Adidas bijzonder hypocriet rondom Super Bowl

Kledingmerk Adidas heeft zich niet bepaald van haar beste kant laten zien. Onlangs verbrak het bedrijf alle sponsorcontracten met wereldatletiekbond IAAF, waar het een van de topsponsoren van was. De reden was het grote doping- en corruptieschandaal waar de atletiekwereld in verwikkeld is.

Zondagavond stuurde het bedrijf een bericht op Twitter de wereld in naar aanleiding van de Super Bowl, de finale van de american footballcompetitie NFL. Von Miller van de winnende Denver Broncos werd verkozen tot MVP, Most Valuable Player, van de Super Bowl en dat was voor Adidas reden om hem te feliciteren. "De enige MVP-award die telt. Gefeliciteerd Von Miller.", luidde het bericht.

Wat wil echter het 'toeval'? Diezelfde Von Miller zou in 2013 doelbewust en zonder succes geprobeerd hebben een dopingtest te omzeilen. Volgens bronnen binnen de NFL kreeg hij hulp van een controleur, die er zo van onder de indruk was dat hij Miller kende dat hij hem graag hielp. De controleur zou op aanwijzen van Miller geprobeerd hebben diens urine om te wisselen voor dat van een ander. Het leverde geen succes op, want de linebacker werd toch positief bevonden.

In elke sport met fatsoenlijke regels zou dat een schorsing van minstens twee jaar betekenen, vermoedelijk nog zwaarder door het moedwillig proberen te omzeilen van de regels. In de VS kan men het echter weinig schelen of sporters doping gebruiken en vooral de NFL kent bijzonder soepele regels: Miller werd voor zes wedstrijdjes geschorst, nog geen half seizoen. Dat juist Adidas een ordinaire valsspeler feliciteert die in nagenoeg elke andere sport een zware schorsing aan zijn been had hangen mag op zijn minst hypocriet genoemd worden van het kledingbedrijf..