Bewoners Schilderswijk houden tuig rustig

In de Haagse Schilderswijk is het in de nacht van vrijdag op zaterdag vooralsnog rustig. Dit in tegenstelling tot de afgelopen vier nachten, toen rellende jongeren vernielingen aanrichtten en de politie met stenen bekogelden.

Dat het nu rustig lijkt te blijven, is vooral te danken aan buurtbewoners in gele hesjes. Ze houden de wacht op het Hobbemaplein en grijpen in zodra het onrustig dreigt te worden. Op het Hobbemaplein waren rond 00.45 uur enkele tientallen jongeren. Maar vooralsnog maakte niemand aanstalten om te rellen. De politie is wel aanwezig, maar houdt zich afzijdig.

De Schilderswijk was vier nachten op rij het toneel van flinke rellen naar aanleiding van de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. Zijn dood is zeer waarschijnlijk te wijten aan zuurstofgebrek dat hij opliep tijdens het politieoptreden bij zijn arrestatie. In de nacht van donderdag op vrijdag arresteerde de politie een kleine tweehonderd mensen. De meesten werden opgepakt om dat ze het samenscholingsverbod negeerden.