FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 21 april 2016

Tele2 trekt meer klanten in Nederland

Tele2 heeft vorig kwartaal per saldo 31.000 klanten voor mobiele telefonie geworven in Nederland. Het telecombedrijf profiteerde onder meer van de introductie van de iPhone in zijn aanbod en de investeringen in het nieuwe 4G-netwerk.

De omzet van het Zweedse concern in Nederland steeg in de eerste drie maanden van 2016 met 3 procent, naar 1,4 miljard Zweedse kroon (157 miljoen euro). Daarbij werd een negatief bedrijfsresultaat (ebitda) van omgerekend 3,4 miljoen euro geboekt. Op de markt voor mobiele telefonie groeide de Nederlandse omzet met een kwart.

Tele2 is ook actief in Zweden, Duitsland, Oostenrijk, Kazachstan, Kroatië en de Baltische staten. De totale omzet van het concern zakte vorig kwartaal met 1 procent naar 6,5 miljard kroon. Het bedrijfsresultaat lag met 1,2 miljard kroon 14 procent lager dan in de eerste drie maanden van 2015.

Tele2 trekt meer klanten in Nederland
Tele2 trekt meer klanten in Nederland (Foto: BuzzT)

Vanaf vrijdag weer treinen naar Zaventem

Vanaf vrijdag rijden er weer treinen van en naar de luchthaven Brussels Airport bij Zaventem. Het treinverkeer hervat vanaf 14.00 uur, zei Dimitri Temmerman van de NMBS donderdagavond.

De NMBS zal gebruik maken van het oude station. "Dat ligt in hetzelfde gebouw, maar een kleine honderd meter van het nieuwe station en gebruikt dezelfde perrons", legt Temmerman uit. Het nieuwe station was tijdens de aanslagen niet beschadigd geraakt, maar de toegangsweg van station naar luchthaven was dat wel. Het oude station gebruikt een andere toegangsweg.

"Reizigers moeten er rekening mee houden dat de capaciteit van het oude treinstation kleiner is. De roltrappen en de liften zijn voorlopig niet bruikbaar waardoor reizigers enkel de gewone trappen kunnen gebruiken", aldus NMBS. "Op drukke momenten zullen reizigers mogelijk meer tijd nodig hebben om van het treinstation naar de luchthaven te gaan."

Met de herstart van het treinverkeer naar de luchthaven is Brussels Airport opnieuw met alle vormen van openbaar vervoer bereikbaar.

Vanaf vrijdag weer treinen naar Zaventem
Vanaf vrijdag weer treinen naar Zaventem (Foto: ANP)

Winst- en omzetgroei voor Starbucks

Starbucks heeft de winst en de omzet in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar zien stijgen. Dat blijkt uit een donderdag verschenen tussentijds handelsbericht van de Amerikaanse koffieketen.

Starbucks realiseerde een winst van 575,1 miljoen dollar, tegen 494,9 miljoen dollar een jaar eerder. De opbrengsten stegen tot 4,99 miljard dollar, van 4,56 miljard dollar in de vergelijkbare periode een jaar terug. Dat was nagenoeg in lijn met de verwachtingen van marktkenners. De winst per aandeel kwam overigens uit op 0,39 dollar. Voor het derde kwartaal mikt Starbucks op een winst per aandeel van 0,48 tot 0,49 dollar.

De omzetgroei van filialen die langer dan een jaar open zijn viel analisten echter tegen, vooral in Amerika en China. In dat laatste land is Starbucks onlangs nog een agressieve campagne begonnen, in januari meldde het concern er dit jaar minimaal 500 filialen te willen openen. Het aandeel Starbucks werd in New York in de zogenoemde nabeurshandel flink lager gezet.

Winst- en omzetgroei voor Starbucks
Winst- en omzetgroei voor Starbucks (Foto: ANP)

Prince - The Beautiful Ones: geen boek, wel song

Vorige maand kondigde Prince aan bezig te zijn met zijn memoires, getiteld The Beautiful Ones. Hij was erover in contact met uitgever Spiegel & Grau. Het boek zou in het najaar van 2017 verschijnen.

"We beginnen bij m'n eerste herinnering en hopelijk komen we tot aan de Super Bowl", zei de muzikant, verwijzend naar zijn pauze-optreden in 2007. Maar donderdag overleed hij dus helaas volslagen onverwacht.

En nu lijkt het onwaarschijnlijk of we die geplande inkijk in het leven van de introverte artiest ooit onder ogen gaan krijgen. Het is onbekend of er al ook maar een letter op papier stond. Maar we hebben in ieder geval de gelijknamige song van het album Purple Rain, een nummer dat liefelijk begint hartsmiley maar dat niet blijft.

Paint a perfect picture
Bring to life
The vision in one's mind
The beautiful ones
Always smash the picture
Always everytime

Prince (57) overleden

Verschillende bronnen hebben aan TMZ bevestigd dat Prince is overleden. Zijn lichaam werd gevonden op zijn landgoed Paisley Park studio. 

Vorige week werd Prince nog opgenomen in het ziekenhuis met een korte griep nadat hij een noodlanding had gemaakt met zijn vliegtuig. Hij zou echter weer aan de beterende hand zijn geweest.

Update 21.09 uur
Het lichaam van de legendarische popster werd donderdagochtend vroeg aangetroffen, schrijft TMZ. Volgens hulpdiensten was er een melding binnengekomen met de woorden "Male down, not breathing."

Eerder had Prince al twee shows gecanceld vanwege gezondheidsproblemen. Maar bij een volgend concert verscheen hij, en zou de volgende profetische woorden hebben gesproken: "Wacht maar een paar dagen voordat je je gebeden aan mij verspilt."

De ster brak in 1982 door met zijn album 1999. In 1985 won hij een Oscar voor het nummer 'Purple Rain' uit de gelijknamige film. Later had hij nog verschillende hits, waaronder 'Kiss', 'Sign "☮" the Times', 'Sexy Motherfucker' en 'Money Don't Matter Tonight'.

Prince beïnvloedde vele latere artiesten waaronder Justin Timberlake, Rihanna en Bruno Mars. In 2004 werd hij in de Rock n Roll Hall of Fame opgenomen. Volgens het juryrapport had hij het regelboek van de popmuziek herschreven.

Over de doodsoorzaak is nog niets bekend.

Update 22.40 uur
TMZ heeft de hand gelegd op de audio bestanden waarin de melding gedaan werd. Op het forum worden er ook druk herinneringen opgehaald aan de overleden pop-legende. 

  
Melding over Prince


Purple Rain live

Meer omzet voor Google-moeder Alphabet

Alphabet, het moederbedrijf van de populaire zoekmachine Google, heeft in het afgelopen kwartaal wederom een flink hogere omzet behaald. De groei was vooral te danken aan een forse verbetering van de advertentie-inkomsten op mobiele apparaten.

De geconsolideerde omzet van Alphabet steeg met 17 procent tot 20,6 miljard dollar (ruim 18,3 miljard euro) in vergelijking met een jaar eerder. Op basis van gelijke wisselkoersen zou de omzet 23 procent vooruit zijn gegaan. De nettowinst bedroeg 4,2 miljard dollar. Bij Google, veruit het belangrijkste onderdeel van Alphabet, stegen de inkomsten uit advertenties met 16 procent.

Ondanks de omzet-en winstgroei hadden analisten duidelijk op meer gerekend. In de nabeurshandel ging het aandeel hard onderuit.

Meer omzet voor Google-moeder Alphabet
Meer omzet voor Google-moeder Alphabet (Foto: BuzzT)

Oproep Turks consulaat is 'misverstand'

De oproep van het Turkse consulaat om beledigingen aan het adres van de Turkse president Erdogan te melden is een 'misverstand'. Het consulaat zegt dat in een mail die is uitgestuurd.

Sadat Karabulut van de SP in de Tweede Kamer heeft de mail gezien en bevestigt een bericht van de NOS erover. Ze gelooft er niet erg in, maar volgens het schrijven is er ongelukkig geformuleerd waardoor de tekst verkeerd wordt geïnterpreteerd.

Het consulaat zou alleen meer willen weten over racistische uitingen en haatcampagnes.

Oproep consulaat is 'misverstand'
Oproep consulaat is 'misverstand' (Foto: ANP)

Harm Edens vergezelt Angelina Jolie in Kenia

Harm Edens en Angelina Jolie zijn zaterdag 30 april getuige van de grootse ivoorverbranding ooit in Kenia. Met de vernietiging van 100 ton ivoor en duizend kilo hoorns van neushoorns wil Kenia een krachtig signaal afgeven tegen stroperij en illegale handel.

Bij de verbranding in Nairobi National Park zijn niet alleen staats- en regeringsleiders aanwezig, maar ook internationale beroemdheden zoals actrices Angelina Jolie, Nicole Kidman, de Britse bioloog David Attenborough en zanger Elton John. Vanuit Nederland is presentator Harm Edens erbij. Harm is ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds (WNF).

Het WNF kondigde donderdag aan dat Harm komende week eerst een Stop Wildlife Crime Tour door Kenia maakt. Hij gaat onder meer op pad met het neushoornteam in Masai Mara National Reserve. Dit team heeft er, met investeringen van WNF, voor gezorgd dat de afgelopen tijd geen neushoorns meer in het gebied zijn gestroopt. Ook bezoekt hij projecten waarvan zowel de lokale bevolking als de natuur profiteren.

Kenia was in 1989 het eerste land dat een voorraad inbeslaggenomen ivoor vernietigde. Destijds ging het om 12 ton. Nu gaat het om ruim 100 ton ivoor wat volgens het WNF gelijk staat aan zo'n zesduizend olifanten. Harm Edens vindt dat een duizelingwekkend aantal. "In heel Afrika worden nog steeds 100 olifanten per dag gedood! Als mijn jonge kinderen straks ook nog olifanten en neushoorns in het wild willen zien dan moeten we echt opschieten. Het lijkt me vreselijk om straks die prachtige slagtanden op een brandstapel te zien. Maar we doen het voor al die prachtige dieren. Er is maar één plek voor slagtanden en die is aan de olifant!"

Harm Edens vergezelt Angelina Jolie in Kenia
Harm Edens vergezelt Angelina Jolie in Kenia (Foto: BuzzE)

Verkopen Renault in vijfde versnelling

Automaker Renault doet goede zaken. Vooral in Europa wonnen de Fransen de afgelopen tijd terrein. Daartegenover stonden tegenvallende verkoopcijfers in Latijns-Amerika en Rusland, zo bleek donderdag.

Renault zag zijn omzet in het eerste kwartaal met 12 procent stijgen tot 10,5 miljard euro. Het aantal leveringen steeg met 7,2 procent. In Europa werden in de verslagperiode krap 9 procent meer auto's afgeleverd, vooral vanwege het succes van nieuwe modellen als de Espace, Kadjar en Talisman.

Voor het hele jaar denkt Renault in Europa meer auto's te verkopen dan het eerder voorzag, ook omdat de markt aantrekt. Het herhaalde evenwel zijn eerder afgegeven verwachtingen voor het hele jaar.

Verkopen Renault in vijfde versnelling
Verkopen Renault in vijfde versnelling (Foto: ANP)

Hacken iPhone kostte FBI 'meer dan 1 miljoen'

De FBI was meer dan 1,3 miljoen dollar kwijt om in te breken op de iPhone van de San Bernardino-terrorist Syed Farook. Dat meldt Reuters op basis van uitspraken van FBI-directeur James Comey.

Comey sprak op het Aspen Security Forum in Londen toen hem werd gevraagd hoeveel de FBI heeft betaald voor de software die nodig was om de smartphone van Apple te hacken. De topman antwoordde dat het in ieder geval meer kostte dan wat hij de resterende tijd van zijn baan nog gaat verdienen. De directeur heeft nog zeven jaar en vier maanden tot zijn pensioen.

Het hoofd van de FBI heeft een jaarsalaris van 183.000 dollar. Uitgerekend over zeven jaar komt dat op 1,34 miljoen dollar. Dit zou het hoogst betaalde bedrag voor een hacktechniek ooit zijn. Volgends het Amerikaanse veiligheidsbedrijf Zerodium was eerder het hoogst betaalde bedrag 1 miljoen.

Rechtzaak
De federale instelling zette Apple maandenlang onder druk om mee te werken aan het ontgrendelen van het toestel. Apple weigerde en een rechtszaak volgde, die gewonnen werd door de techreus uit Cupertino.

Maar de FBI kreeg het uiteindelijk, met hulp van professionele hackers, toch voor elkaar de iPhone te kraken. Apple eiste op zijn beurt dat de FBI prijsgaf welke methode is gebruikt bij het hacken, om het lek in de beveiliging te kunnen herstellen.

Hacken iPhone kostte FBI 'meer dan 1 miljoen'
Hacken iPhone kostte FBI 'meer dan 1 miljoen' (Foto: BuzzT)

Uitslagen Eredivisie 21/04/2016

Cambuur Leeuwarden lijkt zo goed als zeker te degraderen uit de Eredivisie. De Leeuwarders moesten na de zege van concurrent De Graafschap thuis winnen van nummer zestien Willem II, maar kwamen niet verder dan een 1-1 gelijkspel, waardoor het gat met de nummer zeventien met nog twee duels te gaan een bijna onoverbrugbare vier punten is.

AZ heeft in de strijd om Europees voetbal goede zaken gedaan door met 1-2 te winnen bij ADO Den Haag. De ploeg van John van den Brom staat vierde met vier punten achterstand op Feyenoord en drie punten voorsprong op FC Utrecht en Heracles Almelo.

sc Cambuur Leeuwarden

1 - 1

Willem II

24' Monteiro   27' Peters
 
Gele kaart: Peters (Willem II)
Rode kaart: Zeinstra (86) (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.600
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Peersman
Lachman
Van der Laan (Mac-Intosch/9)
Andriuskevicius
Bakker
Barto
Byrne
Hoefdraad (Van de Streek/37)
Van Veen (Houtkoop/42)
Monteiro
  Lamprou
Van der Struijk
Wuytens (Heerkens/79)
Peters
Joppen
Ojo
Falkenburg
Haemhouts
Ondaan
Andrade (Van der Velden/59)
Andersen (Hupperts/66)

ADO Den Haag

1 - 2

AZ

30' Beugelsdijk   21' Dos Santos
65' Henriksen
 
Gele kaart: Schaken (ADO Den Haag), S.Wuytens, Tankovic (AZ)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 13.128
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Ebuehi
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Jansen (Van der Heijden/74)
Derijck
Bakker (Kristensen/74)
Schaken (Marengo/51)
Havenaar
Duplan
  Rochet
Johansson
Vlaar
S.Wuytens
Haps
Van Overeem
Henriksen
Rienstra
Jahanbakhsh (Tankovic/61)
Janssen
Dos Santos (Luckassen/80)

Jezus in baarmoeder zwangere vrouw

'Jezus!', moet Aley Meyer uit de Amerikaanse staat Indiana gedacht hebben, toen ze de echo van haar baby wat nader bekeek. Behalve haar toekomstige oogappel was er nog iets anders te zien: een mini-Jezusje, hangend aan een martel- en executiewerktuig.

Ze had het eerst niet gezien, maar na een vergroting met de smartphone, waren wat meer details zichtbaar. Het beeld laat aan niets aan onduidelijkheid over. De vrouw uit Evansville heeft een kabouterjezus in haar baarmoeder zitten. Wat hij daar doet? Just hanging around.

Vanzelfsprekend moest de hele wereld van dit wonder op de hoogte gestelt worden.
De toekomstige oma deelde de foto op haar facebookpagina. "Ze kreeg wel 50 reacties", laat een enthousiaste Aley weten. "Iedereen vroeg of ze het mochten delen".

Daarna ging het hard en werd het woord verspreid.

De aankomende moeder heeft een goede, nuchtere verklaring voor de aanwezigheid van een metafysisch superwezen in haar lichaam: "Nou, eeeh... ik heb de ziekte van Crohn, waar ik de nodige medicijnen voor slik. Hier zat ik best wel mee, want tenslotte heb ik ook een kind in m'n buik. Ik heb het gevoel dat Jezus mij op deze manier laat weten dat alles oké is en dat ik mij geen zorgen hoef te maken".

De moeder van de moeder in spe (oma dus), kocht meteen een kruisje, zodat de spruit, die in juni op aarde gezet wordt, deze meteen kan gaan dragen. Het kind gaat Easton heten, wat best wel slim is, want Indiana ligt (ruwweg) in het oosten van de Verenigde Staten.

Klimaatverdrag vrijdag ondertekend

Het klimaatverdrag van Parijs wordt vrijdag in New York ondertekend. De klimaatconferentie was de 21e jaarlijkse bijeenkomst onder auspiciën van de Verenigde Naties (UNFCCC). Tussen 30 november en 12 december vergaderden de afgevaardigden van 195 landen in Frankrijk.

Ondertekening is pas de tweede stap. Het verdrag treedt namelijk pas in werking nadat het door 55 landen is geratificeerd. Ratificatie is namelijk de officiële bekrachtiging. Die landen produceren gezamenlijk 55 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Politici gaan ervan uit dat de ratificatie zal lukken. Dat zou per 2020 moeten leiden tot een aanzienlijk reductie van de gassen, met name van koolstofdioxide (CO2).

De staten wier handtekening onder het verdrag prijkt, verplichten zich de opwarming van de aarde te begrenzen tot 2 graden; maximaal 1,5 graad is het streven. De instrumenten daartoe hebben alle te maken met vermindering van uitstoot van diverse broeikasgassen. Tussen 2050 en 2070 moeten moet de verbranding van kolen, olie en as zo ver zijn beperkt dat de opwarming daadwerkelijk niet boven de 2 graden uitkomt.

De geïndustrialiseerde staten verplichten zich tussen 2020 en 2025 jaarlijks ongeveer 90 miljard euro aan ontwikkelingslanden beschikbaar te stellen om klimaatmaatregelen te treffen en schade door opwarming te compenseren.

Klimaatverdrag vrijdag ondertekend
Klimaatverdrag vrijdag ondertekend (Foto: ANP)

VW koopt deel sjoemeldiesels VS terug

Volkswagen koopt een mogelijk aanzienlijk deel van de in de Verenigde Staten verkochte auto's die betrokken zijn bij het dieselschandaal terug. De bezitters kunnen daarbij op een 'substantiële schadevergoeding' rekenen, maakte een Amerikaanse rechter donderdag bekend.

Het geplaagde autoconcern heeft een akkoord op hoofdlijnen gesloten over de aanpak van de problemen die afgelopen najaar aan het licht kwamen. Wereldwijd zijn miljoenen dieselauto's verkocht die meer schadelijke stoffen uitstoten dan op papier staat. Speciale software zorgde ervoor dat dit niet aan het licht kwam in laboratoriumproeven. In de VS, waar de affaire aan het rollen kwam, gaat het om zo'n 480.000 wagens.

Details over de schikking moeten de komende tijd verder worden uitgewerkt. Daarvoor heeft Volkswagen van de rechter tot en met 21 juni de tijd gekregen.

VW koopt deel sjoemeldiesels VS terug
VW koopt deel sjoemeldiesels VS terug (Foto: ANP)

Beroepsvereniging royeert belastingadviseurs

De beroepsorganisatie van belastingadviseurs NOB heeft twee leden geroyeerd naar aanleiding van recente onthullingen over dubieuze belastingconstructies waarbij zij betrokken zouden zijn geweest. De regels over de samenwerking met zogenoemde trustkantoren worden aangescherpt, meldde de organisatie donderdag.

De twee hebben naast hun rol als adviseur het beheer gevoerd over brievenbusfirma's van klanten. Dat bleek onlangs uit de gelekte administratie van adviesbureau Mossack Fonseca, ook wel bekend als de Panama Papers.

NOB heeft de zaak onderzocht en komt tot de slotsom dat de betreffende leden inderdaad een dubbele pet op hadden. Dat is in strijd met het reglement van de beroepsorganisatie. Mocht blijken dat meer leden zo'n dubbelrol hebben vervuld, zullen ook zij uit de beroepsvereniging worden gezet.

Reglement
Het reglement van NOB schrijft voor dat een lid zijn vrijheid en onafhankelijkheid moet bewaken tegenover cliënten. Het past dan niet om belastingadvies te geven en tegelijkertijd directie te voeren over een of meerdere vennootschappen van een klant.

Samenwerken met trustkantoren is niet per se verboden, maar mag alleen als de onafhankelijkheid van de adviseur gewaarborgd is. De regels op dat terrein worden verder aangescherpt.

Beroepsvereniging royeert belastingadviseurs
Beroepsvereniging royeert belastingadviseurs (Foto: ANP)

'Alleen voornaam op militair uniform'

De achternaam van militairen moet niet meer zichtbaar zijn op het uniform. Daarvoor pleitten SP en VVD donderdag in de Kamer. "Militairen geven zelf aan dat ze zich onveilig voelen als hun achternaam zichtbaar is", zegt Jasper van Dijk van de SP.

Tijdens een recent bezoek aan de Nederlandse missie in Mali werden de Kamerleden hierop gewezen. Militairen zouden met de achternaam gemakkelijk traceerbaar zijn voor kwaadwillenden. Op de militaire basis in Mali werken niet alleen militairen, maar ook veel lokale bewoners, aldus VVD'er Fred Teeven.

Het stoort de liberaal ook dat er een versnipperd beleid is bij de krijgsmacht. Volgens hem zie je bij de marine alleen een voornaam, terwijl bij de landmacht een achternaam op het tenue staat. "Zelfs per commandant verschilt het beleid."

Minister Jeanine Hennis (Defensie) was verrast. "Het is me nog nooit eerder ter ore gekomen."Volgens haar is het goed gebruik dat de achternaam op missies wordt getoond, maar er kan om veiligheidsredenen van worden afgeweken. Hennis laat de kwestie uitzoeken.

'Alleen voornaam op militair uniform'
'Alleen voornaam op militair uniform' (Foto: ANP)

Woedende Iraanse tennisser gaat scheidsrechter achterna

Als je semi-professioneel tennisser bent kan het wel eens gebeuren dat de scheidsrechter van dienst een beslissing maakt waar jij het niet helemaal mee eens bent. Dat overkwam de Iraniër Majid Abedini enkele dagen geleden tijdens de kwalificaties voor een futuretoernooi in het Turkse Antalya, tegen de Brit Imran Aswat. 

Als een echte Robin Haase ging de 29-jarige Abedini de discussie aan met de scheidsrechter bij een achterstand van 0-6, 0-2. Waar Haase het doorgaans beperkt tot wat rare gezichtsuitdrukkingen, een kapot racket en hier en daar een schreeuw, ging Abedini toch iets verder om zijn ongenoegen duidelijk te maken. Hij schreeuwde de longen uit zijn lijf en rende achter de inmiddels vluchtende umpire aan. De scheidsrechter wist nog net op tijd het veld te verlaten en het hek achter zich dicht te doen, waar hij vervolgens tegen een compleet buiten zinnen zijnde Abedini aankeek. 

Onacceptabel gedrag wil overigens nog wel eens een strafpuntje opleveren, maar niet geheel onbegrijpelijk werd Abedini in dit geval zelfs helemaal gediskwalificeerd. De internationale tennisbond ITF heeft inmiddels een onderzoek naar het gedrag van de heethoofdige Iraniër aangekondigd.

Abedini is verder niet bepaald een speler van naam en faam. Op enkele toernooitjes in Teheran in 2010 na speelt hij alleen maar kleine toernooitjes in Turkije, vooral in Antalya, waar hij week na week in de eerste ronde van de kwalificaties uitgeschakeld wordt. Vorig jaar moesten alleen twee Turkse tieners een keer voor hem buigen. Of hij überhaupt nog in actie zal komen na zijn opvallende optreden van enkele dagen terug valt nog maar te bezien.

Abedini gaat uit zijn plaat (Bron: YouTube) 

'Val Muur gelukkigste moment geschiedenis'

De kracht van de vrijheid leidde tot de val van de Berlijnse Muur en de herwonnen Duitse eenheid. Voor de Angela Merkel waren dat de 'gelukkigste momenten van de Duitse en de Europese geschiedenis'. Dit zei de bondskanselier donderdag in Middelburg bij de uitreiking van de medaille die bij de Four Freedoms Award hoort.

Merkel stond stil bij de Tweede Wereldoorlog die tot de deling van Duitsland had geleid. "Middelburg werd toen vrijwel volledig verwoest", aldus de christendemocrate. Voor haar is 'onvergeten' hoe de VS de Hitler-dictatuur hebben bedwongen en 'de weg hebben geëffend naar vrijheid en vrede'.

Zij is er dankbaar voor dat Duitsland nu weer een vaste plaats in Europa heeft en was vol lof over de manier waarop Middelburg weer is opgebouwd. "Verandering ten goede is altijd mogelijk", aldus Merkel.

'Val Muur gelukkigste moment geschiedenis'
'Val Muur gelukkigste moment geschiedenis' (Foto: ANP)

D66 groeit verder

D66 is weer een beetje gegroeid. De partij heeft nu ook in het Gelderse Heumen een afdeling. Partijleider Alexander Pechtold was woensdagavond bij de oprichting van D66 Heumen. In 2018 doet de partij mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Alexander Pechtold is heel erg blij met de nieuwe afdeling, meldt dagblad de Gelderlander. "Ik ben blij met de oprichting van D66 Heumen. Overal in Nederland worden nieuwe afdelingen van D66 opgericht, hartstikke mooi dat onze groei blijft doorzetten en dat we steeds dieper geworteld raken in de samenleving."

Alexander Pechtold (Foto: ANP)
Alexander Pechtold (Foto: ANP)

Record cyberspionage verontrust AIVD

Een recordaantal aan digitale spionage-aanvallen op Nederlandse overheidsinstellingen baren de geheime dienst AIVD, samen met de voortdurende dreiging van terrorisme de grootste zorgen.

Die cyberspionage vormt een bedreiging voor de nationale veiligheid, aldus minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) donderdag bij de presentatie van het jaarverslag van de AIVD in Zoetermeer. "We moeten het bewustzijn daarover vergroten", aldus de bewindsman.

Cyberspionnen uit - vooral - Rusland, China en Iran zoeken in Nederlandse bestanden onder meer naar informatie over politieke besluitvorming en Nederlandse tactieken over internationale onderhandelingen op verschillende terreinen, aldus de geheime dienst. Nederlandse overheidsinstellingen zijn 'een structureel doelwit'. Het is de cyberspionnen vooral te doen om politiek-economische informatie en Nederlandse standpunten bij internationale onderhandelingen, blijkt uit het jaarverslag.

Bedrijfsleven
Het bedrijfsleven heeft eveneens te maken met steeds geavanceerdere aanvallen. Het gaat vooral om bedrijfsspionage in de zogenoemde topsectoren, zoals hightech, chemie, watervoorziening en energie. "Hierbij is vastgesteld dat de aanvallers op zoek zijn naar zeer specialistische en soms zelfs experimentele technologie die zijn marktwaarde nog moet bewijzen", schrijft de AIVD.

Plasterk maakt zich 'serieus zorgen' over de kwetsbaarheid van de Nederlandse samenleving voor terrorisme. Hij verwijst naar de recente aanslagen in Brussel, 'op nog geen 200 kilometer hier vandaan'.

Verrast
Hij pleit daarom voor een snelle modernisering van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, die in aantocht is. De AIVD is vorig jaar met 180 mensen uitgebreid en ook dit jaar worden 180 nieuwe mensen aangetrokken.

Directeur-generaal Rob Bertholee van de AIVD erkent dat de veiligheidsdiensten verrast werden door de recente aanslagen in Parijs en Brussel, met een link naar Nederland. "Ze verrassen ons doordat ze waarmaken wat wij denken dat zou kunnen gebeuren", aldus Bertholee. Zijn dienst probeert daarom 'vooruit te rechercheren en te waarschuwen'.

Record cyberspionage verontrust AIVD
Record cyberspionage verontrust AIVD (Foto: BuzzT)

Begrotingstekort eurolanden slonk in 2015

Het begrotingstekort van de eurolanden is in 2015 gedaald tot 2,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat liet het Europese statistiekbureau Eurostat donderdag weten.

In 2014 bedroeg het tekort nog 2,6 procent. De staatsschuld van het eurogebied kwam eind vorig jaar uit op 90,7 procent van het bbp, tegen 92 procent een jaar eerder. De Europese begrotingsregels schrijven voor dat landen hun tekort moeten beperken tot maximaal 3 procent van het bbp en dat de schuld hoogstens 60 procent mag bedragen.

Eurostat registreerde voor de gehele Europese Unie een tekort van 2,4 procent, tegen 3 procent in 2014. De schuld zakte van 86,8 naar 85,2 procent. Voor Nederland werd een tekort gemeten van 1,8 procent van het bbp, met een schuld van 65,1 procent.

Overschotten en tekorten
Het statistiekbureau meldde verder dat in 2015 Luxemburg, Duitsland en Estland een overschot op de begroting hadden, terwijl Griekenland, Spanje, Portugal en Groot-Brittannië de hoogste tekorten noteerden. Wat betreft staatsschuld presteerde Estland het beste en Griekenland het slechtste.

Volgens Eurostat groeide de omvang van de economie van de eurozone vorig jaar tot ruim 10.000 miljard euro en stond de gezamenlijke schuld van de eurolanden op 9440 miljard euro.

Begrotingstekort eurolanden slonk in 2015
Begrotingstekort eurolanden slonk in 2015 (Foto: ANP)

Lenny Kravitz trots op dochter Zoë

Lenny Kravitz is duidelijk apetrots op zijn dochter Zoë. De zanger plaatste woensdag een foto op Instagram van het 27-jarige model. "Mijn schatje", schreef hij erbij.

De foto werd gemaakt door de fotograaf Patrick Demarchelier voor de Amerikaanse editie van het modeblad Vogue. Daarop zit Zoë gekleed in een vintage, deels doorschijnende huidskleurige jurk.

Zoë, de dochter van Lenny en zijn ex Lisa Bonet, werkt al enige jaren als model. Ook werkt ze als actrice. Zo was ze te zien in onder meer de films Mad Max: Fury Road en X-Men: First Class.

Lenny Kravitz trots op dochter Zoë
Lenny Kravitz trots op dochter Zoë (Foto: BuzzE)

'NS op koers met aanpak drukke treinen'

De eerste drie maanden van dit jaar was het tijdens spitsuren minder druk in treinen dan eind 2015. Maar reizigers op de trajecten Den Bosch - Utrecht, Utrecht - Den Haag en Alkmaar - Amsterdam moeten wel rekening blijven houden met een drukke spits.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) meldt donderdag dat de NS op schema ligt met de maatregelen om de drukte in treinen te verminderen. De bewindsvrouw baseert zich op onderzoek dat zij liet doen naar maatregelen die de NS heeft genomen om grote drukte in de treinen te voorkomen. Volgens dat onderzoek worden nu geen maatregelen gemist die kunnen helpen de drukte in de treinen verder te verminderen.

In de loop van 2015 werd duidelijk dat de NS in 2016 en 2017 te weinig treinen zou kunnen laten rijden. Verouderd materieel wordt afgedankt terwijl de vervangende treinen er nog niet zijn. Dijksma riep het spoorbedrijf op maatregelen te nemen zodat de reiziger hier niet de dupe van zou worden. De NS beloofde hiervoor alles uit de kast te halen, zette bijvoorbeeld comfortabele bussen in, bekeek oplossingen voor bepaalde trajecten en werkt aan de 'pitstop' om niet-gepland onderhoud snel te kunnen doen.

Dijksma: "NS deed een belofte en zet nu alles op alles om de reiziger ook in de spits een comfortabele reis te bieden. We zijn er nog niet, dus het is zaak dat de acties van NS onverminderd worden voortgezet." Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat reizigers beter kunnen worden geïnformeerd over de drukte op trajecten. Een trein eerder of later kan soms veel uitmaken. Volgens Dijksma wordt bezien of treinreizigers hier via de reisplanner of via folders op kunnen worden gewezen.

'NS op koers met aanpak drukke treinen'
'NS op koers met aanpak drukke treinen' (Foto: ANP)

Liefhebbers van sixties móeten naar Coachella

Vijftigers en zestigers met een hang naar muziek van vroeger kunnen er niet omheen. Het Coachella Festival dat in oktober in Indio in Californië wordt georganiseerd, heeft een uniek programma. Drie avonden achtereen treden achtereenvolgens Bob Dylan en Paul McCartney, de Rolling Stones en Neil Young, en The Who en Roger Waters (Pink Floyd) op.

Zanger Roger Daltrey van The Who bevestigde de line-up in een gesprek met het Canadese mediabedrijf Postmedia Network. Ook de manager van Neil Young zei tegen de Los Angeles Times dat de optredens van 7 tot 9 oktober doorgaan. Daltrey waarschuwde op voorhand voor de strijd om de tickets die ongetwijfeld zal losbarsten.

Hoeveel kaarten in de verkoop worden gedaan, is nog niet duidelijk. Wat ze zullen kosten, is ook nog een raadsel maar de prijs zal ongetwijfeld hoog zijn. Toen de Stones in 2012 vier keer optraden ter gelegenheid van hun vijftigjarig jubileum, zei Keith Richards dat 20 miljoen euro de band wel goed in de oren klonk.

Het zesdaagse Coachella Festival wordt sinds 1999 jaarlijks georganiseerd. Het is goed voor ruim een half miljoen bezoekers.

Liefhebbers van sixties móeten naar Coachella
Liefhebbers van sixties móeten naar Coachella (Foto: BuzzE)

ECB maakt pas op de plaats

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag zoals verwacht besloten de rentetarieven in de eurozone ongemoeid te laten. Ook de omvang van de stimuleringsmaatregelen die de centrale bank neemt om de lage inflatie op te drijven, blijft gelijk.

Vorige maand trok de ECB alle registers open in de strijd tegen de lage inflatie en matige economische groei. Het belangrijkste rentetarief werd op 0 procent gezet, wat betekent dat banken gratis geld kunnen opnemen bij de centrale bank. De rente die zij moeten betalen om daar geld in bewaring te geven, werd juist opgeschroefd.

Ook besloot de ECB op 10 maart het bedrag waarvoor maandelijks schuldpapier wordt opgekocht, te verhogen van 60 miljard naar 80 miljard euro. Dat de centrale bank na deze zeer ingrijpende stappen deze maand pas op de plaats maakt, komt voor economen niet als een verrassing. De nadruk ligt momenteel op de uitvoering van de in maart aangekondigde maatregelen, liet de ECB in een korte verklaring weten.

Het beleid van de centrale bank stuit met name in financieel gezondere eurolanden als Duitsland en Nederland op kritiek. Het zou voor veel regeringen de noodzaak tot verdere hervormingen en bezuinigingen wegnemen. De extreem lage rente is daarnaast slecht voor spaarders en kan ertoe leiden dat mensen en bedrijven meer gaan lenen dan goed voor ze is.

ECB maakt pas op de plaats
ECB maakt pas op de plaats (Foto: ANP)

Tweede Hitman-episode brengt ons naar de zonnige kust

De trailer van Hitman – Episode Two: Sapienza laat een stukje van het kustplaatsje zien waarin de volgende opdracht voor ons huurmoordenaars klaar staat.

De opdracht klinkt vrij eenvoudig: leg bio-engineer Silvio Caruso neer voordat hij het DNA-virus dat hij gemaakt heeft loslaat op de bevolking. Als je de Hitman: The Full Experience bundel gekocht hebt dan zal Sapienza klaarstaan als je op de releasedag inlogt. Anders kost deze rond de tien dollar.

Hitman – Episode 2: Sapienza is vanaf 26 april beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. De geduldigen onder ons wachten tot het begin van volgend jaar, wanneer er een versie op disc met alle opdrachten verschijnt.

Jan Smit richt pijlen op Duitsland

Jan Smit is volgend jaar veel bij onze oosterburen te vinden. De Volendammer wil met zijn 'boyband' Klubbb3 op tournee door Duitsland. "Als het succes daar is moet je het ijzer smeden als het heet is", zei Jan donderdag in de 100% NL-ochtendshow van Lex Gaarthuis.

"Door het succes van Klubbb3 hebben we heel snel moeten schakelen de afgelopen maanden." Klubbb3, dat behalve Jan bestaat uit de Duitse presentator Florian Silbereisen en de Belgische zanger Christoff De Bolle, scoorde een nummer 1-hit met Du Schaffst Das Schon. Ook het debuutalbum Vorsicht Unzensiert! is een succes in Duitsland.

"Vanaf volgend jaar maar en dan ook zeker in april en mei ga ik in Duitsland touren", vertelde Jan over zijn plannen. "En er komt ook weer een nieuw Klubbb3 album. Daar ben ik dan ook wel even zoet mee. Dit succes is wel een beetje onverwachts dus nu moeten we het doen."

Geheimzinnig
Hoewel Jan zijn pijlen richt op Duitsland verdwijnt hij in eigen land niet uit beeld. "We gaan de Winter en Zomer voorbij doen. Er komt een nieuw seizoen van De beste zangers en er komen wat nieuwe programma's aan waar ik onwijs veel zin in heb", somde de Volendammer op.

"Ik kan er nog niet zoveel over zeggen, maar het wordt in ieder geval geen studioprogramma", bleef Jan geheimzinnig over zijn nieuwe tv-klus. "Laat ik het zo zeggen: als je wat ouder wordt wil je toch ook een andere kant van jezelf laten zien. Het heeft iets te maken met je mind."

Jan Smit richt pijlen op Duitsland
Jan Smit richt pijlen op Duitsland (Foto: BuzzE)

Import tweedehands auto's overtreft export

Autohandelaren hebben vorig jaar voor het eerst meer geld verdiend met de import van tweedehands auto's dan met de export. In 2012 was de omzet uit import nog maar de helft van die uit export, meldde VWE voertuiginformatie en -documentatie donderdag.

Het aantal geïmporteerde wagens ligt met 140.000 nog wel veel lager dan de 242.000 uitgevoerde auto's. Dat de omzet toch hoger is komt doordat de auto's die het land verlaten meestal ouder, en dus minder waard zijn.

De totale Nederlandse handel in occasions was vorig jaar goed voor een omzet van 16,3 miljard euro. Dat is een stijging van 8,6 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het allergrootste deel van de occasionomzet komt nog altijd uit de binnenlandse verkopen van bedrijven aan consumenten.

Import tweedehands auto's overtreft export
Import tweedehands auto's overtreft export (Foto: ANP)

Pomphouders zetten juridische strijd voort

De juridische strijd van pomphouders uit de grensstreek tegen de accijnsverhogingen op diesel en gas krijgt een vervolg. De Stichting Accijnsclaim Pomphouders, waarin diverse brancheorganisaties zijn verenigd, heeft de Staat gedagvaard voor een bodemprocedure.

Door de gewraakte belastingverhogingen hebben volgens de branche inmiddels bijna zevenhonderd werknemers hun baan verloren en hebben zeker twaalf ondernemers faillissement moeten aanvragen. De overheid schroefde de accijnzen per 1 januari 2014 met respectievelijk 3 en 7 cent per liter op. Dit heeft er volgens de branche voor gezorgd dat veel klanten nu naar België en Duitsland doorrijden waar tanken goedkoper is.

De tankstationuitbaters eisen dat de maatregel onrechtmatig wordt verklaard. De accijnsverhoging moet teruggedraaid worden of er moet een compensatie voor hun inkomstenverlies komen, vinden ze.

Inkomsten weggelekt
Pomphouders voerden begin vorig jaar al een kort geding over de hogere accijnzen, maar hun vordering werd toen afgewezen. Volgens de rechter was niet goed vast te stellen of het dalen van de inkomsten het gevolg was van de belastingingrepen of door andere oorzaken kwam zoals de stagnerende economie.

Dat het hierna zo lang geduurd heeft tot de klagers met een juridische vervolgstap kwamen, komt doordat de brancheorganisaties eerst nog eens goed wilden uitzoeken wat precies het effect is geweest van de hogere accijnzen. Uit dat onderzoek blijkt ook dat de overheidsmaatregel veel minder heeft opgeleverd voor de schatkist dan verwacht. Volgens de branche is bijna 250 miljoen aan inkomsten voor de overheid 'weggelekt' naar de buurlanden.

Pomphouders zetten juridische strijd voort
Pomphouders zetten juridische strijd voort (Foto: ANP)

Abdeslam ook verdacht van schietpartij Brussel

Terreurverdachte Salah Abdeslam wordt verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij in de Brusselse gemeente Vorst waarbij vorige maand vier agenten gewond raakten. De schietpartij vond plaats op 15 maart toen een Belgisch-Frans politieteam een huiszoeking wilde doen. Ze hadden amper aangeklopt toen ze met een kalasjnikov werden beschoten.

Nadat een scherpschutter van de politie de Algerijnse terreurverdachte Mohamed Belkaïd had doodgeschoten wisten Abdeslam en een medeverdachte te ontsnappen uit het pand aan de Driesstraat. Zij werden drie dagen later opgepakt in Molenbeek, vier dagen vóór de terreuraanslagen in Brussel.

Abdeslam werd donderdag ondervraagd door justitie. Zijn advocaat Sven Mary liet weten dat de ondervraging niet ging over de aanslagen.

Abdeslam zit vast in België op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs in november. Hij wordt naar verwachting volgende maand uitgeleverd aan de Franse autoriteiten.

Abdeslam verdacht van schietpartij Brussel
Abdeslam verdacht van schietpartij Brussel (Foto: ANP)

CBS: meer verkeersdoden in 2015

Verkeersongelukken hebben afgelopen jaar 621 levens geëist. Dat is een stijging van 9 procent vergeleken met een jaar eerder, stellen het Centraal Bureau voor de Statistiek en Rijkswaterstaat donderdag.

De meeste slachtoffers waren bestuurders of passagiers van personenauto's en de meesten van hen waren man: 146 in 2015. Het aantal vrouwelijke verkeersdoden daalde, maar omdat er zoveel meer mannen omkwamen is er toch sprake van een algehele stijging in 2015.

Mannen rijden gemiddeld wel meer dan vrouwen: gemiddeld dagelijks 21 kilometer vorig jaar, tegenover een daggemiddelde voor vrouwen van 10,5 kilometer.

Tachtigplussers
De grootste stijging in de afgelopen jaren was in de categorie tachtigplussers. In 2010 kwamen er nog 94 ouderen om, vorig jaar was dat gestegen tot 119. De Algemene Nederlandse Ouderen Bond (ANBO) zegt in een reactie wel een stijging te hebben verwacht, omdat het aantal 65-plussers ook toeneemt. Maar de stijging is groter dan de ANBO van tevoren dacht. De ouderenorganisatie benadrukt het belang van voorlichting om 'risico's van verkeersdeelname terug te dringen'.

Onder twintigers en dertigers daalden het aantal verkeersdoden fors. In 2010 vielen in de categorie van twintig tot dertig jaar nog de meeste doden.

Afname
Hoewel er afgelopen jaar meer verkeersdoden vielen is er sinds de jaren zeventig wel sprake van een enorme afname. In 1972 vielen nog 3264 doden in het verkeer. De laatste recente stijging dateert van 2011.

CBS: meer verkeersdoden in 2015
CBS: meer verkeersdoden in 2015 (Foto: ANP)

Sony verwacht lager resultaat

Het Japanse elektronicaconcern Sony heeft in het afgelopen gebroken boekjaar een lager resultaat behaald dan eerder gedacht. Het bedrijf moest een last nemen bij zijn divisie die camera-onderdelen maakt, waaronder voor smartphones.

Het operationeel resultaat zakte met 9,4 procent tot 290 miljard yen (2,3 miljard euro) in het boekjaar dat eind maart afliep. Eerder had Sony een resultaat voorspeld van 320 miljard yen. De afboeking had te maken met een zwakkere vraag naar lenzen en sensoren voor camera's en smartphones. De nettowinst zal dankzij belastingvoordelen wel hoger uitkomen dan eerder voorzien, op 145 miljard yen, aldus het bedrijf.

Sony komt later deze maand met definitieve jaarcijfers.

Sony verwacht lager resultaat
Sony verwacht lager resultaat (Foto: BuzzT)

Teeven: Demmink was geen verdachte

Voormalig topambtenaar Joris Demmink van het ministerie van Veiligheid en Justitie was eind jaren negentig geen verdachte in het zogenoemde Rolodex-onderzoek naar het misbruik van jonge jongens door hooggeplaatste personen. Dit verklaarde oud-staatssecretaris en voormalig officier van justitie Fred Teeven donderdag in een voorlopig getuigenverhoor bij de rechtbank in Amsterdam.

Teeven, nu Tweede-Kamerlid voor de VVD, wordt verhoord op verzoek van een vermeend slachtoffer van Joris Demmink. Deze man, zelf niet aanwezig, zegt dat hij de oud-topman van Justitie eind jaren tachtig als klant had. Hij was toen vijftien jaar.

In 1997 en 1998 gaf Teeven leiding aan het geheime Rolodex-onderzoek. Hij beriep zich donderdag op zijn geheimhoudingsplicht bij de vraag of hij tijdens dat onderzoek verder "nooit iets had gehoord" over Demmink. Ook op de vraag op welke personen het Rolodex-onderzoek zich precies richtte wilde hij niets zeggen.

Zeer ontstemd
Het Rolodex-onderzoek liep stuk doordat informatie uitlekte. Als gevolg daarvan leverden onder meer huiszoekingen weinig tot niets op. Zowel toenmalig hoofdofficier van justitie Vrakking als Teeven zelf was destijds 'zeer ontstemd' over die gang van zaken. "Maar we kregen niet helder hoe het zat."

Teeven ontmoette Demmink voor het eerst persoonlijk in oktober 2010, na zijn benoeming tot staatssecretaris van Justitie. "We hebben toen wel even gesproken over het verleden", aldus Teeven. "Hij had wel eens iets gelezen, ik had zijn naam wel eens in de media gezien."

Teeven: Demmink was geen verdachte
Teeven: Demmink was geen verdachte (Foto: ANP)

Griekse begroting beter dan verwacht

Griekenland heeft in 2015 financieel beter gepresteerd dan verwacht. Het primair begrotingsoverschot, dus exclusief rentebetalingen op de staatsschuld, bedroeg 0,7 procent.

Er was eigenlijk een doelstelling met de schuldeisers van Griekenland afgesproken voor een primair begrotingstekort van 0,25 procent in 2015. De cijfers die de Griekse overheid naar buiten bracht, zijn goedgekeurd door het Europese statistiekbureau Eurostat. Voor 2018 is er een doelstelling voor een primair overschot van 3,5 procent.

De beter dan verwachte cijfers versterken de positie van de Griekse regering. Die stelt in de onderhandelingen met de schuldeisers over extra leningen dat er geen noodzaak is voor extra bezuinigingen om de begroting weer op orde te krijgen.

Griekse begroting beter dan verwacht
Griekse begroting beter dan verwacht (Foto: ANP)

Lange celstraffen voor hackers

Twee hackers verdwijnen lang achter Amerikaanse tralies. Ze zijn verantwoordelijk voor een grote cyberbankroof. Ze hebben honderdduizenden computers besmet en zo miljoenen dollars achterovergedrukt.

De Algerijn Hamza Bendelladj (27), alias Bx1, kreeg vijftien jaar celstraf van de rechtbank in Atlanta. De Rus Aleksandr Panin, alias Gribodemon, werd veroordeeld tot 9,5 jaar celstraf. Panin had de malware SpyEye gemaakt, Bendelladj zorgde ervoor dat computers ermee besmet werden. SpyEye bespioneerde onder meer de toetsenborden van computers. Zo kregen de criminelen gebruikersnamen en wachtwoorden voor internetbankieren in handen. Ook kraakten ze creditcards.

Panin heeft SpyEye ook doorverkocht aan andere criminelen. De malware heeft in totaal ongeveer 50 miljoen computers besmet. De schade bedroeg bijna een miljard dollar.

Nederland
Bendelladj werd in januari 2013 opgepakt op het vliegveld van Bangkok en uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Panin werd enkele maanden later gearresteerd op het vliegveld van Atlanta.

Volgens justitie werkte Panin voor zijn arrestatie aan een nog betere opvolger. Die wilde hij een paar maanden later lanceren. SpyEye 2.0 zou een van de sterkste botnets ooit zijn geworden en uitzonderlijk moeilijk zijn om op te sporen. Dat zou hebben geleid tot 'onmetelijke verliezen voor de bankensector en voor burgers', aldus justitie in de VS.

Ook in Nederland werden mensen de dupe van SpyEye. Het Team High Tech Crime van de politie was betrokken bij het onderzoek naar de bende.

Lange celstraffen voor hackers
Lange celstraffen voor hackers (Foto: BuzzT)

Selena Gomez verkoopt plakversies van tattoos

Fans van Selena Gomez kunnen binnenkort met precies dezelfde tatoeages als de zangeres over straat. Selena heeft plakplaatjes laten maken van al haar tattoos, maakte ze bekend via Instagram.

"Al mijn tatoeages zijn straks verkrijgbaar", schreef Selena bij een foto van een model met een van de plakplaatjes in haar nek. "Stuk voor stuk betekenen ze zo veel voor me. Ik heb er tot nu toe zeven."

Selena liet een G achter haar linkeroor tatoeëren, heeft een muzieknoot op haar pols en het Hindu-symbool OM op haar heup. Op haar heup staat ook de tekst 'God Who Strenghtens Me', op haar zij staat 'hou eerst van jezelf' in het Arabisch. In haar nek staan Romeinse cijfers die 76 vormen, het geboortejaar van haar moeder. Selena's zevende tatoeage is volgens Us Weekly nog niet onthuld.

De plakplaatjes van Selena's lichaamsversieringen worden verkocht tijdens haar concerten. Vanaf 6 mei trekt de 23 -jarige zangeres over de wereld met haar Revival Tour.

Selena Gomez verkoopt plakversies van tattoos
Selena Gomez verkoopt plakversies van tattoos (Foto: BuzzE)

Rousseff zoekt hulp bij VN

De Braziliaanse president Dilma Rousseff zoekt internationale steun om haar dreigende afzetting te voorkomen. Ze reist volgens medewerkers naar New York, waar ze zich vrijdag bij de Verenigde Naties zal uitspreken tegen de pogingen haar het presidentschap te ontnemen.

Voor Rousseff lijkt het einde van haar presidentschap in zicht te komen. Een meerderheid in het parlement stemde eerder voor het in gang zetten van een afzettingsprocedure, omdat de president begrotingscijfers rooskleuriger zou hebben voorgesteld dan ze waren. De Senaat moet zich nog uitspreken over de kwestie.

Rousseff zei eerder door te vechten tot het einde. Ze beschuldigde onder meer vicepresident Michel Temer ervan tegen haar samen te zweren. Opvallend genoeg neemt juist hij tijdelijk het presidentschap over als Rousseff in New York is.

"Dit is een vrij ongebruikelijke staatsgreep", reageerde een woordvoerder van Temer. "Zij gaat naar de Verenigde Staten om een coup te veroordelen, maar draagt tijdens haar trip de macht over aan de man waarvan ze beweert dat hij haar wil afzetten."

Rousseff zoekt hulp bij VN
Rousseff zoekt hulp bij VN (Foto: ANP)

Máxima op lijst meest invloedrijke mensen ter wereld

Koningin Máxima is een van de meest invloedrijke mensen ter wereld. Ze staat als enige Nederlander op de Time 100, een lijst die het tijdschrift Time elk jaar opmaakt. Het nieuwe overzicht is donderdag gepubliceerd. Time prijst haar inzet voor ontwikkelingslanden.

Koningin Máxima zet zich namens de Verenigde Naties in voor 'inclusieve financiering', oftewel toegang van arme mensen tot financiële diensten. Ze heeft volgens Time "goed verstand van technische zaken, politiek inzicht en grenzeloze energie" en maakt "meesterlijk gebruik van haar empathie en haar gemakkelijke lach".

Andere mensen op de lijst zijn de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un, de Russische president Vladimir Poetin, de Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton, bondskanselier Angela Merkel, zangeressen Adele en Ariana Grande, Apple-topman Tim Cook, paus Franciscus, coureur Lewis Hamilton en vlogger PewDiePie.

Máxima op Time-lijst
Máxima op Time-lijst (Foto: ANP)

Lodewijk Hoekstra stopt met Eigen Huis & Tuin

Na twaalf jaar stopt Lodewijk Hoekstra met de presentatie van het RTL-programma Eigen Huis & Tuin. Lodewijk en RTL nemen na dit seizoen, dat eindigt op zaterdag 4 juni, afscheid van elkaar.

Lodewijk zegt het weekendprogramma altijd met enorm veel passie en plezier te hebben gepresenteerd, maar op dit moment komen zijn visie en de ideeën over de invulling van het format niet overeen met die van RTL.

Lodewijk Hoekstra: "Ik ben erg tevreden met de mogelijkheden en kansen die het programma en RTL mij de afgelopen jaren hebben geboden. Het is daarom van beide kanten een moeilijke beslissing geweest. De wil was er bij mij en RTL absoluut om te kijken of we op de een of andere manier mijn visie konden vertalen naar Eigen Huis & Tuin."

"Ik blijf aan de zijlijn betrokken bij het programma en in gesprek met RTL over mijn ideeën en visie met betrekking tot nog meer groene lifestyle- en duurzaamheidsprogramma's. Op dit moment ga ik verder met 247green, een online multimediaal platform dat ik heb opgericht, en met NL Greenlabel. Ik heb een fantastische tijd gehad bij Eigen Huis & Tuin en ik ga het zeker missen, maar het is tijd nieuwe kansen aan te grijpen en mijn hart te volgen."

Lodewijk Hoekstra stopt met Eigen Huis & Tuin
Lodewijk Hoekstra stopt met Eigen Huis & Tuin (Foto: BuzzE)

'Jihadisten willen ook strijd in Nederland'

Er zijn jihadisten in Nederland die in 'eigen land' strijd willen voeren. Dat kan betekenen dat ze hier ook een aanslag willen plegen.

De geheime dienst AIVD concludeert dit in zijn jaarverslag over 2015. "De oproepen van zowel Islamitische Staat (IS) als al-Qaida om in 'eigen land' aanslagen te plegen, werken daarbij stimulerend."

Er lopen onderzoeken naar acute dreigingen tegen en in Nederland. De dienst heeft geconstateerd dat er jihadisten in Nederland zijn die zoeken naar wapens.

Drie vormen van dreiging
"Het is niet altijd duidelijk met welk primair doel die wapens worden gezocht", schrijft de AIVD. "Wapens in handen van jihadisten hoeven niet per se voor terroristische aanslagen worden gebruikt, maar gezien voorbeelden in onder andere Canada, de Verenigde Staten en Frankrijk, is de kans hierop wel reëel."

Volgens de AIVD zijn er drie vormen van dreiging. Syriëgangers die met gevechtservaring naar Nederland terugkeren, gefrustreerde jihadisten die worden tegengehouden als ze willen uitreizen naar strijdgebieden en extremisten die in Nederland zelf strijd willen voeren.

De grote instroom van asielzoekers krijgt bij het terrorisme-onderzoek van de inlichtingendienst extra aandacht. Dit om te kijken of die gevolgen heeft voor de Nederlandse veiligheid. De AIVD nam vorig jaar enkele meldingen onder de loep, maar zag geen aanwijzingen dat terroristische organisaties hier structureel misbruik van maakten.

Tennisser Mertens ontkent matchfixing

Tennisser Yannick Mertens heeft ontkend dat hij heeft meegewerkt aan matchfixing. Gisteren werd bekend dat tennisbond KNLTB een onderzoek instelt naar een dubbelpartij van de Belg en zijn Nederlandse partner Mark Vervoort omdat er ongewoon veel op gewed werd.

Mertens en Vervoort speelde in de eerste ronde in de Challenger in Turijn tegen de Italianen Edoardo Eremin en Lorenzo Sonego, waarbij de Belg en de Nederlander op voorhand favoriet waren. Er waren afwijkende gokpatronen waarneembaar en de inzet was met 91.000 euro veel hoger dan gebruikelijk te noemen. Uiteindelijk zegevierden de Italianen met 6-3 en 6-4.

Mertens reageerde via Facebook op de beschuldigingen. "Zoals sommige anderen heb ik het spijtige nieuws omtrent mijn persoon ook moeten vernemen via de pers. Ik ben totaal verrast, heb geen weet van valse praktijken en heb er al zeker niks mee te maken."

Vervoort liet alleen weten dat de KNLTB geen contact met hem op heeft genomen, iets dat een woordvoerster van de bond beaamt. "Dat ligt in deze situatie ook niet voor de hand." Het openbaar ministerie en de Tennis Integrity Unit zijn op de hoogte gesteld van het onderzoek.

Drone speelt voor ober

Je biertje bestellen bij en laten serveren door een drone. Dat kan vanaf vrijdag in een pop-up café op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Volgens de TU/e is het het eerst dronecafé ter wereld.

In het café vliegen diverse prototypes rond, gebouwd door studenten van de TU/e. Met de drones, die zijn gebaseerd op de elementen veiligheid, behulpzaamheid, communicatie en autonomie, willen de makers de potentie voor nieuwe toepassingen aantonen.

Het café met de 'vliegende obers' is onderdeel van een driedaags festival ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van de Eindhovense universiteit.

Drone speelt voor ober
Drone speelt voor ober (Foto: BuzzT)

Viggo Waas in shock na dood Johan Cruijff

Viggo Waas was in shock toen hij hoorde dat zijn held Johan Cruijff was overleden. "Je denkt natuurlijk dat hij het redt - dat hoort immers bij helden", zegt Viggo in het AD.

"Ik schreef op dat moment net de begrafenisspeech voor mijn oom", weet Viggo nog goed. "Ik had Johan onlangs nog ontmoet in mijn hoedanigheid als ambassadeur van de Cruijff Foundation. Zo'n lieve man, maar toen zo breekbaar."

Viggo bracht de rest van 24 maart, Johans sterfdatum, in rouw door. "Je denkt aan je eigen jeugd en vooral aan je eigen sterfelijkheid. Cruijff was een baken in mijn leven. Net als David Bowie. Ik bezocht na diens dood de Bowie-expositie in Groningen en raakte geëmotioneerd. Dat gebeurt me niet snel."

Ook Bowie, die in januari overleed, was 'een anker' voor Viggo. "Toen ik zijn plaatjes draaide was alles nog mogelijk. De wereld lag open", vertelt Viggo, die het in zijn eerste solovoorstelling Cruijff en Pipo over zijn helden heeft. "Nu ligt mijn bestaan vast, alles is in banen geleid. Maar toen... Een deel van jezelf sterft op zo'n moment ook."

Viggo Waas in shock na dood Johan Cruijff
Viggo Waas in shock na dood Johan Cruijff (Foto: BuzzE)

Kernreactor Doel tot eind mei stil

Een van de kernreactoren van Doel, vlakbij de Nederlandse grens boven Antwerpen, zal tot eind mei stilliggen. Dat maakte de uitbater van de kernreactor Engie Electrabel donderdag bekend.

Doel 1 werd op 13 april stilgelegd voor herstelwerkzaamheden, nadat er een probleem was geconstateerd met een afsluiter van een temperatuurmeter. Daarop werden ook aanvullende tests gedaan en gekeken naar de vermogensregeling. Daarop is beslist dat hier ook een ingreep nodig is.

België telt zeven kernreactoren, vier in Doel en drie in Tihange, ruim 40 kilometer ten zuidwesten van Maastricht. De afgelopen tijd kampten ze veel met (ouderdoms)kwaaltjes, wat bij buurlanden Nederland en Duitsland vragen heeft doen oproepen.

Kernreactor Doel tot eind mei stil
Kernreactor Doel tot eind mei stil (Foto: ANP)

Zware trofee voor spelers Poole Town

Ajax en PSV dromen nog van de titel in de Eredivisie. De prijs die hier bij hoort is een schaal die door voetbalbond KNVB beschikbaar wordt gesteld. De grootte van het ding valt echter in het niet bij de trofee die de spelers van Poole Town hebben gekregen bij het winnen van de Southern Football League Premier Division.

Poole Town is kampioen geworden in de Southern Football League Premier Division, het zevende (!) niveau in Engeland en daar hoort een prijs bij. De prijs is slechts een beetje groter dan een Nederlandse tegenhanger. Meerdere spelers moeten de trofee tillen en zelfs dan hebben ze moeite om het ding in de lucht te houden.

Volgend jaar zal Poole Town in de National League South (zesde niveau) uit gaan komen, het hoogste niveau voor semi-profs. In de tussentijd kunnen ze ruimte gaan zoeken om de gewonnen trofee neer te zetten. Wij vermoeden dat hun huidige prijzenkast hier in ieder geval niet groot genoeg voor is.

Loonsverhoging voor personeel PostNL

PostNL heeft met betrokken vakbonden een principeakkoord bereikt over de cao voor het hele bedrijf en voor personeel dat op zaterdag post rondbrengt. Dat meldde het postbedrijf donderdag.

Medewerkers van PostNL worden drie loonsverhogingen van 0,5 procent per stuk in het vooruitzicht gesteld, in de periode tot en met maart volgend jaar. De eerste geldt met terugwerkende kracht sinds januari dit jaar. De toeslag voor werk op onregelmatige tijden, zoals op zaterdag, wordt dit jaar afgebouwd, in ruil voor een eenmalige compensatie.

De bonden leggen de principeakkoorden voor aan hun leden. Naar verwachting is eind mei duidelijk of zij er ook mee instemmen. De cao van PostNL geldt voor vrijwel alle medewerkers die werken bij de onderdelen Pakketten, Mail in Nederland en op het hoofdkantoor van het bedrijf.

Loonsverhoging voor personeel PostNL
Loonsverhoging voor personeel PostNL (Foto: ANP)

Thalys ontruimd vanwege onbeheerde koffers

De politie heeft donderdag op het Centraal Station in Rotterdam een Thalys ontruimd omdat er twee onbeheerde koffers in de trein zijn aangetroffen. De trein wordt naar een zogenoemde groene zone gereden voor onderzoek. Het overige treinverkeer loopt hierdoor geen vertraging op.

De reizigers van de Thalys worden door de NS opgevangen in een hotel in de buurt tot de trein weer vrij wordt gegeven. De politie verwacht dat dit wel enige tijd gaat duren.

Thalys ontruimd vanwege onbeheerde koffers
Thalys ontruimd vanwege onbeheerde koffers (Foto: ANP)

HEMA ziet verkopen toenemen

HEMA heeft zijn verkopen afgelopen jaar behoorlijk opgevoerd, na jaren van krimp. Het winkelconcern wist meer klanten te trekken en zag zijn verlies daarbij teruglopen, werd donderdag bekendgemaakt.

Vooral de verkopen via de webshop van HEMA namen flink toe. Die lagen meer dan een kwart hoger dan in 2014. De totale omzet van HEMA kwam uit op ruim 1,1 miljard euro, bijna 6 procent meer een jaar eerder. In winkels die al langer dan een jaar open zijn bedroeg de groei 3,2 procent.

HEMA slaagde er onder meer in om marktaandeel te winnen op het gebied van kleding, huishoudelijke producten en etenswaren. Verder zijn de verkopen buiten Nederland flink uitgebreid omdat in landen als Frankrijk en Spanje meerdere nieuwe winkels zijn geopend.

Oud conflict
Het nettoverlies van HEMA is afgelopen jaar teruggebracht tot 72,5 miljoen euro, van 189,2 miljoen in 2014. Dat de keten toch opnieuw in de rode cijfers belandde had vooral te maken met een schikking van een oud conflict met franchisenemers en een grote opruiming van verouderde voorraden. HEMA deed daarbij tal van producten tegen lage prijzen van de hand. Verder had het concern last van een ongunstige wisselkoers. De inkoop van HEMA gaat voor een groot deel in dollars en de dollar was afgelopen jaar erg duur.

Topman Tjeerd Jegen is "verheugd" over de resultaten. Volgens hem heeft HEMA sinds 2008 niet meer zo'n sterke omzetgroei laten zien. "Hierdoor kunnen we onze blik richten op de toekomst van HEMA en dat is groei. Hoewel we in 2015 goede voortgang hebben geboekt, is er nog veel werk aan de winkel om zowel de operationele processen als de financiële resultaten te verbeteren."

HEMA ziet verkopen toenemen
HEMA ziet verkopen toenemen (Foto: ANP)

Adele weer de rijkste jonge muzikant

Adele is voor de vijfde keer op rij de rijkste jonge Britse muzikant. Met een geschat vermogen van 85 miljoen pond (ruim 107 miljoen euro) laat de zangeres alle concurrenten ver achter zich op de jaarlijkse lijst van de Sunday Times, die de krant donderdag bekendmaakt.

De tweede plaats in de lijst artiesten onder de 30 jaar wordt bemand door singer-songwriter Ed Sheeran, die genoegen moet nemen met ongeveer de helft.

Adeles fortuin nam explosief toe na de release van haar album 25, dat afgelopen november uitkwam; met het succes van onder meer de single Hello verdiende zij ongeveer 35 miljoen pond (44 miljoen euro).

De 27-jarige zangeres staat inmiddels op de dertigste plek in de lijst van rijkste Britse en Ierse muzikanten van alle leeftijden. Die wordt al jaren aangevoerd door sir Paul McCartney, goed voor 760 miljoen pond (963 miljoen euro).

Adele weer de rijkste jonge muzikant
Adele weer de rijkste jonge muzikant (Foto: BuzzE)

Sterke dollar laat zich voelen bij Coca-Cola

Frisdrankproducent Coca-Cola heeft de omzet in het eerste kwartaal met 4 procent zien dalen tot 10,3 miljard dollar (ruim 9 miljard euro). Dat kwam vooral door de sterke dollar, die de opbrengsten buiten de Verenigde Staten drukte. Zonder dat effect zou de omzet met 2 procent zijn toegenomen, net zo sterk als de hoeveelheid verkochte frisdrank.

Coca-Cola had met name in Latijns-Amerika veel last van nadelige valuta-effecten. De omzet daalde daar met 12 procent, terwijl die bij gelijke wisselkoersen met datzelfde percentage zou zijn toegenomen. In Europa was sprake van een lichte daling van de opbrengsten. In eigen land realiseerde het bedrijf een bescheiden groei.

De Amerikaanse frisdrankmaker, die ook eigenaar is van merken als Fanta, Sprite, Aquarius en Minute Maid, rapporteerde woensdag een nettowinst van 1,5 miljard dollar. Dat is 5 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Die daling werd mede veroorzaakt door reorganisatiekosten. Geschoond voor eenmalige effecten nam de winst eveneens af, maar wat minder sterk dan analisten gemiddeld hadden voorspeld.

Coca-Cola kampt al langer met een teruglopende omzet. In twaalf van de laatste dertien kwartalen daalden de opbrengsten. Daarbij speelde ook mee dat steeds meer mensen suikerrijke en koolzuurhoudende dranken links laten liggen. De laatste tijd slaagt het bedrijf er wel beter in consumenten te verleiden met gezondere alternatieven.

Sterke dollar laat zich voelen bij Coca-Cola
Sterke dollar laat zich voelen bij Coca-Cola (Foto: ANP)

Meer dan 100 doden door hittegolf India

Een hittegolf in India heeft al meer dan honderd levens geëist. Mei en juni zijn in India doorgaans de warmste maanden, maar in sommige deelstaten komen de temperaturen nu al boven de 40 graden Celsius.

In de zuidelijke deelstaat Telangana kwamen tot nog toe 45 mensen om van de hitte en in Andhra Pradesh zeventien. In Orissa zouden meer dan veertig doden zijn gevallen.

De autoriteiten in Telangana hebben inwoners opgeroepen binnenshuis te blijven. De scholen zijn twee weken eerder gesloten dan normaal voor de zomervakantie. Ook in Orissa zijn scholen gesloten en is zwaar werk buitenshuis tijdens de heetste uren van de dag verboden.

Meer dan 100 doden door hittegolf India
Meer dan 100 doden door hittegolf India (Foto: ANP)

Langste drugstunnel Mexico - VS ontdekt

Aan de Amerikaans-Mexicaanse grens is bij de Mexicaanse stad Tijuana een tunnel bestemd voor drugssmokkel ontdekt. Het is met een lengte van bijna 750 meter de langste smokkeltunnel die tot dusverre is blootgelegd, zo meldden Californische autoriteiten. Behalve de tunnel zijn meer dan duizend kilo cocaïne en ruim 7000 kilo marihuana gevonden.

De politie heeft zes mensen gearresteerd.

De Mexicaanse krant Excelsior berichtte donderdag dat de tunnel vanaf een huis in Tijuana naar de grens liep om vervolgens 460 meter verder op Amerikaans grondgebied bij een pand in een zone voor industrie en handel in Chula Vista, een voorstad van San Diego uit te komen. Het bleek een van de best gebouwde en langste tunnels die zijn gevonden. De tunnel was voorzien van verlichting, ventilatie en stalen wanden, om zo te voorkomen dat de tunnel in zou zakken. In de afgelopen vijf jaar zijn er tussen Mexico en de Amerikaanse staten Californië en Arizona al meer dan 75 smokkeltunnels ontdekt.

Langste drugstunnel Mexico - VS ontdekt
Langste drugstunnel Mexico - VS ontdekt (Foto: ANP)

Agente toont blote tieten in uniform

De carrière van Nidia Garcia hangt aan een zijden draadje. De Mexicaanse agente is namelijk geschorst om een behoorlijk pikant kiekje. De niet onknappe jongedame heeft een foto gedeeld waarop ze haar tieten toonde met haar uniform aan.

Het incident heeft plaatsgevonden in de stad Escobedo. Garcia besloot hier om tijdens diensttijd met haar vuurwapen op de foto te gaan. Het bovenstuk van het politie-uniform staat hierbij open, waardoor haar flinke voorgevel uitstekend te zien is.

"Ze werd onmiddellijk geschorst", zo laat de politie weten. "Een interne commissie zal nu over haar verdere lot oordelen."

De dame in kwestie blijkt te zijn getrouwd en heeft twee koters. Ze heeft nog haar excuses aangeboden, maar tevergeefs. Naar verluidt heeft een drugskartel de foto in handen gekregen en via internet verspreid.

Tentenkamp Heumensoord stroomt nu snel leeg

Tentenkamp Heumensoord bij Nijmegen stroomt deze week heel snel leeg. Van de bijna drieduizend vluchtelingen die in de paviljoens verbleven zijn er nog maar zo'n tweehonderd over. Bewoners zijn over heel Nederland verspreid naar noodopvanglocaties en asielzoekerscentra. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vertrekken de laatste bewoners begin volgende week. Voorzieningen als de school, de peuteropvang en de bibliotheek zijn al gesloten.

Kamp Heumensoord is in oktober vorig jaar in gebruik genomen. Op 2 mei moet het kamp leeg zijn. Het COA heeft een maand nodig om het bosgebied deels te ontruimen en schoon te maken. In juni verblijven deelnemers aan de Special Olympics (sportwedstrijden voor gehandicapten) in het kamp. Daarna huisvest Defensie er zo'n zesduizend militaire lopers van de Vierdaagse. In Nijmegen gaat in september een nieuwe noodopvang voor vijfhonderd mensen open.

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is trots op zijn inwoners, zei hij eerder. Er is nooit verzet tegen de grote stroom vluchtelingen op Heumensoord geweest. Vele honderden Nijmegenaren hebben vrijwilligerswerk gedaan en spullen geschonken. Op Heumensoord woonden voornamelijk Syriërs en Eritreeërs.

Tentenkamp Heumensoord stroomt nu snel leeg
Tentenkamp Heumensoord stroomt nu snel leeg (Foto: ANP)

Asscher schrapt minimumjeugdloon vanaf 21

Jongeren vanaf 21 jaar gaan hetzelfde minimumloon verdienen als volwassenen. Minister Lodewijk Asscher (Werkgelegenheid) schaft het minimumjeugdloon af voor jongeren tussen 21 en 23 jaar, want 'volwassenen verdienen een volwassen loon', aldus Asscher.

Hij presenteerde zijn voorstellen donderdag in Den Haag in aanwezigheid van enkele tientallen enthousiaste actievoerders van de jongerenvakbond van de FNV. De afschaffing gebeurt in twee stappen: volgend jaar en in 2019. Het loon van jongeren van 18, 19 en 20 jaar stijgt mee om het risico te beperken dat de verschillende leeftijden een rol gaan spelen bij het aannemen van mensen.

De Tweede Kamer, waaronder regeringspartij PvdA, pleitte al langer voor een verhoging van jeugdlonen. Om te voorkomen dat bedrijven jongeren te duur gaan vinden, komt er voor werkgevers een compensatieregeling.

Seizoenswerk
Door die vergoeding kan ook coalitiepartner VVD zich vinden in de verhoging. De VVD spreekt over een 'evenwichtige' regeling. De liberalen vreesden onder meer dat de jeugdwerkloosheid zou stijgen.

Asscher pakt ook een knelpunt aan bij het seizoenswerk, bijvoorbeeld in de land- en tuinbouw en in de recreatiesector. Werkgevers mogen seizoenswerkers na drie maanden pauze weer in dienst nemen, als ze dat maar vastleggen in een cao.

Langdurig ziek
Het gaat hier om een uitzondering van de wet, waarin staat dat werknemers na drie contracten (met een onderbreking van maximaal zes maanden) een vast contract moeten krijgen. Veel seizoenswerkers dreigden door deze regeling hun baan te verliezen.

Ook houden werknemers die langdurig ziek zijn, recht op een transitievergoeding maar hun werkgever wordt gecompenseerd uit het Algemeen werkloosheidsfonds. Dat betekent wel een verhoging van de premie.

Asscher schrapt minimumjeugdloon vanaf 21
Asscher schrapt minimumjeugdloon vanaf 21 (Foto: ANP)

Anne Frank Stichting koopt woonhuis Anne

De Anne Frank Stichting gaat het voormalige woonhuis van Anne Frank kopen op het Merwedeplein in Amsterdam. De woning is nu nog in handen van woningcorporatie Ymere. De twee organisaties hebben de intentie om het pand over te dragen woensdag bekendgemaakt.

De familie Frank woonde van december 1933 tot juli 1942 op het Merwedeplein 37 II. In de woning begon Anne aan haar beroemd geworden dagboek, dat ze kreeg voor haar dertiende verjaardag op 12 juni 1942.

Ymere kocht de woning in 2004 en restaureerde het pand in de oorspronkelijke stijl. Het wordt sinds 2005 verhuurd aan het Nederlands Letterenfonds, voor buitenlandse schrijvers die in eigen land niet vrij kunnen werken. De woningcorporatie wil er nu vanaf omdat "het beheer niet meer past in de taakopdracht".

Welkom
Als het aan de Anne Frank Stichting ligt, blijven de buitenlandse schrijvers welkom in het pand. Mogelijk komt er nog een functie bij die 'meer recht doet aan het historisch belang van de woning', maar hoe dat eruit gaat zien, kan een woordvoerster van de stichting nog niet zeggen: "Het pand is nog niet in ons bezit, we zijn in onderhandeling". Om dezelfde reden wordt er niets naar buiten gebracht over het bedrag dat is gemoeid met de overname van de woning.

Na vertrek uit de woning aan het Merwedeplein dook de familie Frank onder op de Prinsengracht, in het pand dat door Annes dagboek bekend is geworden als het Achterhuis en dat nu het Anne Frank Huis herbergt.

Anne Frank Stichting koopt woonhuis Anne
Anne Frank Stichting koopt woonhuis Anne (Foto: ANP)

Politiebond: problemen telefoon snel oplossen

De problemen met de nieuwe diensttelefoon voor agenten moeten zo snel mogelijk worden opgelost. Dat vindt de politievakbond ANPV. Veel agenten klagen over de smartphone, die ze sinds vorig jaar op straat moeten gebruiken voor onder meer het uitschrijven van bekeuringen. Het toestel is te traag en de batterij gaat snel leeg.

"De kinderziekten moeten zo snel mogelijk worden verholpen. Als er iets in de markt wordt gezet, moet dit wel goed gebeuren. We begrijpen dat ze het systeem zo snel mogelijk wilden gaan gebruiken, omdat het ook voordelen heeft. Maar het werkt nu maar gedeeltelijk en dat geeft problemen voor de collega's op straat. Er moeten ook wel voldoende middelen tegenover worden gesteld. Kwaliteit kost geld", zegt een woordvoerder van ANPV naar aanleiding van een verhaal in het AD.

Politiebond: problemen telefoon snel oplossen
Politiebond: problemen telefoon snel oplossen (Foto: ANP)

Indiase gevangenis opent schoonheidssalon

Indiase mannen die een schoonheidsbehandeling willen ondergaan, kunnen in de stad Kannur aankloppen bij de lokale gevangenis. Daar zijn tientallen gedetineerden omgeschoold om bezoekers in de watten te kunnen leggen, berichtte The Times of India woensdag.

Zo'n dertig gevangenen zijn volgens de krant aan de slag gegaan in een speciale schoonheidssalon voor mannen. Die staat op het terrein van de gevangenis, maar is gewoon open voor het publiek. Dat geeft gedetineerden de kans om werkervaring op te doen.

De gevangenen kunnen zich onder meer ontfermen over het haar en gezicht van klanten. De salon beschikt volgens gevangenismedewerkers over alle benodigde faciliteiten. Het is nog onduidelijk of het initiatief veel mannen naar de gevangenis lokt.

Indiase gevangenis opent schoonheidssalon
Indiase gevangenis opent schoonheidssalon (Foto: BuzzO)

Amerikaanse sterren vieren cannabisdag

Miley Cyrus, Snoop Dogg en Rihanna deelden woensdag via sociale media foto's en video's waarop ze rokend te zien waren. Daarmee wilden ze laten zien dat ze, net als veel andere Amerikaanse sterren, de nationale cannabisdag van 20 april vierden.

"Fijne 4/20", zo wenste Miley haar volgers op Twitter toe, met daarbij een foto waarop ze een trekje neemt van een grote joint. Ook Rihanna wenste haar volgens een 'fijne 420'. Snoop Dogg zat er zelfs dinsdagavond al helemaal klaar voor. Met een kerstmanmuts op zijn hoofd en een zonnebril op vierde de rapper '420-avond'. Verder lieten onder anderen Seth Rogen en Wiz Khalifa weten de dag te vieren.

'420' ontstond in de jaren 70, toen een groep cannabisfans in de Californische plaats San Rafael elkaar om twintig minuten over vier 's middags begonnen te ontmoeten. Uiteindelijk werd de zin '420' in plaats van een verwijzing naar dat tijdstip een codewoord onder jongeren voor het roken van marihuana, en de datum 4/20, zoals 20 april in Amerika wordt geschreven, een soort feestdag om het roken van marihuana te vieren.

Amerikaanse sterren vieren cannabisdag
Amerikaanse sterren vieren cannabisdag (Foto: BuzzE)

Veiliger internetten met browser Opera

Opera heeft de update van zijn browser uitgerust met VPN, een virtueel privénetwerk. Het is daarmee de eerste grote browser waarmee veiliger kan worden gesurft, meldt The Next Web.

Voor de gratis veiligheidsservice hoeft de gebruiker niet een nieuw account aan te maken. De VPN vervangt het IP-adres van de gebruiker voor een virtueel adres. Daardoor wordt het traceren van de locatie en identiteit van de gebruiker bemoeilijkt.

De update met VPN wordt nu uitgerold in de Verenigde Staten, Canada en Duitsland. Opera belooft spoedig de rest van de wereld van de vernieuwde browser te voorzien.

Veiliger internetten met browser Opera
Veiliger internetten met browser Opera (Foto: BuzzT)

'Horizon: Zero Dawn uitgesteld door PlayStation 4 NEO'

De geruchtenmolen rondom de nieuwe console van Sony is weer gaan draaien en dit keer met slecht nieuws: Horizon: Zero Dawn van Guerilla Games zou uitgesteld zijn naar begin 2017 volgens shinobi602, een Twitteraar met connecties in de gamesindustrie. Dat heeft hij al eerder bewezen. Het zou onder andere liggen aan de nog steeds niet officieel erkende PlayStation 4 NEO, die ondersteund zou gaan worden.

Daarna werd er verondersteld dat de standaard PlayStation 4-versie van Horizon: Zero Dawn er matig uit zou zien. Gezien eerdere beelden en gameplay op PlayStation 4 zijn getoond lijkt ons dat sterk, en ook shinobi602 laat weten dat zijn opmerking puur betekende dat het er nog beter uit zien op PlayStatin 4 NEO.

Telefoon: Xiaomi Redmi Note 3: Budget-topper.

Vandaag een review van een merk waar jullie wellicht wel eens van gehoord hebben: Xiaomi. 

Sinds augustus 2011 is Xiaomi fabrikant van mobiele telefoons. Met de MI1 als eerste toestel dat enorm populair was. Sinds die tijd heeft Xiaomi een spectaculaire groei doorgemaakt. Xiaomi is ondertussen geen kleine speler meer op de markt van telefoons en staat zelfs op de zesde plaats qua marktaandeel in 2015. 

Xiaomi richtte zich op de markt door toestellen met goede specificaties voor een lage prijs te verkopen, iets waarmee ze in combinatie met hun software zeer succesvol mee waren. Ondertussen brengt Xiaomi ook duurdere modellen uit zoals de Xiaomi MI5 of MI note. 

De Redmi-serie is de budget serie van het bedrijf die het in Azië zeer goed doet. In de Redmi-serie brengt Xiaomi diverse toestellen uit waaronder de Note toestellen. 

Xiaomi is ondertussen aangekomen bij de derde generatie Redmi-toestellen. Waaronder de Redmi Note 3. Van dit toestel hebben ze 4 verschillende modellen uitgebracht. De Redmi Note 3 met 2GB RAM, 16GB opslag of 3GB RAM, 32GB opslag en de Redmi Note 3 PRO met een andere processor en eveneens hetzelfde verschil in RAM en opslagcapaciteit.

In onderstaande tabel staan de belangrijkste verschillen tussen de verschillende modellen weergegeven:

Naam:  Note 3 Note 3 (Prime) Note 3 Pro Note 3 Pro (Prime)
 CPU:

Mediatek Heilo X10

octa-core processor

Mediatek Heilo X10

octa-core processor

Snapdragon 650

hexa-core processor

Snapdragon 650

hexa-core processor

 RAM/ROM:

 2GB RAM 

16GB ROM

3GB RAM

32GB ROM 

 2GB RAM

16GB ROM

 3GB RAM

32GB ROM

 Camera  13MP  13MP 16MP  16MP 

 Micro

SD-kaart:

 Nee  Nee

 Ja, in plaats van 

2e simkaart

Ja, in plaats van

2e simkaart 

 Prijs bij 

Banggood:

€170 €200  ~ €190  ~ €220

 Met dank aan Banggood voor het beschikbaar stellen van de Redmi Note 3 (Prime) (MediaTek). 

Xiaomi redmi note 3
Xiaomi redmi note 3

Dynasty Warriors gaat tactisch worden

Koei Tecmo heeft de eerste trailer van Dynasty Warriors: Eiketsuden uitgebracht. De serie gaat eens van de beproefde formule af en wordt een strategie-RPG met in de hoofdrol Zhao Yun uit, natuurlijk, Dynasty Warriors.

Het spel wordt turn-based waar je als speler over vakjes heen manouvreert om vijanden aan te vallen. Dus in plaats van duizenden vijanden tegelijkertijd te hacken en te slashen, zoals gewoonlijk in een Dynasty Warriors-game, moeten we dit keer tactischer te werk gaan om de vijand te verslaan. 

Dynasty Warriors: Eiketsuden komt in Japan uit op PlayStation 4, PlayStation 3, en PlayStation Vita in 2016. Hopelijk komt er nog een aankondiging voor een Westerse release.

Bretonnia speelbaar in Total War: Warhammer

Creative Assembly maakt vandaag bekend dat het feodale rijk Bretonnia vanaf dag één speelbaar is in zowel de custom als multiplayer battles van Total War: Warhammer.

Hoewel Bretonnia niet beschikbaar is als speelbaar rijk in de Grand Campaign, kunnen fans in losse gevechten wel tegen andere spelers strijden met Bretonnia’s formidabele leger van sterke ridders en boeren die als kanonnenvlees dienen.

Het Bretonniaanse leger kenmerkt zich door krachtige gepantserde eenheden, inclusief de iconische barden op oorlogspaarden en vliegende Pegasus Knights. Qua tactiek draait het vaak om het opsplitsen van de tegenstander en niet te stoppen stormaanvallen. Ook niet verkeerd zijn de verwoestende Trebuchet-artillerie en de talloze boogschutters die de lucht vullen met dichte pijlenregens. Hoewel het Bretonniaanse leger het moet doen zonder de enorme monsters die andere rassen vaak inzetten, beschikken ze wel over krachtige magiegebruikers in de vorm van Enchantresses; deze gebruiken niet alleen aanvallende spreuken, maar ook krachtige buffs die de ridders versterken tot bovenmenselijke niveaus.

In de Rally Point-editie van deze week zie je de nieuwe troepen in actie. Wanneer een Bretonniaanse stad wordt belegerd door de Vampire Counts in een multiplayer grudge match tussen Community Manager Darren en YouTuber Lionheart, begint een verhitte strijd.

Total War: Warhammer is verkrijgbaar vanaf 24 mei.

Stunten in The Crew Wild Run

Vanaf vandaag is de nieuwe modus Stunt Races beschikbaar in The Crew Wild Run. Spelers worden uitgedaagd om de gaafste stunts en tricks met hun voertuigen uit te voeren op speciaal ontworpen tracks.

Race off-road, voer zoveel mogelijk stunts uit en mis geen checkpoint. Haal alles uit de kast om meer punten te scoren, van 360’s tot front- en backflips. Verspreid over het parcours zijn meerdere jumps en ramps geplaatst, om hoger en verder te kunnen gaan. Stijl en timing zijn beide doorslaggevend om Stunt Races te winnen.

Stunt Races zijn beschikbaar in ‘The Summit’, en zijn alleen te doen voor Dirt- en Raid-motoren. Naast Stunt Races introduceert de april-update ook de Save & Share-optie voor de ’Freedrive’ en ’Speedtrap’ uitdagingen. Je hebt nu de mogelijkheid om tot tien uitdagingen te maken en op te slaan. Deze kan je vervolgens delen met andere spelers via de game en social media.

De update bevat ook nieuwe video-opties, waarbij je nog creatiever te werk kan gaan. Vanaf nu heb je namelijk de mogelijkheid om de weerseffecten en de camerapositie aan te passen.

Eerste details en gameplay Dark Brotherhood voor Elder Scrolls Online

De spelers wachten er al lang op, maar eindelijk laat Bethesda wat meer zien van de Dark Brotherhood-DLC voor The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited.

Jouw talent en instinct voor moord zijn opgevallen en je wordt uitgenodigd om lid te worden van de Dark Brotherhood - een sinistere groep moordenaars. Verken de Gold Coast in de meest westelijke regio van Cyrodiil waar kansen voor het grijpen liggen, intriges zich opdringen en er natuurlijk ook lustig wordt gemoord.

Meer details omtrent Dark Brotherhood, zoals de prijs en releasedatum, volgen in de komende weken.

God Save The Queen

Aan de overkant van de plas viert Queen Elizabeth II van Groot-Brittannië Engeland vandaag haar 90e verjaardag. Ze is het eerste staatshoofd van het land dat als negentiger op de troon zit, en dat doet ze al 64 jaar, twee maanden en twee weken.

Als ze zo doorgaat, dan kunnen we de laatste zinsnede uit onderstaande ode aan hare langstzittende majesteit wellicht van toepassing achten op haar zoon, kroonprins Charles.

Desondanks: Happy birthday, long live the Queen, hurrah, hurrah, hurrah! shadey smiley

Stijging huizenprijs op hoogste peil in jaren

De huizenprijs is in maart gestegen in het sterkste tempo van de afgelopen acht jaar. Dat maakten het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster donderdag bekend.

Bestaande koopwoningen waren vorige maand gemiddeld 4,3 procent duurder dan in maart 2015. Daarmee werd de stijgende lijn die in juni 2013 werd ingezet overtuigend doorgetrokken.

Ondanks de stijging van de afgelopen jaren ligt de huizenprijs nog bijna 15 procent onder de historische piek, die in augustus 2008 werd bereikt. Huizen zijn in doorsnee wel 8,5 procent duurder dan in het dal dat in medio 2013 werd bereikt.

Stijging huizenprijs op hoogste peil in jaren
Stijging huizenprijs op hoogste peil in jaren (Foto: ANP)

Werkloosheid daalt licht verder

De werkloosheid in Nederland is in maart licht gedaald, naar 6,4 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder stond de werkloosheid op 6,5 procent, eind vorig jaar had 6,6 procent van de 15- tot 75-jarigen geen betaalde baan.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de afname vooral toe te schrijven aan 25-plussers. De werkloosheid onder jongeren is de afgelopen maanden juist licht gestegen.

In maart telde het CBS 574.000 werklozen. In de afgelopen drie maanden zakte dit aantal met gemiddeld 5000 per maand.

V&D
Het UWV verstrekte vorige maand 470.000 WW-uitkeringen, duizend meer dan een maand eerder. Net als in februari nam vooral het aantal uitkeringen vanuit het grootwinkelbedrijf sterk toe, vanwege het faillissement van onder meer V&D.

In het eerste kwartaal steeg het aantal mensen met betaald werk gemiddeld met 9000 per maand. Hierbij gaat het zowel om werklozen die weer aan de slag gaan, als om nieuwkomers die direct een baan vinden. Hun aantal overtreft het aantal werkenden dat de arbeidsmarkt verlaat.

Vorige maand had 65,5 procent van de 12,7 miljoen 15- tot 75-jarigen in Nederland een betaalde baan. Dat betekent dat 4,4 miljoen mensen in die leeftijdscategorie geen werk hadden. Daarvan worden er 574.000 aangemerkt als werkloos. De anderen zijn niet op zoek naar werk of zijn niet direct beschikbaar om aan de slag te gaan.

Werkloosheid daalt licht verder
Werkloosheid daalt licht verder (Foto: ANP)

'Rugzakken in de ban op Vlaamse festivals'

Bezoekers van Vlaamse muziekfestivals moeten komende zomer mogelijk hun handtassen en rugzakken thuislaten. Voorzitter Jan Briers van de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen roept donderdag in Belgische media op tot een dergelijk tassenverbod.

Briers, die ook gouverneur is van Oost-Vlaanderen, wil dat alle festivalorganisatoren vanwege de terreurdreiging dezelfde maatregelen nemen als voetbalclubs. In stadions worden tassen sinds de aanslagen in Parijs niet meer toegestaan.

Het gevaarlijkste punt ligt volgens Briers bij de toegang tot festivals. Hoewel bezoekers gecontroleerd moeten worden, mogen er geen lange wachtrijen ontstaan. "De organisatoren moeten voor een vlotte doorstroming zorgen, waardoor er geen concentratie aan mensen voor de ingang komt", stelde hij.

De organisatoren van grote festivals als Rock Werchter, Tomorrowland, Graspop, de Gentse Feesten en de Lokerse Feesten, zitten volgens Het Nieuwsblad maandag om de tafel om te overleggen over veiligheidsmaatregelen.

'Rugzakken in de ban op Vlaamse festivals'
'Rugzakken in de ban op Vlaamse festivals' (Foto: ANP)

Teeven moet getuigen in zaak-Demmink

Oud-staatssecretaris en oud-aanklager Fred Teeven moet donderdag getuigen in een zogenoemd voorlopig getuigenverhoor over Joris Demmink. Tegen de voormalig topambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn beschuldigingen dat hij kinderen zou hebben misbruikt.

De rechtbank in Amsterdam neemt de getuigenverhoren onder ede af, op verzoek van een van de vermeende slachtoffers van Demmink. Het gaat om een oud-jongensprostitué, die in 2014 zelf onder ede heeft verklaard dat hij eind jaren tachtig, toen hij vijftien jaar was, de oud-topman van het ministerie van Justitie als klant heeft gehad. Demmink was tot 1 november 2012 de hoogste ambtenaar van het departement.

Teeven was als officier van justitie betrokken bij het zogenoemde Rolodex-onderzoek. Dit geheime project onderzocht de mogelijke betrokkenheid van hooggeplaatste personen zoals Demmink bij seksfeestjes met minderjarige jongens.

De getuigenverklaringen die bij de rechtbank in Amsterdam worden afgelegd, kunnen eventueel later worden gebruikt voor een aangifte tegen Demmink.

Teeven moet getuigen in zaak-Demmink
Teeven moet getuigen in zaak-Demmink (Foto: ANP)

Ecuador verhoogt belastingen na aardbeving

Ecuadoranen moeten rekening houden met hogere belastingen vanwege de vernietigende aardbeving die het land trof. De regering van het Zuid-Amerikaanse land wil zo geld ophalen voor de wederopbouw.

President Rafael Correa maakte woensdag (lokale tijd) in een speech onder meer bekend de omzetbelasting voor een jaar met 2 procent te verhogen. De regering zou ook overwegen nieuwe staatsobligaties uit te geven.

Correa waarschuwde eerder al dat de aardbeving van zaterdag mogelijk "enorme" gevolgen heeft voor de Ecuadoraanse economie, die al hard was getroffen door de lage olieprijzen. De president voorspelde dat de wederopbouw miljarden dollars gaat kosten.

De aardbeving veroorzaakte een ravage in het land. Gebouwen stortten in, wegen raakten onbegaanbaar en op veel plekken viel de stroom uit. Door de beving vielen zeker 525 doden en raakten duizenden mensen gewond.

Ecuador verhoogt belastingen na aardbeving
Ecuador verhoogt belastingen na aardbeving (Foto: ANP)

Productie Xbox 360 na ruim tien jaar beëindigd

"Achievement Unlocked: 10 Years - Thank You, Xbox 360". Met die woorden opent Phil Spencer een blogpost op xbox.com waarin hij aankondigt dat de productie van Xbox 360 gestaakt wordt. In november 2015 vierde de populaire console zijn tiende verjaardag.

De console zal nog beschikbaar zijn zolang de voorraden strekken. "Xbox 360 betekent veel voor iedereen bij Microsoft en hoewel het een mooie tijd was, begint het fabriceren van een tien jaar oud product zijn sporen te vertonen. Daarom hebben we besloten te stoppen met de fabricage. We blijven de console verkopen zolang de voorraad strekt, waarbij beschikbaarheid per land zal verschillen", aldus Spencer in de blogpost.

Dat gezegd hebbende zal Microsoft de Xbox 360 blijven ondersteunen in de nabije toekomst. Xbox Live, Deals with Gold, Games with Gold en de online store draaien gewoon door. Ook hardwareproblemen met de console blijven gewoon ondersteund worden. Er zijn recentelijk geen cijfers gepubliceerd van aantallen verkochte exemplaren, maar in het voorjaar van 2013 stond de teller op een totaal van 78 miljoen verkochte eenheden.

Sinds vorig jaar zomer werkt Microsoft aan het beschikbaar maken van Xbox 360-games voor zijn jongere broertje Xbox One via backward compatibility. 

Atlético en Real Madrid maken geen fout in Spaanse titelstrijd

Atlético Madrid heeft woensdagavond met succes de mede koppositie in de Primera División verdedigd. Op bezoek bij Athletic Club werd een minimale zege geboekt.

Diego Simeone had een basisplaats ingeruimd voor Fernando Torres. De spits, die in zijn laatste vier wedstrijden telkens trefzeker was, beschaamde dat vertrouwen van de Argentijn niet.

Na 38 minuten kopte El Niño een voorzet van Antoine Griezmann binnen: 0-1. Het betekende ook de vijfde wedstrijd op rij waarin hij trefzeker was, dat was hem tot aan woensdagavond nog nooit gelukt in zijn carrière. De treffer van de Spaanse spits was voldoende voor de zege want er werd in het restant van de wedstrijd niet meer gescoord. Atlético staat in punten gelijk met FC Barcelona maar de Catalanen hebben een beter doelsaldo (+67 om +42).


Na FC Barcelona en Atlético Madrid heeft ook Real Madrid woensdagavond drie punten gepakt. In Estadio Santiago Bernabéu werd Villarreal met 3-0 verslagen. Bij Real ontbrak Gareth Bale vanwege een lichte blessure. Zijn plek in de basis werd overgenomen door Lucas Vázquez.

De mogelijkheden voor rust waren schaars, al had Real het initiatief. Cristiano Ronaldo testte Sergio Asenjo, maar de doelman had een goede redding in huis. Vázquez schoot na ruim een half uur hard over. Vier minuten voor rust brak Karim Benzema de ban. De Fransman kopte zijn ploeg op voorsprong en bepaalde daarmee de ruststand op 1-0.

Na rust was er hetzelfde wedstrijdbeeld. De ploeg van Zinédine Zidane had de bovenhand en na 69 minuten verdubbelde Vázquez de marge. De 24-jarige Spanjaard klopte Asenjo met een vlammend schot in de korte hoek: 2-0.

Luka Modrić maakte vervolgens zeven minuten later aan alle twijfel een eind wie de wedstrijd zou gaan winnen. De Kroatische middenvelder werkte een voorzet van Danilo binnen. Real blijft derde in de Primera División met één punt achterstand op zowel Barcelona als Atlético. Er staan in Spanje nog vier speelrondes op het programma.

Doden en gewonden bij explosie in Mexico

Zeker drie mensen zijn om het leven gekomen door een explosie bij een olieraffinaderij in de Mexicaanse staat Veracruz. Ook zijn volgens gouverneur Javier Duarte 105 mensen opgenomen in het ziekenhuis, onder wie 58 medewerkers van staatsoliebedrijf Pemex.

Op televisiebeelden is te zien dat na de explosie donkere rookwolken opstijgen. Honderden mensen zijn volgens de lokale autoriteiten uit voorzorg geëvacueerd van het terrein van Pemex in Coatzacoalcos. Het bedrijf waarschuwde omwonenden uit de buurt te blijven, omdat giftige dampen zouden zijn vrijgekomen.

Over de oorzaak van de ontploffing is nog niets bekendgemaakt, maar volgens Pemex zijn er geen gevolgen voor de export van olie. Via de nabijgelegen haven van Coatzacoalcos wordt veel olie verscheept.

Het is niet de eerste keer dat het oliebedrijf is getroffen door een dergelijke ramp. Zo kwamen in 2013 nog tientallen mensen om het leven bij een gasexplosie in het hoofdkantoor van Pemex in Mexico-Stad.

Doden en gewonden bij explosie in Mexico
Doden en gewonden bij explosie in Mexico (Foto: ANP)

Manchester United en Liverpool winnen midweeks in de PL

Manchester United heeft woensdagavond een prima zege geboekt op het ogenschijnlijk al veilige Crystal Palace. United vecht nog altijd voor een Champions League-ticket. Het werd 2-0.

De strijd om plaatsen drie en vier is in de Premier League nog volop gaande. Manchester City bezet plaats drie met 61 punten, terwijl Arsenal vierde staat met zestig punten. Door de 2-0 zege van United op Palace hebben de mannen van Louis van Gaal nu 59 punten. Het kan dus alle kanten nog op voor The Mancunians.

Woensdagavond was de start van The Red Devils uitstekend. Dankzij een eigen doelpunt van Damien Delaney was de voorsprong er al na vier minuten spelen. United kwam geen moment in gevaar tegen de bezoekers, die op de nu nog veilige zestiende plaats staan. De kans is groot dat The Eagles zich veilig gaan spelen.

Tien minuten na rust was het United-verdediger Matteo Darmian die de voorsprong verdubbelde en daarmee Van Gaal lucht gaf. Zijn ploeg kreeg een aantal kansen op de 3-0, maar daar kwam het niet van. In de slotfase van het seizoen gaat de focus nu volledig op een ticket voor de Champions League.

Plaats vier geeft recht op een voorrondeticket, de derde plaats zorgt voor directe plaatsing voor het miljoenenbal.


Liverpool heeft in de stadsderby niets heel gelaten van Everton. De ploeg van Jürgen Klopp won met ruime cijfers en deed zo goede zaken in de strijd om Europees voetbal (4-0).

Liverpool en Everton bleven in de eerste veertig minuten enigszins in evenwicht en leken in The Merseyside derby doelpuntloos de kleedkamer op te gaan zoeken, maar daar stak de thuisploeg een stokje voor. Net als in de confrontatie op Goodison Park, vielen er in de slotminuten van de eerste helft nog twee goals.

Eerst was het Divock Origi die op aangeven van James Milner raak kopte. De Belg is in april op stoom: hij maakte in zijn laatste vijf optredens vijf goals. Milner was nog geen vijf minuten later wéér de aangever, nu, na een mooie één-twee met Adam Lallana. De voorzet ditmaal vanaf links die werd binnengeknikt door centrumverdediger Mamadou Sakho. Zo waren het de hoofdrolspelers van vorige week donderdag in het sprookjesduel tegen Borussia Dortmund (4-3 winst na 1-3 achterstand) die ook tegen Everton hun stempel weer drukten. Toen werd met open mond gekeken naar de assist van Milner in extra tijd, nadat Sakho de spanning in het slotkwartier met een goal had teruggebracht.

Tegen Everton hoefde Liverpool niet eens in de achtervolging en dat hadden de bezoekers vooral aan zichzelf te wijten. Het kreeg wel twee kansjes, allebei via Kevin Mirallas, maar de Belg was véél te gehaast met zijn schot: een metertje over en snoeihard voorlangs. Een andere Belg was dus wél succesvol: Origi, die voorlopig de voorkeur geniet boven Daniel Sturridge - ook een echte goalgetter, maar trainer Jürgen Klopp wil hem na al zijn blessureleed heel rustig brengen. Vijf minuten na rust deed zich echter een situatie voor die ertoe zou kunnen leiden dat Sturridge in de komende weken toch veel aan spelen toe zal komen. Origi werd grof op de enkel getrapt door Funes Mori die met rood moest inrukken. De vraag is hoe lang Liverpool het Belgische talent kwijt is en of het mogelijk zelfs gevolgen heeft voor diens EK-deelname.

Sturridge had niet lang nodig om zijn ijzersterke gemiddelde, vijftig goals in 87 officiële wedstrijden voor Liverpool, uit te bouwen. Vijf minuten na zijn entree was hij het eindstation bij een fenomenale pass van Lucas Leiva. John Stones leverde de bal daarvoor zomaar in. Everton leek na 3-0 dood en begraven, kon niks meer opbrengen. Liverpool ging, natuurlijk met een man meer, steeds beter spelen. Vooral Coutinho solliciteerde naar een doelpunt, bijna alles wat de Braziliaanse nummer tien deed zag er mooi uit. Een kwartier voor het einde krulde hij tusse drie man door de bal in de verre hoek: 4-0. Roberto Martínez stond zich langs de zijlijn te verbijten, want zijn ploeg kan Europees voetbal definitief vergeten en moet een flinke deuk in het vertrouwen naar Wembley, waar voor de FA Cup Manchester United wacht.

Iman openhartig over huwelijk met David Bowie

In een interview opgenomen voor zijn dood, beschrijft Iman haar huwelijk met David Bowie als 'de perfecte timing'.

Het van oorsprong Somalische model is het onderwerp in Oprah Winfrey's televisieserie Where Are They Now. "Je moet op het juiste moment in je leven iemand tegenkomen, net wanneer je bereid bent een eeuwigdurende liefde voorrang te geven", vertelt Iman. "Als je carrière belangrijk is, ga dan niet trouwen en krijg geen kinderen. Iets zal moeten wijken voor wat er het meest toe doet. Je kunt niet alles tegelijkertijd hebben."

Ondanks haar carrière in de modewereld gaf Iman haar man nooit kledingadvies, blijkt uit het gesprek. "Ben je gek, we hebben het over David Bowie, hij is mode!" In hun privéleven deed die status er overigens niet toe. "Wij weten allebei het verschil tussen een persoon en een personage. Thuis zijn we niemand meer dan David en Iman."

David Bowie overleed op 10 januari op 69-jarige leeftijd aan leverkanker.

Iman openhartig over huwelijk met David Bowie
Iman openhartig over huwelijk met David Bowie (Foto: BuzzE)

Dochters Obama wonen liever in normaal huis

Malia en Sasha Obama, de dochters van de Amerikaanse president, hadden liever niet in het Witte Huis gewoond. Dat vertelde hun moeder Michelle Obama aan een paar kinderen die woensdag op bezoek waren in het presidentiële vertrek.

"Toen we hier net kwamen waren ze nog klein. Soms glipten ze uit het woongedeelte en speelden ze verstoppertje in de kantoren", zei de First Lady over haar dochters, die 10 en 7 waren toen hun vader in 2009 president werd. "Maar toen ze ouder werden, vonden ze het niet meer zo spannend om in een museum te wonen en wilden ze liever weer in een normaal huis wonen."

Michelle vertelde de kinderen tijdens het 'Neem je zoons en dochters mee naar het werk'-evenement dat ze jaarlijks organiseert voor werknemers van het Witte Huis verder dat ze dol is op roddels en dat ze Malia en Sasha graag uithoort over de jongens in hun leven.

Presidentschap
Desgevraagd liet ze verder weten nooit tv-optredens van zichzelf te bekijken, omdat ze te kritisch is op haar uiterlijk. Ook herhaalde ze nog eens dat ze niet van plan is ooit nog terug te keren naar het Witte Huis, zo is te lezen in een persverklaring over het evenement. "Hillary Clinton is een indrukwekkende vrouw, maar ik ga niet doen wat zij heeft gedaan - ik zal me nooit verkiesbaar stellen voor het presidentschap."

De plannen van de Obama's voor als ze volgend jaar uit het Witte Huis verhuizen zijn nog niet bekend. "Misschien gaan de president en ik wel lekker op vakantie", liet de First Lady de kinderen weten. "Even lekker niets doen."

Dochters Obama wonen liever in normaal huis
Dochters Obama wonen liever in normaal huis (Foto: BuzzE)

Madonna herstelt parkeerverbod op trottoir

Madonna heeft keurig binnen de afgesproken termijn haar eigenhandig gecreëerde parkeerverbod in haar straat ongedaan gemaakt. Ze heeft het trottoir voor de deur van haar woning in New York in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Daarmee riskeert Madonna niet langer een boete.

De Material Girl had werknemers vorige maand een aantal nepborden in haar straat laten plaatsen. Daarop viel te lezen dat de parkeerplaatsen alleen bedoeld waren voor bewoners. Ook hadden ze de trottoirband geel geverfd. Naast de gele stoeprand was de tekst 'no parking' in reliëfletters aangebracht.

Madonna moest de stoep van de verkeersdienst van New York binnen dertig dagen herstellen, anders zou ze een boete van 250 dollar krijgen. Over twee dagen loopt de deadline af. TMZ constateerde woensdag dat het trottoir weer is hersteld. De tekst 'No parking' is weg en de stoeprand die Madonna geel had laten schilderen is weer grijs.

Madonna woont in Upper East Side in een appartement van 40 miljoen dollar, maar verblijft momenteel in Londen waar ze haar relatie met zoon Rocco probeert te herstellen.

Madonna's herstelt parkeerverbod op trottoir
Madonna herstelt parkeerverbod op trottoir (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

Ook vandaag wordt het nog een prachtige dag met veel zon. Later op de dag drijft er wel wat hoge bewolking het land binnen. In de middag kan het lokaal tot 18 graden oplopen in het zuidoosten van het land. Het noorden blijft hangen rond 12 graden. De zwak tot matige wind komt voornamelijk uit het noordoosten.

Zon op 06:29
Zon onder 20:48
Zonkracht

 4 / 2

Ook in Leyton (Oost-Londen) was het goed weer gisteren. Snipperaar maakte daar deze foto!

Zonnetje boven het voetbalveld in Leyton (Oost Londen)  (Foto: Snipperaar)
Zonnetje boven het voetbalveld in Leyton (Oost Londen) (Foto: Snipperaar)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1944 De vrouwen in Frankrijk kregen het recht om te stemmen.
1976 Veronica zond voor het eerst op televisie uit, met onder andere Starsky and Hutch.
1983 De band Toontje Lager ontving een Gouden Harp.
2012 Het Catshuisoverleg 2012 mislukte: CDA, VVD en de PVV konden het niet eens worden over de miljardenbezuingingen.
2012 Bij een frontale botsing tussen twee treinen tussen Amsterdam Sloterdijk en Amsterdam Centraal kwam één persoon om het leven en vielen er 136 gewonden.


Nog zoveel te doen ...

Verlaging pensioenen komt dichterbij

De kans dat pensioenen volgend jaar moeten worden gekort is afgelopen kwartaal gegroeid. Door de lage rente is de financiële positie van de grote Nederlandse pensioenfondsen verder weggezakt.

De fondsen kwamen donderdag met een sombere boodschap voor hun deelnemers. "Kortingsmaatregelen in 2017 komen met de dag dichterbij", zei directeur Guus Wouters van metaalfonds PMT. "We verkeren in de gevarenzone", benadrukte ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool. "Er blijft een aanzienlijke kans dat we de pensioenen in 2017 voor het eerst in ons bestaan moeten verlagen", aldus directeur Peter Borgdorff van zorgfonds PFZW.

Eind dit jaar wordt besloten welke maatregelen fondsen precies moeten nemen om hun situatie te verbeteren. Daarvoor wordt gekeken naar hoe ze er dit jaar gemiddeld voorstonden. Probleem is dat de fondsen door de huidige lage rente veel meer geld in kas moeten houden om in de toekomst alle pensioenen uit te kunnen keren. Hierdoor zakt hun zogeheten dekkingsgraad steeds verder weg, ondanks dat ze nog wel geld verdienen met beleggingen.

"De kritische grens waarbij aan een verlaging niet meer te ontkomen valt, ligt op ongeveer 90 procent. Daar zitten we wel erg dichtbij", verklaarde Eric Uijen, algemeen directeur van het Pensioenfonds van de Metalektro (PME). "Instrumenten zoals niet indexeren en premie verhogen zijn al ingezet", zo staat in de verklaring van ABP. Er rest volgens het fonds daarom dus nog één middel als de dekkingsgraad eind december onder de 90 procent zou staan: lagere uitkeringen.

De graadmeter is bij PME inmiddels teruggezakt tot 90,8 procent, waardoor het gemiddelde over het afgelopen jaar op 95,8 procent komt. PFZW scoort nog slechter, met een dekkingsgraad van 88,9 procent en een gemiddelde van 95 procent. ABP kent nu een gemiddelde van 96,8 procent en PMT staat op 96,7 procent. Van de grote fondsen staat alleen bpfBOUW er nog redelijk voor, met een gemiddelde score van 108,8 procent.

De laatste keer dat een aanzienlijke groep fondsen de pensioenen moest verlagen was twee jaar geleden.

Verlaging pensioenen komt dichterbij
Verlaging pensioenen komt dichterbij (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.