Verkoopgolf overspoelt beurzen

De Europese aandelenbeurzen zakten maandag dieper in het rood na de koersduikelingen van vorige week. De vrees voor een verdere afkoeling van de Chinese economie en de aanhoudende koersval van de beurs in Shanghai zorgden wereldwijd voor een forse verkoopgolf op de beurzen.

"De beurzen zitten duidelijk in een correctiefase. De AEX stond begin augustus nog ruim boven de 500 punten en is ten opzichte van dat hoogtepunt zo'n 14 procent gedaald", aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments. Volgens de marktkenner zijn de beurzen wereldwijd op zoek naar een nieuw evenwicht. "De vrees voor een harde landing van de Chinese economie is weer terug en het is de vraag of de andere grote economieën de lagere Chinese groei kunnen opvangen", benadrukte Blok.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het begin van de middag 3,5 procent lager op 427,45 punten. De Amsterdamse hoofdindex begon 2015 op 424,47 punten. De MidKap kelderde 4,2 procent naar 626,39 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen 2,7 tot 3 procent onderuit.

Shanghai
De beursgraadmeter in Shanghai, die vorige week al ruim 11 procent aan waarde kwijtraakte, sloot 8,5 procent in de min en kende daarmee de slechste dag sinds 2007. De zorgen over China drukten zwaar op de grondstofprijzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3,4 procent tot 39 dollar. Een vat Brentolie werd bijna 4 procent goedkoper en kostte 43,85 dollar.

Olieproducenten als Shell, BP en Total hadden te lijden onder de lagere olieprijzen en verloren tussen 3 en 4,5 procent. Ook de dienstverleners aan de oliesector stonden onder druk. In Amsterdam daalden Fugro en SBM Offshore respectievelijk 6 en 4,8 procent.

ArcelorMittal
De staalproducenten gingen eveneens in de uitverkoop. ArcelorMittal leverde ruim 6 procent in en was daarmee de grootste verliezer in de AEX, die geen stijgers kende. In de MidKap verloor branchegenoot Aperam ook bijna 6 procent.

De euro stond op 1,1490 dollar, tegen 1,1350 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De Europese munt is flink duurder geworden door de groeiende verwachting dat de Federal Reserve de rente in september niet zal verhogen.

Verkoopgolf overspoelt beurzen
Verkoopgolf overspoelt beurzen (Foto: ANP)