Poolschip na 168 jaar 'als nieuw' gevonden

Het Engelse schip HMS Terror is na 168 jaar in perfecte staat teruggevonden in de Arctic Bay, ten noorden van Canada. De Terror deed in 1848 mee aan een poolexpeditie van de beroemde onderzoeker Sir John Franklin toen die in 1848 verdween.

De 31 meter lange Terror was een oorlogsschip dat samen met Franklins vlaggenschip HMS Erebus in het zware ijs kwam vast te zitten. In totaal 129 opvarenden kwamen om. De schepen probeerden de zogenoemde Noordwestelijke Doorvaart te vinden, een route die de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan bovenlangs Canada voor de scheepvaart zou verbinden, melden Britse en Canadese media.

De Britten zochten destijds liefst elf jaar vrijwel continu. Het ijs en het water hadden de Terror en Erebus echter verzwolgen. Generaties van historici, archeologen en avonturiers gingen tevergeefs op zoek. De Arctic Research Foundation is het gelukt op bijna 100 kilometer van de plek waar men dacht dat de schepen waren verdwenen. Inmiddels zijn de eerste beelden van de Terror in het heldere water vastgelegd.

HMS Erebus werd twee jaar geleden al teruggevonden.

Poolschip na 168 jaar 'als nieuw' gevonden
Poolschip na 168 jaar 'als nieuw' gevonden (Foto: ANP)