SyriŽ hekelt trainen rebellen door VS

De Syrische onderminister van buitenlandse zaken heeft zaterdag felle kritiek geuit op een Amerikaans trainingsprogramma voor gematigde rebellenstrijders. Volgens Faisal Mekdad zorgt het trainingsprogramma alleen maar voor meer terrorisme. Bovendien bemoeilijkt het de pogingen om tot een politieke oplossing voor de burgeroorlog in Syrië te komen.

Volgens de Verenigde Staten is het programma onderdeel van een breder plan om een strijdmacht te vormen die het kan opnemen tegen de strijders van de extremistische beweging Islamitische Staat en niet tegen de regering van president Bashar Assad. De training is donderdag in Jordanië van start gegaan. Ook in Turkije, Saudi-Arabië en Qatar worden rebellen getraind.

Mekdad uitte zijn grieven in zijn wekelijkse column in de Libanese krant Al-Binaa. Hij meent dat Washington er verstandiger aan zou doen om diegenen die strijden tegen terrorisme te helpen, in plaats van samen te werken met mensen die volgens Mekdad zelf terroristen zijn. De Syrische regering noemt alle gewapende oppositiestrijders terroristen.