Zeer grote natuurbrand in Chaam, asielzoekerscentrum Gilze ontruimd

In het Brabantse Chaam woedt zondagavond een zeer grote natuurbrand.

De brand is uitgebroken aan de Kleine Slingerdreef in de Brabanste plaats. De brandweer is met veel mensen en wagens uit de gehele regio zijn uitgerukt om het vuur te bestrijden. Tussen al het materieel zitten ook twee Fire Defenders, één van post Wouw en één van Gilze. Met de Fire Defender kan een waterscherm gemaakt worden.

Snelle uitbreiding van de brand en beperkte bereikbaarheid bemoeilijkt de brandbestrijding, laat de brandweer weten. Verder spreekt de brandweer in een tweet van een 'zeer grote brand'.

Er is bijzonder veel rookontwikkeling, de Veiligheidsregio raadt mensen aan ramen en deuren gesloten te houden.

Hoe de brand is ontstaan is nog onduidelijk.

Update 18.35 uur
De brandweer is met een tweede peleton aan materieel onderweg om de brand te bestrijden. Het gaat om een groot stuk bosgebied tussen Chaam en Gilze. De hulpdiensten zijn opgeschaald naar GRIP1.

Volgens een fotograaf van Omroep Brabant zijn de vlammen meer dan twintig meter hoog.
 
De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant geeft via twitter het advies aan wandelaars en andere recreanten om het gebied te verlaten.
 
Update 18.58 uur
Een helikopter van de politie is opgeroepen en gaat het gebied in kaart te brengen. 
 
Update 19.51 uur
Een nabijgelegen asielzoekerscentrum is ontruimd. De bewoners worden ergens anders opgevangen, dat laat de brandweer weten. Het AZC en een leegstaand schoolgebouw worden bedreigd door de brand.
 
 

#Chaam - eerste foto van de rookwolken van de #natuurbrand. Een tweede peleton brandweer is inmiddels onderweg, daar naast is er zojuist opgeschaald naar GRIP 1. Foto: © Diederik Cools

Posted by BrandweerFotografenTilburg.nl on zondag 17 mei 2015