Van desertie verdachte sergeant VS wil pardon

De Amerikaanse militair Bowe Bergdahl, die na jaren gevangenschap bij de Taliban in eigen land wordt vervolgd voor desertie, heeft zijn hoop gevestigd op vertrekkend president Obama. De sergeant heeft hem om een presidentieel pardon gevraagd, meldden Amerikaanse media zaterdag.

Sergeant Bergdahl liep in 2009 weg van zijn post in Afghanistan, omdat hij het niet eens was met de gang van zaken in zijn eenheid. Hij werd gepakt door Taliban-strijders en zat vijf jaar vast. Uiteindelijk kwam de militair vrij door een gevangenenruil: vijf Afghanen mochten het detentiecentrum op Guantanamo Bay verlaten voor zijn vrijheid.

Later besloten aanklagers hem te vervolgen omdat hij gedeserteerd zou hebben, ook al was uit een intern onderzoek naar voren gekomen dat Bergdahl van plan was geweest zich bij een militaire post verderop te melden. Het proces staat gepland voor 18 april, maar als Obama het verzoek inwilligt gaat hij vrijuit.

Obama's opvolger Donald Trump noemde de militair een "verrader die geëxecuteerd had moeten worden". Daarop vroeg Bergdahls advocaat zich af of hij nog wel een eerlijk proces kan krijgen.

Van desertie verdachte sergeant VS wil pardon
Van desertie verdachte sergeant VS wil pardon (Foto: ANP)