FNV hekelt belastingontwijking door bedrijven

De overheid loopt vele miljarden euro's aan inkomsten mis doordat Nederlandse bedrijven hun geld stallen in België of op een andere manier belasting ontwijken. Dat concludeert vakbond FNV na onderzoek door Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) naar 151 grote in Nederland gevestigde bedrijven.

In de periode 2005-2014 liep de Nederlandse schatkist volgens de bond tenminste 15 miljard euro mis. Buitenlandse overheden ontvingen samen eveneens 15 miljard euro minder aan vennootschapsbelasting dan verwacht had mogen worden. De onderzochte bedrijven zijn daarmee volgens FNV verantwoordelijk voor ruim 10 procent minder inkomsten voor de vennootschapsbelasting in Nederland.

Volgens de bond is voor het eerst de belastingmoraal onderzocht van grote Nederlandse bedrijven. SOMO onderzocht de 58 grootste Nederlandse familiebedrijven en coöperaties en 93 grote beursgenoteerde bedrijven. De onderzoekers bestudeerden jaarverslagen, gegevens van de Kamer van Koophandel en diverse databases waaronder die van het CBS, Orbis en Datastream.

Slinkse routes
Om hun vennootschapsbelasting omlaag te krijgen, maken bedrijven volgens FNV gebruik van allerlei slinkse routes. Als voorbeelden worden interne leningen tussen moeder- en dochterbedrijven, stallen van vermogen in België, brievenbusfirma's in belastingparadijzen en schuiven met winsten door gunstige interne verrekening van royalties voor patenten of handelsmerken genoemd.

FNV benadrukt dat het onderzoek over slechts een deel van de bedrijven in Nederland gaat. "Als je het doortrekt naar het totale bedrijfsleven praat je over nog veel meer geld", aldus bondsbestuurder Leo Hartveld. "Elke cent die bedrijven hierdoor extra winst maken is feitelijk diefstal van de maatschappij."

FNV hekelt belastingontwijking door bedrijven
FNV hekelt belastingontwijking door bedrijven (Foto: ANP)