Evacuatie VUmc niet voor middernacht afgelopen

De evacuatie van de patiënten uit het VUmc is niet voor middernacht afgerond. Er moeten nog 270 patiënten worden geëvacueerd. Mariniers en brandweerlieden brengen de patiënten naar de parterre. Daar krijgen ze eten en drinken, worden ze verzorgd en moeten ze wachten op vervoer naar een ander ziekenhuis. Dat is bekendgemaakt op een persconferentie in het VUmc.

In Utrecht gaat het Calamiteitenhospitaal-UMC open. Daar kunnen 95 mensen heen. Ook gaan er een aantal patiënten naar het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.

De evacuatie is volgens bestuursvoorzitter Wouter Bos "een langdurig en intensief" proces. "We zijn zeker tot diep in de komende nacht bezig en we stoppen niet voordat het gelukt is", zei hij maandagmiddag bij het opmaken van de eerste balans. Hij wil geen precieze tijd noemen waarop de evacuatie moet zijn afgerond.

Probleem is dat bij de twee werkende liften er soms de stroom uitvalt en dat de liften soms ook handmatig bediend moeten worden. Per patiënt wordt daarom met een gemiddelde evacuatietijd van een half uur gerekend, mede doordat ook veel medische apparatuur aan de patiënten is gekoppeld.

Veiligheid voorop
De liftschachten staan vol water en hebben ook de elektrische circuits beschadigd. Brandweerlieden en mariniers zullen de patiënten desnoods via het trappenhuis naar beneden brengen. Bos: "We kijken hoe we het proces kunnen versnellen."

Bos benadrukt dat de veiligheid van de patiënten voorop staat. "Er is geen enkele patiënt door deze situatie in gevaar, iedereen is veilig." Volgens hem is onder patiënten en hun familieleden geen paniek, "wel zorg".

Update, 0.22 uur
Heel veel scheelde het ook niet: iets na twaalven waren alle 339 patiënten overgeplaatst naar andere ziekenhuizen.

Evacuatie niet voor middernacht afgelopen
Evacuatie VUmc niet voor middernacht afgelopen (Foto: ANP)