatie. 

Voormalig Hellacopters-gitarist Robert Dahlqvist overleden

De Zweedse gitarist Robert Dahlqvist is gisteren overleden. De muzikant, die vooral bekendheid genoot als gitarist van de band The Hellacopters, overleed op 40-jarige leeftijd. Het treurige nieuws werd geopenbaard via de Facebook-pagina van de band. Over de doodsoorzaak is niets bekend gemaakt.

Dahlqvist zat vanaf 1999 in The Hellacopters en nam met die groep een viertal albums, vier EP's en een handvol singles op. Na het verschijnen van het album Head Off in 2008 liet de groep weten dat ze er mee ophielden en nam afscheid met The Tour Before the Fall. Vanaf 2004 maakte Dahlqvist ook deel uit van Thunder Express en bracht met deze band een tweetal albums uit. Ook zou de muzikant met die band onder de noemer Dundertåget nog een tweetal Zweedstalige albums uitbrengen in 2009 en 2010.

Margaret and I are very sad to learn that our friend Robert Dahlqvist has left this mortal coil. Rest In Power, Strings. #hellacopters pic.twitter.com/LDeFk45Tnm

4 februari 2017

Witte Huis onderzoekt lekken gesprekken Trump

Het Witte Huis onderzoekt hoe enkele gênante details uit de recente telefoongesprekken tussen president Donald Trump en de leiders van Mexico en Australië naar de pers zijn gelekt. Dat zegt Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer in een interview met het Amerikaanse Fox News, dat zaterdag wordt uitgezonden.

"De president neemt deze lekken erg serieus", aldus Spicer. Trump kapte een telefoongesprek met de Australische premier Malcolm Turnbull af na een felle woordenstrijd. Die ontstond toen Trump duidelijk maakte niet van zins te zijn vluchtelingen van Australië over te nemen, zoals door zijn voorganger Barack Obama was toegezegd. Het nieuws van dit gesprek kwam naar buiten via The Washington Post.

Tijdens een gesprek met zijn Mexicaanse ambtsgenoot Enrique Peña Nieto dreigde Trump Amerikaanse militairen naar Mexico te sturen om af te rekenen met de lokale drugskartels. Volgens het Witte Huis was die opmerking echter niet serieus bedoeld.

Witte Huis onderzoekt lekken gesprekken Trump
Witte Huis onderzoekt lekken gesprekken Trump (Foto: ANP)

Kieswijzer voor homo's en lesbiennes online

Het COC heeft vrijdagavond Gayvote.nl gelanceerd, een kieswijzer voor homo's, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en interseksepersonen (LHBTI). COC-voorzitter Tanja Ineke gaf het startschot in Amsterdam, tijdens een verkiezingsdebat dat door de belangenorganisatie was georganiseerd.

Op de website zijn standpunten te vinden van politieke partijen over kwesties als het al of niet vergoeden van de hiv-preventiepil en wel of geen verbod op discriminatie van trans- en interseksepersonen. Ook is te zien hoe partijen de afgelopen tijd hebben gestemd over zaken als de afschaffing van de weigerambtenaar en aparte opvang voor homo-vluchtelingen.

Op Gayvote staan ook profielen van 'regenboogkandidaten': (kandidaat-)kamerleden die zelf LHBTI zijn of daar zeer tolerant tegenover staan.

Tijdens het verkiezingsdebat bleek dat er een kamermeerderheid is voor een expliciet verbod op discriminatie van transgenders en interseksepersonen. VVD, PvdA, D66, CDA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP en 50PLUS lieten tijdens het debat weten een dergelijk verbod te steunen. D66, PvdA en GroenLinks dienden onlangs een initiatiefwetsvoorstel in voor zo'n discriminatieverbod.

Kieswijzer voor homo's en lesbiennes online
Kieswijzer voor homo's en lesbiennes online (Foto: ANP)

VS houden relatie met Cuba onder de loep

De Verenigde Staten gaan hun beleid ten opzichte van Cuba "volledig tegen het licht houden". De focus ligt daarbij op de mensenrechten, kondigde een woordvoerder van het Witte Huis vrijdag aan. Maar hij trad niet in detail.

President Donald Trump heeft in de campagne gezegd dat de Cubaanse regering met "een betere deal voor het Cubaanse volk" moet komen. Hij dreigde de afspraken die zijn voorganger met het communistische buureiland van de VS maakte ongedaan te maken als hervormingen uitblijven.

Barack Obama normaliseerde de betrekkingen met Cuba tot op zekere hoogte na ruim een halve eeuw vijandschap. Sinds vorig jaar gaan bijvoorbeeld weer lijnvliegtuigen heen en weer tussen beide landen. De diplomatieke banden zijn hersteld en een aantal handelsblokkades versoepeld.

VS houden relatie met Cuba onder de loep
VS houden relatie met Cuba onder de loep (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
©FOK.nl e.a.