Songfestival breekt Twitterrecord

Twitteraars hebben zaterdagavond meer dan zeven miljoen tweets over het Eurovisiesongfestival geplaatst. Een record, meldde Twitter zondag. Vorig jaar werden zes miljoen tweets verstuurd en het jaar ervoor ruim vijf miljoen.

Oekraïne werd zaterdag uitgeroepen tot de verrassende winnaar. Het liet favorieten Australië en Rusland achter zich. In de minuut dat Oekraïne bleek te hebben gewonnen, werden er wereldwijd bijna 73.000 tweets geplaatst. Dat maakt 00.38 uur Nederlandse tijd de drukste Twitterminuut in de Eurovisiegeschiedenis. Het optreden van Rusland leidde tot bijna 54.000 tweets per minuut. Op het moment dat Kroatië zong, werden bijna 51.000 tweets geplaatst. Het oude record was het optreden van Georgië vorig jaar, met ruim 48.000 tweets.

Twitter zocht ook uit hoe vaak de drieletterige hashtags voor de deelnemende landen werden gebruikt. Koploper daar was #AUS voor Australië, gevolgd door #POL (Polen), #RUS (Rusland), #FRA (Frankrijk) en #GBR (Groot-Brittannië). Nederland staat niet in de top tien.

De meest gedeelde tweet kwam van de Britse vlogger Dan Howell, @danisnotonfire. Hij schreef dat hij het songfestival probeerde uit te leggen aan een Amerikaanse trucker, die antwoordde: "Dat klinkt nogal nichterig en verschrikkelijk". Dat werd door meer dan 13.000 mensen geretweet. Ook mediabedrijf BuzzFeed scoorde op dat front. De Duitse tak van BuzzFeed sneerde tegen de Franse zustersite over de Franse inzending, waarop Frankrijk antwoordde: "Praat maar tegen ons wanneer jullie kandidaat er niet uitziet als een Pokémon."Duitsland had mangameisje Jamie-Lee ingezonden.

Songfestival breekt Twitterrecord
Songfestival breekt Twitterrecord (Foto: BuzzT)