Turkije: 'Europa is intolerant'

Wederom komen er zorgelijke geluiden uit het immer tolerante Turkije. Het bijna onafhankelijke staatspersbureau Anadolu Agency heeft namelijk een infographic met begeleidende tekst in elkaar geknutseld, waaruit blijkt dat 'Europa' zeer intolerant is richting islamitische politici.

Islamofobische lastercampagnes richting moslimleiders zouden een teken zijn van afnemende gastvrijheid, zo stelt het persbureau.

Als prachtig voorbeeldje neemt het artikel de pas afgetreden Zweeds/Turkse minister Mehmet Kaplan, een islamitische infiltrant in het Groenlinks van Zweden een politicus van de Zweedse Groene Partij. Hij zou aangevallen zijn door media en werd ervan beschuldigd een link met de Islamitische Staat hebben. Dat de man banden heeft met de Grijze Wolven, fervent antisemiet is en en banden onderhoudt met iemand die Armeniërs dood wenst, is vreemd genoeg nergens terug te vinden in het artikel.

Nederland en België krijgen er ook van langs: "Dankzij de opkomst van het racisme op het continent, worden moslimpolitici aangevallen in landen als Nederland en België. Ze worden gedwongen de politiek op te geven, hoewel sommigen de druk kunnen weerstaan".

Ook leuk is de zinsnede dat islamitische politici onder vuur zouden liggen omdat ze weigeren de Armeense claim van genocide te erkennen.

De PvdA-affaire rond Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk komt uiteraard ook terug op de infographic. Hierop valt te lezen dat de twee een eigen partij zijn begonnen nadat ze in 2014 waren 'verdreven' van de arbeiderspartij. Dit gebeurde nadat, volgens het artikel, de PvdA een onderzoek wilde instellen naar Turkse organisaties. Dat het hierbij ging om segregerende clubjes als Milli Görüs en de Fetullah Gülenbeweging is er helaas niet bij vermeld. De heren weigerden destijds een verklaring te ondertekenen waarmee ze zouden aangeven de koers van de fractie te ondersteunen.

Nederland is niet het enige racistische land, als we het artikel mogen geloven. Ook Zweden (ja, echt), Groot-Britannië, Litouwen een Oostenrijk zijn onderdeel van een haatcampagne tegen de moslims.

Opvallend is dat het artikel alleen gaat over politici van Turkse afkomst. Over Kamervoorzitter Arib wordt bijvoorbeeld met geen woord gerept.