FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 24 april 2016

Duel Fenerbahçe gestaakt na aanval op official

Bizarre taferelen in Turkije. De uitwedstrijd van Fenerbahçe bij Trabzonspor is gestaakt nadat een 'supporter' van de thuisclub de vijfde official te lijf ging.

Het incident gebeurde in de blessuretijd van de wedstrijd, toen Fenerbahçe al op een 0-4 voorsprong stond. Robin van Persie, die de hele wedstrijd speelde, maakte na ruim een uur voetballen het laatste doelpunt. Voor rust pakten de bezoekers via Alper Potuk en Volkan Şen al een veilige marge.

Dankzij Nani en dus Van Persie werd het 0-4, waarna in de slotfase de vlam in de pan sloeg. Een zogenaamde 'supporter' van Trabzonspor bestormde de assistent-scheidsrechter die naast één van beide doelen op de achterlijn staat. Hij werd in de rug aangevallen en kreeg vervolgens een aantal klappen toen hij al op de grond lag.

Nadat stewards de misdragende 'voetbalfans' in de klauwen hadden gegrepen, kon de official worden behandeld aan zijn verwondingen. Hoe ernstig hij eraan toe is, is niet bekend. De scheidsrechter besloot de resterende blessuretijd niet meer te laten uitspelen en het duel te staken.


Beelden van het incident (Bron: Youtube)

Politie op Brennerpas slaags

De Oostenrijkse politie is zondag op de Brennerpas slaags geraakt met Italiaanse demonstranten. Een groep van een paar honderd man protesteerde tegen de plannen de grens te sluiten om migranten uit Afrika en Azië tegen te houden. De situatie escaleerde toen de actievoerders, gehuld in oranje reddingsvesten, de wegversperring probeerden te doorbreken.

De politie maakte gebruik van de wapenstok en pepperspray om dat te voorkomen. Er vielen geen gewonden. Een demonstrant werd gearresteerd, waarop de andere betogers reageerden door op straat te gaan zitten.

Oostenrijk heeft gezegd streng te gaan controleren op de Brenner. Uiterlijk 1 juni moet de voorbereiding daarvoor zijn afgerond. Italië vindt dat het plan indruist tegen de Europese regelgeving over vrij verkeer. De EU heeft beloofd zich over deze klacht te buigen.

Politie op Brennerpas slaags
Politie op Brennerpas slaags (Foto: ANP)

Clooney gedenkt Armeense genocide

De Amerikaanse Hollywoodster George Clooney en de Franse chansonnier Charles Aznavour hebben zondag de moord herdacht op honderdduizenden Armeniërs in de nadagen van het Ottomaanse Rijk. Ze legden bloemen bij een gedenkteken in de Armeense hoofdstad Jerevan in gezelschap van president Serzj Sarkisian.

Het was zondag 101 jaar geleden dat honderden leden van de Armeense elite werden opgepakt en omgebracht door onder meer Turkse nationalisten. Dat geldt als de aanzet van een bloedbad dat volgens historici anderhalf miljoen Armeniërs het leven kostte en door onder meer de Verenigde Naties en Nederland als volkenmoord wordt aangeduid. Turkije houdt vol dat de catastrofe, zoals Armeniërs de bloedige episode uit de Ottomaanse geschiedenis noemen, het betreurenswaardige gevolg was van onmin tussen bevolkingsgroepen in de chaos van die jaren.

Clooney gedenkt Armeense genocide
Clooney gedenkt Armeense genocide (Foto: BuzzE)

[KNVB beker] Uitslag Feyenoord - FC Utrecht

Feyenoord heeft eindelijk weer eens een prijs te pakken. De Rotterdammers versloegen FC Utrecht in De Kuip en zijn voor het eerst sinds 2008 winnaar van de KNVB Beker (2-1).

De finale tussen Feyenoord en FC Utrecht kwam eigenlijk pas een paar minuten voor rust los. Michiel Kramer klopte Filip Bednarek in de korte hoek met een kopbal na een prima voorzetje van Dirk Kuyt. Tot die tijd had het publiek niet heel veel reden tot opwinding. Vooral FC Utrecht was aanvallend armzalig en Feyenoord beperkte zich tot speldenprikjes.

Het was overigens niet de eerste kans voor Kramer, want in de twaalfde minuut speelde Utrechts rechtsachter Mark van der Maarel de bal zomaar in de voeten van de spits, die daar zo van leek te schrikken dat hij naast schoot. Dat Utrecht daar niets tegenover kon stellen, was ook wel de verdienste van Feyenoord, dat de Domstedelingen goed vastzette. De ploeg van trainer Erik ten Hag was zichzelf niet en toonde niet het lef waarmee het bijvoorbeeld een week eerder Ajax zenuwachtig wist te maken.

Kort na rust trok Utrecht de stand gelijk. De bal belandde na een vrije trap van Nacer Barazite eerst in de muur en daarna prompt voor de voeten van Ramon Leeuwin die op precies de juiste plek stond om zijn eerste goal voor de club in de touwen te jagen: 1-1. Na de gelijkmaker was Feyenoord het een tijdje kwijt, maar zo'n twintig minuten voor het einde stond de ploeg van Giovanni van Bronckhorst weer op. Eerst kon de jonge Utrecht-keeper Filip Bednarek nog opgelucht ademhalen toen Feyenoord verzuimde matig keepen van hem af te straffen: liet de bal los na een vrije trap van Jens Toornstra, maar daarna was hij de schlemiel toen Eljero Elia naar binnen draaide en via de paal én de doelman raak schoot: 2-1.

Barazite schoot nog naast, maar tot een echt slotoffensief kwam FC Utrecht niet. Bednarek voorkwam nog met een adequate redding dat Rick Karsdorp de 3-1 kon binnenkoppen. Elia had in de extra tijd dé kans de wedstrijd van z'n laatste spanning te beroven, maar schoof na een knappe actie de bal voorlangs. Zo wint Feyenoord voor de twaalfde keer in de clubhistorie de KNVB Beker, voor het eerst sinds 2008 eindelijk weer een prijs voor de Rotterdammers, die dat gaan vieren op de Coolsingel. De groepsfase van de Europa League is hiermee voor hen een feit, iets waar FC Utrecht nog in de play-offs én daarna eventueel in een voorronde voor zal moeten knokken.


Michiel Kramer viert zijn doelpunt met Rick Karsdorp (PRO SHOTS/  Kay Int Veen)

Feyenoord

2 - 1

FC Utrecht

 42' Kramer
 75' Bednarek (e.d)
   51' Leeuwin
 
 Gele kaart: Kongolo, Toornstra, Feyenoord), Leeuwin, (FC Utrecht)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.592
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
v.Beek
Botteghin
Kongolo
Karsdorp
El Ahmadi
Kuijt (Nelom/89)
Vilhena
Toornstra
Kramer (Basacikoglu/80)
Elia
  Bednarek
v.d.Maarel
Leeuwin
Letschert
Kum (Ligeon/86)
Ramselaar
Strieder
Janssen (Joosten/ 86)
Ludwig (Boymans/76)
Barazite
Haller

Heusden: duif schuld van stroomstoring

De Brabantse gemeente Heusden had vandaag te kampen met een stroomstoring. Oorzaak was een terreurduif die een zelfmoordaanslag op een elektriciteitskabel pleegde, verklaarde de gemeente aan Omroep Brabant. Enexis wil dit nog niet bevestigen.

De gevolgen waren behoorlijk voor de omliggende dorpjes. Zo’n 22.500 aansluitingen moesten het een uurtje zonder de gebruikelijke gemakken stellen. Ook kwamen mensen vast te zitten in liften. Een lokaal cafetaria in Sprang-Capelle moest de deuren sluiten en bij de McDonalds in Waalwijk stonden de hongerigen voor een dichte deur. Rond half zes zou het licht overal weer moeten branden volgens Enexis.

KPN heeft tevens klanten in die regio gewaarschuwd dat ze wel eens geen bereik zouden kunnen hebben door het uitvallen van de stroom. Rond 21.00 uur zou iedereen weer instaat moeten zijn de waarschuwing te ontvangen.

Johan Derksen reikt cd uit aan Marianne Weber

Marianne Weber en oud-voetballer John de Bever presenteerden zondag in Theater aan de Parade in Den Bosch hun duetalbum Dat is de liefde. Op het album staan naast duetten ook solonummers van beide artiesten. Opvallend was dat Johan Derksen, die naar eigen zeggen helemaal niets heeft met Nederlandstalige muziek, het nieuwe album aan de levensliedzangers uitreikte.

Aan Dat is de liefde werkten verschillende bekende componisten mee. Naast Mariannes zoon Jeffrey Weber maakten ook Danny Vera en George Baker nummers. De koningin van het levenslied schreef zelf tekst en muziek voor verschillende liedjes.

In Den Bosch traden Marianne en John live op met hun twaalfkoppige band en brachten ze enkele nieuwe nummers van het album ten gehore.

Johan Derksen reikt cd uit aan Marianne Weber
Johan Derksen reikt cd uit aan Marianne Weber (Foto: BuzzE)

Leicester City stap dichter bij titel

Leicester City won zondagmiddag met liefst 4-0 van Swansea en kan volgende week op bezoek bij Manchester United de landstitel pakken. Daarvoor moet het wel hopen op puntverlies van Tottenham Hotspur.

Door een enorme fout van Ashley Williams, kregen de Foxes al in de beginfase een dot van een kans. Na wat rustig passwerk achterin, leverde de centrale verdediger de bal zomaar in bij Riyad Mahrez. De Algerijnse sterspeler van Leicester nam de bal mee, waarna hij de bal zonder pardon in het netje legde: 1-0.

Met de fanatiek en vrolijk gemutste thuisfans achter zich, werd er gezocht naar een tweede treffer. Toen er een halfuur gespeeld was, kregen de supporters wat ze verdienden. Danny Drinkwater kon Leonardo Ulloa bereiken, waarna de Argentijnse aanvaller koelbloedig afrondde: 2-0.

Dik een uur stond er op de klok toen Ulloa ook zijn derde van de middag aantekende. Het zorgde voor emotionele taferelen op de tribunes en in het veld vanwege het naderende kampioenschap voor Leicester. 

Marc Albrighton zorgde in de slotfase dat het dak eraf ging in het King Power Stadium, door de 4-0 binnen te schieten. Volgende week kan Leicester op bezoek bij United de landstitel pakken als Tottenham morgen thuis tegen West Bromwich Albion punten verliest.

United treft Palace in FA Cup-finale

Crystal Palace heeft zich ten koste van Watford geplaatst voor de FA Cup-finale. De Londense ploeg kreeg opvallend weinig weerstand van de bezoekers. Costel Pantilimon, de doelman van de bezoekers, probeerde in de eerste minuten de storm van Crystal Palace te weren. De imposante sluitpost kon alleen niet voorkomen dat Yannick Bolasie met een kopbal, na een prima corner, de bal achter de Roemeen wist te koppen: 1-0.

Het bleek een startsignaal voor de dominantie van de gastheren, die via de flanken probeerden Watford te overrompelen. Bolasie had na een halfuur ook de 2-0 op zijn schoen, maar zag dat Pantilimon dit keer als winnaar uit de strijd kwam.

Na de theepauze zorgde Troy Deeney voor de gelijkmaker door in de rebound een vrije trap van Ben Watson te promoveren tot treffer: 1-1. Het schudde een ingedommeld Palace wakker, want er werd naarstig gezocht naar een nieuwe voorsprong.

Toen er iets meer dan een uur was gespeeld zorgde Connor Wickham op aangeven van Pape Souaré voor de 2-1, door de bal in het doel te koppen. Watford leek helemaal leeg gespeeld en had moeite om nog een vuist te maken, waardoor Palace betrekkelijk eenvoudig de finale haalde.

Coronel kan geweldige kwalificatie WTCC niet verzilveren

Tom Coronel heeft in het World Touring Car Championship nauwelijks kunnen profiteren van zijn geweldige tweede startpositie in de hoofdrace. Op de Hungaroring kende de Nederlander een slecht begin, hoewel hij zich in het tweede deel van de race nog een beetje kon herstellen.

Polesitter José-María Lopez vertrok op de kletsnatte baan het beste en nam de leiding, met Robert Huff en Yvan Muller achter zich. Coronel kon zijn tweede startplek verre van verzilveren, want al na enkele bochten vond hij zichzelf terug rond de zesde positie, waarna hij zelfs terugviel tot de negende stek - achter Nick Catsburg. Mehdi Bennani daarentegen kende een wereldstart: de Marokkaanse winnaar van race één vertrok als tiende, maar lag na een rondje al op de vierde plaats.

Bennani moest zijn positie al snel opgeven, want na een aanvaring met de slecht vertrokken Tiago Monteiro moest de Marokkaan zich melden voor een drive through penalty. Na drie ronden parkeerde Grégoire Demoustier zijn Citroën hardhandig in de bandenstapel, resulterend in het op de baan komen van de safety car.

Bij de herstart hield Lopez zijn leiding, gevolgd door teamgenoot Muller en Huff. De beide Nederlanders waren betrokken bij het gevecht om plek zes, maar dat werd gewonnen door de Brit Tom Chilton. Coronel passeerde Catsburg en nam de zevende positie in, voor de Nederlandse Lada-rijder die al snel Bennani in zijn nek voelde hijgen. 

Catsburg viel in de laatste ronden zelfs nog terug tot plek dertien, maar voor Coronel was er nog een positie winst te boeken. Dat werd echter verhinderd door Norbert Michelisz: het linkerachterwiel van de Hongaar brak in de slotronde af, maar hij bleef doorrijden. Op het moment dat Coronel hem in wilde halen verloor Michelisz de controle over het stuur en beukte hij de Nederlander van de baan, waardoor Huff - teruggevallen door een drive through vanwege een klein duwtje tegen Muller - hem nog voorbij kon.

Het betekende de zevende plek aan de finish voor Coronel, die Michelisz immers wel inhaalde. Lopez won de race, voor teamgenoot Muller en de Honda van Monteiro. Thed Björk stuurde zijn Volvo naar een knappe vierde plek. Over twee weken gaat het WTCC verder in het Marokkaanse Marrakech. 

Merkel wil handelsakkoord TTIP snel afronden

Angela Merkel is voorstander van snelle afronding van de onderhandelingen over het transatlantische vrijhandelsakkoord TTIP. "We moeten ons haasten", zei de Duitse bondskanselier zondag na haar gesprek met de Amerikaanse president Barack Obama in Hannover. Merkel is ervan overtuigd dat de overeenkomst "absoluut helpt de economie van Europa beter te laten groeien".

Merkel vindt dat de onderhandelingen al zover zijn gevorderd dat enige spoed op zijn plaats is. "Ik ben blij dat de president die wil steunen. Wij zullen onze bijdrage moeten leveren."Obama ging er niet vanuit dat de ratificatie van het TTIP-akkoord voor het einde van zijn ambtsperiode zou komen. Hij sprak nu de hoop uit dat het toch voor januari gaat lukken. Een deel van de problemen die hij in eigen land ondervindt bij de afsluiting van de overeenkomst hebben te maken met de verkiezingscampagne.

Merkel wil handelsakkoord TTIP snel afronden
Merkel wil handelsakkoord TTIP snel afronden (Foto: ANP)

Michel Mulder weg bij ploeg Van Velde

Schaatser Michel Mulder heeft de sprintploeg van Gerard van Velde verlaten. De olympisch kampioen op de 500 meter had, net zoals tweelingbroer Ronald, kunnen tekenen bij Team Plantina, maar kiest ervoor om met skeelercoach Desly Hill in zee te gaan.

Mulder: "De afgelopen jaren heb ik met veel plezier geschaatst bij iSkate, met als hoogtepunt olympisch goud in Sochi. Ik ben Gerard van Velde en iSkate dankbaar dat ze me altijd gesteund hebben in mijn ambitie." Hij begint nu een onzeker avontuur met Hill die haar team na het stoppen van sponsor Stressless uit elkaar zag vallen. Samen zullen ze een nieuwe geldschieter moeten vinden.

Broer Ronald blijft bij het team dat hoofdsponsor Beslist.nl verloor, maar in Plantina snel een nieuwe geldschieter vond. "Het was leuk om samen met Michel op het ijs te staan. Ik wil verder bouwen met Gerard van Velde en alle talentvolle jonge sprinters in ons team. Er staat een heel talentvol team waar ik mee naar Pyeonchang wil."

Michel Mulder verlaat team van Gerard van Velde (Pro Shots/Erik Pasman)
Michel Mulder verlaat team van Gerard van Velde (Pro Shots/Erik Pasman)

Nederland stijgt op World Press Freedom Index

Nederland is dit jaar gestegen naar de tweede plek van de jaarlijkse World Press Freedom Index. Het haalde dit jaar Noorwegen en Denemarken in en moet nu alleen nog Finland voor zich dulden op de lijst die de persvrijheid van 180 landen monitort.

Dat Nederland is gestegen is vooral te danken aan de grote mate van vrijheid van de media en het vrijelijk mogen uiten van satire. Het enige puntje waar de opsteller van de lijst, Reporters Sans Frontières, iets op aan te merken heeft is dat er in de Tweede Kamer niet zonder toestemming mag worden gefilmd.

Onderaan de lijst staan zoals gebruikelijk de wat minder 'vrije' landen als het gaat om persvrijheid. En voor het achtste jaar op rij staat Eritrea stevig onderaan en daar lijkt voorlopig nog weinig verandering in te komen. De Eritrese dictatoriale president Issayas Afeworki benadrukte recentelijk nog dat er geen intentie is om die laatste plaats te verlaten; "Wie denkt dat er democratie in dit land komt kan lekker verder blijven dromen". Ook Polen is door de nieuwe mediawet flink gezakt met 29 plaatsen en is nu terug te vinden op plaats 47.

Met het oppakken van de Nederlandse journaliste Ebru Umar is het niet meer dan logisch om naar de plek die Turkije bezet op de lijst te bekijken. Zij is namelijk niet de enige die te maken heeft gehad van het authoritaire regime van president Recep Tayyip Erdogan. Meerdere kranten zijn de afgelopen jaren binnengevallen na kritiek op het beleid en regelmatig worden er journalisten vastgezet. Het land is terug te vinden op plaats 151

Er zijn natuurlijk ook nog positieve stijgers in de lijst, zo is uitzondering in de regio Costa Rica liefst tien plekken gestegen en op plaats 6 terecht gekomen. Ook Sri Lanka is mede dankzij hervormingen door de nieuwe president op weg naar boven en bezet nu de 141e plek. Grootste stijger is Tunesië, dat dankzij de Arabische Lente wat vrijheden erbij heeft gekregen. Al worden er nog steeds met enige regelmaat journalisten opgepakt, alleen zelden vervolgd en is er sprake van een hoge mate van zelfcensuur.

Arsenal faalt ook tegen Sunderland

Arsenal kan al geen kampioen meer worden, maar de strijd om plaats drie is nog volop gaande. De Londenaren kwamen zondag echter niet langs Sunderland. Het bleef 0-0.

Bij een zege had de equipe van manager Arsène Wenger plaats drie gewoon weer overgenomen van Manchester City, maar nu staan The Citizens op basis van doelsaldo op die plek. The Gunners moeten nu nog maar afwachten of plaats drie nog veilig kan worden gesteld. Het is sowieso al een beetje hommeles in Noord-Londen. In het rode gedeelte althans, want rivaal Tottenham Hotspur maakt in principe nog aanspraak op de landstitel.

Tegen West Bromwich Albion zat het stadion van Arsenal donderdag niet vol. De fans kwamen niet in actie vanwege de slechte resultaten van hun favoriete ploeg. Wederom slaagt Arsenal er niet in om de titel te pakken, en dat doet pijn bij de aanhang. Des te meer omdat Tottenham nu op de tweede plaats staat. Tegen nummer zeventien (!) kwam Arsenal zondag niet tot scoren. De laagvlieger doet met een punt belangrijke zaken tegen degradatie.

Ook Sunderland wist niet te scoren, want het duel eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. Het gemor bij Arsenal zal nu doen toenemen. De focus gaat stiekem al naar volgend jaar, want ook dan proberen The Gunners weer om de titel te pakken. Plaats drie is zeker niet uit zicht, want volgende week treft Arsenal juist Manchester City. Een absolute kraker in de race om een rechtstreeks Champions League-ticket.

Beelden overvaller bus Tilburg online

De politie van Tilburg heeft zondag beelden op Facebook gezet van een man die vrijdagavond een buschauffeur van Arriva heeft overvallen. De overval, de derde in korte tijd, was zaterdag aanleiding voor een busstaking in Tilburg.

De man stond met een ander te wachten bij de bushalte aan de Lage Witsiebaan. Hij stapte de bus in, bedreigde de chauffeur met een groot mes en eiste geld. Toen hij dat eenmaal had, ging hij er op de fiets vandoor, nog korte tijd door de chauffeur achtervolgd.

Het Arrivapersoneel wil dat contant geld op de bus zo snel mogelijk verdwijnt. De vervoersmaatschappij praat maandag verder met zowel chauffeurs als vakbonden. Tot maandagavond rijdt er na 18.00 uur op elke bus een beveiliger mee.

Knappe winst Poels in Luik - Bastenaken - Luik

Wout Poels is de winnaar geworden van een barre editie van Luik - Bastenaken - Luik. De Nederlander van Team Sky was in finishplaats Ans de sterkste in de sprint van een groepje van vier. Hij versloeg Michael Albasini, Rui Costa en Samuel Sanchez in de sprint. 

Het was van 1988 geleden dat een Nederlander de Ardennenklassieker op zijn naam had geschreven. In 1988 was Adrie van der Poel de sterkste en lang was het onduidelijk of er een opvolger voor hem zou komen dit jaar. In de regen, sneeuw en hagel bleef de koers lang gesloten. Een kopgroep van acht man mocht lang vooruit blijven. Op 20 kilometer van de aankomst werd die groep gegrepen en kon de wedstrijd opnieuw beginnen.

Carlos Betancur (Movistar) was de eerste van de kanshebbers die een poging waagde, maar hij kwam niet ver. Het leek erop dat het slechte weer ook zijn tol had geeist bij de kopmannen, die nog langer bleven wachten dan normaal. Op de Côte de la Rue Naniot, een nieuwe klim in 'Luik', gingen Poels, Albasini, Costa en Sanchez ervandoor en kregen een handvol seconden voorsprong. 

Albasini, normaal gesproken de beste sprinter van de vier, oogde nerveus en ging in de slotklim naar Ans er als eerste vandoor. Poels haalde hem bij en ging na de laatste bocht de sprint aan. Hij bleef zijn medevluchters knap voor en boekte zijn mooiste overwinning tot nu toe. Achter zijn vier medevluchters eindigde Ilnur Zakarin als vijfde, terwijl Bauke Mollema op plaats negen als tweede Nederlander binnenkwam.

Wout Poels zegeviert in Luik-Bastenaken-Luik (Pro Shots/George Deswijzen)
Wout Poels zegeviert in Luik-Bastenaken-Luik (Pro Shots/George Deswijzen)

Ebru zo snel als mogelijk naar Nederland

De Nederlandse columniste Ebru Umar is vrijgelaten, maar mag Turkije voorlopig niet verlaten. Dit meldt zij zelf via haar Twitter-account. Zij rept over 'landarrest'. De columniste kondigt aan dat zij later meer nieuws naar buiten brengt via Metro, ThePostOnline en GeenStijl.

Umar, een kritische Nederlandse columniste van Turkse afkomst, was in Turkije door de politie meegenomen, naar wordt aangenomen vanwege haar kritische tweets over de Turkse president Erdogan. Ze meldde toen telefonisch aan ThePostOnline dat ze in staat van beschuldiging zou worden gesteld voor het plaatsen van haar berichten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de zaak op de voet. Premier Mark Rutte heeft zaterdagavond nog telefonisch contact gehad met Umar. Hij belde de columniste nadat ze was meegenomen naar het politiebureau. "Ik heb telefonisch contact gehad met @umarebru gisteravond. Onze ambassade heeft nauw contact met haar voor bijstand. Koenders en BZ zitten er bovenop", aldus Rutte via Twitter.

Update 16.30 uur Ebru zo snel als mogelijk naar Nederland
Ebru Umar wil zo snel mogelijk terug naar Nederland. De columniste zei dit vlak na haar vrijlating tegen Metro. "Ik wil naar Nederland al is het alleen maar voor de Libelle Zomerweek", zei ze, gehuld in oranje shirt, verwijzend naar de jaarlijkse feestweek van het vrouwenblad waar ze voor schrijft.

Umar werd zondag vrijgelaten nadat ze zaterdag door twee agenten vanaf haar buitenhuis in het Turkse Kusadasi was meegenomen naar het politiebureau. "Ik moest mee vanwege twee tweets. Ik heb de hele avond vastgezeten, maar ik moet zeggen dat ik keurig ben behandeld. Ik heb een gezellige avond gehad met een 55-jarige man. We hebben over de Turkse politiek gepraat en dat het allemaal wel zal loslopen. Maar ik ben niet helemaal vrij, mag het land niet uit. Ik voel mij een soort Syriër. Er is een advocaat bezig om die reisbeperking op te heffen. Ik moet mij nu wel een paar dagen melden op het politiebureau.

Ebru Umar: vrijgelaten, maar 'landarrest'
Ebru Umar: vrijgelaten, maar 'landarrest' (Foto: ANP)

Rus: 'Hervorming oliekartel OPEC nodig'

Oliekartel OPEC is niet langer in staat de oliemarkt met productieafspraken te reguleren. Een hervorming van de organisatie van olie-exporterende landen is noodzakelijk, zegt topman Vagit Alekperov van het Russische olieconcern Lukoil in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag.

Rusland, zelf geen lid van OPEC, dacht vorige week dichtbij een akkoord te zijn met onder meer grootmacht Saudi-Arabië over een bevriezing van de productie op het huidige niveau. Dat had een einde moeten maken aan de periode van zeer lage prijzen, waar met name de Russen veel last van hebben. Maar mede door de eis van de Saudi's dat ook Iran mee zou werken, kwam de beoogde deal er niet.

"Hun mogelijkheden zijn uitgeput", zegt Alekperov over OPEC. Daarom moet de organisatie volgens hem op de schop, zodat de deelnemende landen hun acties beter op elkaar kunnen afstemmen.

Catsburg in zeikende regen naar volgend WTCC-podium

Coureur Nick Catsburg heeft opnieuw het podium gehaald in het World Touring Car Championship. De Nederlandse stuurde zijn Lada op een zeiknatte Hungaroring naar de derde plek in de openingsrace. 

Nog voor de start kende het publiek al een grote teleurstelling. De Hongaarse thuisfavoriet Norbert Michelisz blies in de opwarmronde de motor van zijn Honda op en moest dus al gelijk opgeven in plaats van starten vanaf een goede vijfde plek. Bij de start vertrok Catsburg als vierde, maar na een pittig duel met Yvan Muller verschalkte hij de Fransman en diens Citroën en pakte de Nederlander de derde plek.

De leiding was in handen van polesitter Mehdi Bennani en de Marokkaan zou die leidende positie ook geen moment meer uit handen geven. Catsburg had de halve race nodig om achter de ervaren Zweedse Volvo-coureur Fredrik Ekblom vandaan te komen, maar zijn tweede plaats kon hij uiteindelijk ook niet vasthouden. Die ging namelijk naar Tom Chilton, nadat de Britse Citroën-rijder Catsburg aan het einde van de race inhaalde.

Tom Coronel kwam in het stuk niet voor. De Nederlander vertrok als achtste, maar eindigde ruimschoots buiten de top-10. Mogelijk heeft hij maar weinig risico genomen om zich zo volledig op de tweede race te richten. Om 17.15 uur vertrekt hij dan als tweede in de hoofdrace. 

Ongelukken door gladheid op de weg

Hagel en natte sneeuw hebben zondag tot ongelukken geleid. In Brabant ging het mis op de A59. Op de weg van Den Bosch naar Waalwijk botsten eerst twee personenauto's op elkaar. In de tegengestelde richting waren op bijna dezelfde plek drie auto's bij een ongeval betrokken.

Twee traumahelikopters werden volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) ingezet om de gewonden te helpen. Tenminste een persoon raakte zwaar gewond.

Ongelukken door gladheid op de weg
Ongelukken door gladheid op de weg (Foto: ANP)

Schaatser Morrison getroffen door beroerte

Opnieuw tegenslag voor schaatser Denny Morrison. De Canadees, die het afgelopen schaatsseizoen al niet in actie kon komen, is zaterdag getroffen door een beroerte.

Morrison, die bij de Spelen van Sochi nog zilver (1000 meter) en brons (1500 meter) won, had er net een 25-daagse moutainbiketocht opzitten toen hij zich onwel voelde worden. Hierop werd hij opgenomen in het ziekenhuis, waar een beroerte werd geconstateerd.

Vorig jaar lag Morrison ook in het ziekenhuis, toen na een motorongeluk. Daarbij brak hij zijn dijbeen, scheurde zijn voorste kruisband en raakte diverse organen beschadigd. Hierdoor miste hij het volledige vorige seizoen. Het is nog onbekend wat zijn beroerte voor invloed heeft op het komend schaatsseizoen.

Obama in Duitsland: Nog harder boe-roepen tegen Rusland

De Amerikaanse president Barack Obama wil tijdens zijn bezoek aan Hannover aandringen op nog meer betrokkenheid van Duitsland bij de NAVO-afschrikking van Rusland. Dat heeft het gezaghebbende blad Der Spiegel zondag gemeld.

Het Duitse leger stuurt dit jaar 5500 militairen op oefening en voor opleiding naar de oostelijke lidstaten van de NAVO. Het merendeel gaat naar Polen en de Baltische landen, die aan Rusland grenzen. Het zijn er 500 meer dan in 2015. Het aantal manoeuvres waaraan de 'Bundeswehr' meedoet stijgt van zestien naar 21.

Het aandeel van de Duitsers in de snellereactiemacht van de NAVO in crisissituaties daalt echter van 4700 naar 3600 soldaten. Aan de bewaking van het Baltisch luchtruim hebben Duitse Eurofighters voor het laatst tussen augustus 2015 en begin januari meegedaan.

Saaie MotoGP-race Spanje eindigt met 113e GP-zege Rossi

MotoGP-coureur Valentino Rossi heeft op het circuit van Jerez de Spaanse Grand Prix gewonnen. De Italiaanse Yamaha-coureur was oppermachtig en zag zijn Spaanse concurrentie ruimschoots tekort komen. Het was al de 113e grand prix-zege voor de Italiaanse veteraan, die nog negen zeges verwijdert is van het record van Giacomo Agostini. 

Valentino Rossi verzilverde gelijk zijn polepositie en pakte de leiding, voor teamgenoot Jorge Lorenzo en de twee Honda's van Marc Marquez en Dani Pedrosa. Het kwartet sloeg al gelijk een gaatje naar de Suzuki van Aleix Espargaro, die op zijn hielen werd gezeten door teamgenoot Maverick Viñales en Ducati-rijder Andrea Dovizioso. 

Na enkele ronden begon Rossi al langzaamaan een gaatje te slaan naar Lorenzo en Marquez, die net geen kans zag om zijn landgenoot aan te vallen. Pedrosa en Aleix Espargaro reden al enigszins alleen rond, terwijl Viñales en Dovizioso een fel gevecht om plek zes uitvochten. Daarachter maakte vooral Eugene Laverty grote indruk maakte met een knappe achtste plek, voor Pol Espargaro en Hector Barbera. Met name Andrea Iannone stelde met een voorlopige twaalfde plek zwaar teleur op zijn Ducati.

Het was geen beste dag voor Ducati, want na negen ronden viel Dovizioso vanaf de zesde plek uit met motorpech. Vanaf dat moment was het zo ongeveer gedaan met de gevechten. Lorenzo kon nauwelijks meer in de buurt komen van Rossi, terwijl Marquez ook geen aanval kon plaatsen. Pedrosa hield zonder al te veel moeite Aleix Espargaro van zich af voor de vierde plek, Viñales werd zesde en Iannone werkte zich nog op naar plaats zeven, voor Pol Espargaro en Laverty. 

Bussemaker: wetswijziging over citoscore

Om een einde te maken aan de ongelijkheid in het onderwijs wil minister Jet Bussemaker van Onderwijs een wetswijziging indienen over de waarde van de citotoets voor het schooladvies voor de middelbare school. "Als de citoscore hoger is dan het oordeel van de leraar, laat ik de citoscore zwaarder wegen. De cito moet dan leidend zijn."

Ze zei dit zondag in het programma WNL Op Zondag.

Uit het jaarverslag van de Inspectie van Onderwijs blijkt dat niet alle leerlingen de kans krijgen om het onderwijs te volgen dat het beste bij hen past. Kinderen met lager opgeleide ouders krijgen soms een lager advies dan kinderen met hoger opgeleide ouders, terwijl ze hetzelfde hebben gepresteerd.

Bussemaker: wetswijziging over citoscore
Bussemaker: wetswijziging over citoscore (Foto: ANP)

Ferrari zet nieuwe motor mogelijk al in Rusland in

Het Formule 1-team Ferrari overweegt om de verbeterde motor al volgend weekend voor de Grand Prix van Rusland in te zetten. De Italianen hopen hiermee beter een vuist te kunnen maken tegen Mercedes. Eerder werd de Grand Prix van Spanje genoemd voor de upgrade.

Ferrari heeft dit seizoen het gat met Mercedes behoorlijk gedicht, maar heeft gedurende de raceweekenden het potentieel niet ten volle benut. Omdat er op de testbank voor de verbrandingsmotor extra pk's zijn gevonden willen de Italianen die zo snel mogelijk op het circuit terug zien. Hiervoor zullen drie van de nog negen beschikbare tokens ingezet worden.

Mocht Ferrari doorzetten met de plannen voor Rusland, dat een circuit is dat veel vermogen vraagt, dan zal kopman Sebastian Vettel al aan zijn derde (van vijf) motor van het seizoen gaan beginnen. Toch hoeft dit voor de Duitser geen nadeel te betekenen, omdat de oude krachtbron bij vrije trainingen en op circuits als Monaco en Singapore ingezet kan worden.

Ook teamgenoot Kimi Räikkönen zal van de verbeteringen profiteren. De Fin kwam in Bahrein nog net tekort om het koploper Nico Rosberg lastig te kunnen maken.

Ook blijdschap over aanhouding Umar

Op social media zijn ook veel juichende geluiden te horen na de aanhouding van columniste Ebru Umar in Turkije. Op Twitter komen berichten voorbij van mensen die spreken van 'prachtig' en 'heerlijk' nieuws. De teksten zijn behoorlijk hard.

Ook de Facebookpagina van Hollandali Türkler, een pagina van en voor Turkse Nederlanders zijn ze blij. ,,Ebru Umar is opgepakt in Turkije na een belediging tegenover Erdogan. Hoera!", valt op de pagina te lezen. Ook onder dit bericht veel blije reacties. 'Hoera eindelijk een landverrader gepakt', 'Hard aanpakken zulke monsters' en 'Gelijk naar de dierentuin brengen daar waar ze thuis hoort'.

Ook blijdschap over aanhouding Umar
Ook blijdschap over aanhouding Umar (Foto: ANP)

Turkije: 'Europa is intolerant'

Wederom komen er zorgelijke geluiden uit het immer tolerante Turkije. Het bijna onafhankelijke staatspersbureau Anadolu Agency heeft namelijk een infographic met begeleidende tekst in elkaar geknutseld, waaruit blijkt dat 'Europa' zeer intolerant is richting islamitische politici.

Islamofobische lastercampagnes richting moslimleiders zouden een teken zijn van afnemende gastvrijheid, zo stelt het persbureau.

Als prachtig voorbeeldje neemt het artikel de pas afgetreden Zweeds/Turkse minister Mehmet Kaplan, een islamitische infiltrant in het Groenlinks van Zweden een politicus van de Zweedse Groene Partij. Hij zou aangevallen zijn door media en werd ervan beschuldigd een link met de Islamitische Staat hebben. Dat de man banden heeft met de Grijze Wolven, fervent antisemiet is en en banden onderhoudt met iemand die Armeniërs dood wenst, is vreemd genoeg nergens terug te vinden in het artikel.

Nederland en België krijgen er ook van langs: "Dankzij de opkomst van het racisme op het continent, worden moslimpolitici aangevallen in landen als Nederland en België. Ze worden gedwongen de politiek op te geven, hoewel sommigen de druk kunnen weerstaan".

Ook leuk is de zinsnede dat islamitische politici onder vuur zouden liggen omdat ze weigeren de Armeense claim van genocide te erkennen.

De PvdA-affaire rond Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk komt uiteraard ook terug op de infographic. Hierop valt te lezen dat de twee een eigen partij zijn begonnen nadat ze in 2014 waren 'verdreven' van de arbeiderspartij. Dit gebeurde nadat, volgens het artikel, de PvdA een onderzoek wilde instellen naar Turkse organisaties. Dat het hierbij ging om segregerende clubjes als Milli Görüs en de Fetullah Gülenbeweging is er helaas niet bij vermeld. De heren weigerden destijds een verklaring te ondertekenen waarmee ze zouden aangeven de koers van de fractie te ondersteunen.

Nederland is niet het enige racistische land, als we het artikel mogen geloven. Ook Zweden (ja, echt), Groot-Britannië, Litouwen een Oostenrijk zijn onderdeel van een haatcampagne tegen de moslims.

Opvallend is dat het artikel alleen gaat over politici van Turkse afkomst. Over Kamervoorzitter Arib wordt bijvoorbeeld met geen woord gerept.

Hockeysters Amsterdam delen tik uit aan SCHC

De hockeysters van Amsterdam hebben zondagmiddag in Bilthoven de eerste halve finale van de play-offs gewonnen van SCHC. De ploeg van Rick Mathijssen won met 2-3. Kitty van Male maakte drie minuten voor tijd de winnende treffer. Zaterdag staat in Amsterdam de tweede wedstrijd op het programma.

Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd in de regen- en hagelbuien die over Bilthoven neerstreken. Het meeste balbezit was voor SCHC, dat dit seizoen nog geen thuiswedstrijd had verloren, maar de grootste kansen waren voor Amsterdam. Zo ging een backhandslag van Charlotte Vega in de tweede minuut net naast en zag ook Maria Verschoor, die door de verdediging heen dribbelde, de bal net naast de linkerpaal belanden.

Het was Stichtsche dat in de 13e minuut op voorsprong kwam. Claire Verhage dribbelde over de rechterflank en legde de bal op de achterlijn ietwat uit de kluts terug op Ginella Zerbo, die ‘m vanuit de lucht in het doel werkte. Amsterdam herpakte zich meteen, want een paar minuten later stond het al 1-1. Een strafcorner van Eva de Goede belandde op de paal, waarna Charlotte Vega er als de kippen bij was om de rebound binnen te slaan.

In de 2e helft, die een paar minuutjes werd stilgelegd vanwege een enorme hagelbui, trok Amsterdam de wedstrijd naar zich toe. Maria Verschoor slalomde zich door de verdediging, dribbelde de cirkel binnen en schoot raak: 1-2. Daarna ging Stichtsche op zoek naar de gelijkmaker. Amsterdam-keepster Anne Veenendaal ranselde een strafcorner van Caia van Maasakker uit het doel.

Aan de andere kant van het veld hield SCHC-keepster haar ploeg in de wedstrijd met een wereldredding. Bij de rebound van een strafcorner had Kitty van Male de bal voor het inschieten, maar liggend op de grond gooide Cox haar lichaam voor de bal, waardoor het 1-2 bleef. Toen was er nog ruim een kwartier te spelen.

Vijf minuten voor tijd viel de gelijkmaker. Koud in het veld, na een gele kaart, maakte Caia van Maasakker de 2-2 uit een strafcorner. Het duel leek af te stevenen op een verlenging, maar 2 minuten later maakte Kitty van Male uit een strafcorner variant de winnende treffer.

Hockeysters Den Bosch zetten eerste stap naar finale

HC Den Bosch heeft zondagmiddag op bezoek bij Laren de 1e wedstrijd van de halve finale van de play-offs gewonnen. Op het Sportpark Eemnesserweg wonnen de Bossche dames dankzij goals van Vera Vorstenbosch en Maartje Paumen met 0-2.

Zo’n 2.500 toeschouwers zagen beide ploegen met aanvallende intenties uit de startblokken schieten. Zowel Laren als Den Bosch probeerden snel de cirkel van de ander binnen te dringen en van voorzichtig aftasten leek geen sprake. Toch bleven echte kansen in de openingsfase uit. Maartje Paumen mocht in de 10e minuut wel aanleggen voor haar zo befaamde strafcorner, maar deze strandde al bij de stopster voordat ze deze goed en wel op doel kon afvuren.

Na een kwartier spelen drong Macey de Ruiter namens Laren de kop van de Bossche cirkel sterk binnen. Daar werd ze op haar stick getikt en zodoende kon ook Lieke van Wijk aanleggen voor haar 1e corner van dit duel. Tot teleurstelling van het thuispubliek vloog haar inzet vlak over de linkerkruising. 5 Minuten later veerde de Larense supporters opnieuw op. Nadat Naomi van As over de achterlijn richting het doel sneed en aflegde op Kim Lammers, schoot deze laatste direct op het Bossche doel. Daar redde keepster Josine Koning knap.

Zeven minuten later was het de beurt aan Den Bosch. Na een prachtige rush liep Lidewij Welten vanaf links schuin de cirkel binnen. Daar kon ze aanleggen voor haar backhand, maar Joyce Sombroek stopte de hoge inzet van Welten knap en sloeg met haar handschoen de bal uit de eigen cirkel. Een minuut later mocht Paumen voor de 2e keer aanleggen voor haar strafcorner, maar deze sleepte de specialiste pur sang naast de Larense goal. Ook Paumens 3e poging op slag van rust belandde niet in het net waardoor beide ploegen de kleedkamer opzochten met de welbekende brilstand: 0-0.

Kort na rust brak Vera Vorstenbosch het duel open. Van dichtbij passeerde de routinier van Den Bosch keepster Joyce Sombroek. 10 Minuten voor het einde van de wedstrijd verdubbelde Maartje Paumen de voorsprong. Haar strafcorner sleepte ze snoeihard in de kruising buiten het bereik van Sombroek.

Aankomende zaterdag treffen beide ploegen elkaar opnieuw. Plaats van handeling is dan Den Bosch. Aan Laren omdat duel te winnen, anders plaatst Den Bosch zich voor de finale van de play-offs.

Geen invloed Jesse Klaver op peiling

Al de aandacht voor het betoog van Jesse Klaver om VVD en PVV aan te vallen en van GroenLinks een volksbrede partij te maken, heeft geen invloed gehad op de peilingen van Maurice de Hond.

Er lijkt een windstil moment te zijn in de peilingen, alle partijen staan nog op het zelfde aantal zetels als vorige week.

De PVV loopt op kop met 38 zetels gevolgd door de VVD met 23 en PvdA staat nog steeds op acht.

De SP deelt de derde plaats met GroenLinks met 16 pluchestoeltjes, gevolgd door D66 met 13 Stuks.

Lowes wint door valpartijen gekenmerkte Moto2-race Jerez

De Britse motorcoureur Sam Lowes heeft op het circuit van Jerez de Spaanse Grand Prix in de Moto2 gewonnen. De 25-jarige Lowes snelde op zijn Gresini Kalex vooral dankzij een ijzersterk tweede deel naar zijn tweede zege.

De start werd een prooi voor Jonas Folger, die vanaf de tweede plek vertrok en gelijk een gaatje sloeg naar polesitter Lowes. De twee werden gevolgd door Simone Corsi, Franco Morbidelli en Alex Rins, maar Corsi ging al in de tweede ronde vanaf plek drie onderuit. Lowes pakte zijn eerste plek al snel weer terug, door te profiteren van een foutje van Folger.

De rest van de race werd vooral gekenmerkt door diverse valpartijen, waaronder die van Miguel Oliveira. De Portugees was op weg naar een zesde plek, maar schoof kort voor het einde onderuit. Voorin werd nauwelijks meer gevochten, waardoor Lowes een dominante zege bij kon schrijven. Folger pakte de tweede plek en werd niet meer bedreigd door Rins, die het podium compleet maakte.

Morbidelli werd vierde, terwijl wereldkampioen Johann Zarco vanaf plek vijftien nog naar de vijfde plek reed. Dat was wel te danken aan de valpartijen van Oliveira en, in de slotronde, Lorenzo Baldassarri, die vanaf positie vijf onderuit ging. Overigens moest Zarco na afloop nog wat hand- en spandiensten verlenen: Rins kwam zonder benzine stil te staan en dus duwde de Fransman zijn Spaanse concurrent naar de pitstraat. 

De nyckelharpa , een bijzondere instrument met vioolgeluid

Thomas Roth was de voornaamste speler in een Duitse middeleuwen band 'Geyers' die hij als 'Geyers schwarzer Haufen' had opgericht in 1984. Zo een tien jaar geleden ontdekte hij dit instrument. In zijn huidige band genaamd ROTH staat dit bijzondere instrument in het middelpunt. De nyckelharpa (letterlijk: toetsharp) is een snaarinstrument uit Zweden dat wordt gebruikt om volksmuziek te spelen

Romero teast nieuwe FPS

John Romero en Adrian Carmack, twee grote namen achter de oprichting van studio id Software met games als Doom en Quake, werken samen aan een nieuwe FPS. De naam Hoxar dwaalt al een tijdje rond op internet. Romero presenteerde deze teaser en belooft morgen meer uitleg te geven.

Hoxar art

Hoxar logo

Ongelooflijke eerste GP-zege motorcoureur Binder

Motorcoureur Brad Binder heeft op heroïsche wijze zijn eerste grand prix-zege ooit geboekt. Tijdens de Moto3 op het Spaanse circuit van Jerez moest de Zuid-Afrikaan vanwege een illegale instelling van de motor op de allerlaatste, 35e plek starten. Hij sneed echter door het veld en wist na een bizarre race zelfs nog op dominante wijze te winnen. 

De start werd al gelijk verstoord door Niccolo Antonelli: de motor van de Italiaan die vanaf plek vier zou vertrekken sloeg af en hij moest door officials van de startopstelling gehaald worden, waarna hij uit de pitstraat kon starten. Nadat men eenmaal vertrokken was pakte Francesco Bagnaia vanaf plek drie de kop, maar die moest hij snel afstaan aan Jorge Navarro. Polesitter Nicolo Bulega zakte twee plekken terug, maar hield zich wel staande voorin.

Bo Bendsneyder kende een prima start en schoof op naar de zestiende plek - hij vertrok als achttiende - maar al snel viel hij weer wat plaatsen terug. Zijn teamgenoot Binder moest achteraan starten, maar de Zuid-Afrikaan begon furieus aan de race. Al na zeven heroïsche ronden was Binder van de 35e plek opgeschoven naar de vierde plaats.

Dat leek aanvankelijk het maximaal haalbare, want Navarro, Bagnaia en Bulega reden gezamenlijk weg van de rest, waar ze een kleine vier seconden voorsprong hadden op Binder. Voor Bendsneyder waren de punten inmiddels definitief weg, want de jonge Nederlander maakte een fout en viel terug tot achteraan het veld. 

Tien ronden voor het einde ging het sprookje van Binder nog maar eens verder. De Zuid-Afrikaanse KTM-coureur had inmiddels het gat naar het leidende trio gedicht en opende de aanval op de podiumplekken. Die aanval duurde niet veel meer dan vier ronden, want zes rondjes voor de finish gooide Binder zijn motor naast die van Navarro en nam hij de koppositie over. 

Vanaf dat moment was duidelijk dat Binder simpelweg onklopbaar was. Hij maakte zijn heroïsche race af en won vanaf de allerlaatste startplek. Het gevecht om plek twee werd nog ongekend spannend, want Bulega, Bagnaia en Navarro maakten er in de slotronde nog een gigantisch gevecht van. Daarin bleek de 16-jarige Bulega, protégé van Valentino Rossi, zowel de sterkste als de meest brutale. Hij pakte plek twee, voor Bagnaia en Navarro. 

Concert Armeense genocide zint Turkije niet

Turkije heeft de Europese Unie gevraagd de subsidie in te trekken voor een concertreeks van het Dresdner Sinfoniker over de Armeense genocide. De intendant van het Duitse orkest spreekt van een "aanval op de vrijheid van meningsuiting". Volgens Markus Rindt heeft het EU-agentschap dat de subsidie toekent informatie over de concerten van zijn website verwijderd.

Het Dresdner Sinfoniker wil Aghet (Armeens voor catastrofe) opvoeren ter gelegenheid van de honderdste gedenkdag voor de honderdduizenden Armeniërs die tijdens en na de Eerste Wereldoorlog om het leven kwamen in wat nu Turkije is. Armeniërs, maar ook de Verenigde Naties, het Europees Parlement en een aantal landen waaronder Nederland duiden het bloedbad aan als volkenmoord door nationalisten. Turkije houdt vol dat de omgekomen Armeniërs slachtoffer waren van oorlogshandelingen.

Concert Armeense genocide zint Turkije niet
Concert Armeense genocide zint Turkije niet (Foto: ANP)

Fun met Funda #6 Molenpracht

De oprichter van het Fun met Funda topic, k-man, vond een bijzonder mooi optrekje voor jullie in Anna Paulowna. Voor een kleine anderhalf miljoen euro ben je de trotse eigenaar van deze prachtige molen aan de Kneeskade. De molen is 'draai-vaardig' maar niet maalvaardig zoals dat zo fraai heet. In het optrekje bevinden zich onder andere een zwembad met sauna en een eigen jeu de boulesbaan. 

'Spaanse basketbalploeg mogelijk van Olympische Spelen gegooid'

De Spaanse basketbalploeg wordt mogelijk geweerd van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Spaanse media melden dat wereldbasketbalbond FIBA hiermee dreigt naar aanleiding van een grote ruzie in de Europese clubbasketbalwereld. 

FIBA Europe en de organisator van de Euroleague - op dit moment de voornaamste clubcompetitie in Europa - staan daar lijnrecht tegenover elkaar. FIBA wil de Champions League op touw zetten als opvolger of tegenhanger van de Euroleague, waaraan jaarlijks zestien teams meedoen. Elf daarvan hebben zich al ingekocht en hoeven zich de komende jaren niet eens te kwalificeren. FIBA wil juist een open competitie, waarvoor in principe elk team zich kan kwalificeren. 

FIBA Europe is bezig om landen te straffen waarvan de clubs wel mee gaan doen aan de Euroleague en de daaraan gelieerde Eurocup. Zo werden al maar liefst veertien landen 'voorlopig geschorst' van het EK 2017, waaronder toplanden als Spanje, Servië en Litouwen. Nu lijkt het erop dat Spanje en Litouwen mogelijk ook de Olympische Spelen moeten missen als de lokale basketbalbonden zich niet achter FIBA scharen.  Wanneer hier een definitieve beslissing over genomen wordt is nog niet bekend. 

Spanje won drie van de vorige vier EK's en pakte olympisch zilver in 2008 en 2012. Litouwen haalde van 1992 tot en met 2008 telkens de halve finales van het olympisch basketbaltoernooi, met drie keer brons als resultaat. Op het vorige WK werden ze vierde, terwijl de vorige twee EK-finales ook gehaald - en verloren - werden. 

Volleybalclub hield spelers uit Europese finale uit angst dopingtest

De Russische volleybalclub Gazprom-Ugra SURGUT heeft begin april drie topspelers niet meegenomen naar de finale van de CEV Cup uit angst voor dopingcontroles. Dat zegt Rafael Khabibullin, hoofdcoach van de Russische topclub. De CEV Cup is grofweg het volleybalequivalent van de Europa League in het voetbal. Ugra verloor de finale uiteindelijk van Berlin Recycling Volleys uit Duitsland. 

"We wisten dat er bij de finale van de CEV Cup getest zou worden op doping", aldus Khabibullin. "We wisten ook dat onze spelers nog sporen van meldonium in hun lichaam hadden. Minieme hoeveelheden, minder dan de grens die door wereldantidopingautoriteit WADA gesteld werd als minimale waarde voor het illegaal zou zijn. Die grens werd echter pas enkele dagen na de finale gesteld en dus waren onze spelers op dat moment mogelijk nog strafbaar", legt de coach uit. 

"Volgens de regels zouden we gediskwalificeerd kunnen worden als ze alledrie positief hadden getest, wat waarschijnlijk was gebeurd als ze aanwezig waren geweest. We hebben dus niet de mogelijkheid gehad om eerlijk om de titel te vechten, we werden gegijzeld door de situatie! Daar zijn we overigens niet de enige club in...het is jammer dat de CEV Cup op zo'n manier beslist moest worden."

De afwezigheid van Konstantin Bakun, Aleksa Brdjovic en Nikolay Apalikov werd eerst nog verklaard door 'een druk schema'. 

Winnaars Oukitel C3 Smartphone!

Afgelopen week hebben jullie mee kunnen doen aan de prijsvraag om een Oukitel C3 smartphone te winnen. De enige vraag vanuit de fabrikant is of de winnaars even zo vriendelijk willen zijn om de bugs / ervaringen met hun te delen zodat dit weer kan worden verbeterd. Om jullie niet langer in spanning te laten bij deze de winnaars.....

  • BillsGate
  • Deepfreeze

Gefeliciteerd! Stuur even in een DM je adres ter controle, en of je nog een voorkeur hebt qua kleur. Zodra de toestellen de fabriek uit komen rollen komen ze jullie kant op.

oukitelc3-3 (Foto: rene90)

Geweldige kwalificatie Coronel in WTCC

Tom Coronel heeft op de Hungaroring weer eens laten zien dat hij het nog lang niet verleerd is. De 44-jarige Nederlander zette zijn Chevrolet zaterdag tijdens de kwalificatie op een sensationele tweede plek neer.

Tijdens de trainingen zat Coronel er al redelijk bij, waarna hij in de eerste kwalificatiesessie de negende tijd neerzette. Q2 leverde vervolgens de vierde plek op en dat betekende dat de Nederlandse veteraan zich op mocht maken voor de laatste sessie, waarin de top-5 één snelle ronde neerzet. 

Dat ging fantastisch voor Coronel, want alleen regerend tweevoudig wereldkampioen José-María López uit Argentinië was - ruim - sneller. Achter de Citroën van López en de Chevrolet van Coronel staan de Honda's van Rob Huff en Tiago Monteiro en de Volvo van Ted Björk. Nicky Catsburg start de hoofdrace vanaf de zevende plek.

Zondag is het om 14.15 uur eerst tijd voor de openingsrace, waarin de top-10 van de kwalificatie in omgekeerde volgorde start. Om 17.15 uur gaat de hoofdrace van start, met Coronel vanaf plek twee. Beide races zullen zoals gebruikelijk live te zien zijn op Eurosport.

Doctor Who kiest een nieuwe companion

De Doctor heeft een nieuwe reisgenoot in zijn TARDIS. De BBC maakte gisteren bekend dat actrice Pearl Mackie is gekozen om Peter Capaldi te vergezellen tijdens afleveringen van Doctor Who.

De bekendmaking hiervan vond gisteren plaats, in de rust van de FA Cup halve finale. De BBC zond tijdens die wedstrijd een scène uit waarin Capaldi en Mackie samen te zien zijn. De naam van Mackie's personage is Bill.

"Ik ben heel enthousiast om me bij de Doctor Who-familie te voegen", aldus Mackie. "Het is zo'n bijzonder Brits instituut. Ik ben enorm trots om de TARDIS mijn thuis te mogen noemen. Peter Capaldi is zo'n briljant acteur, en de Doctor is zo'n vreemd en prachtig personage, ik kan niet wachten om te zien wat voor avonturen er wachten op hem en Bill in de tijd en de ruimte. Toen ik het script tijdens de auditie las vond ik Bill geweldig. Prachtig geschreven, cool, sterk, scherp, een beetje kwetsbaar en een beetje geekiness erbij - ik kan niet wachten haar tot leven te brengen, en om te zien hoe ze zich ontwikkelt in de serie."

Doctor Who is voor Mackie de eerste grote tv-productie waar ze een belangrijke rol in speelt. Eerder was ze te zien in de medische serie Doctors, en naast televisie was ze actief in de theaters van Londen.

Doctor Who heeft dit kalenderjaar geen nieuw seizoen: kijkers kunnen slechts één aflevering verwachten, tijdens Kerstmis. Het nieuwe seizoen, wat naast het eerste voor Mackie ook het laatste is voor showrunner Steven Moffat, is volgend jaar te zien.

'Handelsdeal kan na Brexit 10 jaar duren'

Indien Groot-Brittannië tijdens het referendum van 23 juni voor een 'Brexit' kiest, kunnen onderhandelingen over een nieuw handelsverdrag tussen het land en Amerika vijf tot tien jaar duren. In een interview met de BBC zei de Amerikaanse president Barack Obama zondag dat de Britten in dat geval geen voorkeursbehandeling hoeven te verwachten. De verdragen via de EU gelden dan niet meer voor Londen.

Tijdens zijn bezoek aan Engeland heeft Obama er meermaals bij de bevolking op aangedrongen toch vooral in de EU te blijven. Britse tegenstanders van de EU vinden dat Obama zich op een schandalige manier bemoeit met de campagnes voor het referendum. Obama vreest dat uittreden uit de unie (Brexit) een economisch drama voor de Britten wordt.

'Handelsdeal kan na Brexit 10 jaar duren'
'Handelsdeal kan na Brexit 10 jaar duren' (Foto: ANP)

N-Korea bevestigt lancering vanaf onderzeeër

Noord-Korea heeft zondag bevestigd dat het een ballistische raket heeft afgeschoten vanuit een onderzeeboot. Het land noemde de test, die door Kim Jong-un werd geleid, een "groot succes". Wanneer en waar de raket precies is afgeschoten, wil Noord-Korea niet zeggen.

"De test heeft de betrouwbaarheid van het Koreaanse onderwatersysteem bevestigd en versterkt", meldde staatspersbureau KCNA zondag. De leiding van de Zuid-Koreaanse krijgsmacht meldde eerder dat Noord-Korea zaterdag voor zijn oostkust mogelijk een ballistische raket had afgeschoten. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie heeft de raket een afstand van 30 kilometer afgelegd.

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ri Su Yong, zei zaterdag (lokale tijd) tegen Amerikaanse media dat het land bereid is met nucleaire testen te stoppen. Maar enkel als de Verenigde Staten een einde maken aan hun jaarlijkse gezamenlijke militaire oefeningen met Zuid-Korea.

Frankrijk noemt de lancering van de ballistische raket een nieuwe schending van VN-besluiten. Daarom roept het de Europese Unie op om aanvullende sancties tegen Noord-Korea aan te nemen. "We vragen de internationale gemeenschap om een sterke en verenigde reactie zodat Noord-Korea stopt met provoceren", aldus het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

N-Korea bevestigt lancering vanaf onderzeeër
N-Korea bevestigt lancering vanaf onderzeeër (Foto: ANP)

Popster Prince in besloten kring gecremeerd

De Amerikaanse popartiest en muzikant Prince is zaterdag (lokale tijd) in besloten kring gecremeerd. Een kleine groep familieleden, vrienden en collega's nam op Paisley Park, het landgoed van Prince in de staat Minnesota, afscheid, aldus zijn manager. Ze sprak over "een mooie dienst".

Onder de aanwezigen waren zangeres Sheila E., de voormalige basgitarist van Prince Larry Graham en model Damaris Lewis. Honderden fans hadden zich buiten verzameld. Enkele genodigden van de dienst deelden later aan sommigen van hen cadeaus uit, waaronder cd's van de popster.

De laatste rustplaats van Prince wordt niet openbaar gemaakt, meldde zijn manager. Daarnaast gaf ze aan dat de doodsoorzaak nog onbekend is. "Het zal nog minstens vier weken duren voordat we de resultaten van de autopsie krijgen."

Nadat de autopsie van het stoffelijk overschot van Prince vrijdag was afgerond, werd het lichaam overgedragen aan de familie. Er is geen reden te geloven dat er sprake is van zelfmoord, aldus sheriff Jim Olsen van de politie in Carver County.

Op een later moment wordt bekend wanneer er een muzikaal afscheid voor Prince komt.

De popster stierf donderdag op 57-jarige leeftijd in zijn landgoed Paisley Park. Hij werd dood gevonden in een lift op de eerste etage van het complex, waar tevens een studio is gebouwd.

Popster Prince in besloten kring gecremeerd
Popster Prince in besloten kring gecremeerd (Foto: BuzzE)

Koudste dag eind april sinds 1991

Sinds 1991 is het eind april (de periode van 21 tot 30 april) niet meer zo koud geweest als zaterdag. De maximumtemperatuur in De Bilt kwam uit op 9,3 graden. De laatste keer dat een dag in de laatste tien dagen van april een vergelijkbare of lagere maximumtemperatuur kende, was op 23 april 1991. Het werd toen 9,2 graden. Dat meldt Weeronline.

Doordat de kou de rest van de maand aanhoudt, is het zeer waarschijnlijk dat de hele periode van 21 tot en met 30 april als koudste sinds 1991 de boeken in gaat. Dinsdag wordt de koudste dag verwacht. Het kwik zal dan niet boven de 8 graden uitkomen, verwacht Weeronline.

Koudste dag eind april sinds 1991
Koudste dag eind april sinds 1991 (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: korrelhagel en natte sneeuw

Met een temperatuur van slechts 8 graden is het fors kouder dan de afgelopen week. Ook vandaag is er weer kans op buien met korrelhagel en natte sneeuw. In het zuidoosten is ook nog onweer mogelijk aldus het KNMI. De noordwestenwind is matig boven land, boven het IJsselmeer vrij krachtig. 

Zon op 06:22
Zon onder 20:54
Zonkracht

 4 / 2 

Ik kan bijna geen genoeg krijgen van de drone-foto's van Nattekat. Ik wil ook zo'n ding!

Nattekat en zijn drone boven Leiderdorp (Foto: Nattekat)
Nattekat en zijn drone boven Hoogmade (Foto: Nattekat)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
 1184  De Grieken drongen Troje binnen met het paard van Troje.
 1478 Onder het regentschap van Hatsjepsoet werd Thoetmosis III gekroond tot Farao van Egypte. 
 1854 In Wenen traden Sisi en Frans Jozef I van Oostenrijk in het huwelijk. 
 1918 De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) werd opgericht te Middelburg. 
 2004 Prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit traden in het huwelijk. Omdat er geen toestemmingswet werd ingediend, was Friso sinds zijn huwelijk niet langer lid van het Koninklijk Huis. 


Prinses Sissi

Veertiende keer betrapt zonder rijbewijs

Een 28-jarige man uit Oss blijkt behoorlijk hardleers als het om het rijbewijs gaat. Agenten hebben hem in Tilburg voor de veertiende keer betrapt voor het rijden zonder 'het roze pasje'.

De politie zag de man vrijdag rijden bij de Professor Cobbenhagenlaan. Toen de bestuurder de agenten in de gaten kreeg, gaf hij gas en ging er vandoor. De agenten hielden hem even later aan en ontdekte dat hij opnieuw zonder rijbewijs achter het stuur zat. Zijn auto is in beslag genomen en er gaat een proces-verbaal naar het Openbaar Ministerie.

Veertiende keer betrapt zonder rijbewijs
Veertiende keer betrapt zonder rijbewijs (Foto: BuzzO)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.