Gigantische dopingbom ontploft in gewichthefwereld

De gewichthefwereld kent al een indrukwekkende lijst dopingschandalen en zelfs van het WK van november is al een serieuze lijst medaillewinnaars betrapt op het gebruik van verboden middelen. Donderdag maakte de wereldgewichthefbond IWF echter nog een lijst betrapte namen van het WK bekend en dit keer zijn alle stoppen losgeslagen. Maar liefst zeventien sporters werden betrapt, velen daarvan voor de tweede keer en een waslijst aan medailles en zelfs olympische startbewijzen gaat het putje in.

We beginnen met de vrouwen, vijf in totaal. In de klasse tot 58 kilogram werd de Wit-Russische Nastassia Novikava (34) vijfde in het trekken en het stoten en vierde in de totaalstand. Het 10-jarig jubileum van haar eerste dopingschorsing (2005-2007) zal ze waarschijnlijk in alle rust thuis mogen vieren, want haar hangt een levenslange schorsing boven het hoofd. In de klasse tot 69 kilogram pakte de Noord-Koreaanse Ryo Un-hui (21) zilver in het trekken en een zevende en vijfde plek in het stoten en de totaalstand. Die prestaties zullen doorgestreept worden, net als de vijfde en twee vierde plekken in dezelfde klasse van de Russische Olga Afanaseva (25). 

Olga Zubova - weinig verrassend afkomstig uit Rusland - pakte in de klasse tot 75 kilogram goud in het stoten en brons in de totaalstand. Dat was opvallend, want krap een maand eerder was haar schorsing van twee jaar pas afgelopen. Dit keer zijn we naar alle waarschijnlijkheid definitief verlost van de 22-jarige Russische. In de zwaarste klasse werd de Griekse Eftychia Ananladou (28) betrapt, maar zij had zelfs met doping niks in de pap te brokkelen: twee keer twintigste en een 22e plek vielen haar ten deel.

Zubova (rechts) helpt de zwaargeblesseerde Noord-Koreaanse Rim Jong-sim op het podium in Houston (Foto: Getty)

Bij de mannen werden een aantal bijzonder hardleerse Azeri's voor de tweede keer betrapt, te beginnen met Firidun Guliyev. De 21-jarige sporter pakte in de klasse tot 69 kilogram zilver bij het stoten en een zesde plek in de totaalstand. Hij zal echter een krap half jaartje na zijn eerste schorsing vermoedelijk geen gewichthefpodium meer van dichtbij zien. Eén klasse zwaarder (77kg) komen we de Noord-Koreaan Kim Kwang-son tegen, 23 jaar en winnaar van zilver in het trekken en de totaalstand. Die mag hij samen met plek vier in het stoten inleveren. Zijn Moldavische leeftijdsgenoot Artiom Pipa deed het met de posities elf, dertien en zestien minder goed, maar ook hij zal uit de uitslag geschrapt worden.

We komen vervolgens aan bij de klasse tot 85 kilogram, waar twee mannen uit de middenmoot vuil spel speelden. De Kazakh Yermek Omirtay (23) werd achtste in het trekken, maar mag zich nu waarschijnlijk twee jaar lang thuis gaan vermaken. De 21-jarige Moldaviër Iurie Bulat kwam niet verder dan een negentiende en dertiende plek, maar viel toch door de mand. 

Het 'hoogtepunt' van de lijst komt wat aantallen betreft uit de klasse tot 94 kilogram: maar liefst vijf deelnemers leverden een positief plasje in na afloop van het WK. We beginnen met twee ware draaideurdopeurs: Intiqam Zairov (30) werd ruim een half jaar na afloop van zijn vorige schorsing negende in het trekken en de totaalstand, maar zal een ander beroep mogen gaan kiezen. Een groot gevoel van gerechtigheid zal heersen in het geval van Zhassulan Kydyrbayev. De 23-jarige Kazakh werd vorig jaar in eigen land plotseling wereldkampioen, drie dagen nadat zijn schorsing afliep. In Houston pakte hij vorige maand drie keer brons, maar die mag hij weer netjes inleveren en ook voor hem is te hopen dat hij een studie heeft gedaan om op terug te vallen. 

Kydyrbayev is betrapt en wordt waarschijnlijk voor het leven geschorst: gerechtigheid (Foto: Getty)

De tweede Kazakh zal voor veel kijkers van het WK niet verrassend zijn: de 27-jarige Almas Uteshov pakte met opvallend gemak zilver in het stoten en de totaalstand, maar die zal hij ook weer in moeten leveren. Dat geldt ook voor het goud in het trekken van de 21-jarige Rus Aleksei Kosov en de drie vierde plaatsen van de Wit-Rus Aleksandr Venkel (22). In de klasse tot 105 kilogram was Dadash Dadashbayli de sjaak, alweer een Azeri. Hij werd vierde in het trekken en negende in de totaalstand, maar zal uit de uitslag gehaald worden. 

De veruit grootste naam wordt bewaard voor het allerlaatst: de Rus Aleksei Lovchev brak in de klasse boven 105 kilogram het wereldrecord van de legendarische Hossein Rezazadeh met 264 kilogram en pakte drie keer goud. Dat was een stapje teveel voor de 26-jarige Rus, die en passant ook het totaalrecord van Rezazadeh afpakte. Lovchev komt doorgaans al nauwelijks in actie - het WK was zijn vijfde optreden in vijf jaar - maar die voorzichtigheid mocht dit keer niet baten: hij zal zijn titels in moeten leveren. 

De nieuwe lijst met positieven heeft uiteraard grote gevolgen voor de uitslagen op het WK. Dat betekent dat veel landen ook punten kwijt zullen raken op de olympische ranglijst en zo zeer waarschijnlijk startbewijzen voor Rio in gaan leveren. In het geval van Rusland, Azerbeidzjan, Kazakhstan en Moldavië zou het vanwege het grote aantal betrapte sporters sowieso wel eens een bijzonder lastig verhaal kunnen worden om überhaupt in Rio in actie te mogen komen. 

Samen met de gevallen die eerder deze maand al bekendgemaakt werden staat de teller nu op maar liefst 24 gewichtheffers die tijdens het WK van november betrapt zijn. Het rijtje medailles is indrukwekkend, want bij elkaar worden er 22 plakken opnieuw verdeeld: zes keer goud, negen keer zilver en zeven keer brons.

Lovchev kust de gewichten waarmee hij zojuist het wereldrecord heeft neergezet, maar helaas voor hem haalt dat de doping niet uit zijn lijf (Foto: Getty)