Abbas: Israël voert religieuze oorlog

Israël heeft een 'religieuze oorlog' ontketend door steeds meer joodse gelovigen toestemming te geven de Tempelberg te bezoeken. Dat heeft de Palestijnse president Mahmoud Abbas dinsdag gezegd.

De Tempelberg is de heiligste plaats voor de joden. Op de berg bevinden zich tevens de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee, de heiligste plaats voor moslims na Mekka en Medina. Joden mogen de Tempelberg bezoeken, maar mogen er niet bidden.

De afgelopen tijd is het aantal bezoeken van joden toegenomen. Dit heeft al herhaaldelijk tot gevechten geleid en veel moslims vrezen dat Israël meer controle wil over de heilige plaats. Bovendien zijn moslims fel gekant tegen de beperkingen die voor hen gelden en door Israël zijn opgelegd. Volgens de Israëlische autoriteiten gaat het om veiligheidsmaatregelen.

Volgens Abbas zijn de bezoeken van de joodse gelovigen een provocatie. In een toespraak beschuldigde Abbas Israël ervan te proberen het terrein waarop de moskee staat te verdelen, zoals eerder ook is gebeurd bij het Graf van de Aartsvaders bij Hebron op de Westoever. Die plek werd na een schietpartij opgedeeld in een joods en een islamitisch deel.

"Leiders van Israël vergissen zich als ze denken dat ze de Al-Aqsamoskee kunnen opdelen, zoals ze gedaan hebben met de Ibrahimi-moskee (...). Door de moskeeën op te delen hebben ze een religieuze oorlog ontketend en niemand, moslim of christen, zal accepteren dat Jeruzalem van hen zal zijn. Jeruzalem is onze hoofdstad en er worden geen concessies gedaan."

De Israëlische politie heeft in grote steden diverse politie-eenheden gemobiliseerd in een poging verdere incidenten te voorkomen. Het Israëlische leger heeft versterkingen naar de Westoever gestuurd na 'nieuwe inschattingen van de veiligheidssituatie'. "Ik denk dat deze versterkingen de situatie tot bedaren zullen brengen", liet defensieminister Moshe Yaalon weten.