Negentig aanhoudingen bij intocht Sint

Bij de intocht van Sinterklaas in Gouda zijn negentig demonstranten aangehouden. Dat zegt de burgemeester van Gouda Milo Schoenmaker (VVD) zaterdag. Het gaat om zowel voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Het totale beeld van de arrestanten is nog onduidelijk, aldus de burgemeester.

De gearresteerde mensen demonstreerden buiten een van de toegewezen locaties voor demonstraties, legde de burgemeester uit. De politie mocht optreden als het kinderfeest in gevaar zou komen. "Demonstranten wisten dat in de stad kon worden gedemonstreerd en dat er voldoende aandacht zou zijn voor het punt dat ze willen maken. Ik snap niet dat mensen dan op eigen houtje in het midden van het kinderfeest de demonstratie voortzetten."

"Ik vind het heel teleurstellend dat het hier zo is gegaan", aldus Schoenmaker. "Het is bedroevend. Ik mag hopen dat we snel af zijn van deze discussie. Het maakt het beleven van het sinterklaasfeest er niet leuker op."

Kort na de uitzending van de intocht werd de sfeer érg grimmig, doordat anti-piettuig de jonge kinderen begon lastig te vallen met 'Sinterklaas bestaat niet!' geroep. Iets waaraan eerder anti-Piet (met een jeugdtrauma) Prem Radhakishun zich al schuldig maakte.

Ook linkse, subsidieslurpende 'documentairemaakster' Sunny Bergman, bekend van - nou ja, niets eigenlijk - is tijdens de intocht gearresteerd. Ze filmde tijdens de intocht de demonstratie tegen zwarte pieten voor haar noem-heel-holland-maar-racistischdocumentaire. (overigens is steunen van de objectieve docu 'Zwart Gemaakt' nog steeds hard nodig!)

Bergman staat bekend als felle tegenstander van het schminken van pieten. Ze behoorde tot de bezwaarmakers die de kwestie bij de rechtbank aankaartten en deed afgelopen week haar uiterste best om Quinsy Gario kort na de uitspraak van de Raad van State te behoeden voor journalisten. Die zouden hem zomaar eens vragen kunnen stellen, en dat kunnen we niet hebben natuurlijk.

Oorspronkelijk was ook haar camera in beslag genomen, maar die heeft ze inmiddels helaas weer terug.

Intussen beweert Quinsy Gario vrolijk dat mensen die zich verkleden als Zwarte Piet, je weet wel; om kinderen pepernoten te geven, neo-nazi's in blackface zijn. Jaja. En laten we vooral niet vergeten dat ongeacht welke aanpassingen we maken en hoe diep we Gario's vuist in onze aars accepteren, het nooit genoeg zal zijn. Zelfs een groene Piet zou racistisch zijn namelijk. Maar ja, we zijn - als we antiPiet en vrouwenmishandelaar Regilio Tuur mogen geloven - sowieso allemaal kutracisten natuurlijk.