Brand in kerk Israël mogelijk opzet

Een katholieke kerk in Israël bij het Meer van Galilea is donderdag zwaar beschadigd geraakt door brand. De politie vermoedt dat het vuur werd aangestoken door joodse extremisten.

De brand brak midden in de nacht uit, zei politiewoordvoerder Micky Rosenfeld. De politie denkt dat er opzet in het spel is, omdat op een muur in de buurt van de kerk een passage uit een joods gebed werd aangetroffen dat gaat over het bestrijden van afgoderij.

Een monnik en een vrijwilliger die bij de kerk werkt ademden rook in en zijn in een ziekenhuis opgenomen.

De Broodvermenigvuldigingskerk werd in de vorige eeuw gebouwd, maar staat op dezelfde plek waar een Byzantijnse kerk uit de vijfde eeuw ooit stond. Ook is het de plek waar volgens gelovigen Jezus Christus een wonder verrichtte door broden en vissen te vermenigvuldigen en daarmee duizenden mensen te eten gaf.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een kerk of moskee in Israël het doelwit werd van joodse extremisten. De kerk die nu beschadigd is geraakt werd vorig jaar aangevallen door een groep joodse jongeren. Toen werden gelovigen met stenen bekogeld, werd een kruis vernietigd en werden bankjes het meer ingegooid.

De Israëlische president Reuven Rivlin zei dat de autoriteiten alles op alles zullen zetten om de schuldigen te achterhalen. "De vreselijke ontheiliging van zo'n eeuwenoude en heilige gebedsplek is een aanval op de essentie van ons land, waar mensen van verschillende geloven proberen met elkaar in harmonie te leven en wederzijdse tolerantie en respect te tonen", aldus Rivlin.