'Diversiteit in Hollywood ver te zoeken'

Het ontbreekt Hollywood sterk aan diversiteit in zowel personages als filmmakers. Een studie uitgevoerd onder films die sinds 2007 zijn uitgebracht leidt tot deze conclusie. Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd en worden bovendien vaker gezien als 'eye candy' dan als een serieus personage, en zowel de blanke huidskleur als de heteroseksuele geaardheid overheersen over de alternatieven.

Volgens de Hollywood Reporter is 37% van de Amerikaanse bevolking niet-blank, maar is dit gehalte in films niet boven de 30% gekomen. De studie is uitgevoerd door het Media, Diversity & Social Change Initiative, een denktank van de University of Southern California die ongelijkheid in Amerikaans entertainment onderzoekt. Onderzocht werd wat de etniciteit en het geslacht is van zowel personages in films als personen achter de schermen, in de 100 financieel meest succesvolle films per jaar van 2007 tot en met 2014 (exclusief 2011), plus de LGBT-status van de personages in de top 100 van 2014. Dit leverde 700 films op met 30.835 personages, wat het de meest complete diversiteitsanalyse maakt van recente populaire films.

Conclusies getrokken door de onderzoekers zijn dat de diversiteit in de laatste jaren geen significante groei heeft doorgemaakt. Specifiek werd opgemerkt:

- In alle 700 films is slechts 30,2% van de personages vrouwelijk.
- Van de 21 vrouwelijke hoofdrollen in 2014, waren er slechts drie niet blank. Geen van allen was ouder dan 45 jaar.
- In 2014 was 12,5% van de personages zwart, 5,3% Aziatisch en 4,9% Latijns-Amerikaans. Deze getallen zijn sinds 2007 niet significant gewijzigd.
- Meer dan 40 films uit de top 100 van 2014 had geen sprekende personages van Aziatische afkomst. Er waren geen zwarte sprekende personages in 17 films.
- 3,5% van het Amerikaanse volk identificeert zich als LGBT, maar slechts 0,4% van de personages in films in 2014 zijn homo- of biseksueel, en er waren geen transseksuele personages.
- Vrouwen worden vaker getoond in sexy kleding dan mannen (27,9% tegen 8%), met enige naaktheid (26,4% tegen 9,1%) en met verwijzingen in dialoog naar hun aantrekkelijkheid (12,6% tegen 3,1%).

Achter de schermen is er ook niet veel veranderd, wat mogelijk een verklaring is waarom het vóór de schermen zo lang gelijk is gebleven. Van de 779 regisseurs van de 700 films waren er 28 vrouwelijk, 45 zwart en 19 Aziatisch. Vorig jaar waren er slechts twee vrouwelijke en vier zwarte regisseurs. Slechts één regisseur (Ava DuVernay, bekend van Selma) was beide.

De correlatie tussen personages in beeld en de makers achter de schermen is opmerkelijk: films die zijn geschreven door vrouwen hebben meer vrouwelijke personages (34,8%, vergeleken met 25,9%) en 7,8% meer personages van middelbare leeftijd. Bij huidskleur is er een vergelijkbaar verband: films met een zwarte regisseur hebben meer dan 40% zwarte personages, tegenover 10,6% bij films zonder een zwarte regisseur.

In een conclusie op het onderzoek noemen de onderzoekers de resultaten 'problematisch'. Specifiek wordt genoemd dat de ondervertegenwoordiging van vrouwen en het feit dat deze vaak jong en aantrekkelijk zijn wanneer ze wél voorkomen, nadelig is voor de kansen van vrouwelijke actrices. In geanimeerde films, die worden gemaakt voor een jong publiek waarvan de helft afkomstig is uit een veelal ondervertegenwoordigde raciale groep, komt de diversiteit niet overeen met die van de kijkers, wat door de onderzoekers wordt omschreven als een 'gebrek aan visie in een medium waar de enige grens het verbeeldingsvermogen is'.

Kijkend naar de toekomst verwachten de onderzoekers dat er misschien enige verbetering aan de horizon is. In 2015 is gesignaleerd dat films van en over vrouwen, zoals Pitch Perfect 2, Spy, Fifty Shades of Grey, Cinderella en Insurgent, goed scoren bij bioscoopgangers. Vijf vrouwelijke regisseurs hebben films gemaakt die meer dan 25 miljoen dollar opbrachten in de eerste helft van het jaar, waardoor deze in de top 100 terecht zullen komen. Dit aantal is al hoger dan in 2013 en 2014. Ondanks deze vooruitgang, zo stelt het onderzoek, is activisme nog steeds nodig om vooruitgang op het gebied van diversiteit te laten plaatsvinden.

Het complete onderzoeksuitslag is hier te lezen.

Angelina Jolie
Angelina Jolie was één van de weinige vrouwelijke (succesvolle) regisseurs in 2014