World Superbikes-podium voor Van der Mark na aparte race

Michael van der Mark heeft op het circuit van Magny-Cours in Frankrijk een tweede plek veroverd in de World Superbikes. De Nederlander maakte een prima bandenkeuze op het circuit dat bij de start nog nat was, maar gedurende de race opdroogde.

Van der Mark vertrok als zesde op de full wets, waar het al snel niet al te best meer op ging. De Hondarijder ging naar binnen om droogweerbanden te nemen en dat ging ronde na ronde een stuk beter. Naarmate de race vorderde maakte hij alsmaar meer tijd goed en met nog tien ronden te gaan - en zo'n veertig seconden achterstand - werd duidelijk dat een podiumplaats heel goed mogelijk was.

Leon Camier en Lorenzo Savadori reden vooraan op hun natweerbanden, die inmiddels flink versleten waren. De op intermediates vertrokken Chaz Davies maakte snel tijd goed op het duo en nam met enkele ronden te rijden de leiding. Ondertussen schoof Van der Mark steeds verder naar voren en met twee ronden te gaan moesten eerst Camier en vervolgens ook Savadori eraan geloven. De Nederlander was nog net snel genoeg om de razendsnelle Kawasaki van Tom Sykes achter zich te houden, die eveneens overgeschakeld was op droogweerbanden en genoegen moest nemen met plek drie.

"Het was een erg moeilijke beslissing", liet Van der Mark na afloop weten over de bandenkeuze. "Chaz maakte de gok om op intermediates te vertrekken, maar ik had geen goed gevoel op die banden en koos daarom voor de natweerbanden. Na een paar ronden ging dat niet goed meer en raakte ik alsmaar meer gefrustreerd, dus kwam ik naar binnen voor de droogweerbanden. Het leverde een erg belangrijke podiumplek op, die hadden we hard nodig. Het was een moeilijke race, maar ik heb er erg van genoten", analyseerde de Nederlander.

Het was de zesde podiumplek van het seizoen voor Van der Mark, die zijn vierde plek in het WK verstevigde. Zijn voornaamste concurrenten in de strijd om plek vier zijn teamgenoot Nicky Hayden en de Italiaan Davide Giugliano, maar de Amerikaan haalde de finish niet en Giugliano kon door een blessure niet starten.