Superbikes: Rea geeft tweede plek aan teamgenoot, Van der Mark 4e in WK

Chaz Davies heeft het wereldkampioenschap Superbikes met weer een overtuigende zege afgesloten. De Welshman was op het Losail International Circuit in Qatar net als in de eerste race veruit de beste. De Nederlander Michael van der Mark eindigde als elfde.

Kersvers wereldkampioen Jonathan Rea pakte vanaf poleposition de leiding met wederom Davies in zijn kielzog. Halverwege het veld kende Van der Mark een prima start, maar al snel zorgde een stevig duel met Lorenzo Savadori en Alex Lowes ervoor dat hij wijd ging en bijna tien plekken terugviel. Dat gebeurde Rea in de tweede ronde ook nadat hij een dure fout maakte. Davies kon zo gelijk een forse voorsprong pakken, terwijl Tom Sykes zich daarachter los reed van Sylvain Guintoli en Xavi Fores.

Na zeven ronden had Davies een kleine voorsprong op Sykes, waar Guintoli en Fores nog altijd achter reden. Daarachter voerde de zeer verrassende Raffaele de Rosa, die pas anderhalve week geleden een plekje voor dit weekeinde kreeg, een groep aan waarin men vocht voor de vijfde plek. Ook Van der Mark reed hier in mee en de eerder flink teruggevallen Rea vocht een mooi duel uit met de Nederlander. Daar kwam allemaal rap een einde aan, want de Qatarees Saeed Al-Sulaiti kwam plotseling in de problemen: de vlammen sloegen uit zijn Kawasaki en voor hem was zijn thuisrace voorbij. 

De race werd voor tien ronden herstart, met Rea die vanaf de negende plek vertrok. Davies nam gelijk de leiding weer in handen en ging er vandoor, terwijl Sykes de tweede plek pakte. Rea stoomde in razend tempo naar voren en had binnen enkele ronden teamgenoot Sykes te pakken. Het duo vocht een mooie strijd uit, maar in de slotmeters deed Rea iets opmerkelijks: Davies was al lang niet meer te pakken, Rea was al wereldkampioen en dus liet hij Sykes voorbij. Zijn teamgenoot pakte daardoor precies genoeg punten om Davies in het wereldkampioenschap achter zich te houden en de tweede plek veilig te stellen. 

"We hadden geen teamorders gekregen om zoiets te doen en dat Jonathan mij die tweede plek gaf was echt prachtig..dat blijf ik onthouden tot ik heel erg oud ben", aldus een emotionele Sykes na afloop. Van der Mark kon geen potten meer breken en eindigde op de elfde plaats. Hij sloot zijn tweede seizoen in het WK Superbikes zo wel af op een prachtige vierde plek, de beste prestatie ooit van een Nederlander.