FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 30 november 2016

Palin: God greep in en Trump won

Voormalig vicepresidentskandidaat Sarah Palin beweert met eigen ogen te hebben gezien hoe de heer zelf ingreep in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ze was er immers bij tijdens de campagne. Mensen baden dat burgers wakker zouden worden omdat er naar verandering werd gesnakt, en dat werd volgens haar verhoord.

"Geen twijfel mogelijk, goddelijke voorzienigheid speelde een grote rol bij deze verkiezingen. Ik sta vierkant achter die claim. En ik kan het weten want ik was erbij tijdens de campagne. Ik zag hoe het allemaal veranderde", zei ze op de radiozender Breitbart News Daily.

"Gebedsstrijders in het hele land, mensen die misschien nog nooit hun geloof in een hogere macht hadden uitgedrukt, wisten het. Jezus, we zullen moeten knielen en om verandering vragen want anders gaat het helemaal mis", voegde ze er volgens The Independent aan toe.

In 2008 was Palin de running mate van John McCain. Ook destijds sprak ze haar vertrouwen uit dat god het juiste voor Amerika zou doen en McCain zou winnen. Toen was Barack Obama echter de uitverkorene.

De voormalige gouverneur van Alaska, lieveling van de zogeheten Tea Party-beweging binnen de Republikeinse Partij, treedt mogelijk ook zelf nog toe tot het kabinet van Donald Trump.

Keeper scoort diep in blessuretijd met omhaal de gelijkmaker

Het Zuid-Afrikaanse voetbal werd woensdagavond verwend met een prachtige goal. Promovendus Baroka speelde thuis tegen topclub Orlando Pirates, maar een nederlaag was erg dichtbij. 

Justice Chabalala had de Pirates vroeg in de tweede helft op 0-1 gezet en daar leek het bij te blijven. Tot Baroka in de 95e minuut nog een corner mocht nemen: iedereen ging mee naar voren, inclusief keeper Oscarine Masuluke. Pirates-doelman Jackson Mabokgwana sloeg de bal weg, maar die kwam perfect neer voor zijn collega. Masuluke bedacht zich niet en met een fraaie omhaal bracht hij zijn club een zuurverdiend punt: 1-1, waarna uiteraard een - soort van - dansje volgde.

Oscarine Masuluke's 'moment of fame' (Bron: YouTube)

Jim Bakkum ziet jongensdroom uitkomen

Jim Bakkum kan zijn geluk niet op. De zanger is woensdagavond bij de fameuze Victoria's Secret Show in Parijs. "Mag toch wel zeggen dat dit een kleine jongensdroom is hoor", laat hij weten op Instagram.

Jim presenteert voor FOX de registratie van de modeshow samen met ervaringsdeskundige Yfke Sturm. Voor de show greep hij backstage zijn kans om met een aantal modellen op de foto te gaan. Zo komen er plaatjes voorbij met Jasmine Tookes, Adriana Lima en natuurlijk de Nederlandse Romee Strijd. "Trotse dutchies, succes @romeestrijd vanavond!", schrijft hij bij het laatste kiekje.

Jim Bakkum ziet jongensdroom uitkomen
Jim Bakkum ziet jongensdroom uitkomen (Foto: BuzzE)

Scheidsrechter 'scoort' in Egypte

In het voetbal is het doorgaans niet de bedoeling dat de scheidsrechter zich op fysieke wijze met het spel bemoeit. Toch ging het niet helemaal goed in de hoogste Egyptische competitie, waar ENPPI thuis speelde tegen laagvlieger Aswan.

In de tweede helft kreeg ENPPI een kans en de bal belandde uiteindelijk voor de voeten van de Nigeriaan Emmanuel Agbettor. Die schoot op doel, maar raakte de scheidsrechter. De bal werd daardoor echter op dusdanige wijze van richting veranderd dat hij doel trof. 

ENPPI kwam door de dubieuze goal op voorsprong, maar het bracht ze niet meer dan één punt: Aswan maakte aan het eind van de wedstrijd nog gelijk. 

Een samenvatting van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Bpost verhoogt bod op PostNL

Het Belgische Bpost heeft de overname van PostNL nog niet uit het hoofd gezet. Het postbedrijf verhoogde woensdag zijn bod op zijn Nederlandse branchegenoot en bracht aangepaste voorwaarden naar buiten. Het spreekt van een 'finaal en verbeterd bod'. PostNL is het nieuwe voorstel aan het bestuderen.

Bpost biedt nu 5,75 euro per aandeel op PostNL, in zowel aandelen als contanten. Dat was eerder nog 5,65 euro per aandeel. Verder stelt Bpost voor om vast te leggen dat aandeelhouders vanaf een bepaald aandelenbelang een voordrachtrecht hebben voor een aantal bestuurders proportioneel aan hun aandelenbelang.

Hiermee wordt onder meer bereikt dat de Belgische staat niet meer dan drie van de tien leden van de raad van bestuur van de combinatie kan voordragen. Daar komt bij dat zolang België een of meer bestuurders mag voordragen, een Nederlandse stichting het recht heeft om een gelijk aantal leden voor te dragen. Het bestuur van de stichting zal drie leden kennen: één benoemd door PostNL, één benoemd door Bpost, en één vooraanstaand persoon uit het Nederlandse bedrijfsleven.

Bpost verhoogt bod op PostNL
Bpost verhoogt bod op PostNL (Foto: ANP)

ADO-eigenaar is boos: "Geld tekort door verkeerd beleid"

De soap rond ADO Den Haag en eigenaar United Vansen, het bedrijf van de Chinees Wang Hui, krijgt weer een nieuw hoofdstuk. Waar de afgelopen dagen vanuit de Hofstad werd geroepen dat de Chinese eigenaar, met het volgens hen afgesproken geld, over de brug moest komen slaat het bedrijf nu terug. De schuld zou bij de club zelf liggen, niet bij de eigenaar.

Vansen stelt dat het een financieel gezonden organisatie overnam in 2014. "In de twee jaar die sindsdien zijn verstreken is de financiële situatie van ADO Den Haag helaas ernstig verslechterd. Het in 2014-2015 gemaakte verlies is door ons helemaal aangevuld. In tegenstelling tot wat ons werd voorgehouden is de financiële situatie in 2015-2016 verslechterd in plaats van verbeterd. En voor dit seizoen zijn er opnieuw aanzienlijke verliezen voorzien. Deze verliezen zijn niet veroorzaakt door United Vansen, maar door verkeerd beleid van het management."

"Van ons - als grootaandeelhouder - wordt nu verwacht dat we alle verliezen opnieuw afdekken, terwijl voor ons een betere controle op de leiding van ADO voortdurend onmogelijk wordt gemaakt. Dit is wat ons betreft onacceptabel." Zo laat de eigenaar duidelijk weten niet steeds voor de verliezen op te willen draaien, zo lezen we op AD Sportwereld.

United Vansen is wel bereid de club financieel te blijven ondersteunen. "Maar dan wel in een situatie waarin wij, zowel op directieniveau als ook bij de raad van commissarissen, stevig vertegenwoordigd zijn", zo liet men vanuit China weten. "We zullen natuurlijk nooit toestaan dat een prachtige club als ADO Den Haag failliet gaat."

ADO-eigenaar is boos: "Geld tekort door verkeerd beleid" (Pro Shots / Erwin Spek)
ADO-eigenaar is boos: "Geld tekort door verkeerd beleid" (Pro Shots / Erwin Spek)

Teambazen F1: Hamilton beste coureur 2016, Verstappen tweede

De teambazen in de Formule 1 hebben Lewis Hamilton uitgeroepen tot beste coureur van het jaar. Autosport ging zoals elk jaar alle elf teambazen af en vroeg ze een top-10 op te stellen. 

De coureurs werden vervolgens punten toegekend op dezelfde manier als punten voor een race gescoord worden: 25 punten voor de beste coureur van het jaar, 18 voor de nummer twee en uiteindelijk één voor de nummer tien. De (anonieme) scores werden bij elkaar opgeteld en daar kwam een ranglijst uit.

Met 234 punten staat Hamilton, die 10 van de 21 races won dit jaar, op de eerste plek - één plek hoger dan zijn eindstand in het WK. Max Verstappen volgt met 183 punten op de tweede plaats, vlak voor wereldkampioen Nico Rosberg. Verstappen eindigde vorig jaar nog als vierde in het teambazenklassement. 

# Coureur Punten
1 Lewis Hamilton 234
2 Max Verstappen 183
3 Nico Rosberg 176
4 Daniel Ricciardo 133
5 Sebastian Vettel 90
6 Fernando Alonso 67
7 Kimi Räikkönen 61
8 Sergio Perez 52
9 Valtteri Bottas 26
10 Carlos Sainz 25

Nieuwe malware op 1 mln Android-smartphones

Meer dan een miljoen Android-smartphones zijn besmet met Gooligan, een nieuwe malwarevariant. Volgens het beveiligingsbedrijf Check Point Software kunnen kwaadwillenden de malware gebruiken om gevoelige informatie van Android-apparaten te stelen. Denk daarbij aan data uit Gmail, Google Foto's en Google Drive.

Op het moment lijkt er geen sprake van grote datadiefstal. De hackers die achter Gooligan zitten lijken de toegang tot Android-smartphones en de daaraan gekoppelde Google-accounts vooral te gebruiken om nep-reviews in de Google Play Store te plaatsen. Google zegt van de kwetsbaarheid die door Gooligan wordt uitgebuit op de hoogte te zijn en aan een oplossing te werken. Het veelgeprezen tweestapsverificatiesysteem waarmee je je accounts kunt beschermen heeft in het geval van Gooligan geen nut, de malware omzeilt dat systeem.

Als je uitsluitend apps uit de officiële Google Play Store plukt lijk je je vooralsnog geen zorgen te hoeven maken. De apps waarmee Gooligan op Android-apparaten gezet wordt, komen uit het illegale circuit. Ook als je een nieuwe Android-versie gebruikt, lijkt er weinig aan de hand.

Nieuwe malware op 1 mln Android-smartphones
Nieuwe malware op 1 mln Android-smartphones (Foto: BuzzT)

ChristenUnie wil 'echte' rijdende rechter

De ChristenUnie wil in gemeentes een 'rijdende rechter' die kan bemiddelen en rechtspreken in kleine conflicten tussen burgers, naar het voorbeeld van het televisieprogramma van de KRO en NCRV. Lijsttrekker Gert-Jan Segers dient donderdag een voorstel van die strekking in en wil dat het kabinet de haalbaarheid ervan onderzoekt.

Segers wil met het plan de rechtspraak dichter bij de burgers brengen. Door de sluiting van rechtbanken is de afstand tussen rechter en burger juist groter geworden, stelt de CU-leider. De 'echte' rijdende rechter, meester Frank Visser, sprak zich in zijn boek Goede Buren al uit voor zo'n soort lokale vorm van rechtspraak.

"Als deze vredesrechter regelmatig langskomt in wijken en buurten, dan helpt dat om verhoudingen te herstellen en de samenleving veilig en leefbaar te maken", stelt Segers. "De vredesrechter kan daarmee uiteindelijk ook de gewone rechtspraak ontlasten."

Van het kabinet wil Segers weten waar de grens tussen de buurtrechter en de 'gewone' rechtspraak zou moeten liggen. "Het zal ergens het midden moeten houden tussen rechtspraak en mediation."

ChristenUnie wil 'echte' rijdende rechter
ChristenUnie wil 'echte' rijdende rechter (Foto: ANP)

Mourinho voor een wedstrijd geschorst

Naar aanleiding van José Mourinho's wangedrag tijdens een Premier League-wedstrijd tegen West Ham United, moet de Portugese coach van Manchester United een duel vanaf de tribune toekijken.

Mourinho heeft soms moeite zich in te houden, en ook tegen The Hammers kon de coach zich niet beheersen. Omdat Mourinho een bidon wegtrapte na een gele kaart voor Paul Pogba, werd de United-oefenmeester aangeklaagd.

De tuchtcommissie van de FA, de Engelse voetbalbond, heeft de succestrainer veroordeeld tot een boete van 18.800 euro (16.000 pond), en een schorsing van duel. Omdat Mourinho niet in beroep was gegaan tegen de straf, blijft de schorsing staan. Daardoor moet Mourinho het League Cup-duel, uitgerekend tegen West Ham, missen.

Station Kings Cross Londen ontruimd

Een van de belangrijkste stations voor openbaar vervoer in Londen is woensdag tijdens de avondspits ontruimd. Het gaat om het station Kings Cross dat volgens enkele Britse media wegens 'een noodsituatie' zou zijn ontruimd.

Het is niet duidelijk wat de reden precies is. Verwacht wordt dat de ontruiming van het belangrijke station chaos veroorzaakt in het openbaar vervoer in de Britse hoofdstad.

Update 22.28 uur:
FOK!ker Snipperaar die in London woont en werkt geeft aan dat het enorm druk is op de stations. Op het spoor bij Holland Park zou eerder op de dag een persoon op het spoor gelopen hebben waardoor de perrons boordevol reizigers staan. Het is niet bekend of dit incident te maken heeft met het afsluiten van Kings Cross station. 

Belangrijk vervoersstation Londen ontruimd
Belangrijk vervoersstation Londen ontruimd (Foto: ANP)

Bayern waarschuwt United: "Müller onderdeel van ons DNA"

Bayern München heeft Manchester United gewaarschuwd om geen poging te wagen om Thomas Müller naar de Premier League te halen.

Louis van Gaal haalde als trainer van the Red Devils in een eerder stadium Bastian Schweinsteiger naar Old Trafford. Bayern heeft nu een officiele waarschuwing afgegeven aan United om af te blijven van de sterspeler.

De Engelse grootmacht wil zich mogelijk in de winterstop versterken en heeft het licht opgestoken in de Bundesliga. Daarbij lijkt Müller nadrukkelijk in de spreekwoordelijke picture te staan.

"Het zou niet moeten gebeuren dat iemand als Thomas Müller voor Manchester United komt te spelen", vertelt Bayern-bestuurslid Edmund Stoiber tegenover Bild. "De fans waren al ongelukkig met het vertrek van Schweinsteiger naar United. Maar hij was al 32 en was opzoek naar een nieuwe uitdaging. Maar onze fans zouden ons niet vergeten als Müller ons verlaat."

"Hij is het tegenovergestelde van iemand als Cristiano Ronaldo. Hij is meer dan alleen geen geweldige speler. Hij is onderdeel van het DNA van de club", aldus de voetbalbestuurder.

Vliegtuigcrash gevolg van brandstoftekort

De piloot van het in Colombia verongelukte vliegtuig met onder meer een Braziliaanse voetbalploeg aan boord heeft via de radio doorgegeven dat de brandstofvoorraad was uitgeput en er sprake was van een noodsituatie. Dat blijkt uit de opnames van de gesprekken met de verkeerstoren in de minuten voor de crash. Door de ramp in de buurt van Medellin kwamen maandagavond 71 passagiers en bemanningsleden om. Zes inzittenden werden levend uit het wrak gehaald.

"Het gaat mis, LAMIA 933 heeft totale storing, elektrisch systeem ligt er helemaal uit, geen brandstof meer", zegt de gezagvoerder van ramptoestel tegen de luchtverkeersleider op het vliegveld van Medellin en hij vraagt met voorrang te mogen landen.

Die noodoproep bevestigt het verhaal van de copiloot van een vliegtuig dat in de buurt was, die eerder al vertelde dat hij had opgevangen dat de tanks van de LAMIA-charter leeg waren geraakt. "Mayday mayday ...Help ons de landingsbaan te bereiken ... Help, help", had deze collega van de vliegmaatschappij Avianca op zijn koptelefoon gehoord. "Toen hield het op en begonnen we allemaal te huilen."

Vliegtuigcrash gevolg van brandstoftekort
Vliegtuigcrash gevolg van brandstoftekort (Foto: ANP)

Pelosi blijft leider Democraten

De Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben Nancy Pelosi herkozen tot hun leider. Tijdens een stemming kreeg zij veel meer steun dan haar tegenstrever Tim Ryan.

De 76-jarige Pelosi is al dertig jaar lid van het Amerikaanse Congres waarvan veertien jaar als leider van de Democraten. Pelosi wist de roep te weerstaan om een nieuwe leider na het verlies bij de presidentsverkiezingen die door Republikein Donald Trump werden gewonnen.

Pelosi blijft leider Democraten
Pelosi blijft leider Democraten (Foto: ANP)

Kardashian-clan laat Kendall stikken

Kendall Jenner moet het woensdagavond tijdens de Victoria's Secret Show doen zonder de directe steun van haar familie. Haar ouders, zussen en andere familieleden en aanhang zijn allemaal thuis gebleven vanwege drukte of persoonlijke problemen, meldt People.

Kendall loopt voor de tweede keer op de catwalk van het beroemde lingeriemerk. Vorig jaar waren haar ouders Kris en Caitlyn Jenner nog aanwezig om hun 21-jarige dochter toe te juichen. Kris wenste Kendall woensdagmiddag nog wel succes via Instagram. "Vandaag is de dag! #proudmama", schreef ze bij een foto van Kendall in de bekende roze badjas van Victoria's Secret.

Het is de eerste keer dat Kendall terug is in Parijs sinds haar halfzus Kim Kardashian begin oktober werd beroofd in de Franse hoofdstad. Of dat nog iets te maken heeft met de afwezigheid van de familie, is niet duidelijk. Kim zelf is in ieder geval nog niet in staat om haar publieke leven weer op te pakken. Bovendien heeft ze nu ook nog te kampen met de mentale inzinking van haar man Kanye West.

Kardashian-clan laat Kendall stikken
Kardashian-clan laat Kendall stikken (Foto: BuzzE)

Zaakwaarnemer Dolberg: "Geen contact met Napoli"

Verschillende topclubs volgend de verrichtingen van Kasper Dolberg, al stelt zijn zaakwaarnemer dat sommige geruchten helemaal geen kern van waarheid bevatten.

Zo meldde Sky Italia vorige week dat Napoli belangstelling zou hebben voor de jonge Ajacied. Zijn voetbalmakelaar Jens Steffensen geeft aan dat de Napolitanen geen concrete interesse hebben in zijn cliënt.

In gesprek met Radio CRC, vertelt de belangenbehartiger dat het niet klopt. "Heb geen contact met hen gehad. Dat is hoe het zit. Ook heb ik niks gehoord over onderhandelingen met Ajax. Napoli is een geweldige club, en Napels is een fantastische stad. Toch is het zo dat we niemand hebben gesproken."

Speculaties over Dolberg zijn er dus te over, maar wat dan wel klopt, dat laat Steffensen in het midden. "Als het Napoli is, wanneer hij er voor openstaat, dan gaan we ook met die club praten", aldus de zaakwaanemer.

Radar Love favoriet bij premier Rutte

Premier Mark Rutte heeft woensdag zijn stemlijstje ingeleverd voor de Radio 2 Top 2000. Zijn favoriete nummer aller tijden is Radar Love van Golden Earring, zo onthulde hij. Daarnaast bracht hij ook zijn stem uit op Let's Dance van David Bowie, Beautiful Day van U2 en de recentere nummers FourFiveSeconds van Rihanna, Kanye West en Paul McCartney en Uptown Funk van Bruno Mars en Mark Ronson.

Bij zijn motivatie riep Rutte de rest van Nederland op om ook te gaan stemmen. "We leven in een democratie, dat is bijzonder. Ik roep alle Nederlanders daarom op om van hun stemrecht gebruik te maken", zo grapte hij.

Radio 2-dj's Frank van 't Hof en Paul Rabbering waren met de Top 2000 Stembus speciaal naar het Buitenhof gereden om stemmen op te halen bij politici. De bus rijdt deze week door heel Nederland om de stemweek onder de aandacht te brengen. Vrijdag is de ontknoping, dan worden de eerste drie nummers van de Top 2000 van dit jaar onthuld.

Radar Love favoriet bij premier Rutte
Radar Love favoriet bij premier Rutte (Foto: BuzzE)

FOK!'s User Awards-verkiezing 2016

Welke FOK!-user zou jij graag de René Mioch Award toekennen omdat hij de grootste filmkenner is? Of de Wilma Nanninga Award voor de grootste roddelaar?

Je kunt nu schaamteloos je mening geven over je meest of minst favoriete users in de FOK's User Award Verkiezingen 2016. Het is niet verplicht om voor elke award iemand te nomineren en jezelf nomineren mag uiteraard niet. Wil je meedoen dan moet je je wel een beetje haasten want je kunt nomineren tot 1 december, je hebt dus nog 2 dagen de tijd.

Update 30-11-2016 22:00 uur
Als je nog wil stemmen moet je wel heel snel zijn. De deadline loopt over 14 uur af!!  

Noren zitten Shell achter de broek

Noorwegen verwacht dat Shell snel werk maakt van een aardgasproject voor de Noorse kust. Het plan om met behulp van innovatieve compressietechnologie meer gas te winnen uit het veld Ormen Lange werd in 2014 door de olie- en gasreus in de ijskast gezet. Dat was onder meer vanwege de hoge kosten en het gebrek aan zekerheid over het extra productievolume dat kan worden behaald.

De Noren dringen er nu bij Shell op aan om het project van de plank te halen. Daarbij zouden ze graag zien dat Shell de handschoen in 2017 weer oppakt.

Shell had eerder aangegeven in 2017 een beslissing over het project te zullen nemen. Het concern reageerde niet op vragen over een eventuele tijdspanne en volumes van het project. Ook ging Shell niet in op vragen over de levensvatbaarheid. Daarvoor zou het nu nog te vroeg zijn.

Noren zitten Shell achter de broek
Noren zitten Shell achter de broek (Foto: ANP)

Oliekartel OPEC verlaagt productie

De OPEC-landen hebben woensdag een akkoord gesloten over de inperking van hun olieproductie. Het akkoord moet helpen het overaanbod aan olie op de internationale markten te verkleinen, zodat de olieprijs weer kan stijgen.

Binnen het kartel van olie-exporteurs werd hierover in september al een principeakkoord bereikt, maar een definitieve overeenkomst liet op zich wachten. De OPEC-leden hebben nu besloten hun totale productie met 1,2 miljoen vaten te verkleinen, naar 32,5 miljoen vaten per dag, zo werd aangekondigd door verschillende olieministers van het kartel.

Het is voor het eerst sinds 2008 dat de OPEC besluit tot een productieverlaging, die moet ingaan op 1 januari 2017.

Oliekartel OPEC verlaagt productie
Oliekartel OPEC verlaagt productie (Foto: ANP)

Barbie laat weer aan zich knutselen

Samantha van der Plas-de Jong, beter bekend als Barbie, is nog steeds niet klaar met het verbouwen van haar lichaam. De realityster heeft zelfs alweer haar volgende cosmetische ingreep gepland staan. Naar eigen zeggen wordt ze geholpen aan een 'typisch vrouwendingetje'.

"Na twee kids zit de boel wat ehh losser zeg maar en mag wat strakker", zo hintte Barbie op haar Facebook-pagina. "Is dat gek? Nee. In het midden-oosten is dat zelfs heel normaal hoorde ik. Maar waar ken je voor dat soort dingen terecht in Nederland? Nou dat is toevallig ... ook het adres waar ik perfect aan me tieten geholpe ben..."

Onlangs liet Barbie zich nog een nieuwe voorgevel aanmeten. Dat kwam haar op sociale media op flink wat kritiek te staan. Ze beet daarop flink van zich af. "Het gaat er hier om dat IK er blij van word. En niet wat ANDEREN daarvan vinde", zo schreef ze eerder deze maand.

Barbie laat weer aan zich knutselen
Barbie laat weer aan zich knutselen (Foto: BuzzE)

Detectoren zoeken verder naar gelijk Einstein

De vondst van de eeuw was het, het bewijs dat Albert Einstein gelijk had en dat zwaartekrachtgolven echt bestaan. De twee detectoren in de Verenigde Staten die het mysterieuze verschijnsel ontdekten, zijn in de afgelopen maanden opgeknapt. Sinds woensdag draaien ze weer, op zoek naar meer antwoorden op de raadsels van het heelal.

Zwaartekrachtgolven zijn rimpelingen in de zogeheten ruimtetijd, de ruggengraat van het heelal. Ze ontstaan door heftige gebeurtenissen, zoals het samensmelten van zwarte gaten. Die slingeren schokgolven door de ruimte. Dat is nu pas aan te tonen met geavanceerde apparatuur. Bij de eerste ontdekte golf verschoof een speciale laserstraal een miljoenste van een miljoenste van een miljoenste van een meter.

Die ontdekking gebeurde ongeveer een jaar geleden, bij het testen na een eerdere opknapbeurt. Daarna is er verder gesleuteld en verfijnd. De detectoren zijn beter geworden en de apparaten kunnen langer draaien, dus verwachten de wetenschappers nog veel meer te vinden.

Natuurkundigen uit Amsterdam en sterrenkundigen uit Nijmegen zijn nauw betrokken bij het baanbrekende onderzoek.

Detectoren zoeken verder naar gelijk Einstein
Detectoren zoeken verder naar gelijk Einstein (Foto: BuzzT)

'Mr. Big Mac' Delligatti overleden

De vader van de Big Mac is niet meer. De Amerikaanse hamburgergigant McDonald's heeft woensdag bekendgemaakt dat Jim Delligatti, die de wereldberoemde stevige hap introduceerde, op 98-jarige leeftijd is overleden. Delligatti, sinds het midden van de jaren vijftig franchisehouder in en rond Pittsburgh, serveerde de dubbele hamburger met sla en saus voor het eerst in 1967 in zijn zaak in Uniontown, waar hij in 1918 werd geboren.

Ray Kroc, de oprichter en topman van McDonald's, vond de de Big Mac zo'n verrijking dat hij een jaar later al besloot de super-sandwich overal in de Verenigde Staten op de kaart te zetten. Dat leverde hem geen windeieren op. Delligatti was ook de uitvinder van de Egg McMuffin, waarmee hij de aanzet gaf voor het ontbijtmenu.

'Mr. Big Mac' Delligatti overleden
'Mr. Big Mac' Delligatti overleden (Foto: ANP)

Fast & Furious-acteurs herdenken Paul Walker

Paul Walker is drie jaar na zijn dood nog niet vergeten. Zijn Fast & Furious-collega's grepen woensdag zijn sterfdag aan om de acteur te herdenken.

"Ik mis je en zal altijd van je houden", twittert actrice Jordana Brewster, terwijl Vin Diesel zijn omslagfoto op Facebook verruilde voor eentje waarop hij en Walker staan. Ludacris deelde een foto van Walkers karakter in de filmserie. "Voor altijd in ons hart. Verdwenen maar nooit vergeten."

Tyrese Gibson plaatste dinsdag al een montage van clips en foto's van 'zijn favoriete blanke man' Walker. "Deze week is altijd zwaar voor degenen die hem persoonlijk hebben gekend. Paul behandelde iedereen met het grootste respect en hij deed altijd zijn best om het iedereen naar zijn zin te maken. Ik mis hem dagelijks", schreef hij erbij.

Paul Walker kwam op 30 november 2013 om het leven bij een auto-ongeluk. Hij werd 40 jaar oud.

Fast & Furious-acteurs herdenken Paul Walker
Fast & Furious-acteurs herdenken Paul Walker (Foto: BuzzE)

Engelsen doven Frans icoon Gauloises

Frankrijk en Gauloises leken voor eeuwig onlosmakelijk met elkaar verbonden. Uitgerekend de Engelse eigenaar Imperial Brands heeft besloten de laatste grote fabriek in Riom in de Auvergne te sluiten en tot afgrijzen van de Fransen de productie naar Polen over te brengen.

Gauloises bestaat al sinds het einde van de negentiende eeuw, aanvankelijk onder de naam Hongroises, als product van een Frans staatsbedrijf. De traditionele blauwe en rode pakjes met de Gallische helm erop veroverden samen met concurrent Gitanes rokend Frankrijk. In de jaren vijftig was het roken van Gauloises een stijlkenmerk van de intellectuelen. Met name existentialisten als Jean Paul Sartre hadden ze vrijwel permanent in een mondhoek bungelen.

In de jaren negentig kwam de sigarettenmaker in Spaanse handen. Later nam tabaksproducent Imperial Brands het bedrijf over. Het laatste Gauloises-bolwerk in Frankrijk is een fabriekje op Corsica, dat echter uitsluitend het eiland van zijn sigaretten voorziet.

Engelsen doven Frans icoon Gauloises
Engelsen doven Frans icoon Gauloises (Foto: ANP)

12 miljard voor hernieuwbare energie in 2017

Om projecten voor hernieuwbare energie te stimuleren, stelt de regering volgend jaar 12 miljard euro beschikbaar. Dat maakte het ministerie van Economische Zaken woensdag bekend.

Het kabinet wil dat er in 2050 nauwelijks nog het schadelijke broeikasgas CO2 wordt uitgestoten. De regeling, SDE+ genoemd, is zo opgezet dat er zoveel mogelijk hernieuwbare energie wordt opgewekt tegen zo laag mogelijke kosten.

In de eerste helft van dit jaar vroegen onder meer het mkb, lokale energiecoöperaties, agrariërs en industriebedrijven ruim twee keer zoveel subsidie aan als beschikbaar was. Het kabinet besloot daarop de pot voor dit jaar te vergroten. Voor 2016 kwam daarmee in totaal 9 miljard euro beschikbaar voor SDE+, exclusief de aanleg van het windpark Borssele voor de Zeeuwse kust.

12 miljard voor hernieuwbare energie in 2017
12 miljard voor hernieuwbare energie in 2017 (Foto: ANP)

Loreen doet weer mee aan Zweeds songfestival

De Zweedse Loreen, die in 2012 het Eurovisiesongfestival won met Euphoria, gaat het opnieuw proberen. Ze is een van de deelnemers van het nationale songfestival van Zweden. Ze heeft zich ingeschreven met het nummer Statements. Ook songfestivalwinnares Charlotte Perrelli is een van de kandidaten.

De Zweedse Charlotte Perrelli won in 1999 het Eurovisiesongfestival. Toen ze in 2008 opnieuw meedeed, bleef ze steken in de onderste regionen. Dit jaar probeert ze het tijdens de nationale voorronde met het Zweedstalige nummer t.

Een andere songfestivalveteraan die meedoet aan de Zweedse voorronde is Roger Pontare, die Zweden vertegenwoordigde in 1994 en 2000. Ook Krista Siegfrids, die het in 2013 opnam tegen Anouk, is weer van de partij. Krista Siegfrids baarde drie jaar geleden op het Europese podium in Malmö opzien door aan het einde van haar lied een van de danseressen te zoenen.

De Zweedse bijdrage voor het Eurovisiesongfestival wordt volgens jaarlijkse traditie gekozen via Melodifestivalen, die uit vier voorrondes bestaat.

Loreen doet weer mee aan Zweeds songfestival
Loreen doet weer mee aan Zweeds songfestival (Foto: BuzzE)

Ryanair breidt aanbod op Schiphol uit

Luchtvaartmaatschappij Ryanair breidt zijn vluchtaanbod op Schiphol uit. De Ierse prijsvechter vliegt vanaf maart volgend jaar vier keer per week op en neer naar de Zuid-Spaanse zonbestemming Malaga. De vluchten komen bij de vier dagelijkse retourvluchten naar Dublin die het bedrijf sinds vorig jaar aanbiedt.

Ryanair komt daarmee direct in het vaarwater van zijn Nederlandse concurrent Transavia, die ook rechtstreekse vluchten naar Malaga aanbiedt vanaf Schiphol, en daarnaast vanuit Rotterdam en Eindhoven. De Ierse maatschappij vliegt al wel langer op Malaga, maar tot dusver alleen vanuit Eindhoven.

Toen Ryanair eind oktober zijn zomerprogramma voor Nederland bekendmaakte, leek het op Schiphol nog pas op de plaats te maken. De enige nieuwe route die toen werd aangekondigd, was die tussen Eindhoven en Bologna. Op een aantal andere populaire vakantieroutes van en naar Eindhoven gaat Ryanair vaker per week vliegen.

Ryanair breidt aanbod op Schiphol uit
Ryanair breidt aanbod op Schiphol uit (Foto: ANP)

Samenwerking met Belgische marine verdiept

De Nederlandse en de Belgische marine gaan nog nauwer samenwerken. België wil voor het Nederlandse logistieke ondersteuningsschip Zr. Ms. Karel Doorman helikopters of een medische eenheid leveren en het Korps Mariniers gaat wellicht twee Belgische compagnieën helpen om op en vanuit zee te opereren. Omgekeerd krijgen de mariniers mogelijk versterking van Belgische parachutisten.

Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert en haar collega Steven Vandeput maakten dit woensdag bekend op een Beneluxconferentie in Brussel. Ze kijken ook naar samenwerking op het terrein van onbemande verkenningsvliegtuigen. België overweegt in te stappen bij de Nederlands-Luxemburgse aankoop van twee tankervliegtuigen.

De bewindslieden ondertekenden een intentieverklaring voor de gezamenlijke aankoop van vier fregatten en twaalf mijnenjagers. Nederland neemt het voortouw bij de zogenoemde multipurposefregatten en België bij de mijnenjagers. De totale kosten belopen naar schatting 4 miljard euro.

Opleidingen, scheepsonderhoud en de staf van beide marines zijn al vergaand geïntegreerd. De gezamenlijke aanschaf van nieuwe schepen is "de volgende logische stap", zei Hennis. "Hierdoor verdiepen we onze gezamenlijke slagkracht". Vandeput sprak van een win-winsituatie.

Sinds februari lopen ook al Duitse militairen rond op de Doorman, en nu komen er dus ook Belgen. Hennis hoopt dat er meer landen volgen. Volgens de bewindsvrouw kan de samenwerking een inspiratie zijn voor andere EU-landen. De Europese Commissie stelde eerder op de dag een defensiefonds voor gezamenlijke aankopen voor.

Samenwerking met Belgische marine verdiept
Samenwerking met Belgische marine verdiept (Foto: ANP)

'Bpost komt met beter bod op PostNL'

Het Belgische Bpost heeft de overname van PostNL nog niet uit het hoofd gezet. Volgens persbureau Bloomberg komt het bedrijf mogelijk woensdag nog met een beter bod op het Nederlandse postbedrijf. Daarbij zou Bpost een hogere prijs en betere voorwaarden bieden.

PostNL verwierp onlangs een overnamevoorstel van Bpost ter waarde van circa 2,5 miljard euro. Het Nederlandse bedrijf zei daarbij liever zelfstandig te blijven en wist zich daarin ook gesteund door minister Henk Kamp (Economische Zaken) en een meerderheid in de Tweede Kamer.

'Bpost komt met beter bod op PostNL'
'Bpost komt met beter bod op PostNL' (Foto: ANP)

WoensdagCulinair #71 Tortilla Wraps

WoensdagCulinair banner 2

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

Wraps met kipsaté

   

Wraps met bacon en avocado

   

Deeg maken voor wraps

   

Wraps met zalm

   

Zalmwrap voorgerechtje

   

Snelle gehaktwrapsKlant Albert Heijn in cel om zelfscanfoutje

Afgelopen vrijdag deed een vrouw van rond de 40 jaar bij de AH in Leiderdorp rond 19:00 uur boodschappen waarbij ze gebruik maakte van de zelfscan met behulp van haar smartphone. Bij de kassa aangekomen wilde ze afrekenen en werd uitgekozen voor een zogeheten steekproef. Het bleek dat een paar artikelen niet goed gescand waren.

De vrouw moest met de filiaalmanager mee naar achteren komen waar haar werd gezegd dat er aangifte van winkeldiefstal gedaan zou worden. Ondanks het protest dat ze al jarenlang in de betreffende winkel kwam en nooit eerder fouten had gemaakt met het zelfscannen, werd ze opgehaald door de politie en meegenomen voor een vier uur durend verhoor, waarbij ook haar vingerafdrukken werden genomen. Tevens zou ze een jaar lang een toegangsverbod voor het gehele winkelcentrum krijgen.

De Albert Heijn reageerde desgevraagd dat ze op de hoogte zijn van het incident maar dat zolang de zaak nog bij de politie in onderzoek is, ze niet inhoudelijk kunnen reageren op het voorval.

Het volledige (geanonimiseerde) verhaal kun je hier vinden. 

Hockeysters Jong Oranje overklassen Duitsland en staan in halve finale WK

De hockeysters van Jong Oranje staan in de halve finales van het WK voor spelers onder 21 jaar. De leeftijdsgenoten van Duitsland werden met 5-0 verslagen. De energie spatte er bij Nederland, zelfs bij 36 graden celcius in de Chileense hitte, van af. Goals van Joosje Burg, Frederique Matla (2x), Pleun van der Plas en Yentle Leemans zorgden voor een 5-0 eindstand. Vrijdag speelt Oranje de halve finale, donderdag wordt duidelijk tegen wie.

Onder de bloedhete Chileense zon startte Oranje fel aan het duel met Duitsland. Na wat balbezit aan beide kanten volgde na vier minuten de eerste strafcorner voor Nederland. De sleep van Frederique Matla was houdbaar voor de Duitse keepster Rosa Kruger. Een steekballetje op de goed van achteruit doorgelopen Pien Sanders zorgde voor nog wat gevaar voor de Duitse goal, maar ook de Duitse dames konden elkaar goed vinden. Dit bleek al snel de eerste echte tegenstand te zijn op dit WK.

Na twaalf minuten spelen kwam de eerste treffer op het scorebord. Een voorzet van Pien Sanders werd verkeerd gestopt door de Duitse verdediging. Joosje Burg profiteerde optimaal en schoot feilloos binnen: 1-0. Duitsland was vervolgens tot twee keer toe dicht bij de gelijkmaker. Een honkbalslag uit de lucht (de knie van Krekelaar werd daarbij flink geraakt) werd afgekeurd en daarna kwam de Duitse aanvalster Kira Horn volledig vrij voor de goal. Anne Veenendaal redde echter knap.

Stukje bij beetje kreeg Oranje grip op de wedstrijd. Duitsland kon af en toe in de cirkel komen, maar er werd rustig en degelijk verdedigd. Met name laatste vrouw Charlotte Adegeest oogde sterk en stond vaak op de goede plaats om een bal te onderscheppen. Een snelle uitbraak leidde de 2-0 in. Frederique Matla knalde de bal overtuigend, door de keepster heen, binnen. Yentle Leemans was vervolgens dichtbij de 3-0 na een sterke onderschepping, maar de keepster redde.

Nog geen minuut in de tweede helft kwamen Pleun van der Plas en Joosje Burg alleen voor de keeper. Van der Plas prikte raak en kon beide armen in de lucht steken: 3-0. Duitsland had door een strafcorner de kans de aansluitingstreffer te maken, maar Veenendaal kon de inzet keren.

Ook in het vervolg van de tweede helft was Veenendaal nog een aantal keer belangrijk, en voorkwam ze dat Duitsland terug in de wedstrijd kon komen. Ook Josine Koning, die de laatste 10 minuten voor Veenendaal in het veld kwam, droeg haar steentje bij. Dit was een mindere fase van Oranje, waardoor Duitsland langzaam het initiatief in de wedstrijd overnam. ‘Uit de duels blijven’, coachte Rick Mathijssen.

Uit de eerste de beste aanval die Oranje opzette scoorden ze echter weer. Yentle Leemans pushte, via een Duitse verdedigster, in de touwen: 4-0. Vijf minuten tijd kon Maud Renders binnentikken, maar ze werd op haar stick geslagen door een Duitse verdedigster. Frederique Matla benutte de strafbal feilloos. Bij beide teams werd in de laatste fase van de wedstrijd de energie minder en werden er meer fouten gemaakt. Voor Oranje maakte het niet meer uit: de halve finale is, na een mooie 5-0 winst, bereikt. Oranje speelt in de halve finale vrijdag tegen ofwel Engeland ofwel Spanje.

Dex Elmont verruilt judopak voor doktersjas

Dex Elmont heeft besloten zijn judoloopbaan te beëindigen. "Na 28 jaar is het over", meldt de 32-jarige Haarlemmer woensdag op zijn website. Na de afloop van de Olympische Spelen kondigde hij al aan dat hij geen volledige olympiade zou meedoen, maar nu dus heeft hij besloten zijn judopak op te hangen en zijn doktersjas aan te doen. 

"Vanaf ik het me kan herinneren zet ik me voor de volle 100 procent in op de tatami. Het is stap voor stap intenser geworden. Ik heb er onwijs van genoten. Ik had als kind alleen maar kunnen dromen van de prestaties die ik heb geleverd op diverse podia. Helaas ontbreekt een olympische medaille op mijn palmares, maar omgaan met verlies hoort ook bij topsport. Met drie EK medailles waaronder goud, drie WK medailles en deelname aan drie Olympisch Spelen, kan je best tevreden zijn."

"Tijd voor een andere witte jas. Mijn co-schappen staan op het punt te beginnen. Ik kijk uit naar nieuwe avonturen", verklaart de Europees kampioen van 2014 in de klasse tot 73 kilogram. Elmont boekte zijn eerste succes tijdens de EK in 2009 waar hij zilver pakte. Ook won hij zilver op de WK's in Tokio (2010) en Parijs (2011). Naast zijn Europese titel wist hij nog twee keer een Grand Slam-toernooi op zijn naam te schrijven; Moskou (2011) en Abu Dhabi (2014). 

Guillaume Elmont, de oudere broer van Dex, stopte vorig jaar al met topjudo na lang blessureleed. Vader Ricardo Elmont, die in 2013 overleed, deed in 1976 namens Suriname mee aan de Spelen in Montreal.

Voor Dex Elmont zit zijn judocarrière erop. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Voor Dex Elmont zit zijn judocarrière erop. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Metro sloopt tram

Het Amsterdamse tramnet verbindt al meer dan 100 jaar als een spinnenweb de hele stad met het centrum. Maar over anderhalf jaar maakt de Noord-Zuidlijn, een veel te duur prestigeproject waar geen hond op zat te wachten, daar bruut een einde aan.

In een referendum in 1997 werd de aanleg van de lijn door een grote meerderheid van de Amsterdammers verworpen, maar hij moest en zou er toch komen. In juli 2018 is het dan zover: zeven jaar te laat, tweemaal zo duur en met niet veel meer dan de helft van het oorspronkelijk geschatte aantal passagiers.

Dat is erg maar niet het ergste, zegt de Amerikaanse Amsterdammer SG Collins. Het ergste is dat tramreizigers nutteloos de dupe worden van faalbeleid. Ze moeten gedwongen die metro in om de passagiersaantallen op te krikken, in een poging een paar miljard terug te verdienen.

Dat wil het GVB op de dag dat de metro gaat rijden, in één keer regelen: door over te stappen van spinnenweb- naar visgraatmodel, met de Noord-Zuidlijn als stralend middelpunt. Uh, lijn.

En ja, overstappen zal de gemiddelde tramreiziger dan ook twee of drie keer moeten doen. Het GVB doet ondertussen alsof het allemaal een geschenk uit de hemel is. Maar Collins laat zich niet voor de gek houden en toont hoe de vork echt in de steel zit.

Met spinnenwebben is namelijk niks mis. Dat ontwerp maakt het netwerk nou juist zo goed. Maar helaas, het moet en zal kapot. De Amerikaan legt het in onderstaande, informatieve maar ook amusante aanval op het GVB, allemaal haarfijn uit. In 2018 haat iedereen het GVB.

Oliedeal kleurt beurzen Europa groen

De Europese beurzen zijn woensdag eensgezind in het groen gesloten. De graadmeters werden vooruitgeholpen door de stevig gestegen olieprijzen. De gehele sessie zaten de olieprijzen al in de lift na positieve berichten uit het overleg van OPEC-landen over de inperking van hun olieproductie. In Amsterdam vielen de winsten van olie- en gasreus Shell en oliedienstverlener SBM Offshore op.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1 procent in de plus op 457,21 punten. De MidKap zakte daarentegen 0,1 procent naar 651,52 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tot 0,6 procent omhoog.

Het OPEC-akkoord moet helpen het overaanbod aan olie op de internationale markten te verkleinen, zodat de olieprijs weer kan stijgen. Binnen het kartel van olie-exporteurs werd hierover eerder dit jaar al een principeakkoord bereikt, maar een definitieve overeenkomst liet op zich wachten.

AEX
Amerikaanse olie werd 7,7 procent duurder bij 48,73 dollar per vat, terwijl de prijs van Brent met 7,9 procent opliep naar 50,05 dollar per vat. Dinsdag zakten de prijzen nog met circa 4 procent door de aanhoudende onzekerheid rond het overleg.

In de AEX waren SBM Offshore en Shell de sterkste stijgers, met plussen van respectievelijk 4,7 en 4,1 procent. Tankopslagbedrijf Vopak won 1,9 procent, terwijl bodemonderzoeker Fugro in de MidKap bovenaan stond met een plus van 2 procent. Ook elders in Europa zaten de koersen van oliegerelateerde bedrijven in de lift.

Frankfurt
Unilever sloot met een winst van 2,3 procent ook in de bovenste regionen van de AEX. Het voedings- en verzorgingsmiddelenconcern liet weten de operationele marge versneld op te zullen voeren.

In Frankfurt won de producent van industriële gassen Linde bijna 5 procent. Het bedrijf praat weer met branchegenoot Praxair over een fusie, nadat die gesprekken in september nog waren stukgelopen.

Euro
Royal Bank of Scotland leverde in Londen 1,4 procent in. De bank, die nog altijd grotendeels in handen is van de Britse overheid, zakte voor de jaarlijkse stresstest voor de Britse bankensector en moet miljarden extra kapitaal ophalen.

De euro werd voor 1,0566 dollar verhandeld, tegen 1,0615 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

Oliedeal kleurt beurzen Europa groen
Oliedeal kleurt beurzen Europa groen (Foto: ANP)

30 keer levenslang geëist tegen Saleh Muslim

Het Turks Openbaar Ministerie heeft dertig keer levenslang geëist tegen de Koerdische politicus Saleh Muslim. De leider van de Servisch-Koerdische partij PYD wordt verantwoordelijk gehouden voor de terreuraanslag in februari in Ankara waardoor 37 mensen, de meesten burgers, om het leven kwamen.

Muslim, die ergens in Europa verblijft, en 67 andere mogelijk betrokkenen zijn moord en misdrijf tegen de staatsveiligheid ten laste gelegd. Dat heeft persbureau Anadolu woensdag bekendgemaakt. Onder de aangeklaagden zijn ook kopstukken van de verboden arbeiderspartij PKK zoals Cemil Bayik und Murat Karayilan.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag in de Turkse hoofdstad werd opgeëist door TAK, een splinter van de PKK. Volgens Anadolu stelde de officier van justitie dat TAK niet bestaat.

30 keer levenslang geëist tegen Saleh Muslim
30 keer levenslang geëist tegen Saleh Muslim (Foto: ANP)

'Interimmer' Southgate nu definitief bondscoach van Engeland

De Engelse voetbalbond FA heeft Gareth Southgate permanent aangesteld als bondscoach van Engeland. De laatste duels was de coach als interim-trainer van The Three Lions. 

Sam Allardyce moest in september noodgedwongen vertrekken vanwege pikante onthullingen van de Daily Telegraph. Hij zou omkoopbaar zijn, waarna de FA besloot de keuzeheer de wacht aan te zeggen. Bij Engeland Onder-21 was Southgate al bondscoach, maar werd door het ontslag van Allardyce doorgeschoven. In de drie kwalificatieduels voor de WK in Rusland, onder leiding van Southgate, werd er gewonnen van Schotland en Malta, en geremiseerd tegen de Slovenen.

Het betekent een hereniging bij de Engelse nationale ploeg, waarin hij tot 2004 actief was als speler. Op de EK van 1996 miste hij een penalty namens Engeland, in de halve finale tegen Duitsland. Southgate heeft een contract getekend tot medio 2020.

Gareth Southgate definitief bondscoach van Engeland. (PRO SHOTS/Action Images)
Gareth Southgate definitief bondscoach van Engeland. (PRO SHOTS/Action Images)

Politie test buurtonderzoek via app

De politie in Amsterdam doet het komende halfjaar een proef met digitaal buurtonderzoek. Wie eraan wil meedoen, moet de politie-app downloaden op zijn mobieltje en zijn postcode invullen.

Is er iets gebeurd in een bepaalde buurt, dan krijgen deelnemers in dat postcodegebied een pushbericht met de vraag: Hebt u iets gezien of gehoord? Wie daarop ja antwoordt, wordt daarna teruggebeld door de politie en kan zijn verhaal doen.

De proef wordt na zes maanden afgesloten met een enquête onder de deelnemers.

Politie test buurtonderzoek via app
Politie test buurtonderzoek via app (Foto: ANP)

PlayStation Plus-titels december bekendgemaakt

Sony heeft de PlayStation Plus-titels voor december bekendgemaakt, die gamers met een PlayStation Plus-abonnement gratis kunnen downloaden in de maand december.

De games zijn hieronder te vinden, eveneens een snelle trailer voor alle games. Zit er iets tussen voor jou?

  • Stories: The Path of Destinies (PS4)
  • Invisible, Inc. (PS4)
  • Hyper Void (PS4, PS3, PS Vita)
  • Tiny Troopers Join Ops (PS4, PS3, PS Vita)
  • Color Guardians (PS4, PS Vita)
  • VVVVVV (PS Vita)

Doe Maar komt ook naar Dauwpop

Doe Maar is volgend jaar een van de headliners van het festival Dauwpop. Dit maakte de festivalorganisatie woensdag bekend.

Doe Maar kwam dit jaar weer bijeen voor een drietal shows in Ziggo Dome en speelde ook op Pinkpop. Komend jaar staat de legendarische nederpopband niet alleen op Hemelvaartsdag op Dauwpop, maar een maand later ook op Concert At Sea.

Dauwpop heeft inmiddels de eerste veertig artiesten bekendgemaakt. Voor de liefhebbers van gitaarmuziek komen Di-rect, Mozes And The Firstborn, Canshaker Pi, The Grand East, Young Gun Silver Fox en Bökkerst. De fans van hiphop komen aan hun trekken met acts als Broederliefde, Sevn Alias en Kraantje Pappie.

Dauwpop vindt in 2017 plaats op Hemelvaartsdag: donderdag 25 mei. Afgelopen twee jaar was Dauwpop op voorhand uitverkocht.

Doe Maar komt ook naar Dauwpop
Doe Maar komt ook naar Dauwpop (Foto: BuzzE)

Niet chemie, maar kever besmeurt auto's

Niet de chemische industrie op naburig industrieterrein Chemelot, maar een Aziatisch kevertje heeft afgelopen zomer mysterieuze spikkels op auto's in Geleen veroorzaakt. Bewoners van 120 woningen in de wijk Lindenheuvel wezen onmiddellijk naar buur Chemelot. Maar het industrieterrein ontkende, na eigen onderzoek.

Uit het Chemelot-onderzoek bleek dat er olijfachtige stoffen in de spikkels zaten. Die zitten ook in de platanen in de wijk. Maar hoe komen die dan op de auto's, wilde de gemeente Sittard-Geleen weten. Uit woensdag gepresenteerd onafhankelijk onderzoek kwam de ware boosdoener naar voren: de plataanridderwants. Een van oorsprong Aziatisch kevertje, dat sinds kort ook in ons land opduikt.

De kevers scheiden een bruinachtige substantie uit. En die veroorzaakt de spikkels op de auto's, die tot onrust in de buurt leidden. De spikkels zijn volgens de gemeente met een speciaal schoonmaakmiddel eenvoudig te verwijderen en niet gevaarlijk voor de volksgezondheid.

Niet chemie, maar kever besmeurt auto's
Niet chemie, maar kever besmeurt auto's (Foto: ANP)

Inflatie eurozone kruipt iets omhoog

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in november met 0,6 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat woensdag bekend op basis van een voorlopige raming.

Daarmee was de inflatie iets sterker dan de plus van 0,5 procent die in oktober werd gemeten. Het cijfer van november komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen. Volgens Eurostat hangt de hogere inflatie samen met de gestegen prijzen van diensten en van voedings- en genotmiddelen. De lage energieprijzen zorgen echter nog altijd voor een drukkend effect op het prijspeil in de eurolanden.

De inflatie in het eurogebied ligt nog wel ruim onder de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB), die mikt op een geldontwaarding van bijna 2 procent.

Inflatie eurozone kruipt iets omhoog
Inflatie eurozone kruipt iets omhoog (Foto: ANP)

Eis cel en werkstraf klant 'Kimberley'

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag bij het gerechtshof in Den Bosch in hoger beroep acht maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, en een taakstraf van 120 uur geëist tegen een 41-jarige klant van de zestienjarige prostituee Kimberley.

Het Heerlense meisje werd in 2014 gedwongen klanten te ontvangen in een hotelkamer in Valkenburg. De mannen wisten niet dat het meisje minderjarig was, stellen ze. Ook zeiden enkelen woensdag dat ze niet merkten dat het meisje niet uit vrije wil seks had. Seks tegen betaling met minderjarigen is echter hoe dan ook strafbaar.

Het Openbaar Ministerie komt in de loop van woensdagmiddag met strafeisen tegen nog negen klanten.

Eis cel en werkstraf klant 'Kimberley'
Eis cel en werkstraf klant 'Kimberley' (Foto: ANP)

Fiscus heeft weinig zicht op eigen inzet

De Belastingdienst weet zelf nog niet goed of zij wel effectief genoeg is. Het is onduidelijk of belastingambtenaren gericht en optimaal worden ingezet. Ook mist de fiscus nog de informatie of zij voldoende en de juiste instrumenten heeft. Het gaat wel in de juiste richting bij het voorkomen van onvolledige of verkeerde aangiftes.

Dat concludeert de Algemene Rekenkamer, die controleert of de overheid zijn geld correct uitgeeft. De instantie deed onderzoek naar de fiscus en presenteerde woensdag haar bevindingen.

Het is voor de Belastingdienst nu een "grote opgave"om vast te stellen of haar beleid er toe leidt dat burgers en bedrijfsleven de verschuldigde belasting betalen. De Rekenkamer vindt wel dat de fiscus een belangrijke stap in de goede richting maakt, bijvoorbeeld door vooraf ingevulde aangiftes die fouten moeten voorkomen.

Fiscus heeft weinig zicht op eigen inzet
Fiscus heeft weinig zicht op eigen inzet (Foto: ANP)

Amsterdam heeft grootste Primark van het land

Met een winkeloppervlakte van meer dan 8000 vierkante meter, 95 kassa's, 124 kleedkamers en 710 medewerkers opent donderdag in Amsterdam de grootste Primark van ons land. De winkel, die bekendstaat om zijn zeer betaalbare kleding, telt zeven verdiepingen en is te vinden op het Damrak.

Volgens directeur Ronald Voogt is het niet alleen de grootste van Nederland, maar ook de enige ter wereld met zeven etages. De zogenoemde flagshipstore is de zestiende vestiging van de winkelketen in ons land en de eerste in de hoofdstad, acht jaar nadat in Rotterdam de allereerste Primark opende. Amsterdam stond al langer op de wensenlijst, maar het duurde even voordat er een goede locatie met het benodigde aantal vierkante meters beschikbaar was.

Het bedrijf is in 1969 opgericht in Ierland, waar het Penneys heet. Inmiddels zijn er zo'n 320 zaken in elf landen. Ook in Nederland slaat de keten enorm aan. De directeur herinnert zich dat vanuit Leeuwarden bussen vertrokken naar Almere en Zaandam, speciaal voor een bezoek aan de Primark. Het succes zit volgens hem in een aantal factoren. "We zijn fashionable, hebben een hele goede prijs-kwaliteitverhouding en de service naar de klanten staat bij ons enorm hoog in het vaandel. Verder zijn we lokaal betrokken, we willen een goede buur zijn."

Gewild
De laaggeprijsde outfits zijn dan wel erg gewild, maar leiden ook tot vragen betreffende de omstandigheden waaronder ze worden gemaakt. Voogt betreurt dat. "Blijkbaar bestaat de perceptie dat bij een hele lage prijs het bedrijf wel slecht in ethiek zal zijn. Dat bestrijden we van alle kanten." Zo moeten de fabrieken volgens hem aan een bepaalde gedragscode voldoen, anders wordt er geen order geplaatst. Primark benadrukt dat de lonen van de werknemers in alle fabrieken hetzelfde zijn, zowel voor de goedkope merken als de luxe. De truc van de winkelketen zit in de werkwijze door bijvoorbeeld nauwelijks te adverteren, in grote aantallen te bestellen en door lagere marges te hanteren dan concurrenten.

In de Amsterdamse vestiging, die zeven dagen per week open is, kunnen vierduizend mensen tegelijk winkelen. De keten heeft maatregelen getroffen om de verwachte drukte donderdag in goede banen te leiden. Volgens Voogt is het niet de laatste Primark in ons land. "Volgend jaar openen er winkels in Zwolle en Hilversum en in 2018 volgen Tilburg en het centrum van Rotterdam."

Amsterdam heeft grootste Primark van het land
Amsterdam heeft grootste Primark van het land (Foto: ANP)

BND trekt 150 miljoen uit voor staatshackers

De Duitse geheime dienst BND heeft 150 miljoen euro gereserveerd om hackers communicatiesystemen als WhatsApp te laten kraken. De dienst kan op die manier berichten meelezen die door WhatsApp-eigenaar Facebook juist versleuteld worden.

De Bundesnachrichtendienst werkt volgens het Duitse weekblad Die Zeit met het onlangs gestarte geheime project ANISKI aan het onderscheppen, ontcijferen en analyseren van internetberichten. Een van de doelen is apps voor berichten te hacken. Volgens het blad worden niet alleen hackers aan het werk gezet, maar wil de BND ook undercoveragenten onderbrengen bij bedrijven die deze vorm van communicatie aanbieden.

Afgelopen jaar blijkt de BND al aan dit project te hebben gewerkt, zij het met een beperkt budget. De komende jaren wordt de beschikbare hoeveelheid geld flink opgeschroefd. WhatsApp is het belangrijkste doel, aangezien ongeveer een miljard mensen er gebruik van maken.

BND trekt 150 miljoen uit voor staatshackers
BND trekt 150 miljoen uit voor staatshackers (Foto: ANP)

'Door de hal en dan linksaf'

Een man die 32 uur per abuis vast was komen te zitten in een gevangeniscel in Amerika, heeft een schadevergoeding gekregen van omgerekend ruim 550.000 euro. Het incident gebeurde toen Farad Polk in juni 2014 zijn zoon bezocht in de gevangenis van Cook County in Chicago, aldus Amerikaanse media.

Binnen in de gevangenis wees een medewerker Polk de weg en zei dat hij 'door de hal en dan linksaf' moest gaan. Polk liep echter per ongeluk een cel in voor criminelen met een zwaar risico, een kale ruimte van bijna 2,5 bij 2,5 meter. Hij passeerde een zware stalen deur die achter hem in het slot viel.

Bewakers reageerden niet op zijn geschreeuw en Polk zat 32 uur vast zonder water, voedsel, een bed of een toilet. Hij wist uiteindelijk de aandacht te trekken door de sprinklerinstallatie kapot te maken waarna de brandweer hem kwam bevrijden. Polk begon een rechtszaak wegens een opgelopen emotioneel trauma en kreeg smartengeld toegekend.

'Door de hal en dan linksaf'
'Door de hal en dan linksaf' (Foto: BuzzO)

Sancties Noord-Korea uitgebreid na kernproef

De VN-Veiligheidsraad is het eens geworden over nog strengere strafmaatregelen tegen Noord-Korea. Het gesloten Aziatische land heeft de VN-resoluties die het regime verbieden kernwapens te ontwikkelen herhaaldelijk met voeten getreden door toch kernproeven uit te voeren.

De sancties die de Veiligheidsraad woensdag afkondigde volgen op de vijfde en tot nog toe zwaarste kernproef. Door de ondergrondse explosie in september schudde de grond tot in buurland China. De Amerikaanse geologische dienst mat een aardschok met een kracht van 5,3.

Tegen Noord-Korea waren al economische sancties en een wapenembargo van kracht. Daar komt nu een pakket bij. Zo mag het land geen koper, nikkel en zink meer exporteren en mag het land nog maar voor maximaal 400 miljoen dollar per jaar aan kolen uitvoeren. Elf functionarissen worden toegevoegd aan een zwarte lijst van Noord-Koreanen.

Sancties Noord-Korea uitgebreid na kernproef
Sancties Noord-Korea uitgebreid na kernproef (Foto: ANP)

SGP: gevangene niet na tweederde vrij

De Staatkundig Gereformeerde Partij komt met een wetsvoorstel waarmee het de bedoeling wordt dat een veroordeelde zijn volledige gevangenisstraf uitzit. Nu is de praktijk dat gevangenen na het uitzitten van twee derde van hun straf vrij komt. 

Zo kwam de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G, vrij na het uitzitten van 12 van de opgelegde 18 jaar gevangenisstraf. Rechters hoeven geen rekening te houden met die 'strafkorting', aangezien die regeling volledig buiten hun omgaat. Overigens geldt de regel niet voor straffen korter dan een jaar en gedeeltelijk voor vrijheidsstraffen tussen 1 en 2 jaar. Ook voor levenslange gevangenisstraffen is geen automatische gratie.

De SGP wil daar verandering in brengen. Kees van der Staaij over zijn argumenten: "wij willen een strengere en duidelijke koers. Het automatisme van strafkortingen moet er vanaf. Het is nu alleen bij uitzondering mogelijk dat een lange gevangenisstraf volledig wordt uitgezeten. Dit zorgt voor veel onbegrip en weerstand in de samenleving." 

In het wetsvoorstel staat iets meer dan alleen het afschaffen van de automatische strafverlaging. Om een goed geleide terugkeer van ex-gedetineerden in de samenleving mogelijk te maken moeten de mogelijkheden voor voorwaardelijke straffen worden verruimd, ook al mogen ze niet meer dan 25% van de totale straf en hooguit vier jaar bedragen in het voorstel. De Wet op Langdurig Toezicht wordt ook verruimd, zodat verlenging van de proeftijd mogelijk wordt.

Het is afwachten of de wet een meerderheid gaat vinden in de Tweede Kamer. Het ligt in de lijn der verwachting dat VVD en PVV het plan zullen steunen, maar de linkse partijen zijn in de regel geen voorstander van strengere straffen. Echter is het doel van dit voorstel niet noodzakelijk het verhogen van de straffen, maar de wijziging van de uitvoering.

Mayweather laat cheque van 100 miljoen dollar voor "gevecht van de eeuw" zien

Als je een (inmiddels voormalig) topbokser bent met als bijnaam Money moet je dat toch op een of andere manier eer aan blijven doen. Dat zal Floyd Mayweather ook gedacht hebben en dus liet hij maar weer eens zien prima in de slappe was te zitten.

De Amerikaan plaatste een foto online van de cheque die hij vorig jaar kreeg voor het 'gevecht van de eeuw' met Manny Pacquiao. In mei vorig jaar versloeg Mayweather de Filipijn, waarna hij met een simpele zege op de laag ingeschatte Andre Berto zijn carrière afsloot: 49 winstpartijen, nul keer verloren - volgens critici onder meer omdat hij vaak tegen minderwaardige tegenstanders gezet werd.

Voor het gevecht kreeg Mayweather een geldsom waar hij in elk geval weer een tijdje van kan eten: honderd miljoen dollar. "Prachtig, al die sukkels die zich druk maken om de nalatenschap van iemand anders in plaats van dat van zichzelf. Ik zal altijd als laatste lachen. Dit is een van de vele cheques die ik gekregen heb, een leuke honderd miljoen dollar waar ik nog altijd elke cent van heb", schrijft Mayweather. "Jullie moeten allemaal nog werken terwijl ik heerlijk met pensioen ben. Ik heb goed en slim geïnvesteerd, helaas voor degenen die dachten dat ik niet kon lezen, schrijven of tellen."

Mayweather lijkt in een boze bui te zijn en wil dus even duidelijk maken dat hij het toch vooral beter heeft - en dat hij zelf gewoon beter is - dan de rest. "Jullie noemen het horloges, ik noem het uurwerken. Jullie noemen het boten, ik noem het jachten. Jullie noemen het huizen, ik noem het villa's. Jullie huren vliegtuigen, wij bezitten vliegtuigen", besluit hij. 

Uber beboet voor overtreding taxiwet

Uber moet opnieuw in de buidel tasten voor overtreding van de taxiwet. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) int 650.000 euro bij het bedrijf als restant van een eerder opgelegde dwangsom van 1 miljoen euro voor de inmiddels gestopte dienst UberPOP.

Het technologiebedrijf bood via zijn Uber Marktplaats chauffeurs zonder taxivergunning de gelegenheid om pachtconstructies aan te gaan bij bedrijven die wél een vergunning hadden. Deze chauffeurs boden vervolgens hun diensten aan via de app van Uber, waarvoor het bedrijf 20 tot 25 procent van de ritprijs rekende. Volgens de ILT is voor het gebruik van de vergunning van een ander echter een loonverband of zzp-constructie nodig.

De inspectie beraadt zich nog over het opleggen van een nieuwe, hogere last onder dwangsom. Uber heeft de Marktplaats inmiddels offline gehaald en wijst er in een reactie op dat de pachtconstructie gangbaar is in de sector en dat ook veel andere bedrijven er gebruik van maken. "We zijn dan ook verrast door de aantijgingen van ILT aan ons adres."

Het Amerikaanse bedrijf Uber is wereldwijd actief met zijn taxidiensten die zijn te bestellen via een app. In vier steden in Nederland was het ook actief met UberPOP, een dienst waarmee particulieren met hun eigen auto ritten konden aanbieden via de Uber-app. De rechter verbood de dienst eind 2014, maar het bedrijf trok pas november vorig jaar de stekker eruit, nadat de dwangsom per betrapte chauffeur was verhoogd.

Uber beboet voor overtreding taxiwet
Uber beboet voor overtreding taxiwet (Foto: BuzzT)

RBS zakt voor Britse stresstest

Royal Bank of Scotland (RBS) is momenteel niet sterk genoeg om een nieuwe crisis te doorstaan en moet zijn kapitaal verder versterken. Dat blijkt uit de uitkomsten van de jaarlijkse stresstest voor de Britse bankensector, die woensdag werden bekendgemaakt.

RBS zakte als enige bank voor de test en moet minstens 2 miljard pond (2,3 miljard euro) aan extra kapitaal ophalen. De bank, die nog voor bijna driekwart in handen is van de Britse overheid, heeft al aan de Bank of England laten weten hoe dat doel moet worden bereikt.

De centrale bank zag ook tekortkomingen bij Barclays en Standard Chartered, maar zij hebben volgens de toezichthouder al genoeg maatregelen genomen om hun positie te versterken.

Zwartste scenario
De Bank of England (BoE) onderwierp de banken naar eigen zeggen aan zijn zwaarste stresstest ooit. Daarbij ging het zwartste scenario onder meer uit van een sterke economische crisis in China en Hongkong, een forse krimp van de wereldeconomie, een crash van de huizenmarkt en veel onrust op de valutamarkten. De gevolgen van de brexit zitten echter niet in het scenario, dat al in maart werd opgesteld.

De centrale bank waarschuwde woensdag dat een wanordelijk vertrek van de Britten uit de EU de bankensector en de economie ernstig zal schaden. De BoE is vooral bezorgd dat het vertrek te haastig zal verlopen. Volgens ingewijden heeft centralebankpresident Mark Carney daarom al gepleit voor een lange overgangsperiode, zodat bedrijven zich kunnen aanpassen aan de nieuwe regels en omstandigheden.

RBS zakt voor Britse stresstest
RBS zakt voor Britse stresstest (Foto: ANP)

Netflix staat downloaden toe

Gebruikers van Netflix hoeven niet meer ingelogd te zijn als ze een film of serie willen bekijken. Ze kunnen die ook downloaden en offline bekijken. "Vliegtuigmodus. Onderwegmodus. Metromodus", aldus Netflix woensdag.

Het gaat om een selectie uit het totale aanbod. Die films en series kunnen op smartphones en tablets worden gezet. Die moeten wel draaien op iOS 8.0 of hoger of op Android 4.4.2 of hoger.

Series als Orange is the New Black, Narcos, House of Cards en The Crown zijn vanaf woensdag beschikbaar. Ook The Office en Minions kunnen worden gedownload.

Klant Netflix kan film downloaden
Klant Netflix kan film downloaden (Foto: BuzzT)

Doe Maar en UB40 op Concert at SEA

Doe Maar, Rondé en UB40 spelen volgend jaar op Concert at SEA. Eerder werd al bekend dat onder anderen Anouk, BLØF, Broederliefde en Kensington naar de twaalfde editie van het festival komen. Afgelopen donderdag werden in ruim een uur tijd alle 30.000 weekendkaarten verkocht voor Concert at SEA 2017.

Het festival is echter nog niet uitverkocht: vrijdag 2 december gaan de dagkaarten in de verkoop, 10.000 voor elke dag. Het popfestival, met de Noordzee en de Brouwersdam als decor, is een initiatief van BLØF. Het evenement, dat ditmaal op 30 juni en 1 juli plaatsvindt, is met 40.000 bezoekers per dag een van de grootste festivals van Nederland.

Op vrijdag 30 juni bestaat het programma uit Kensington, Doe Maar, Tom Odell, Bókkers en Rondé. Op zaterdag 1 juli staat BLØF zelf op het podium, maar ook Racoon, Anouk, UB40, Broederliefde en singer-songwriter Teske.

Doe Maar en UB40 op Concert at SEA
Doe Maar en UB40 op Concert at SEA (Foto: BuzzE)

Kamer verbolgen over vertraging Lelystad

De Tweede Kamer is verbolgen over de vertraging van de uitbreiding van luchthaven Lelystad. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) snapt de verontwaardiging. Ze gaat er alles aan doen om de vertraging te beperken. Maar het is een 'gegeven'.

VVD'er Ton Elias noemde de vertraging woensdag 'onverteerbaar'. Hij wil dat Dijksma "alles uit de kast trekt" om toch in april 2018 open te gaan voor vakantievluchten, om Schiphol te ontlasten. De meeste partijen toonden zich verrast over het uitstel. Henk Leenders van de PvdA sprak van een 'ernstige situatie'.

Dijksma meldde de vertraging dinsdag aan de Kamer. Die wordt veroorzaakt doordat er te weinig tijd is voor verkeersleiders om nieuwe vliegroutes voor Lelystad en Schiphol op te stellen. Ook is er eerder vertraging ontstaan door een conflict over de arbeidsvoorwaarden van de luchtverkeersleiders.

Kamer verbolgen over vertraging Lelystad
Kamer verbolgen over vertraging Lelystad (Foto: ANP)

Rotterdam spreekt zich uit over woonbeleid

In een raadgevend stadsreferendum mogen bijna 500.000 stemgerechtigde Rotterdammers zich woensdag uitspreken over het woningbeleid in de Maasstad tot het jaar 2030. Vraag is enerzijds of er kwalitatief betere huurwoningen moeten komen en een deel (10.000) van de verpauperde, betaalbare woningvoorraad daarvoor moet worden gesloopt. Anderzijds voeren tegenstanders van die Woonvisie aan dat juist zo veel mogelijk sociale huurwoningen behouden moeten blijven en afbraak uit den boze is.

Wethouder Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) wil de uitstroom van de midden- en hogere inkomens uit de stad stoppen en voor hen meer aantrekkelijkere woningen bouwen. Zo blijft de stad leefbaar en veilig en kan de sociale armoede in de Maasstad worden teruggedrongen, stelt hij.

Tegenstanders stellen dat ruim 20.000 betaalbare woningen van de markt verdwijnen en dat er nu al een tekort is aan woningen met een maximale huur van 629 euro.

De uitslag van het Rotterdamse stadsreferendum is pas geldig wanneer 30 procent van de stemgerechtigde Rotterdammers stemt.

Rotterdam spreekt zich uit over woonbeleid
Rotterdam spreekt zich uit over woonbeleid (Foto: ANP)

F1-kalender 2017 uitgelekt, Baku toch niet gelijk met 24h Le Mans

De definitieve Formule 1-kalender voor volgend seizoen zou zijn uitgelekt. Onder meer de BBC en Autosport melden woensdag dat ze de kalender in hebben gezien. Wereldautosportbond FIA presenteert de officiële kalender later op woensdag.

Opvallend is dat de kalender enigszins is aangepast ten opzichte van een eerder verschenen versie. Autosportfans zullen vooral blij zijn dat de Grand Prix van Europa een week naar voren gehaald is. De race in het Azerbeidzjaanse Baku wordt nu niet meer in hetzelfde weekeinde gehouden als de 24 uur van Le Mans. Dit jaar was dat wel het geval, wat voor een ongelukkig moment zorgde: in Le Mans viel de leider in de laatste minuten uit, wat voor een bizarre ontknoping zorgde, terwijl op dat moment de opwarmronde voor de Formule 1 in Baku begon. 

In totaal staan er twintig races op de kalender, waarop Duitsland - zoals al eerder bekend werd - ontbreekt. Bij de race in Brazilië staat nog een vraagteken. Vooralsnog is 12 november de datum voor de grand prix in Interlagos, maar die moet nog wel bevestigd worden. 

Formule 1-kalender 2017

Datum Grand Prix
26 maart Australië
9 april China
16 april Bahrein
30 april Rusland
14 mei Spanje
28 mei Monaco
11 juni Canada
25 juni Europa (Azerbeidzjan)
9 juli Oostenrijk
16 juli Groot-Brittannië
30 juli Hongarije
27 augustus België
3 september Italië
17 september Singapore
1 oktober Maleisië
8 oktober Japan
22 oktober Verenigde Staten
29 oktober Mexico
12 november* Brazilië
26 november Abu Dhabi

De Grand Prix van Brazilië moet nog bevestigd worden

Mariah Carey zoent op vakantie met danser

Mariah Carey is op een romantische vakantie naar Maui met een van haar dansers, Bryan Tanaka. Dat meldt Us Weekly.

Carey wordt sinds haar breuk met de miljardair James Packer in oktober regelmatig gezien met de 33-jarige choreograaf en danser. De twee zouden gewoon goede vrienden zijn, zeiden bronnen rondom Carey vorige maand in reactie op de geruchten dat ze een setje vormen.

Die vriendschap begint in ieder geval steeds intiemere vormen aan te nemen: Carey en Tanaka zijn op het eiland Maui nabij Hawaii samen gespot. "Ze zaten aan elkaar en zoenden", aldus een spion. Ook zwom het stel samen en liepen ze hand in hand over het strand.

"Ze zag er gelukkig en tevreden uit met Bryan", liet een ooggetuige weten. Tanaka zou inmiddels gek zijn op de zangeres: "Hij heeft een crush op haar", vervolgt de bron. Carey viert een korte vakantie op Hawaii na een drietal optredens die ze vorige week gaf in Honolulu.

Mariah Carey zoent op vakantie met danser
Mariah Carey zoent op vakantie met danser (Foto: BuzzE)

Gelderland wil af van zelfrijdende auto

Gelderland wil af van het experiment met de zelfrijdende auto op de openbare weg. De provincie heeft 4,1 miljoen euro geïnvesteerd in het project. "Marktpartijen moeten het stokje nu overnemen", vindt de provincie. De WEpods, zoals de autootjes heten, hebben nooit passagiers vervoerd tussen station Ede-Wageningen en de campus van de Wageningen Universiteit, zoals de bedoeling was.

Bijna twee jaar geleden kondigde Gelderland vol trots aan dat de eerste zelfrijdende auto's zonder stuur en chauffeur in 2015 hun weg zouden zoeken over de Gelderse wegen. 'Een wereldprimeur' was het. Maar de techniek bleek veel ingewikkelder dan gedacht. Zo halen de voertuigen bij lange na niet de beloofde 50 kilometer per uur. De WEpods hebben tot nu toe alleen wat passagiers vervoerd over de Wageningse campus.

De provincie hoopt dat zich in december een overnamekandidaat aandient, al is daarvoor nog geen partij in beeld. "Er liggen nog obstakels op de weg", aldus de provincie woensdag.

Gelderland wil af van zelfrijdende auto
Gelderland wil af van zelfrijdende auto (Foto: BuzzT)

FIFA 17 eert Chapecoense

EA heeft vandaag alle FIFA 17-spelers gratis het logo en tenue van de Braziliaanse club Chapecoense gegeven om te kunnen gebruiken in de Ultimate Team-modus. Op deze manier wil EA zijn medeleven betuigen aan de overledenen van de vliegtuigcrash op 28 november, waarbij het eerste elftal van Chapecoense plus een aantal journalisten aan boord waren.

Wanneer spelers FIFA 17 opstarten, krijgen ze het volgende bericht: "Ter steun aan Chapecoense: draag dit tenue en het logo als blijk van medeleven voor de vrienden, familie en fans van Chapecoense.het bericht wordt nog een keer herhaald in het Portugees, om vervolgens af te sluiten met de kreet van Chapecoense: Força Chape.

Het vliegtuig stortte afgelopen maandag 28 november neer toen het op weg was naar Medellín. Het team van Chapecoense was op weg naar de finale van de Copa Sudamericana, de Zuid-Amerikaanse equivalent van de Europa League. Van de 77 passagiers aan boord overleefden slechts zes de crash. Brazilië heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Chapecoense
FIFA 17 eert Chapecoense

Sociaaldemocraat wil EU-parlement voorzitten

De sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement (S&D) heeft haar voorzitter Gianni Pittella woensdag unaniem gekandideerd om parlementsvoorzitter te worden. De 58-jarige Italiaan wil Martin Schulz opvolgen. Die kondigde vorige week aan in januari terug te keren naar de Duitse politiek.

Eerder was afgesproken dat de grootste fractie, de christendemocratische EVP, de voorzitter zou leveren. Maar de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zijn ook al van die bloedgroep. "We zullen een rechts monopolie op de controle van de Europese instellingen nooit accepteren", aldus de sociaaldemocraten. "Het gaat niet om de namen, maar om principes en ideeën."

De EVP beslist in december wie ze kandideert. Uit kleinere fracties hebben zich al enkele kandidaten gemeld. Het parlement stemt op 17 januari.

Sociaaldemocraat wil EU-parlement voorzitten
Sociaaldemocraat wil EU-parlement voorzitten (Foto: ANP)

Hockeybond gooit Jong Pakistan uit WK, Pakistanen boos op India

De wereldhockeybond FIH heeft de mannen van Pakistan uitgesloten van deelname aan het WK U21, dat van 8 tot en met 18 december in het Indiase Lucknow gehouden wordt. De FIH laat via een persbericht weten dat de Pakistaanse hockeyfederatie (PHF) een aantal verplichtingen niet op tijd heeft voldaan.

Zo stelt de internationale hockeyfederatie dat de PHF de vereiste visa voor hun spelers en staf niet voor de officiële deadline had geregeld en dat zij ook niet op tijd heeft bevestigd op welke locatie zij tijdens het toernooi zou verblijven.

Jong Pakistan had zich officieel gekwalificeerd voor het WK in buurland India, maar wordt nu door de FIH vervangen door Maleisië. "Dit is vooropgezet. Pakistan zelf heeft geen deadlines gemist en het is allemaal de schuld van India. Zij hebben ons niet op tijd de visa afgegeven", laat Shahbaz Ahmed, bestuurslid bij de PHF, maandagmiddag op de website van DawnNews optekenen.

De Pakistaanse recordinternational en oud-sterspeler van Oranje-Zwart is boos over de gang van zaken: "Onze overheid heeft op tijd de benodigde documenten voor onze spelers afgegeven. Ik zag al aankomen dat deze beslissing van de FIH in het nadeel van Pakistan zou uitpakken."

Bovenstaande uitspraken staan haaks op de officiële toelichting van de FIH. Zij schrijven in het persbericht dat de Pakistaanse hockeybond, ondanks meerdere herinneringen, niet in staat was om aan te tonen dat zij naar India konden afreizen voor het WK. Verder licht de FIH toe dat zij aan haar partners de verplichting heeft om een WK met 16 landen te organiseren, en hierom maandag de voltallige deelnemerslijst moest presenteren om de kwaliteit van het toernooi te waarborgen.

BNN-VARA verlaagt salaris Giel Beelen

Het salaris van dj Giel Beelen wordt verlaagd nu hij niet meer de ochtendshow op 3FM presenteert. Dat valt op te maken uit een verklaring die BNN-VARA woensdag heeft uitgegeven, na berichtgeving in De Telegraaf.

Volgens de krant verdient Beelen een jaarsalaris van 560.000 euro en dat zou pas na 2018 worden aangepast. Kamerleden van verschillende partijen reageerden daar afkeurend op, zo bleek uit een rondgang van NU.nl. Maar volgens BNN-VARA "wordt bij veranderende werkzaamheden het betaalde bedrag zo snel als mogelijk aangepast. De suggestie in De Telegraaf dat dat pas na 2018 zal gebeuren is onjuist."

Beelen maakt vanaf januari alleen nog een radioprogramma op de vrijdag-, zaterdag- en zondagavond.

BNN-VARA verlaagt salaris Giel Beelen
BNN-VARA verlaagt salaris Giel Beelen (Foto: BuzzE)

Belastinginkomsten rijke landen naar record

De belastinginkomsten van rijke landen zijn vorig jaar gestegen tot het hoogste niveau ooit. Dat maakte de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) woensdag bekend.

De 32 onderzochte geïndustrialiseerde landen zagen de belastingopbrengsten vorig jaar oplopen tot gemiddeld 34,3 procent van de omvang van hun economie. Dat is het hoogste niveau sinds de start van de metingen in 1965. In 2014 lag het gemiddelde op 34,2 procent.

In Nederland haalde de overheid vorig jaar het equivalent van 37,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) op met belastingen. Daarmee hoort Nederland niet bij de landen met de hoogste belastingdruk. Denemarken (46,6 procent), Frankrijk (45,5 procent) en België (44,8 procent) spannen op dit vlak de kroon.

Belastinginkomsten rijke landen naar record
Belastinginkomsten rijke landen naar record (Foto: ANP)

PSV neemt afscheid van Langeler

Art Langeler vertrekt na dit seizoen als hoofd opleidingen van PSV. De Eindhovenaren bieden hem de kans om zijn dromen elders na te jagen.

PSV neemt na drie jaar afscheid van Langeler, die als hoofd opleidingen een groot stempel drukte op de ontwikkeling van talenten. De oud-trainer van onder meer PEC Zwolle wil echter weer een team onder zich hebben en mikt op een fulltime baan als coach in het betaald voetbal.

Langeler ging eerder dit jaar kortstondig als interim-coach van Jong Oranje aan de slag. Dat smaakte naar meer. "Het is een boeiende periode geweest. Ik werk nog steeds met hartstikke veel plezier bij PSV, maar ik merk aan mezelf dat ik er weer aan toe ben om een club te gaan trainen."

"Een eerlijk en helder verhaal, wij hebben er begrip voor", zegt technisch manager Marcel Brands op de clubsite van PSV. Hij hoopt in januari een opvolger te presenteren. "We hebben op vele onderdelen stappen vooruit gezet, dat is een feit. Het opleiden van toptalenten is een voortdurend proces, waar we bij PSV veel tijd en geld in investeren."

Strijd Aleppo eist opnieuw tientallen levens

Een artilleriebombardement op de oostkant van de Syrische stad Aleppo heeft woensdag volgens reddingswerkers zeker 45 mensen het leven gekost. Tientallen anderen raakten gewond door de aanval op het gedeelte van de stad waar rebellen nog de dienst uitmaken. Terwijl de strijd om de stad doorgaat, ontvluchten steeds meer inwoners het oostelijke deel.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat de burgeroorlog vanuit Engeland volgt via waarnemers ter plaatse, stelt dat de afgelopen dagen al meer dan 50.000 mensen ontheemd zijn geraakt door de gevechten. Volgens eerdere schattingen woonden in Oost-Aleppo nog zo'n 250.000 mensen.

Volgens de Burgerbescherming aan de oostkant van de stad zijn de meeste slachtoffers die bij de laatste beschietingen vielen vrouwen en kinderen. Ook aan de westkant vielen slachtoffers. Volgens de Syrische staatstelevisie kwamen acht mensen om het leven door mortiergranaten van de rebellen.

Aleppo staat sinds 2012 onder controle van diverse rebellengroepen, maar het Syrische leger heeft er de afgelopen weken grote terreinwinst geboekt. Voordat de burgeroorlog in Syrië uitbrak woonden er ruim twee miljoen mensen. Daarmee was het de grootste stad van het land. Ondanks hun recente verliezen gaf een woordvoerder van de rebellengroepen in de stad woensdag aan dat opgeven voor hen geen optie is. "De facties hebben terugtrekking afgewezen", zei hij.

Strijd Aleppo eist opnieuw tientallen levens
Strijd Aleppo eist opnieuw tientallen levens (Foto: ANP)

Topman Philip Morris denkt aan einde sigaret

Tabaksgigant Philip Morris International stopt op termijn mogelijk helemaal met de verkoop van traditionele sigaretten. Dat zei topman André Calantzopoulos woensdag tegen de BBC.

Calantzopoulos deed zijn uitspraak in verband met de introductie in Groot-Brittannië van de rookvrije sigaret IQOS. Die verhit tabak, maar verbrandt het niet. Daardoor is de nieuwe sigaret volgens de fabrikant veel minder schadelijk dan normale sigaretten.

"Ik denk dat er een tijd komt dat deze alternatieve producten zo zijn ingeburgerd, dat we samen met overheden kunnen werken aan een uitfasering van sigaretten", aldus de topman. "Ik hoop dat die tijd snel komt."

Topman Philip Morris denkt aan einde sigaret
Topman Philip Morris denkt aan einde sigaret (Foto: ANP)

Eigen Huis: ozb volgend jaar weer omhoog

Huiseigenaren gaan in 2017 weer meer betalen voor de onroerendezaakbelasting (ozb). Wel blijft de stijging van de taks voor het eerst in vijf jaar onder de afgesproken maximale verhoging. Dat concludeert de Vereniging Eigen Huis (VEH) na een steekproef onder 109 van de 390 gemeenten.

De ozb, die elke huiseigenaar moet betalen, stijgt volgend jaar in doorsnee met 1,3 procent. Dat is aanzienlijk minder dan het afgesproken maximum van bijna 2 procent. Wel zijn er grote verschillen tussen de diverse gemeenten. In 32 van de onderzochte plaatsen gaat de belasting op de eigen woning wel met meer dan 2 procent omhoog, terwijl inwoners van 29 gemeenten kunnen profiteren van een verlaging van de ozb.

Grootste stijger in de steekproef is de gemeente Haren, waar de gemiddelde ozb-aanslag met 12 procent toeneemt tot 423 euro. Landelijk gezien zijn huiseigenaren volgend jaar gemiddeld 276 euro kwijt aan de taks.

Eigen Huis: ozb volgend jaar weer omhoog
Eigen Huis: ozb volgend jaar weer omhoog (Foto: ANP)

Rabobank: economische vooruitzichten onzeker

De opkomst van het protectionisme in de wereld kan de groei van de Nederlandse economie flink de kop indrukken. Volgens Rabobank zijn de vooruitzichten voor Nederland op korte termijn nog steeds gunstig, maar brengt bijvoorbeeld de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president voor een iets langere termijn grote onzekerheid met zich mee.

In het meest ongunstige scenario zakt de jaarlijkse economische groei in Nederland terug tot 0,3 procent in de periode 2018 tot 2023, staat in een woensdag gepubliceerd rapport van de bank. Dat kan gebeuren wanneer overheden in de wereld markten zodanig gaan afschermen dat er nauwelijks meer bereidheid is tot internationale samenwerking. De wereldhandel valt dan sterk terug en dat zou slecht zijn voor Nederland.

Trump is mede gekozen dankzij uitspraken over het buitenland dat volgens Trump de Verenigde Staten vooral geld en banen kost. Hij wil dat de VS zich in de eerste plaats met zichzelf bemoeien en wil af van een aantal grote handelsverdragen.

Weeffouten
Echter ook als protectionisme niet de overhand krijgt, is Nederland nog niet verzekerd van een gouden toekomst. Volgens Rabo-econoom Hans Stegeman is het belangrijk dat de regering in Den Haag werk maakt van "structurele weeffouten" op het gebied van pensioenen, de arbeidsmarkt, de zorg en de woningmarkt. "Het grote verschil tussen zzp'ers en vaste krachten blijft bijvoorbeeld zonder beleid een probleem", stelt hij.

De kleine haarscheurtjes van nu kunnen bij zwaarder economisch weer leiden tot grote barsten en erger, is de gedachte. Rabobank denkt dat de jaarlijkse groei straks zomaar op 2,3 procent kan uitkomen. Maar als we blijven "doormodderen" is een scenario met een jaarlijkse toename van niet meer dan 1,4 procent realistischer.

Voorlopig ziet het beeld er nog wel goed uit. Dit jaar gaat de Nederlandse economie waarschijnlijk met 2 procent vooruit, raamt de bank. Voor 2017 houdt Rabobank het op 1,8 procent groei. Daarmee is het financiële concern zelfs ietsje positiever dan een maand geleden. Dat komt doordat het herstel in Nederland in het derde kwartaal wat sterker was dan eerder voorspeld.

Rabobank: economische vooruitzichten onzeker
Rabobank: economische vooruitzichten onzeker (Foto: ANP)

Omzet horeca stijgt sterk

Hotels, restaurants, snackbars en cafés hebben in het derde kwartaal 2,6 procent meer omgezet dan in het voorgaande kwartaal. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Vooral in restaurants, cafés en snackbars stegen de opbrengsten. Ook het aantal consumpties en overnachtingen nam toe. In vergelijking met een jaar eerder realiseerde de horeca op dit vlak een recordgroei van 8,8 procent. Een dergelijke omzetstijging behaalde de horeca voor het laatst in het eerste kwartaal van 2007.

Bij restaurants en cafés steeg de omzet het sterkst, met respectievelijk 3,5 en 3,4 procent op kwartaalbasis. De groei in beide branches was tevens hoger dan in de eerste helft van dit jaar. Cafés, eetcafés en koffiezaken realiseerden samen niet eerder zo'n sterke stijging van de omzet. In tegenstelling tot de andere horecabranches liggen de verkopen van cafés nog steeds wel lager dan voor de crisis.

Fastfoodketens
Snackbars, lunchrooms, fastfoodrestaurants, maaltijdbezorgers en ijssalons zetten samen 2,7 procent meer om in het derde kwartaal. Vooral fastfoodketens en maaltijdbezorgers boekten meer omzet dan een kwartaal eerder.

Voor hotels was de omzetgroei met 0,2 procent minder sterk dan voor de andere branches. Ook ten opzichte van eerdere kwartalen zwakte de groei hier af.

Omzet horeca stijgt sterk
Omzet horeca stijgt sterk (Foto: ANP)

Omzet uitzendbranche neemt opnieuw toe

In het derde kwartaal hebben uitzendbureaus, arbeidsbemiddelaars en personeelsbeheerders 1 procent meer omgezet dan in het voorgaande kwartaal. De stijging is kleiner dan in het tweede kwartaal. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Ook het aantal uitzenduren nam in het derde kwartaal opnieuw toe, aldus het statistiekbureau. De opbrengsten van de uitzendbranche hangen sterk samen met het aantal uitzenduren. Het totaal aantal uitzenduren steeg in afgelopen kwartaal met 2 procent. De stijging is te danken aan een toename van de uren in zowel de kortlopende als de langlopende contracten.

Het aantal uitzenduren in langlopende contracten zoals detachering en payrolling steeg met 2,6 procent in het derde kwartaal. Een kwartaal eerder was de stijging 3 procent. Het aantal uren in kortlopende contracten steeg met 1,9 procent. Ook deze toename is minder groot dan in het tweede kwartaal.

Omzet uitzendbranche neemt opnieuw toe
Omzet uitzendbranche neemt opnieuw toe (Foto: ANP)

Darksiders-remaster gratis op Steam als je origineel bezit

Als je van goede hack'n slash-games houdt is de kans groot dat je Darksiders bezit, de op de Apocalyps gebaseerde actie-RPG van ontwikkelaar THQ Nordic. In dat geval goed nieuws, want dat betekent voor wat betreft de Steam-variant dat je de remaster gratis krijgt.

Gisteren werd Darksiders: Warmastered Edition uitgebracht voor pc. De remaster van de zes jaar oude game, die van allerlei performanceverbeteringen profiteert zoals hogere framerate en maximaal 4K-resolutie, verscheen vorige week al voor PS4 en Xbox One. THQ Nordic had eerder al beloofd om de herziene versie van de game gratis te maken op Steam als je over het origineel beschikt, en maakt nu dus die belofte waar. Overigens geldt nu sowieso een enorme korting op de titel: de game kost met 80% korting momenteel slechts €3,99 op Steam. Ook (de remaster van) het tweede deel, Darksiders II: Deathinitive Edition is op dit moment met 80% korting op te pikken voor €5,99.

Darksiders verscheen als eerst in januari 2010 voor Xbox 360 en PlayStation 3. Je speelt als War, een van de vier ruiters van de Apocalyps. De game werd geroemd vanwege de goede mix van uitgebreide combat mechanics, interessante puzzels en vermakelijke exploration.

Amerikaan steelt bordje uit oorlogsmuseum

Een Amerikaan heeft onlangs in Oorlogsmuseum Overloon een voorwerp van belangrijke historische waarde gestolen. Het ging om een handgeschilderd bordje waarop in het Duits wordt gewaarschuwd voor een mijnenveld. Het bordje is inmiddels terecht en zal weer worden terugbezorgd bij het museum, aldus de politie.

Na de diefstal op dinsdag 22 november zette het oorlogsmuseum een foto van de dader op Facebook, waarop zijn gezicht met gele streepjes deels onherkenbaar was gemaakt. Er stond een waarschuwing bij dat als de dief het bordje niet voor afgelopen maandag zou terugbrengen, de streepjes werden verwijderd.

Voor het zover kwam, wist de politie aan de hand van de camerabeelden te achterhalen wie de man was die het bordje in een grote boodschappentas stopte en het museum uitliep. Het spoor leidde naar een hotel in Oss waar de 56-jarige Amerikaan verbleef. In zijn hotelkamer vond de politie het gestolen voorwerp.

Het Openbaar Ministerie gaf hem een geldboete van 600 euro, die de Amerikaan direct heeft betaald. Hij is daarna vrijgelaten.

Amerikaan steelt bordje uit oorlogsmuseum
Amerikaan steelt bordje uit oorlogsmuseum (Foto: ANP)

Pegida-leider Bachmann moet betalen voor haat

De veroordeling van Pegida-oprichter Lutz Bachmann wegens 'volksopruiing' is woensdag onherroepelijk geworden. Zowel zijn eigen advocaat als justitie heeft besloten hun beroep tegen de uitspraak van de rechtbank te laten vallen. De rechter veroordeelde Bachmann voor zijn hatelijke opmerkingen over vluchtelingen tot een geldboete van 9600 euro.

Bachmann noemde asielzoekers op Facebook onder meer beesten, vuilnis en een "smerig zootje". Daarmee heeft hij volgens justitie de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschreden. In eerste aanleg had het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf geëist. De verdediging eiste juist vrijspraak. Maar beide partijen besloten eieren voor hun geld te kiezen toen een hogere rechter in Dresden voorstelde de zaak af te sluiten.

De leider van de Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland, zoals de beweging voluit heet, was zelf niet in de rechtbank aanwezig. Hij woont op Tenerife.

Pegida-leider Bachmann moet betalen voor haat
Pegida-leider Bachmann moet betalen voor haat (Foto: ANP)

Facebook sluit Prisma-app af

Facebook heeft de app Prisma afgesloten. De Russische app, die live videobeelden voorziet van een filter dat ze eruit doet laten zien als beroemde kunstwerken, zou ten onrechte gebruikmaken van de Facebook Live API. Live-beelden streamen vanaf de camera van een smartphone kan immers direct via Facebook, stelt Facebook volgens TechCrunch.

Prisma is sinds enkele maanden populair met de app die in eerste instantie alleen foto's van een filter kon voorzien. Later kwam daar ook video bij en begin deze maand ook de mogelijkheid om video via Facebook Live op te leuken met een filter. Dezelfde dag kondigde Facebook zelf zo'n optie aan voor Live en het lijkt nu de concurrentie uit te willen schakelen.

De uitleg van Facebook komt namelijk niet overeen met de beschrijving op de eigen website. Die zegt dat het Live API het mogelijk maakt om vanaf "iedere camera" live beelden te streamen.

Het is niet voor het eerst dat een klein bedrijf door een techreus wordt geblokkeerd. Apple gebruikte de tactiek al meerdere keren. Twitter deed hetzelfde toen het Meerkat beconcurreerde met zijn eigen dienst Periscope.

Facebook sluit Prisma-app af
Facebook sluit Prisma-app af (Foto: BuzzT)

Nieuwe Overwatch-map Oasis speelbaar in PTR

De nieuwe map voor Overwatch, genaamd Oasis, is sinds gister speelbaar in de PTR, de zogenaamde 'test realm'. Oasis is een Arabische metropool met drukke verkeerssituaties die een extra gevaar vormen voor de heroes.

Naast Oasis bevat de laatste PTR-versie ook de eerder besproken veranderingen voor Symmetra, die nu een stuk agressiever wordt door veranderingen in haar skills en de mogelijkheid tot het kiezen uit twee verschillende ultimates, iets wat geen andere hero eerder kreeg. voor een volledige lijst van veranderingen kun je de patch notes hier bekijken.

Plannen voor F1-circuit in Almere

Het klinkt misschien raar, de Grand Prix van Almere, maar als het aan de initiatiefnemers van Race Park Almere ligt is het over een aantal jaren echt zover. Mede dankzij het succes van Max Verstappen is Formule 1 populairder dan ooit in Nederland en dat bracht de mensen achter Race Park Almere zover de stoute schoenen aan te trekken en een bijzonder plan te maken.

"De initiatiefnemers van het plan voor de ontwikkeling van Race Park Almere zijn overtuigd dat de auto- en motorsport enorm leeft onder het Nederlandse volk gezien de bezoekersaantallen van alle race evenementen over de afgelopen jaren. Nu met de Max-mania is dat er bepaald niet minder op geworden dus hoe meer animo van alle Nederlandse racefans voor dit concept ontwerp, hoe groter de kans dat Nederland vanaf 2019 de Formule 1 weer kan verwelkomen!" Zo laten de initiatiefnemers weten op hun site.

De plannen voor de baan zijn duidelijk: "Het 5.800 meter lange GP circuit telt 22 bochten, 14 naar rechts en 8 naar links. Er zijn 4 vol gas bochten en 6 inhaalpunten. Formule 1-auto's gaan 6 keer per ronde over de 300 km/u. Behalve Suzuka, Silverstone en Spa is er geen Formule 1-circuit dat zo snel én uitdagend is als Race Park Almere. Het 'stadion'-ontwerp biedt elke toeschouwer een vrij uitzicht over het hele circuit. Bijna alle bochten hebben een positieve verkanting van 5,71 graden, 2 bochten hebben een verkanting tot 15 graden. Daarbij heeft het circuit hoogteverschillen van 5 tot 15 meter ondanks het vlakke Nederlandse landschap."

Naast Formule 1 willen de mensen achter Race Park Almere ook andere klasses naar de baan in de Flevopolder halen. "Het Grand Prix-circuit is ontworpen voor de Formule 1 maar ook richt de organisatie zich op MotoGP, World Superbikes, DTM, WTCC, WEC, Blancpain Series, F3 en Formule E."

Er wordt nog wel gezocht naar partners en investeerders om het plan werkelijkheid te laten worden, dus of het circuit een droom blijft of werkelijkheid wordt valt nog te bezien. Een overzicht van de baan:

De plannen voor het circuit in Almere (Bron: YouTube/Racepark Almere)

Verstappen genoot van bandentest

Max Verstappen heeft naar eigen zeggen genoten van de bandentest die hij gisteren voor Pirelli uit mocht voeren, zo liet hij via Twitter weten. "Groter, beter, sneller. Ik heb genoten van het testen van de 2017-banden van Pirelli. Kan niet wachten om er volgend jaar mee te racen."

Verstappen kwam in Abu Dhabi in de middag in actie met een omgebouwde 2015 Red Bull. Teamgenoot Daniel Ricciardo had de ochtendsessie voor zijn rekening genomen. Namens Ferrari kwam Kimi Räikkönen in actie, terwijl Mercedes Lewis Hamilton ingeroosterd had. De Brit haakte na de ochtend af, waarna Pascal Wehrlein het stuurtje overnam.

De vijf coureurs kwamen tot een totaal van 331 ronden, wat neerkomt op zes raceafstanden. Ze gebruikten volgens Pirelli 96 verschillende compounds. In totaal zijn er 24 dagen getest met de diverse bolides met de nieuwe bredere banden, waardoor de Italiaanse rubbermaker voldoende data heeft om de definitieve 2017-banden te kunnen produceren. De testdata wordt gedeeld met de teams, zodat deze op basis hiervan geen nadeel ondervinden bij het ontwikkelen van hun auto's. Deze zullen tot vijf seconden per ronde sneller zijn dan dit jaar.

Final Fantasy XV kampt met performanceproblemen, ook op PS4 Pro

De performance van Final Fantasy XV is sinds de release van de Duscae-demo al een onderwerp van discussie. De game had in die demo moeite met vasthouden aan 30 frames per seconde, en de hoop was dat de uiteindelijke release deze problemen niet meer had. Zelfs de krachtigere PlayStation 4 Pro lukt het niet altijd om een stabiele performance te laten zien.

Eurogamers Digital Foundry onderwierp FFXV aan enkele framerate-tests en concludeerde dat 'frame-pacing' nog een groot probleem is. Dit houdt kortgezegd in dat de framerate niet zozeer voortdurend te laag is, maar heel erg variabel is. Het is een fenomeen dat veel PS4-spelers ook meemaakten in titels als Bloodborne en Dark Souls III.

De PlayStation 4 Pro biedt twee verschillende graphics-modi om Final Fantasy XV in te spelen: light en high. De high-modus draait in een hogere resolutie en biedt extra visuele effecten zoals verbeterde texture filtering en mooiere schaduwen, maar beide modi hebben een framerate-cap van 30fps. Digital Foundry concludeert dat de game qua performance nog onwijs veel last heeft van frame-pacing op high, en véél beter draait in de light-modus. Zo veel zelfs dat gevoelsmatig de hogere resolutie en extra toeters en bellen niet opwegen tegen de vloeiendere performance die de light-modus wél biedt, aldus de tech-analisten van Eurogamer. Maar zelfs de light-modus heeft problemen met frame-pacing, zij het in iets mindere mate dan de gewone PS4. Een pluspunt is dat HDR-ondersteuning bij de PS4Pro-versie in beide graphics-modi aanwezig is, en een uitstekende extra boost geven aan de visuals.

De Xbox One-versie draait op een lagere resolutie dan de PlayStation 4-tegenhangers, maar laat wel een veel stabielere framerate zien. Waar de pacing op PS4 nog erg varieert, laat Microsofts console een stabielere ervaring zien. Dat gezegd hebbende, de framedrops op Xbox One, wanneer ze zich voordoen, zijn wel weer een stuk heviger dan op PlayStation 4. Square Enix heeft al aangegeven nog dik in de weer te zijn met nieuwe patches en verbeteringen voor alle versies, waaronder een 1080p60-modus. De problematiek die zich sinds de launch voordoet hoeft geen gevolg te zijn van gebrekkige hardware - al eerder verschenen titels die tijdens de launch last hadden van zeer matige framerates en later met behulp van patches een stuk betere performance lieten zien. Digital Foundry laat tenslotte nog weten dat, hoewel de problemen in framerate zeker benoemd moeten worden, Final Fantasy XV grafisch verder een absolute topgame is, met een geraffineerde, elegante grafische stijl die we niet eerder in een game zagen.

Saudische prins: tijd dat vrouwen gaan rijden

"Het is hoog tijd dat Saudische vrouwen beginnen met autorijden en het is hoog tijd dat we het boek sluiten over deze kwestie." Het zijn niet de eerste woorden van een petitie van een mensenrechtenorganisatie, maar van een open brief die de Saudische prins Alwaleed bin-Talal bin-Abdulaziz al-Saud via Twitter heeft verspreid. Wat hem betreft moeten vrouwen in het streng-islamitische koninkrijk snel de vrijheid krijgen om een auto te besturen.

Hoewel de wet vrouwen niet expliciet verbiedt om auto te rijden, is het voor hen toch onmogelijk om legaal achter het stuur plaats te nemen. Ze kunnen simpelweg geen rijbewijs krijgen.

Alwaleed noemt dat een inbreuk op hun rechten. Hij wijst erop dat de maatschappij ook op andere punten ingrijpend is veranderd, zonder zijn islamitische tradities los te laten. Zo zijn steeds meer Saudische vrouwen gaan werken, terwijl dat vroeger taboe was.

Volgens statistieken die de prins aanhaalt hebben inmiddels zo'n 1,5 miljoen vrouwen betaald werk. Zij hebben behoefte aan "veilige transportmiddelen om iedere ochtend naar hun werk te gaan."

Saudische prins: tijd dat vrouwen gaan rijden
Saudische prins: tijd dat vrouwen gaan rijden (Foto: ANP)

'Smeergeld dader Zaventem voor reis Schiphol'

Een van de zelfmoordterroristen die zich in maart opbliezen op de luchthaven van Brussel, heeft mogelijk smeergeld in Turkije betaald om naar Nederland te worden uitgezet en niet naar België. Dat meldde de Belgische zender VTM.

Het federaal parket liet woensdag weten te betreuren dat vertrouwelijke informatie naar de pers is gelekt en wil geen commentaar geven.

Ibrahim El Bakraoui werd vorig jaar zomer opgepakt bij de Turks-Syrische grens en werd uitgezet. De Belg werd gezocht door de autoriteiten in zijn land, maar kon ongestoord naar Schiphol reizen. In de nota staat dat El Bakraoui volgens een andere terreurverdachte in Turkije 6000 tot 7000 euro zou zijn "verloren". Hij heeft daar mogelijk functionarissen mee omgekocht.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) overleefde in april een debat in de Tweede Kamer over de kwestie. In Nederland was informatie over de uitzetting van El Bakraoui niet gezien en hij stond niet internationaal gesignaleerd.

'Smeergeld dader Zaventem voor reis Schiphol'
'Smeergeld dader Zaventem voor reis Schiphol' (Foto: ANP)

'Sextortion' drijft wanhopigen tot zelfmoord

Zeker vier Britse mannen hebben het afgelopen jaar zelfmoord gepleegd nadat ze slachtoffer waren geworden van 'sextortion', afpersing met naaktbeelden die via internet zijn verkregen door criminelen. De slachtoffers waren tot wanhoop gedreven door hun afpersers, meldden Britse media woensdag op basis van een alarmerend rapport van de National Crime Agency.

De politiedienst is een campagne begonnen om te waarschuwen voor het fenomeen, omdat het aantal geregistreerde gevallen enorm is toegenomen: van 385 in 2015 tot 864 dit jaar, meldde ITV. Het werkelijke aantal slachtoffers ligt vermoedelijk hoger, omdat schaamte veel slachtoffers ervan weerhoudt zich te melden.

Vooral jonge mannen worden slachtoffer. Ze worden via datingapps en -sites aangezet tot seksuele handelingen door criminelen die zich voordoen als aantrekkelijke vrouwen. Vervolgens worden ze gechanteerd met de webcambeelden.

"Ik word elke ochtend wakker met de vraag of die video nog steeds bestaat of niet", vertelde een slachtoffer aan ITV. "Ik kan mij voorstellen waarom mensen hier zelfmoord om plegen."

'Sextortion' drijft wanhopigen tot zelfmoord
'Sextortion' drijft wanhopigen tot zelfmoord (Foto: BuzzT)

Topploegen onderuit in de NBA

In de NBA kwamen drie van de vier hooggeplaatste ploegen afgelopen nacht in actie. Verrassend genoeg gingen ze allemaal onderuit tegen ploegen die vorig seizoen de play-offs niet haalden. De Cleveland Cavaliers verloren in Milwaukee van de Bucks, San Antonio verloor in eigen huis van de Orlando Magic en de Los Angeles Clippers zagen in een wedstrijd met dubbele verlenging de Brooklyn Nets zegevieren.

De Los Angeles Clippers mogen zich licht zorgen maken. De ploeg verloor voor de derde maal op rij en frustraties beginnen ook op het veld zichtbaar te worden. Coach Doc Rivers werd van het veld gestuurd nadat hij te luid zijn beklag deed bij de scheidsrechter. De Clippers traden in Brooklyn aan zonder Blake Griffin, die rust werd gegund. In zijn plaats startte veteraan Paul Pierce. Tot in het vierde kwart leek er geen vuiltje aan de lucht, maar in de laatste acht minuten maakten de Brooklyn Nets een achterstand van 15 punten ongedaan.

Aanjager van de comeback was point guard Sean Kilpatrick. De guard scoorde 20 punten in het vierde kwart, maar miste in de buzzer een kans om de wedstrijd te beslissen. Ook in de eerste verlenging miste hij een winnend schot, maar met vijf punten in de tweede verlenging maakte hij uiteindelijk het verschil, 127-122. Kilpatrick kwam uiteindelijk tot 38 punten en 14 rebounds. Namens de Clippers kwam Chris Paul tot 26 punten, 10 rebounds en 13 assists. JJ Redick scoorde voor de 75e wedstrijd op rij een driepunter.

Cleveland ging verrassend onderuit tegen de Milwaukee Bucks, 118-101. Ook Cleveland nam een ruime voorsprong in het eerste kwart, maar die werd in een paar minuten al ingelopen. Vroeg in het vierde kwart was de wedstrijd al in het voordeel van Milwaukee beslist, waarna LeBron James, Kyrie Irving en Kevin Love op de bank konden blijven zitten.

Bij Milwaukee was de Greek Freak, Giannis Antetokounmpo, weer man of the match. Hij evernaarde een persoonlijk record met 34 punten, en voegde 12 rebounds, 5 assists en 5 steals toe. Met dertien zeges en drie nederlagen staan de Cavaliers nog altijd royaal aan kop in de Eastern Conference.

De San Antonio Spurs verloren voor de vierde keer dit seizoen. Opvallend genoeg waren alle nederlagen in eigen huis. Vorig seizoen wonnen de Spurs de eerste 39 thuiswedstrijden en werd alleen van de Golden State Warriors verloren. Afgelopen nacht waren de Orlando Magic te sterk, 95-83. Orlando won aan de hand van een sterke verdediging. De startende backcourt van de Spurs, Tony Parker en Danny Green, schoten slechts één van hun tien pogingen raak en kwamen samen niet verder dan vier punten. Ook leden de Spurs 18 keer onnodig balverlies.


Bij Orlando was de van OKC overgekomen Serge Ibaka met 17 punten topscorer. De Fransman Evan 'never google' Fournier voegde er 13 punten aan toe. De Spurs zag een eind komen aan een serie van negen overwinningen op rij.

Overige uitslagen

Charlotte Hornets – Detroit Pistons 89-112
New Orleans Pelicans – Los Angeles Lakers 105-88
Utah Jazz – Houston Rockets 120-101

De hoogtepunten van deze speelronde (Bron: YouTube/NBA)

'Chapecoense volgend seizoen in competitie'

Chapecoense wil volgend seizoen gewoon uitkomen in de hoogste klasse van het Braziliaanse voetbal. "We gaan de club herstructureren, nieuwe spelers aantrekken, er is heel wat werk te doen, maar onze intentie is om gewoon aan de competitie deel te nemen", zei vicevoorzitter Ivan Tozzo van de Braziliaanse club, waarvan slechts drie spelers de vliegramp in Colombia overleefden, op de website Globoesporte.

Bij de crash kwamen 71 van de 77 inzittenden om het leven. Spelers en begeleiders van Chapecoense waren op weg naar Medellin waar Atletico Nacional de tegenstander was in het eerste van twee finaleduels om de Copa Sudamericana, de Zuid-Amerikaanse versie van de Europa League. Reservedoelman Jakson Follmann herstelt in het ziekenhuis van een beenamputatie, terwijl de verdediger Helio Neto op de intensive care ligt met diverse breuken en diens collega Alan Ruschel een rugoperatie onderging.

Bij een nieuwe start krijgt de kleine club uit Chapeco hulp aangeboden van andere teams uit de hoogste klasse van het Braziliaanse voetbal. Een aantal topclubs kondigde dinsdag al aan te willen helpen, bijvoorbeeld door het afstaan van spelers, en deed een voorstel dat Chapecoense de komende drie seizoenen niet kan degraderen.

Clubs toonden op allerlei manieren hun solidariteit met de getroffen club, die groen als clubkleur heeft. Zelfs Corinthians, dat ooit overwoog het gras te verven omdat aartsrivaal Palmeiras in groene shirts speelt, had de website in de gehate kleur opgemaakt. Atletico Paranaense toonde haar respect door het stadion met groene lampen te verlichten. Zoals ook het grote Christusbeeld in Rio de Janeiro en het presidentieel paleis in hoofdstad Brasilia groen waren uitgelicht.

'Chapecoense volgend seizoen in competitie'
'Chapecoense volgend seizoen in competitie' (Foto: ANP)

Basisschool Rotterdam verbant Zwarte Piet na één klacht

Knap staaltje 'weg met ons' bij Basisschool Onze Wereld in Rotterdam. Deze heeft het bezoek van Sinterklaas aan de klassen moeten schrappen omdat ouders van zowel het pro- als anti Zwarte Pietenkamp van plan waren de inkomst te verstoren. Dit gebeurde naar aanleiding van een beslissing van wegmetonsdirectrice Tilly Terheijden.

Bij de gemengd-christelijke school is namelijk al een jarenlange traditie dat Sinterklaas een grootse entree maakt voor het plein, toegezongen door leerlingen én ouders en geflankeerd door pikzwarte pieten. Nadat vorige week maar liefst één hele ouder bezwaar maakte tegen de donkere schmink besloot schooldirectrice Tilly Terheijden uiteraard terstond om Zwarte Piet te verbannen en roetveegPiet te introduceren.

Die actie zorgde voor een voorspelbare réactie; ouders waren het er niet mee eens en uiteindelijk dreigden beide kanten het feest te verzieken.

"Sommigen waren van plan hun standpunt kenbaar te maken tijdens de intocht op het plein. De een riep met 200 mensen te komen protesteren, de ander deed daar een schepje bovenop", zo vertelt aanstichtster Terheijden aan het AD.

Na overleg met de politie komt Sint maandag níet meer aanrijden bij Onze Wereld en de pieten zijn niet langer zwart. Sint 'overnacht' op school en zet geen stap op het schoolplein. Vier roetpieten zullen de klassen bezoeken buiten het zicht van de ouders, want ja, die éne ouder is nu eenmaal belangrijk dan ál die andere ouders. Dus weg met ons.

 flirtpiet (Foto: Danny Roodbol)
'Oprotten uit onze school!'

Ubisofts VR-lineup ondersteunt cross-play

De virtual reality-markt is op dit moment behoorlijk gefragmenteerd. Verschillende fabrikanten brengen hun eigen VR-devices uit en de games draaien vaak alleen op het ene, of alleen op het andere apparaat. Ubisoft probeert daar verandering in te brengen door cross-platform en cross-play VR-games uit te brengen.

Dit betekent dat eigenaars van de Oculus Rift, de HTC Vive en de PlayStation VR allemaal Ubisofts VR-games Eagle Flight, Star Trek: Bridge Crew en Werewolves Within samen kunnen spelen. Eagle Flight, de game waarin je in virtual reality de vorm van een vogel aanneemt en door Parijs kunt rondvliegen, is al beschikbaar voor PlayStation VR en Oculus Rift, de Vive-versie verschijnt op 20 december.

Werewolves Within en Star Trek: Bridge Crew ondersteunen beide cross-play op release. Deze games komen respectievelijk op 6 december en 14 maart uit. In Werewolves Within speel je met vijf tot acht spelers en moet je achterhalen wie onder het gezelschap een (weer)wolf in schaapskleren is. In de VR-game van Star Trek is het de bedoeling om samen het reilen en zeilen in de Command Center van de USS Aegis in goede banen te leiden.

Het zijn voor veel doorgewinterde gamers misschien niet de meest enerverende titels, maar het idee om VR-games multiplatform uit te brengen is een stap in de goede richting. Consumenten zijn momenteel nog terughoudend om aan VR te beginnen en dat komt mede door de verdeeldheid die heerst op de VR-markt.

Schuldbewuste El Ghazi wil vechten voor zijn plek

Anwar El Ghazi is voor het eerst sinds zijn disciplinaire schorsing bij Ajax dieper ingegaan op zijn situatie in Amsterdam. De aanvaller wil vechten voor zijn plek.

Ajax-trainer Peter Bosz zette El Ghazi uit de selectie vanwege wangedrag op de training. De oefenmeester deed al nauwelijks een beroep op de 21-jarige aanvaller, die in de voorbije seizoenen een stormachtige ontwikkeling had doorgemaakt.

"Ik was fout door op de training over de schreef te gaan en wil nu niets liever dan mijn waarde voor Ajax hebben", zegt El Ghazi tegen De Telegraaf. De Ajacied sloot aan bij Jong Ajax, waar hij wekelijks van zich liet spreken. In vier wedstrijden maakte hij evenveel goals. Bosz beloonde hem voor zijn mentaliteit; El Ghazi wordt na een maand bij Jong Ajax in genade aangenomen bij de hoofdmacht.

"Ik ben hartstikke blij, wil weer graag voor het eerste spelen en met doelpunten en assists net zo belangrijk zijn als vorig seizoen. Anderhalve week geleden heb ik een prettig gesprek met Peter Bosz gehad en hij gaf me het gevoel dat ik ook echt weer op nul zal beginnen. De lucht is geklaard, er staat een streep onder. Daarom wil ik er ook niet uitgebreid op ingaan wat er die training precies is gebeurd. Ik heb mijn excuses aangeboden en die zijn aanvaard."

El Ghazi heeft de schorsing met beide handen aangegrepen bij Jong Ajax. "Elke keer als ik op het veld stond, was ik blij. Op wedstrijddagen leefde ik op, wist ik dat ik in de basis stond en wilde ik knallen. Het was heel anders dan de weken daarvoor, toen ik altijd maar wist dat ik op de bank zou zitten."

'Super stunt weer met industrievarken'

Supermarkten hebben hun belofte om industrievarkens uit de vleesschapen te verbannen massaal gebroken. In het afgelopen kwartaal werd volop gestunt met dit 'verbannen vlees', meldt Wakker Dier woensdag.

Volgens de dierenwelzijnsorganisatie was in het derde kwartaal van dit jaar liefst 43 procent van de folderaanbiedingen voor varkensvlees een industrievarken. Dat zijn varkens die hun leven lang binnen zitten in een kaal hok.

Wakker Dier wijst erop dat varkenshaas met een ster moeilijk te krijgen is, omdat één varken maar twee varkenshaasjes oplevert. "Supermarkten weten dat er te weinig voorraad is van varkenshaas met ster om mee te stunten. Maar in plaats van te stoppen met stunten, gooien ze hun belofte overboord en kiloknallen ze er op los met industrievarken", aldus de organisatie.

Alle supermarkten beloofden in 2013 het gangbare varkensvlees te vervangen door 'het varken van morgen': varkensvlees met 1 Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. Toch staat er nog heel vaak varkensvlees zonder keurmerk in de folders.

'Super stunt weer met industrievarken'
'Super stunt weer met industrievarken' (Foto: ANP)

'Terreurdossiers Europol uitgelekt'

Geheime dossiers van Europol over terrorisme zijn langere tijd via internet toegankelijk geweest, omdat een medewerkster van de Nederlandse politie een kopie had gemaakt op een met internet verbonden harde schijf. Dat meldt televisieprogramma Zembla woensdagavond. De redactie had ook zelf toegang tot de harde schijf. Europol heeft tegenover Zembla de fout toegegeven, zeggen de programmamakers, en spreekt van een "ernstig incident".

Volgens Zembla gaat het om dossiers uit de periode 2006-2008 met analyses van terreurgroepen, zoals de Hofstadgroep. Ook staan er honderden namen en telefoonnummers in van mensen die met terrorisme in verband worden gebracht en analyses van de bomaanslagen in Madrid.

Europol heeft een onderzoek ingesteld en heeft aan Zembla laten weten dat het lek geen gevolgen heeft voor lopende onderzoeken.

Zembla is niet van plan om de stukken openbaar te maken.

'Terreurdossiers Europol uitgelekt'
'Terreurdossiers Europol uitgelekt' (Foto: BuzzT)

Kim Kardashian houdt kids weg van Kanye West

Terwijl Kanye West nog onder medisch toezicht staat, blijft zijn vrouw Kim Kardashian naast zijn zijde, maar zonder de kinderen. Dat meldt People.

"De kinderen zijn nog niet op bezoek geweest", aldus een bron. Het ziekenhuis waar Kanye verblijft laat het bezoek van kinderen met toestemming van de ouders wel toe maar Kardashian zou haar man nog te instabiel vinden. Kim en Kanye hebben twee kinderen samen: hun driejarige dochter North en zoontje Saint van 11 maanden.

"Ze maakt zich zorgen om de kinderen in de buurt van Kanye te hebben", zegt een andere ingewijde. Kanye is opgenomen in het Resnick Neuropsychiatrisch ziekenhuis waar hij zou worden behandeld voor ernstig slaaptekort en paranoïde gedrag. Hij heeft zijn Saint Pablo tour afgezegd. Kim wijkt niet van de zijde van haar man en zou zich grote zorgen om hem maken.

Kanye wordt inmiddels kalm gehouden met een reeks antipsychotica terwijl artsen proberen een diagnose te stellen. Kim is enkele uren per dag bij Kanye. "Kim is de enige persoon die Kanye vertrouwt", liet een bron eerder weten.

Kim Kardashian houdt kids weg van Kanye West
Kim Kardashian houdt kids weg van Kanye West (Foto: BuzzE)

Vertrekkend CIA-chef waarschuwt Trump

Als Donald Trump echt een streep wil zetten door de nucleaire deal met Iran, dan zou dat het "toppunt van domheid" zijn volgens vertrekkend CIA-chef John Brennan. De baas van de Amerikaanse inlichtingendienst waarschuwde de volgende president van de Verenigde Staten woensdag voor de risico's in een interview met de BBC.

Tijdens de verkiezingscampagne zei Trump dat hij van het moeizaam tot stand gekomen akkoord over de nucleaire activiteiten van Iran af wil. "Ik denk dat dat rampzalig zou zijn", zegt de CIA-baas. Het zou volgens hem juist de haviken in Iran in de kaart spelen. Als Iran vervolgens nieuwe pogingen gaat doen om kernwapens te ontwikkelen, kunnen andere staten volgen, vreest Brennan.

De vertrekkend chef van de CIA had meer waarschuwingen voor Trump. Zo doet hij er volgens Brennan verstandig aan om Russische beloften met de nodige scepsis te benaderen. Die zijn volgens hem in het verleden dikwijls niets waard gebleken.

Slagveld
Zeker als het gaat om Syrië toonde Brennan zich somber over de mogelijkheden om overeenstemming te bereiken. "Ik heb er geen vertrouwen in dat de Russen zich laten tegenhouden voordat ze zoveel tactische successen op het slagveld hebben geboekt als mogelijk is." Aan de andere kant hoopt ook de spionagebaas dat de relatie tussen de VS en Rusland zal verbeteren. Trump wil daar een speerpunt van maken in zijn buitenlandse beleid.

Brennan draagt binnenkort zijn ambt over aan Republikein Mike Pompeo, mits de Senaat diens kandidatuur goedkeurt. Net voordat Trump bevestigde dat hij hem zal voordragen, liet Pompeo via Twitter weten dat hij zich "erop verheugt" om de "rampzalige deal"met Iran terug te draaien.

Vertrekkend CIA-chef waarschuwt Trump
Vertrekkend CIA-chef waarschuwt Trump (Foto: ANP)

Football Manager 2017

Jaarlijks terugkerende games interessant houden: het is een lastige kwestie. Verander te weinig en fans klagen dat er te weinig innovatie in de reeks zit. Verander te veel en fans klagen dat de reeks zijn roots verloren is. FIFA, Call of Duty, Assassins Creed: allemaal hebben ze de kritiek al mogen verwerken. Ook Football Manager moet eraan geloven met de nieuwste versie in de reeks: Football Manager 2017.

Abou Jahjah gastredacteur bij Propria Cures

De controversiële Belgisch-Libanese publicist Dyab Abou Jahjah gaat schrijven voor het satirische studententijdschrift Propria Cures. Dat heeft het blad woensdag bekendgemaakt. De auteur is zes nummers lang gastredacteur.

Abou Jahjah kwam afgelopen zomer veel in het nieuws in aanloop naar zijn optreden in het VPRO-programma Zomergasten. In februari was hij ook al in het nieuws, omdat uitgeverij De Bezige Bij de publicist een contract had aangeboden en zijn Pleidooi voor radicalisering wilde uitgeven. Daarop stapten onder anderen de schrijvers Tommy Wieringa en Jessica Durlacher op. Columnist Theodor Holman en schrijver Leon de Winter hadden destijds felle kritiek op de uitgeverij.

Propria Cures trekt zich weinig aan van de controverses rondom Abou Jahjah. "Op de redactieburelen is kalm gereageerd op het nieuws van Abou Jahjahs komst."

Propria Cures werd in 1890 opgericht en veel bekende schrijvers hebben aan het blad meegewerkt. Onder hen zijn J. Slauerhoff, Hugo Brandt Corstius en Renate Rubinstein, maar ook Menno ter Braak en Mensje van Keulen.

Abou Jahjah gastredacteur bij Propria Cures
Abou Jahjah gastredacteur bij Propria Cures (Foto: ANP)

Gewonden bij brand in behandelcentrum Schagen

Bij een brand in een instelling voor jongeren met een verstandelijke beperking zijn in de nacht van dinsdag op woensdag meerdere gewonden gevallen.

Acht personen zijn behandeld voor het inademen van rook. Vier van hen zijn voor de behandeling van de inhalatietrauma naar het ziekenhuis gebracht.

De brand in het complex de Schar in Schagen werd om 1.20 uur dinsdagnacht gemeld bij de brandweer. De brandweer heeft het gebouw een uur later helemaal ontruimd en de bewoners zijn opgevangen in een achterliggend gebouw. Ambulances en een traumahelikopter waren ter plekke. Om 2.30 uur had de brandweer het vuur onder controle.

Over de oorzaak van de brand is nog geen duidelijkheid.

'Nog steeds kinderarbeid in palmoliesector'

Levensmiddelengiganten als Nestlé, Colgate-Palmolive en Unilever gebruiken palmolie waarvoor in Indonesië jonge kinderen aan het werk zijn geweest. Dat staat in een rapport van Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie roept de multinationals op om beter na te gaan waar ze hun palmolie vandaan halen.

Amnesty heeft onderzoek gedaan naar de grote palmolieleverancier Wilmar en trof op plantages jonge kinderen aan die zwaar fysiek werk moesten doen. Naast kinderarbeid was er ook sprake van mensen die gedwongen werden om voor een hongerloontje te werken. Ook werden arbeiders blootgesteld aan gevaarlijke stoffen en was het vaak slecht gesteld met de veiligheid.

Dat dit alles kan gebeuren komt volgens Amnesty omdat westerse bedrijven niet goed checken hoe het er op de plantages aan toegaat. Wilmar draagt al jaren een keurmerk dat aangeeft dat alles wel snor zit met de arbeidsomstandigheden. Maar in de praktijk controleert nooit iemand of wat het bedrijf op papier beweert allemaal wel klopt, stelt een woordvoerder van Amnesty.

De organisatie wil dat de levensmiddelenconcerns Wilmar aanspreken op de misstanden. Ook zouden ze helder aan de consument moeten uitleggen in welke producten de palmolie van Wilmar precies is verwerkt. Volgens Amnesty is het nu niet duidelijk of het goedje ook in bijvoorbeeld Knorr-soep, Dove-zeep of Ola-ijsjes zit. Daardoor zou consumenten de mogelijkheid worden ontnomen om zelf een afweging te maken.

Unilever erkent in een reactie dat er problemen zijn op het gebied van arbeids- en mensenrechten in de palmolie-industrie: "Hoewel al flink vooruitgang is geboekt met het aanpakken van milieuproblemen die verband houden met de teelt van palmolie, zijn we het er volledig mee eens dat nog veel meer moet worden gedaan om deze zeer zorgwekkende maatschappelijke problemen aan te pakken."

Nestlé benadrukt intensief met Amnesty samengewerkt te hebben bij de totstandkoming van het rapport. "We onderzoeken de beschuldigingen die te maken hebben met de aankoop van palmolie, en ook onze toeleveranciers", zo verklaart het Zwitserse concern.

'Nog steeds kinderarbeid in palmoliesector'
'Nog steeds kinderarbeid in palmoliesector' (Foto: ANP)

PVV-kiezer vreest mondialisering meest

Vooral aanhangers van rechts-populistische partijen in Europa zien globalisering als een bedreiging, en de PVV is daarop geen uitzondering. Van de PVV-kiezers vreest 57 procent mondialisering en de handel en migratie die daarbij horen.

Dat blijkt uit representatief opinie-onderzoek van de Duitse Bertelsmann Stichting onder bijna 15.000 Europeanen. Bijna de helft van de Europeanen (45 procent) ziet mondialisering als negatief. SP-kiezers zitten precies op dat gemiddelde. D66-stemmers scoren met 23 procent het laagst. PvdA en VVD komen uit op 30 procent.

Bij rechts-populistische partijen in andere landen is de vrees voor globalisering groter. Bijna acht op de tien sympathisanten van het eurosceptische Alternative für Deutschland (AfD) zien die als een bedreiging, bijvoorbeeld voor hun baan. Bij het Franse Front National is dat 76 procent en bij de Oostenrijkse FPÖ 60 procent.

Drijvende kracht
Vooral bij ouderen en lageropgeleiden zit de angst diep, blijkt uit de peiling. Stichtingsvoorzitter Aart de Geus concludeert dat de angst voor globalisering een drijvende kracht is achter het succes van protestpartijen op de Europese rechtervleugel.

"We kunnen ons niet overgeven aan de populisten in de strijd om de gunst van bezorgde burgers", vindt de Nederlandse oud-CDA-minister van Sociale Zaken. De Geus pleit ervoor "internationale integratie" zo te organiseren dat het aantal mensen dat daarvan schade ondervindt zo laag mogelijk blijft.

PVV-kiezer vreest mondialisering meest
PVV-kiezer vreest mondialisering meest (Foto: ANP)

Tweet Trump leidt tot vlagverbranding

Een kleine groep activisten heeft dinsdag voor het Trump International Hotel in New York de Amerikaanse vlag verbrand. Het was een protest in reactie op een tweet die de nieuwe president Donald Trump de wereld inzond.

In de betreffende tweet opperde Trump dat mensen die de vlag van de Verenigde Staten verbranden hun burgerschap moet worden ingetrokken of een jaar in de gevangenis moeten zitten. Het bericht zorgde voor veel ophef op social media.

De Hoge Raad van de VS besloot al in 1989 dat het verbranden van vlaggen geen misdaad is maar eerder een soort protest en daardoor beschermd door het eerste amendement van de grondwet. De raad heeft ook meer dan eens bepaald dat iemands burgerschap in een dergelijk geval niet mag worden ingenomen.

Tweet Trump leidt tot vlagverbranding
Tweet Trump leidt tot vlagverbranding (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: nog meer koude!

Goedemorgen allemaal! Gisterenochtend was het wel heel erg koud moet ik zeggen. Ook vanmorgen zal het bitterkoud aanvoelen, met temperaturen die de afgelopen nacht konden dalen naar 7 graden onder het vriespunt. 

In de ochtend kan er in het noorden en oosten wat lichte motregen vallen, die lokale gladheid tot gevolg kan hebben. De temperaturen klimmen desgevraagd wel weer op naar boven het vriespunt: van 2 graden in Limburg tot 9 graden in het noordwestelijk kustgebied. 

De wind komt vandaag uit het zuidwesten tot westen en is matig van kracht. Aan de kust kan het wat krachtiger waaien. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:25
Zon onder: 16:32
Zonkracht: 1 / 1
 
Het vroor afgelopen nacht zo hard dat er een mooi laagje ijs op de sloten lag. Deze vogel kon er mooi op uitrusten. 
Vogel op het ijs (Foto: DJMO)
Vogel op het ijs (Foto: DJMO)
 
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1609 Galileo Galilei observeert voor het eerst de maan door een telescoop.
1813 De latere Willem I der Nederlanden zet na achttien jaar weer voet op Nederlandse bodem, op het strand van Scheveningen.
1936 Het Crystal Palace in Londen brandt volledig af.
1954 Een meteoriet slaat door een dak en treft een vrouw in Sylacauga (Alabama).
1983 Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer worden vrijgelaten na een ontvoering van precies 3 weken.

Doden bij natuurbrand Tennessee

Bij een grote natuurbrand in de Verenigde Staten zijn zeker drie mensen omgekomen en veertien gewond geraakt. Meer dan 14.000 mensen zijn op de vlucht gejaagd in het Amerikaanse Gatlinburg in de staat Tennessee. Het vuur woedt aan de rand van het bij toeristen geliefde park Great Smoky Mountains en breidt zich uit.

De lokale autoriteiten besloten de bewoners en toeristen in Gatlinburg te evacueren. Uit het nabijgelegen Pigeon Forge werden ook enkele duizenden mensen naar een veilige plek gedirigeerd. Zeker honderd gebouwen, vooral hutten in het park, vielen ten prooi aan de vlammen.

Het vuur bedreigt ook het Ripley Aquarium bij Gatlinburg waar 10.000 dieren worden gehouden. Het personeel heeft het terrein inmiddels verlaten. Volgens de leiding van de attractie kan er niets gebeuren zo lang de generatoren het blijven doen.

Doden bij natuurbrand Tennessee
Doden bij natuurbrand Tennessee (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Interview: 'in The Boys zijn de superhelden de schurken'
review
The Elder Scrolls Online: Elsweyr
review
Collection of Mana
special
Krezip over comeback: 'We moesten het nog allemaal kunnen en willen'
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
©FOK.nl e.a.