Agenten spelen scooterdrama na in Nijmegen

Politieagenten spelen woensdagavond op straat in Nijmegen het scooterdrama na, waarbij een 50-jarige voetganger werd doodgereden. Deze fatale aanrijding speelde zich al vijf jaar geleden af, maar de raadsheren van het gerechtshof uit Den Bosch willen zien wat er destijds precies is gebeurd. Zij volgen de gebeurtenissen woensdagavond vanuit een mobiele zittingszaal langs de route. Ook de verdachten zijn erbij aanwezig.

Twee mannen die toen 19 en 20 jaar waren, wilden in januari 2010 Hotel Belvoir bij de Waalbrug in Nijmegen overvallen. Vlak voor het hotel reed toevallig een politieauto. De mannen schrokken, gaven vol gas en scheurden weg. Op hun vlucht reden ze een voetganger dood, die bij groen licht op een zebrapad liep.

Het gerechtshof in Arnhem sprak het scooterduo vrij van doodslag, omdat niet duidelijk was wie de scooter had bestuurd. Maar de Hoge Raad vond het dat hof in Den Bosch opnieuw moet oordelen, omdat het niet per se noodzakelijk zou zijn om de rolverdeling op de fatale avond precies te weten.

Agenten nemen woensdag de rollen van de verdachten op de scooter en het slachtoffer op zich. De agenten die in 2010 toevallig langsreden, spelen hun eigen rol. Vanuit een mobiele regiekamer krijgen de spelers aanwijzingen, terwijl de raadsheren vragen kunnen stellen aan de verdachten en de toneelspelers. De hele operatie begint om 22.00 uur en duurt naar verwachting tot 05.00 uur de volgende ochtend.

De politie sluit het terrein van de schouw vanaf het Traianusplein bij de Waalbrug tot aan het Keizer Karelplein in Nijmegen af. Omdat dat een doorgaande route is, zullen er op alle snelwegen rondom Nijmegen matrixborden worden geplaatst waarop een omleiding staat aangegeven. Bewoners langs de route krijgen een brief van de gemeente dat ze woensdag hun auto elders moeten parkeren. Ze kunnen hun huis wel bereiken, maar stoepen en straten zijn afgesloten met zwarte schermen.

Het is nog niet bekend wanneer het Bossche hof de zaak tegen de verdachten gaat behandelen.