Springruiters openen EK met foutloze ronde

De dressuurpaarden hebben Aken inmiddels verlaten. Donderdag was het tijd voor de eerste omloop van de springruiters op het Europees kampioenschap. Op het onderdeel jachtspringen bleven Jeroen Dubbeldam, Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling en Gerco Schröder foutloos. 

De Nederlandse ploeg, die vorig jaar in Frankrijk de wereldtitel veroverde, staat vijfde na de eerste dag. Dit is op basis van de tijd. De achterstand op koploper Duitsland bedraagt 3,420 strafpunten. Het verschil is kleiner dan één omgetikte balk. Frankrijk en Groot-Brittannië zijn voorlopig tweede en derde. 

Wereldkampioen Dubbeldam was de eerste Nederlander die in actie kwam. Hij had 73,04 seconden nodig, wat goed is voor de zestiende plaats. Van der Vleuten deed het iets beter. De Brabander ging foutloos rond in een tijd van 71,38 en staat tiende. Vrieling (74,26) en Schröder (74,58) waren iets minder snel. Beide heren staan nu respectievelijk 26e en 28e.

Dubbeldam is tevreden. "Ik had twee doelen", zei de regerend wereldkampioen woensdag na zijn eerste rit. "Er een goed gevoel aan overhouden en niet te ver achterop raken bij de top. Het plan is geslaagd."

Dat hij het eerste onderdeel niet was won was gepland. "Daarvoor ligt dit jachtparcours ons niet goed genoeg. Bovendien wil ik Zenith de eerste dag niet overvragen. Dan krijg ik later de rekening gepresenteerd. Maar mijn paard is heel goed en we liggen op schema. Dit geeft een goed gevoel voor de komende dagen."

Donderdag gaat het toernooi verder met de tweede ronde van de landenwedstrijd. Vrijdag wordt de landenwedstrijd afgesloten met de finale. Zondag is de finale voor de individuele springruiters.