Leiden haalt weer een Rembrandt binnen

Het duurt nog even maar Leiden, de geboorteplaats van Rembrandt van Rijn, krijgt er een standbeeld van de zeventiende-eeuwse schilder bij. Van een zelfportret waarop hij staand te zien is, maakt de Leidse beeldhouwer Jeroen Spijker een beeld. Het komt op de Beestenmarkt, zei de ondernemersvereniging Beestenmarkt dinsdag.

Rembrandt portretteerde zichzelf op het schilderij als een oosterling. Hij verhuisde later van Leiden naar Amsterdam en maakte daar furore. In de hoofdstad staat een gietijzeren standbeeld van de maker van onder meer De Nachtwacht, Het Joodse bruidje en De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp.

Ook in Leiden zijn al beelden van Rembrandt te vinden. Zo staat aan de Witte Singel een borstbeeld dat begin vorige eeuw is gemaakt door Toon Dupuis. Op de Rembrandtplaats staat het beeld De jonge Rembrandt, dat hem laat zien met een schildersezel.

Beestenmarkt
"Het nieuwe beeld wordt een groter en robuuster standbeeld van Rembrandt op een centralere plek", aldus voorzitter Walther Jacobs van de vereniging.

De presentatie van het ontwerp is woensdagochtend op de Beestenmarkt, op de geboortedag van Rembrandt. De schilder werd op 15 juli 1606 of 1607 in Leiden geboren en overleed in Amsterdam in 1669.

Leiden haalt weer een Rembrandt binnen
Leiden haalt weer een Rembrandt binnen (Foto: ANP)