'Volop meldonium op Europese Spelen'
Tijdens de Europese Spelen in Baku is vorig jaar flink uit het inmiddels verboden meldoniumpotje gesnoept. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar het gebruik van het middel tijdens de eerste editie van de Spelen.
Van dertien medaillewinnaars kan met zekerheid gezegd worden dat ze tijdens de Spelen het hartmedicijn meldonium gebruikten. In totaal werd het gevonden bij deelnemers aan maar liefst vijftien van de 21 sporten. Het middel is pas sinds 1 januari dit jaar verboden, dus straffen zullen er sowieso niet volgen voor de sporters die het in Baku gebruikten.
Voor het onderzoek werd gekeken naar de hoeveelheid atleten die zelf aangaven meldonium te gebruiken, lijsten van nationale olympische comité's met middelen die ze Azerbeidzjan binnenbrachten en de resultaten van dopingtests. Twee landen gaven aan meldonium mee naar Azerbeidzjan te nemen, maar atleten uit zes landen zeiden zelf het spul te gebruiken.
Van de 662 geteste sporters zeiden slechts 23 zelf meldonium te gebruiken, maar in 66 van de 762 urinestalen bleken sporen van het middel aanwezig te zijn. De stalen waren allemaal afkomstig van verschillende sporters en dus hebben 43 sporters het middel wel gebruikt, maar niet aangegeven. De onderzoekers concluderen dat er veel gebruik is gemaakt van meldonium en niet op de manier waar het voor bedoeld is: medisch in plaats van prestatiebevorderend.
Mede door dit onderzoek zou wereldantidopingautoriteit WADA besloten hebben het middel op de verboden lijst te zetten. Overigens wordt meldonium in een aantal landen legaal voorgeschreven als medicijn: Letland, Georgië, Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland, Georgië, Kazachstan, Azerbeidzjan, Oezbekistan, Moldavië en Kirgizië.
Een aantal sporten steken er bovenuit wat percentage gebruikers betreft. Vijftien van de 48 geteste kanoërs en kayakkers toonden sporen van meldonium, net als zeven van de 26 turners en turnsters. Badminton, schermen, voetbal, judo, schieten en tafeltennis leverden geen enkel positief resultaat op.