Teamsprinters verrassen op EK baanwielrennen

De Nederlandse teamsprinters zijn op het EK baanwielrennen in het Zwitserse Grenchen tot de finale doorgedrongen. Het trio, bestaande uit Nils van 't Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland en Hugo Haak, wist in de kwalificaties de tweede tijd neer te zetten. In de finale strijdt Nederland om het goud met Polen, dat met 43,127 seconden om 43,224 seconden net wat sneller dan Nederland was. 

De prestatie van de Nederlanders mag met recht een sensatie genoemd worden. Nederland, dat op het afgelopen WK nog als vijfde eindigde, versloeg namelijk wereldkampioen Frankrijk, regerend Europees kampioen Duitsland en olympisch kampioen Groot-Britannië. 

Vrouwen

Ook de Nederlandse vrouwen maken nog kans op een medaille. Ellis Ligtlee en voormalig topschaatster Laurine van Riessen zetten de derde tijd neer (32,955). Om een bronzen plak te behalen moeten de vrouwen Spanje verslaan. De finale wordt gereden door Duitsland en Rusland, die de snelste waren in de kwalificatie.

Voor Van Riessen was het de eerste keer dat ze van start ging in een officiële baanwielrenwedstrijd. De ex-schaatster, die brons won op de Spelen in 2010, verving Shanne Braspennincx. Die vormde jarenlang een team met Ligtlee, maar ze werd deze zomer getroffen door een hartinfarct. 

Vanavond staan de finales van de teamsprint op het programma. Ook worden de medailles verdeeld in de ploegenachtervolging (mannen en vrouwen), scratch (mannen) en de puntenkoers (vrouwen)