Controle wapenkamers Defensie niet waterdicht

De controle van de wapenkamers van Defensie is niet waterdicht. De afgelopen jaren bleek acht keer een vuurwapen gestolen of vermist. Het ging meestal om Glock 17-pistolen, die populair zijn bij criminelen. Drie van deze wapens zijn later teruggevonden.

Dit blijkt uit processen-verbaal over verdwenen vuurwapens uit de jaren 2011-2015, waarover ANP beschikt.

Met een gestolen Glock is de afgelopen jaren zeker één moord gepleegd. Het slachtoffer was in 2012 Berend Smit (55). Dader en oud-militair Admilson R. had het wapen gestolen op een Nederlandse basis is Afghanistan en werd vorig jaar tot dertig jaar cel veroordeeld.

Acht wapens
Van deze acht wapens ging het om zes Glocks, één keer om een exercitiewapen CZ 70-pistool en één keer om een Colt C7-geweer. Uit de documenten blijkt dat de controle op de toegang tot de wapenkamers en het verstrekken en terugontvangen van de wapens soms te wensen heeft overgelaten.

Een officier in Oirschot, wiens Glock werd gestolen (2011), stelt dat elke opening en sluiting moet worden geregistreerd. "Ik ben me er ook van bewust dat deze registratie niet altijd gebeurt."

Bij de aangifte van diefstal van een Glock (2012) op een kazerne in Doorn werd opgemerkt dat controlelijsten niet up-to-date waren. Omdat er een wapen in een verkeerde wapenkamer lag, werd niet meteen opgemerkt dat er een pistool was verdwenen.

Criminelen
Glock-pistolen zijn gewild bij criminelen. Door de vorm van de loop is het lastiger om met forensisch onderzoek een kogel aan één specifieke Glock te koppelen.

Niet alleen uit de wapenkamers verdwijnen vuurwapens. Andere voorbeelden zijn een tentoongestelde Glock die tijdens de Landmachtdagen 2012 werd gestolen. Bij de marechaussee in Wassenaar verdween zo'n pistool afgelopen jaar. Bij oefeningen en buitenlandse missies gaat ook weleens een wapen verloren. In de jaren 2011-2015 gebeurde dat enkele tientallen keren: van pistool tot MAG-mitrailleurs.

Defensie doet er doorgaans alles aan om verloren wapens terug te krijgen. Zo zijn zelfs duikers ingezet. In Mali is zelfs een Chinook-helikopter gevlogen naar de plek waar een militair zijn pistool was verloren. "Elke vermist wapen is er een te veel", reageert Defensie. "Defensie neemt voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat wapens worden vermist. Een menselijke fout of diefstal is echter nooit uit te sluiten."

Controle wapenkamers Defensie niet waterdicht
Controle wapenkamers Defensie niet waterdicht (Foto: ANP)