Ontploffing flatgebouw Drachten, deels ingestort

In Drachten is een deel van een flatgebouw ontploft, meldt De Telegraaf. Het lijkt erop dat zowel de voor- als achterkant van het gebouw flinke schade opgelopen hebben, zoals te zien is op de foto's hieronder.

Omwonenden hebben een harde knal gehoord. Hulpdiensten zijn massaal op de been. Er is verder nog niets bekend over doden en/of gewonden.

Update 05:55 uur
Een deel van het flatgebouw is na de explosie ingestort. Het gaat om 6 appartementen rond het appartement op de begane grond waar de explosie was, meldt de NOS. De gemeente Smallingerland zegt dat ook in de rest van het gebouw sprake blijft van instortingsgevaar.

De bewoners van de 37 appartementen brengen de nacht elders door. Negen mensen zijn in een hotel ondergebracht, de rest overnacht bij familie of vrienden. De oorzaak van de explosie is nog niet bekend. Een slachtoffer is met brandwonden naar het ziekenhuis gebracht.

Update 23:45 uur
Het kon bijna niet uitblijven. Op Twitter wordt gemeld dat de explosie in Drachten mogelijk het werk is van ISIS.

Update 23:19 uur
Hulpverleningsnieuws Friesland meldt dat er 'slechts' één gewonde is gevallen. Deze is met brandwonden overgebracht naar het ziekenhuis. De werkzaamheden rond de flat worden bemoeilijkt door brandende resten. De oorzaak van de explosie is nog steeds niet duidelijk.

Update 23:03 uur
Er is op Twitter een filmpje van de situatie ter plekke geplaatst:

Update 22:32 uur
Verschillende bronnen melden dat de oorzaak een flinke berg (illegaal) vuurwerk is. Op straat voor het gebouw zijn dozen met vuurwerk aangetroffen. Ook uit Groningen komen hulpdiensten aanrukken.