Weg met de Engelsen?

Je hoort de laatste tijd nogal veel over een eventueel Brexit. Groot-Brittannië dat uit de Europese Unie gaat stappen. Wat mij betreft spreken we gewoon van een Exit, want de Schotten en de Noord-Ieren hebben helemaal geen zin om uit de Europese Unie te stappen. Het zijn gewoon de Engelsen die hun eigen eilandje het enige belangrijke plekje op aarde vinden. Ze hebben nog nooit iets met Europa gehad en willen het eigenlijk ook niet en wat mij betreft pleuren ze lekker op.

Cameron vond dat hij zijn ‘eisenpakket’ voor een belangrijk deel heeft binnengehaald in Europa en zal daarom actie gaan voeren om Groot-Brittannië in de Europese Unie te houden. Zijn vriend Boris Johnson gaat juist actie voeren om uit de Europese Unie te gaan. Ze zijn van dezelfde partij. Rare jongens, die Engelsen.

De Engelsen hebben blijkbaar nog steeds het idee dat ze een wereldmacht zijn en dat Europa maar naar hun pijpen moet dansen. Ze willen wel de lusten, maar niet de lasten.  Cameron kwam opgetogen terug van de onderhandelingen met de Europese leiders, maar uiteindelijk is er niet veel veranderd. Het enige dat hij voor elkaar heeft gekregen is, dat mensen die in het Verenigd Koninkrijk komen werken voor de sociale zekerheid anders worden behandeld. Dat geldt nu ineens voor alle Europese landen. Weg is dus het vrije verkeer van personen voor heel Europa.

Voor zijn ‘vriend’ en partijgenoot Boris Johnson gaat het allemaal nog niet ver genoeg. Hij wil geen geld meer aan Europa uitgeven en bevoegdheden en macht terug naar Londen. Hij wil een nieuwe relatie met Europa die gebaseerd is op handel en samenwerking,

Nee, Boris. Wel de lusten en niet de lasten? Dan pleur je maar lekker naar je eiland. Niks handel en samenwerking. Dat doen wij in Europa alleen met landen die wel gewoon lid blijven en betalen. Geen handel met de Engelsen dus. Wat hebben wij in Europa trouwens aan de Engelsen? Oké, we hebben Shell en Unilever. Dat zijn Nederlands-Britse bedrijven, maar voor de handel hebben we toch veel meer aan de rest van Europa, om te beginnen bij Duitsland.

Ik zou niet zomaar iets op kunnen noemen dat uit Groot-Brittannië komt en dat we erg gaan missen als we geen handel meer met ze drijven. Ja, de muziek in de jaren zestig, Monty Python en James Bond. Dat waren goede Engelse producten, maar wat moeten we verder met de Engelsen?

Ze hangen van tradities aan elkaar. Ze hebben een zombie als koningin. Een zombie, want volgens mij is ze allang dood, maar niemand weet het en zij zelf weet het ook nog  niet. Het is ook logisch als je zoveel tradities hebt die nooit mogen veranderen, dat je oerconservatief bent. Boris Johnson en eigenlijk ook David Cameron, zijn gewoon oerconservatieve Engelsen die alleen voor eigen volk gaan. Dat kan natuurlijk, maar als alle leiders in Europa zo zouden zijn dan zou het snel afgelopen zijn met de Europese eenheid en dan lacht alleen Poetin maar in zijn vuistje.

Wat moeten we eigenlijk met die Engelsen? Je herkent ze zo op de zuidelijke stranden. Zoek de vakantiegangers die spierwit zijn en je hebt grote kans dat het Engelsen zijn. Het is bijna racistisch, zo wit als ze zijn. Dat komt omdat het eiland waar ze wonen eigenlijk een soort zombie-eiland is met aan het hoofd dus die zombie-koningin. De Engelse vrouwen zijn bovendien de lelijkste van Europa, dus daar heb je ook al niets aan.

Engelsen kunnen absoluut niet koken. Zelfs Jamie Oliver niet. Mijn vrouw en ik zijn eens in Salisbury geweest om naar Stonehenge te gaan kijken. We dachten dat het niet waar was dat Engelsen niet konden koken, dus zijn we naar een restaurant gegaan waar de obers met witte handschoentjes bedienden en de prijzen op Michelinsterren gebaseerd konden zijn. De tomatensoep vooraf was slechter dan die uit een blik Unox en de entrecôte stond krom. De dagen daarna zijn we naar een Indiaas restaurant gegaan. Daar kreeg je tenminste behoorlijk te eten.

Engelsen kunnen ook niet voetballen. Daarom kopen ze alle goede voetballers uit de Europese landen. Wat dat betreft willen ze wel bij Europa horen, want ze doen ook mee aan de Champions Leage. Blijf daar dan ook maar weg, zou ik zeggen. Ga lekker alleen maar op je eiland voetballen. Tegen elkaar. Dan kunnen wij in Nederland eens een keertje onze eigen talenten houden.

Ik snap echt die vluchtelingen in Calais, Zeebrugge en Hoek van Holland niet. Wie wil er nu in godsnaam naar zombieland? Voor je het weet zit je aan de builders tea. Zwarte thee met melk. Goorder kan het niet. Hoe lang heeft het niet geduurd dat de pubs buiten Londen later open mogen blijven dan 22.30 uur? En waar kwamen die belachelijke sluitingstijden vandaan? Die kwamen uit de eerste wereldoorlog. Het leger had gebrek aan munitie omdat de munitiemakers te lang in de kroeg zouden hangen. Daarom verloren ze hun veldslagen. De openings- en sluitingstijden werden daarom aangepast, zodat de munitiemakers voortaan munitie zouden blijven maken in plaats van te zuipen in de kroeg. Niet erg natuurlijk, maar waarom dat dan ook nog ver na de Tweede Wereldoorlog gehandhaafd moest blijven, geeft wel aan hoe erg de Engelsen aan tradities hangen.

Nee, wat mij betreft trekken ze zich allemaal terug op hun zombie-eiland en gaan daar lekker met elkaar traditionele dingen doen. Engeland is namelijk al lang geen wereldmacht meer en ze moeten dan ook niet proberen om de rest van Europa hun wil op te leggen. Weg is weg. En de handel en andere lusten zullen ze dan ook moeten missen. Het gekke is, dat het Britse bedrijfsleven dat wel snapt, maar conservatieve boys zoals Boris Johnson, niet.

Weg met de Engelsen dus. Alleen, als ik straks in juni weer op Kreta zit, dan weet ik zeker dat ik weer ontzettend ga lachen met al die Engelsen daar. Want lol maken, dat kunnen ze goed. En gezellig zijn ze ook. Engelsen hebben de beste humor van heel Europa.