Voor Zivkovic is geduld soms geen schone zaak

Met een assist op de winnende treffer op Anwar El Ghazi bekroonde Richairo Zivkovic zondag een invalbeurt van een half uur voor Ajax in het thuisduel met Excelsior (1-0). "Ik moet iedere kans grijpen", beseft de aanvaller. "Hoeveel minuten ik ook krijg, ik moet laten zien dat het goed is dat ik start."

Geduld is wel eens geen schone zaak, merkt Zivkovic tijdens zijn eerste seizoen in Amsterdam. "Natuurlijk wil ik snel een basisplaats", zegt de achttienjarige spits, die afgelopen zomer FC Groningen verruilde voor een avontuur in de hoofdstad. "Maar ik moet ook in mezelf investeren. Bij FC Groningen had ik dit seizoen veel meer speeltijd in de eredivisie gekregen. Maar dan was ik nog steeds een spits geweest die veelal na een counter toeslaat. Daar kom ik niet verder mee."

Het liefst wil Zivkovic zo goed worden als Patrick Kluivert, de centrumspits die niet alleen een abonnement op doelpunten had, maar ook anderen bij de club van rood en wit beter liet spelen. "Spits van Ajax zijn, dat is moeilijk", beseft de in Assen geboren aanvaller. "Maar ik zie dat het beter gaat, op trainingen en bij Jong Ajax. Ik heb de juiste keuze gemaakt."

Al achttien doelpunten maakte Zivkovic voor het beloftenelftal van zijn nieuwe club in de Jupiler League. Ook bij afwezigheid van Arkadiusz Milik en Kolbeinn Sigthórsson kreeg hij tegen Excelsior geen basisplaats. "De trainer beslist", erkent Zivkovic. "Ik moet gewoon zorgen dat hij voor mij kiest."

Vanaf de bank zag de zoon van een vader uit Curaçao en moeder uit Servië dat Lasse Schöne tegen Excelsior opnieuw niet kon camoufleren dat hij geen centrumspits is. El Ghazi probeerde de Deen te helpen, maar hij is meer een rechtsbuiten dan centrumaanvaller. Het publiek in de ArenA veerde daarom op toen Zivkovic bij een gelijke stand mocht warmlopen. "Dat was leuk om te horen", zegt de spits, die zichzelf in de eerste minuten van zijn invalbeurt in alle ijver voorbij liep.

"Het is moeilijk om in korte tijd te laten zien wat je kunt. Maar gelukkig gaf ik die assist op El Ghazi. Later werd mijn treffer wegens buitenspel afgekeurd. Maar ik heb me laten zien. Ja, ik weet dat Milik en ook Sigthórsson weer bijna fit zijn. Misschien ga ik woensdag daarom niet mee naar Oekraïne voor het uitduel met Dnjepr Dnjepropetrovsk in de Europa League. Maar ik blijf er alles aan doen om eerste spits van Ajax te worden. Dat moet me gaan lukken", aldus Zivkovic.