Intocht Vierdaagse begint te lopen

De intocht van de 99ste Vierdaagse van Nijmegen is vrijdagmiddag vroeg op gang gekomen. Rond 13.00 uur trok al een flinke stroom wandelaars over de met toeschouwers volgepakte Sint Annastraat ofwel de Via Gladiola.

Ruim honderd wandelaars en een aantal militaire groepen hebben voor het eerst tijdens de intocht een extra, lichtblauwe vlag bij zich. Die genummerde vlag is uitgedeeld aan lopers waarmee iets bijzonders is, zoals de oudste en de jongste deelnemers uit binnen- en buitenland. Deze bijzondere lopers waren in de enorme drukte tijdens de intocht vaak niet herkenbaar voor het publiek, dat daarover klaagde. Als de vlaggetjes een succes zijn, wil de Vierdaagseorganisatie ze volgend jaar elke dag gaan gebruiken.

Het terrein waar de ongeveer 40.000 lopers hun Vierdaagsekruisje kunnen ophalen is vrijdagmiddag afgesloten voor ander publiek dan wandelaars. Het werd zo druk op de Wedren dat mensen elkaar vertrapten. Veel toeschouwers zijn boos over de afsluiting. De lopers mogen tot 18.00 uur finishen.

Update 15.45 uur:
De drukte op de wedren is inmiddels flink toegenomen en het komende uur zal als vanouds ook ongeveer het drukste van de dag zijn. Het is dit jaar niet zo warm als vorig jaar. Loper Otto, die nog onderweg is vertelde: "Ik heb last van mijn knie en enkel, maar geen blaren dus het zal wel goedkomen. Als ik geen been breek ben ik waarschijnlijk tegen vieren binnen". Hij moest toen nog 7 kilometer.

Drukte op Wedren bij intocht Vierdaagse
Drukte op Wedren bij intocht Vierdaagse (Foto: WebHawk / Hemmo de Vries)