Uitslag MotoGP Grand Prix van Valencia

Márc Márquez heeft het door hem gedomineerde seizoen in de MotoGP afgesloten op de enige passende manier: Met winst in de Grand Prix van Valencia. De Spaanse wereldkampioen pakte zo zijn dertiende zege van het seizoen, waarmee hij het record van Mick Doohan uit 1997 verbeterde. Met de tweede plek bekroonde Valentino Rossi zijn beste seizoen in jaren, goed voor de tweede plaats in de eindstand van het WK.

Zoals wel vaker dit seizoen kende Andrea Iannone een geweldige start. De van de tweede plek gestarte Italiaan pakte de eerste plaats, voor Rossi, Márquez, Dani Pedrosa en Jorge Lorenzo. Al heel snel werd met de witte vlag gezwaaid, ten teken dat rijders vanwege de - lichte - regen van machine mochten wisselen, iets waar geen gebruik van werd gemaakt.

Iannone kon een flink gat slaan, terwijl er achter hem hard gevochten werd in de wat lastige omstandigheden. Vooral de Ducati's van Cal Crutchlow en Andrea Dovizioso gingen plotseling als een speer. Niet veel later kwam Rossi op gang en begon hij het gat naar Iannone wat te verkleinen, terwijl achter hem Márquez, Pedrosa, Crutchlow, Dovizioso en Lorenzo om de derde plek streden.

Na tien ronden slaagde Márquez erin om Rossi bij te halen en er al snel voorbij te gaan, waarna de twee samen vlak achter leider Iannone zaten. Het duurde een ronde voor Márquez de andere Italiaan ook passeerde, hoewel Iannone flink terugvocht. Hij moest echter ook Rossi voorbij laten gaan en niet veel later werd hij tevens gepasseerd door Pedrosa.

Terwijl Márquez vooraan een klein gaatje kon slaan, zakte Iannone verder terug en moest hij vrezen voor zijn vierde plek. Lorenzo kwam immers erg dichtbij, waarna Iannone na zestien ronden even van de baan ging. Niet veel later begon het opnieuw een beetje te regenen en na een paar ronden besloten zowel Lorenzo als Iannone om een motorwissel uit te voeren.

De regen leek echter opnieuw niet door te zetten, met als gevolg dat de gok van Lorenzo en Iannone verkeerd uitpakte. Het duurde zelfs niet lang voor Lorenzo naar binnen ging om zijn race te beëindigen. Daardoor was Rossi, die stevig op de tweede plek reed, zeker van de tweede plaats in de eindstand van het WK.

In de slotronden gebeurde er vooraan niks meer, hoewel er achter het podium nog wel gevochten werd. Teamgenoten Dovizioso en Crutchlow streden om de vierde plek, die gepakt werd door Dovizioso. Daarachter wist Pol Espargaró zijn broer Aleix te verslaan voor de zesde plek. Márquez reed ondertussen staand op zijn motor over de finish, gevolgd door Rossi en Pedrosa.