Teeven: Demmink was geen verdachte

Voormalig topambtenaar Joris Demmink van het ministerie van Veiligheid en Justitie was eind jaren negentig geen verdachte in het zogenoemde Rolodex-onderzoek naar het misbruik van jonge jongens door hooggeplaatste personen. Dit verklaarde oud-staatssecretaris en voormalig officier van justitie Fred Teeven donderdag in een voorlopig getuigenverhoor bij de rechtbank in Amsterdam.

Teeven, nu Tweede-Kamerlid voor de VVD, wordt verhoord op verzoek van een vermeend slachtoffer van Joris Demmink. Deze man, zelf niet aanwezig, zegt dat hij de oud-topman van Justitie eind jaren tachtig als klant had. Hij was toen vijftien jaar.

In 1997 en 1998 gaf Teeven leiding aan het geheime Rolodex-onderzoek. Hij beriep zich donderdag op zijn geheimhoudingsplicht bij de vraag of hij tijdens dat onderzoek verder "nooit iets had gehoord" over Demmink. Ook op de vraag op welke personen het Rolodex-onderzoek zich precies richtte wilde hij niets zeggen.

Zeer ontstemd
Het Rolodex-onderzoek liep stuk doordat informatie uitlekte. Als gevolg daarvan leverden onder meer huiszoekingen weinig tot niets op. Zowel toenmalig hoofdofficier van justitie Vrakking als Teeven zelf was destijds 'zeer ontstemd' over die gang van zaken. "Maar we kregen niet helder hoe het zat."

Teeven ontmoette Demmink voor het eerst persoonlijk in oktober 2010, na zijn benoeming tot staatssecretaris van Justitie. "We hebben toen wel even gesproken over het verleden", aldus Teeven. "Hij had wel eens iets gelezen, ik had zijn naam wel eens in de media gezien."

Teeven: Demmink was geen verdachte
Teeven: Demmink was geen verdachte (Foto: ANP)