Leger Nigeria wint terrein op Boko Haram

Het Nigeriaanse leger heeft Chibok heroverd op terreurbeweging Boko Haram. Uit die noordoostelijke stad ontvoerden de moslimextremisten afgelopen voorjaar meer dan tweehonderd schoolmeisjes.

Strijders van Boko Haram namen Chibok donderdag in. Zaterdag zou het regeringsleger de extremisten al weer hebben verdreven. Het leger zegt de stad stevig in handen te hebben en roept gevluchte inwoners - duizenden mensen ontvluchtten de stad eerder deze week - op naar huis terug te keren. Er zou zich geen enkele Boko Haram-strijder meer in de stad ophouden. "Chibok is vrij. Veilig", zei een woordvoerder.

Hoewel Boko Haram Chibok niet meer in handen heeft maakt de groepering in een aantal andere dorpen en steden in het noordoosten van Nigeria nog wel de dienst uit. De groep riep eerder dit jaar in navolging van terreurbeweging Islamitische Staat een kalifaat uit. Van dieven wordt in het openbaar de hand afgehakt. Het roken van een sigaret wordt bestraft met zweepslagen.

Het leger beweerde vorige maand een staakt-het-vuren te hebben afgesloten en dat werd onderhandeld over de vrijlating van de ontvoerde schoolmeisjes. De leider van Boko Haram zei echter in een video dat de meisjes zich allemaal hebben bekeerd tot de islam en dat ze zijn uitgehuwelijkt aan zijn strijders.