Ratelband krijgt boete van 750 euro

De rechtbank in Dordrecht heeft Emile Ratelband donderdag veroordeeld tot het betalen van een geldboete van 750 euro voor mishandeling van zijn ex-vrouw Moon van Buuren.

Ratelband zou haar in december 2013 tegen haar schenen hebben geschopt. Volgens het Openbaar Ministerie had hij zijn ex-vrouw, met wie hij in een vechtscheiding verwikkeld was, ook bedreigd. "Je gaat eraan. Je denkt dat je van mij af bent, maar je komt niet van mij af. Je gaat eraan. Ik laat je kapotschieten", zou hij haar hebben toegewenst. Maar deze bedreiging vond de rechter niet overtuigend bewezen.

De straf viel daarom lager uit dan de eis. De aanklager had een taakstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand geëist tegen de positiviteitsgoeroe.

Voorafgaand aan de zaak vond voor de rechtbank een klein opstootje plaats tussen Ratelband en Henk Verhaeren, die de biografie Ik, Ratelband schreef. Verhaeren filmde de aankomst van Ratelband, maar die gooide de telefoon van de schrijver weg. Ook probeerde Verhaeren Ratelband het boek aan te bieden, maar ook dat leidde tot duw- en trekwerk. Ratelband moet niets van de biografie hebben.

Ratelband krijgt boete van 750 euro
Ratelband krijgt boete van 750 euro (Foto: BuzzE)