Topploegen onderuit in de NBA

In de NBA kwamen drie van de vier hooggeplaatste ploegen afgelopen nacht in actie. Verrassend genoeg gingen ze allemaal onderuit tegen ploegen die vorig seizoen de play-offs niet haalden. De Cleveland Cavaliers verloren in Milwaukee van de Bucks, San Antonio verloor in eigen huis van de Orlando Magic en de Los Angeles Clippers zagen in een wedstrijd met dubbele verlenging de Brooklyn Nets zegevieren.

De Los Angeles Clippers mogen zich licht zorgen maken. De ploeg verloor voor de derde maal op rij en frustraties beginnen ook op het veld zichtbaar te worden. Coach Doc Rivers werd van het veld gestuurd nadat hij te luid zijn beklag deed bij de scheidsrechter. De Clippers traden in Brooklyn aan zonder Blake Griffin, die rust werd gegund. In zijn plaats startte veteraan Paul Pierce. Tot in het vierde kwart leek er geen vuiltje aan de lucht, maar in de laatste acht minuten maakten de Brooklyn Nets een achterstand van 15 punten ongedaan.

Aanjager van de comeback was point guard Sean Kilpatrick. De guard scoorde 20 punten in het vierde kwart, maar miste in de buzzer een kans om de wedstrijd te beslissen. Ook in de eerste verlenging miste hij een winnend schot, maar met vijf punten in de tweede verlenging maakte hij uiteindelijk het verschil, 127-122. Kilpatrick kwam uiteindelijk tot 38 punten en 14 rebounds. Namens de Clippers kwam Chris Paul tot 26 punten, 10 rebounds en 13 assists. JJ Redick scoorde voor de 75e wedstrijd op rij een driepunter.

Cleveland ging verrassend onderuit tegen de Milwaukee Bucks, 118-101. Ook Cleveland nam een ruime voorsprong in het eerste kwart, maar die werd in een paar minuten al ingelopen. Vroeg in het vierde kwart was de wedstrijd al in het voordeel van Milwaukee beslist, waarna LeBron James, Kyrie Irving en Kevin Love op de bank konden blijven zitten.

Bij Milwaukee was de Greek Freak, Giannis Antetokounmpo, weer man of the match. Hij evernaarde een persoonlijk record met 34 punten, en voegde 12 rebounds, 5 assists en 5 steals toe. Met dertien zeges en drie nederlagen staan de Cavaliers nog altijd royaal aan kop in de Eastern Conference.

De San Antonio Spurs verloren voor de vierde keer dit seizoen. Opvallend genoeg waren alle nederlagen in eigen huis. Vorig seizoen wonnen de Spurs de eerste 39 thuiswedstrijden en werd alleen van de Golden State Warriors verloren. Afgelopen nacht waren de Orlando Magic te sterk, 95-83. Orlando won aan de hand van een sterke verdediging. De startende backcourt van de Spurs, Tony Parker en Danny Green, schoten slechts één van hun tien pogingen raak en kwamen samen niet verder dan vier punten. Ook leden de Spurs 18 keer onnodig balverlies.

Bij Orlando was de van OKC overgekomen Serge Ibaka met 17 punten topscorer. De Fransman Evan 'never google' Fournier voegde er 13 punten aan toe. De Spurs zag een eind komen aan een serie van negen overwinningen op rij.