Juryselectie in proces aanslag marathon Boston

In de Amerikaanse stad Boston wordt maandag begonnen met het selecteren van juryleden voor het proces tegen Dzjochar Tsarnajev, de overlevende verdachte van de aanslag op de marathon van Boston in april 2013. Het zal aan de juryleden zijn om te bepalen of Tsarnajev schuldig is aan de twee explosies waarbij drie mensen omkwamen en meer dan 260 anderen gewond raakten. Als hij schuldig wordt bevonden kan Tsarnajev de doodstraf krijgen.

Het samenstellen van de jury gaat waarschijnlijk enkele weken duren. Dit proces kan nog verdere vertraging oplopen als potentiële juryleden morele bezwaren tegen de doodstraf hebben.

Tsarnajevs advocaten hebben wekenlang geprobeerd het proces te verplaatsen naar een andere stad. Vanwege onder meer de uitgebreide berichtgeving in de media menen de advocaten dat hun cliënt in Boston niet op een eerlijk proces kan rekenen. Ze trokken hierin paralellen met het proces tegen Timothy McVeigh, de man achter de aanslag op een overheidsgebouw in Oklahoma City in 1995 die aan 168 mensen het leven kostte. Zijn proces werd om dezelfde redenen in een andere stad gehouden.

Dzjochar en zijn broer Tamerlan worden ervan verdacht vorig jaar op 15 april twee bommen te hebben laten ontploffen bij de eindstreep van de marathon. De 21-jarige Tsarnajev is meer dan dertig vergrijpen ten laste gelegd. Voor een aantal aanklachten kan hij de doodstraf krijgen. Tsarnajev ontkent schuld.

Na de aanslag volgde een klopjacht op de broers, waarbij zwaar geschut werd ingezet. Tamerlan werd vier dagen later gedood in een vuurgevecht met de politie. Dzjochar raakte gewond, maar kon worden ingerekend.