Canadezen pakken koffers zonder CETA-akkoord
De Canadese minister van Handel Chrysta Freeland heeft vrijdagmiddag na urenlang onderhandelen met de Waalse regering over het vrijhandelsverdrag van de EU en Canada (CETA) haar koffers gepakt. Volgens Belgische media zei ze bij haar vertrek dat de gesprekken met Wallonië zijn beëindigd en mislukt. "Ik ben teleurgesteld", aldus de minister. "Het lijkt duidelijk voor mij en voor Canada dat de Europese Unie momenteel niet in staat is om een internationaal akkoord te sluiten, zelfs niet met een land als Canada, dat dezelfde waarden heeft."
Eerder vrijdag zei de Waalse premier Paul Magnette nog in het Waalse parlement dat er 'een wil is om vooruit te gaan, maar er is geen akkoord'. Canada en de EU boden Wallonië op dat moment onvoldoende om in te stemmen met CETA.
Door het aanhoudende verzet van de Walen lijkt ondertekening van het verdrag op 27 oktober in Brussel steeds minder aannemelijk.
Canadezen pakken koffers zonder CETA-akkoord (Foto: ANP)
Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws.
Laboro te salutante
Fuck the EBU!
..en weer een gemiste kans voor onze eigen 'politici', die enkel tijdens de campagnes hun mond vol beloftes hebben en zich dan achteraf weer moeten verontschuldigen voor het niet nakomen ervan. Ook zwaar onder de indruk van de politieke discussie en de media-aandacht.
Dat was het grootste struikelblok voor de Walen, en terecht, maar de EU wilde nou net die passage niet aanpassen
Vreemd dat zo'n onbetekenend, zeker op economisch vlak, regiootje van Europa een handelsverdrag kan torpederen voor een enorm veelvoud van mensen en economisch vermogen.
http://deredactie.be/cm/v(...)s/politiek/1.2799351
En daarnaast een bloemenhandelaar aan het woord laten die het wel ziet zitten dat er importheffingen verdwijnen, wetend dat uit Canada zelf in zijn sector geen concurrentie te verwachten valt.
Men doet overkomen of het een dikke fuck you is naar de Vlamingen en dat een klein groepje dwars kan liggen. Echter, de punten die Wallonie belangrijk vindt, namelijk behoud van werk voor de achterban is wel degelijk valide voor dat gebied, voor de Walen is dit akkoord alles behalve goed.
En dat is dan ook het probleem voor de Europese Unie, men is teveel afhankelijk van de afzonderlijke lidstaten, men zou graag wat meer macht hebben, maar de burger ziet steeds meer in dat een Europese Unie met veel meer eigen macht helemaal niet in het voordeel van de burger is.
Zo niet? Dan toch!
Nawie, just Nawie!
TWENTE KAMPIOEN.
Alice Cooper : Why, thank you!
Sam the American Eagle : Freakos: One. Civilization: Zero.
Straatfeest
-vandaag was 't ook mooi-
Excel; zet het eens in een pivot table
OOK in CETA.
DeviantArt
Fuck the EBU.
DeviantArt
Hillary: No TTIP? Remember D-Day Europe
Trump: No TTIP? Remember The Alamo
Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws.
Laboro te salutante
Wallonië, we zijn je wat verschuldigd.
Nu hopen dat die mensen nu eens op dat eiland blijven.
Even een reminder: alleen al het land Canada is een paar keer zo groot als de hele EU bij elkaar.
foto
Nu de reden waarom CETA niet goed is voor de EU.
Wereldwijde demonstraties tegen de handelsverdragen TTIP en CETA, Warschau, Polen. © EPA
Wat we moeten weten over de CETA en TTIP verdragen
Wereldwijd roepen de vrijehandelsverdragen CETA en TTIP veel weerstand op. De handelsverdragen zouden vrije handel bevorderen, maar hebben grote gevolgen voor onder meer milieu en voedselveiligheid. Een toegevoegde verklaring zou volgens minister Ploumen soelaas bieden, maar de gevolgen blijven hetzelfde. Het AD legt in vijf vragen uit wat de vrijhandelsverdragen betekenen.
Yildiz Celie 17-10-16, 16:51 Laatste update: 17:19
Wat betekenen TIPP en CETA?
TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) is een verdrag tussen de Verenigde Staten en Europa en CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) een verdrag met Canada. Beide verdragen zouden vrije handel moeten bevorderen, zodat een open economie op wereldniveau ontstaat.
Echter ondermijnen de internationale verdragen het landelijke en Europese beleid.
Greenpeace onthult geheime TTIP-documenten
Wat zijn de gevolgen?
Op termijn wordt aan alle importheffing een einde gemaakt, waardoor de handel tussen Nederland en Canada of de VS kan toenemen. Op zich positief, maar de regels van de Europese Unie worden minder streng.
Investeerders kunnen bijvoorbeeld gemeenten aanklagen als een beleid in de weg staat. Honderd hoogleraren en juridische specialisten uit heel Europa waarschuwden vandaag voor de zogenaamde investeringsbescherming in een open brief.
Ook zijn milieu en voedselveiligheid in gevaar, doordat in Canada en VS soepelere regels gelden voor pesticiden op groente en fruit of het telen van genetisch gemodificeerde gewassen, maar ook het gebruik van hormonen, terwijl de regelgeving tegen de plofkip in Nederland net is aangescherpt.
CETA heeft tevens invloed op het intellectueel eigendom oftewel de rechten op creaties, zoals uitvindingen, merken, maar ook vormgeving en muziek.
Voorstanders menen echter dat het niet goedkeuren van CETA, de geloofwaardigheid van de EU aantast.
Wat is belangrijkste verschil voor de volksgezondheid?
Het grootste verschil is het 'voorzorgsprincipe', dat is bedoeld om de gezondheid van de mens, dierenwelzijn en het milieu te beschermen in de EU, wanneer er wetenschappelijk onduidelijkheden zijn. Canada en de VS kennen dit principe niet. In die landen zijn de regels andersom. In de EU wordt veelal bewezen dat iets veilig is en in Canada en de VS moeten wetenschappers maar bewijzen dat iets schadelijk is.
Door CETA wordt het moeilijker producten of stoffen te verbieden als twijfel bestaat over de veiligheid, dit onderzochten juridische experts voor Foodwatch. De minister van buitenlandse zaken spreekt dit tegen, maar heeft daarvoor geen juridische onderbouwing, volgens Milieudefensie.
Waarom biedt de toegevoegde 'verklaring' geen soelaas?
De minister van buitenlandse zaken heeft geen juridische onderbouwing.
Milieudefensie
Aan het verdrag van CETA is een vijf pagina's tellende 'interpretatieve verklaring' toegevoegd. Minister Ploumen beweerde dat de zorgen rond de bescherming van ,,democratie, milieu, voedselveiligheid en banen" met de verklaring achterhaald zijn, echter verbetert het volgens Milieudefensie niets aan het verdrag. Het blijkt een samenvatting.
CETA en TTIP wel of niet steunen?
Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt CETA, terwijl de vakbonden FNV en CNV, Greenpeace, de Consumentenbond en Milieudefensie opriepen het verdrag niet te tekenen.
Als CETA doorgaat, zal TTIP zonder veel moeite volgen. Maatschappelijke organisaties FNV, foodwatch, het Transnational Institute, Greenpeace, Milieudefensie en SOMO roepen op om te demonstreren tegen de grote handelsverdragen op 22 oktober in Amsterdam.
Het CETA handelsverdrag kan op 27 oktober getekend worden, maar dan moeten alle lidstaten voor zijn. Als de lidstaten en het Europees Parlement het verdrag goedkeuren, treed het verdrag voorlopig - de komende drie jaar - in werking. Het verdrag wordt definitief als alle nationale en regionale parlementen ermee hebben ingestemd.
Just sayin'
Wat gek, dat de burger het niet meer vertrouwt.
Feit is dat er voor echte vrije handel nul verdragen nodig zijn, enkel een afspraak om wederzijds hamdels barieres weg te nemen.
Ceta, Ttip, Nafta enz. zijn goed voor "investeringen", lees; goed om bestaande markten te verstoren en dan op te kopen voor peanuts.
En iedereen die niet slaapt begrijpt dat ie links en rechts moet opletten; het heet "ervaring". Als je tussen zakkenrollers woont dan houd je je beurs vast, zo simpel is het leven.
Had je verder nog iets?
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken