Duitse bestuurders op jacht naar aanranders

Vertegenwoordigers van de stad Keulen, van Justitie en de federale politie buigen zich dinsdag over de massale aanranding die in de nacht van oud op nieuw in de Duitse domstad plaatsvond. De autoriteiten hebben inmiddels al meer dan zestig aangiften binnen van vrouwen.

De vrouwen werden bij het station van de stad pal naast de domkerk ingesloten door een groep van circa duizend mannen tussen vijftien en 35 jaar van Arabische en Noord-Afrikaanse afkomst. Ze werden vervolgens beroofd van zaken als geld en telefoons, en seksueel aangerand. Veel mannen zouden dronken zijn geweest.

Hoewel de Keulse politie na de eerste berichten omstreeks één uur 's nachts ruim 140 mensen naar het station stuurde en daar ook nog eens ongeveer zeventig federale politiemensen aanwezig waren, konden die niet op tegen de enorme groep mannen die zich er had verzameld. Burgemeester Henriette Reker heeft aangekondigd de daders hoe dan ook te zullen opsporen. Minister Ralf Jäger van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen zegde de stad in elk geval alle steun toe, aldus het blad Die Zeit.

Afkomst

De politie is met het benoemen van de afkomst van de verdachten bewust afgeweken van de richtlijn die uit de publiciteit te houden. De politie vindt dat dat niet verzwegen mag worden in een uitzonderlijk geval als dit. Zij zegt inmiddels ongeveer tachtig verklaringen van vrouwen te hebben. Een derde van hen is ook seksueel lastiggevallen.

De stadsbestuurders houden in het oog dat over ongeveer een maand het bekende Keulse carnaval losbarst. Ze willen herhaling voorkomen. Reker wil dan meer personele ondersteuning en videobewaking in de stad.

Duitse bestuurders op jacht naar aanranders
Duitse bestuurders op jacht naar aanranders (Foto: ANP)