NAVO praat over geweld Turkije

Op het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel is dinsdagmorgen een spoedvergadering over de situatie in Turkije. De uitzonderlijke bijeenkomst vindt plaats op verzoek van de Turkse regering, die steun wil van haar bondgenoten na een reeks aanslagen.

Die steun zal Turkije zeker krijgen voor de aanpak van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), die vorige week hard toesloeg in de Turkse grensstad Suruç. Door een zelfmoordaanslag op een bijeenkomst van jonge Koerden vielen daar 32 doden. Het geweld deed Ankara besluiten zich actief in de strijd tegen IS te storten.

Een veel heikeler punt is de Turkse strijd tegen de gewapende tak van de Koerdische beweging PKK, die eveneens is opgelaaid na een relatief rustige periode waarin het zelfs tot een wapenstilstand kwam. De Turkse luchtmacht bestookte na de aanslag in Suruç niet alleen stellingen van IS in buurland Syrië, maar ook PKK-kampen in Noord-Irak. Die bombardementen waren weer een reactie op meerdere aanslagen door de PKK op Turkse agenten en militairen.

Europese landen waaronder Nederland en Duitsland zijn zeer bezorgd over de gevolgen voor het vredesproces tussen Turkije en de Koerden.

NAVO praat over geweld Turkije
NAVO praat over geweld Turkije (Foto: ANP)