Duitse schoonmaakster gooit kunstwerk weg
Een schoonmaakster in Mannheim heeft een kunstwerk aangezien voor afval en zo belandde een deel ervan in de prullenbak. "Of iets afval of kunst is, is natuurlijk iets wat de toeschouwer moet bepalen", zo reageerde de kunstenares vandaag. Het gaat om het kunstwerk 'Behausung 6/2016' dat uit goudkleurige reddingsfolie bestond. Het beeldde de vluchtelingencrisis uit, zo vertelde de kunstenares Romana Menze-Kuhn woensdag. Hoewel het voorval al in januari plaatsvond, sprak zij er nu pas over.
“Eerst was ik geschokt en dacht, dit kan niet waar zijn”, vertelde Romana, die sinds midden januari een tentoonstelling in de Philippuskerk te Mannheim houdt. Het was haar al snel duidelijk dat het kunstwerk niet te repareren was. Daarom heeft ze de van de vloer getrokken folie samen met de prullenbak waar het in gegooid was, in haar kunstwerk verwerkt en het daarna de naam 6a/2016 gegeven.
Geen begrip
Begrijpen doet de in 1957 geboren kunstenares – die in Eschborn in Hessen woont en werkt – het nog steeds niet. Tenslotte zou het kunstwerk van vastgekleefde folie die zo gevormd is dat het vluchtelingen uitbeeldt, duidelijk te herkennen moeten zijn volgens haar. "Ik heb me geërgerd aan de respectloosheid. Ik was er erg verontwaardigd over dat men kunstwerken beschadigt en dingen wegneemt”.
Met het werk reageert Romana Menze-Kuhn volgens de Philippuskerk op 'de dagelijkse nieuwsberichten over mensen die voor geweld en ellende vluchten'. De kunstzinnige metafoor van het leed van de vluchtelingen is een behuizing, gemaakt uit euro-pallets, die normaal voor goederentransport gebruikt worden en een eerste hulpdeken.
De tentoonstelling is ondanks de tegenslag nog tot 14 februari te zien.
Met dank aan qltel voor het vertalen van het originele artikel!