Jezus spelende acteur bedreigd in Limburg

Qua tolerantie en beschaving lijkt het erop dat in het Limburgse Tegelen twee groepen relikneusjes elkaar helemaal gevonden hebben. Beide hebben -om het eufemistisch te zeggen- grote moeite met Abbie Chalgoum, die tijdens de Tegelse Passiespelen de rol van Jezus vertolkt.

Hé hoerenzoon, we weten wel waar je woont. We weten je te vinden”, klinkt het onder andere vanuit de bekende hoek richting de leraar economie. Acteren is zijn tweede passie.

Elk weekend neemt Abbie de trein vanuit Amsterdam naar Tegelen. In het Limburgse plaatsje komt hij vaak een groep van twintigers tegen die het nodig vinden hem te bedreigen. Moslimjongeren snappen er namelijk geen jota van dat hij Jezus speelt. Binnen de islam is het haram om een profeet uit te beelden.

Christenen daarentegen hebben dan weer moeite met het feit dat Jezus wordt gespeeld door iemand met een 'kleurtje'. Een Jezus met een geloofwaardige huidskleur is not done in de ogen van mensen die een martelwerktuig als versiering om de nek dragen.

Voor Abbie is de maat inmiddels vol. Afgelopen zaterdag werd hij direct na het uitstappen uit de trein getrakteerd op een scheldpartij en de nodige bedreigingen. Eindelijk gaat hij aangifte doen.

”Ik voelde me voor het eerst echt bedreigd”, vertelt de acteur die normaal gesproken de confrontatie probeert te ontwijken. ”Van huis uit heb ik geleerd dit soort jongens links te laten liggen. Je kan er toch niets mee.”

Chaldoum snapt niet wat de terreurknaapjes bezielt. ”Misschien lokken de vlaggen waar ik met mijn hele grote hoofd op sta het uit. Sinds april hangen die door heel Tegelen”, vertelt hij lachend. ”Die zijn echt niet te missen.”

Eerder al werden Marokkaanse acteurs met de dood bedreigd vanwege hun rol in een vrije recente film over Jezus: Son of God. 


Hof: Jezus heeft geen auteursrecht op boek (Foto: ANP)
Jezus stierf vroegtijdig en dat is best zonde