'Bewuste beschadiging Bandidos door justitie'

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft ten onrechte hoog van de toren geblazen dat er in mei een grote wapenvondst in verband kon worden gebracht met motorclub de Bandidos. Op geen enkele dagvaarding van de toen gearresteerde Bandidos wordt melding gemaakt van deze wapens. Dat zegt advocaat Gitte Stevens van de Bandidos in een reactie op een mededeling van justitie vrijdag.

Justitie liet daarin weten dat de locatie waar veel wapens zijn gevonden, te herleiden zou zijn naar een verdachte die relaties onderhoudt met Bandidos. Volgens Stevens schetst justitie met opzet een verkeerd beeld met het doel bewust mensen te beschadigen.

Stevens zegt dat justitie direct na de vondst de suggestie heeft gedaan alsof de wapenvondst in verband stond met de Bandidos. De daaruit ontstane beeldvorming heeft het OM sindsdien niet weggenomen, aldus de raadsvrouwe. Advocaten konden zich niet weren tegen dit beeld, omdat zij tot vrijdag een spreekverbod hadden.

"Nu heeft het OM een persbericht uitgebracht waarin het een en ander nuanceert", aldus Stevens. Volgens haar omdat de advocaten sinds vrijdag niet langer een spreekverbod over deze zaak hebben. "Dus", concludeert Stevens, "tot het moment dat het niet anders kon liet het OM eenieder in de waan dat de wapenvondst thuishoorde bij de Bandidos, hetgeen niet het geval is."

Het OM onderzoekt naar eigen zeggen nog steeds de relatie van wapens, waaronder raketwerpers, en Bandidos.