Rusland herdenkt einde WOII met parade

Rusland heeft zaterdag met een grote militaire parade in Moskou herdacht dat zeventig jaar geleden de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Het Russische leger toonde nieuw materieel, waaronder een ultramoderne tank. De Russische president Poetin hield een toespraak voor de veteranen en militairen die zich op het Rode Plein hadden verzameld.

In zijn toespraak zei Poetin dat de bloedbaden die gepaard gaan met oorlogen onderstrepen hoe belangrijk internationale samenwerking is. Maar 'in de afgelopen decennia hebben we gezien dat er pogingen worden gedaan om een unipolaire wereld te scheppen', aldus Poetin. Die frase wordt vaker door Rusland gebruikt om kritiek te leveren op het veronderstelde doel van de Verenigde Staten de wereld te domineren.

Het einde van de Tweede Wereldoorlog is de belangrijkste seculiere feestdag in Rusland. Niet alleen wordt het leed dat de Sovjet-Unie tijdens de oorlog te verduren kreeg herdacht, Rusland probeert zich ook neer te zetten als een baken in de strijd voor vrede en veiligheid.

Europese leiders waren vrijwel allemaal afwezig; de Duitse bondskanselier Angela Merkel komt zondag naar Moskou om de offers van het Rode Leger in de Tweede Wereldoorlog te herdenken. De afwezigheid van Europese regeringsleiders komt voort uit de spanningen die tussen het Westen en Moskou zijn ontstaan vanwege de crisis in het oosten van Oekraïne. Rusland op zijn beurt lijkt zich steeds verder af te keren van Europa en de banden met China aan te halen.

De Chinese president Xi Jinping was aanwezig in Moskou en Poetin had in zijn toespraak speciale aandacht voor de rol van China in de oorlog. Poetin wees erop dat net als de Sovjet-Unie, China 'miljoenen en miljoenen mensen heeft verloren'.

In totaal namen er 16.500 militairen deel aan de parade. Ook werden er zo'n tweehonderd stuks materieel getoond, uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog, maar ook splinternieuw materieel. De parade werd afgesloten met een 'flyover' van gevechtsvliegtuigen. Een groep jagers vloog in een speciale formatie en vormden het nummer 70. Een van de hoogtepunten van de parade was de nieuwe Armata-tank. Volgens sommige militaire analisten is de tank beter dan de westerse tanks. Ook werd een nieuwe lanceerinstallatie voor intercontinentale ballistische raketten getoond.