Drievoudig wereldkampioen gewichtheffen opnieuw in dopingproblemen

Gewichtheffer Marcin Dolega zit voor de tweede keer in zijn loopbaan in de problemen vanwege mogelijk dopinggebruik. De 32-jarige Pool is door de Poolse gewichthefbond voorlopig geschorst, omdat hij ervan verdacht wordt de dopingregels te hebben overtreden. De bond wacht nu op een 'volledige verklaring van de situatie' door de gewichtheffer.

Dolega is drievoudig wereldkampioen in de klasse tot 105 kilogram. Zowel in 2006, 2009 als 2010 pakte hij de wereldtitel, terwijl hij in 2006 ook Europees kampioen werd. Op de Olympische Spelen kwam hij niet verder dan de vierde plek in 2008 in Beijing. Vier jaar later in Londen leek hij de grote favoriet, maar hij kreeg zijn enorme openingsgewicht van 190 kilogram niet de lucht in getild.

Dolega had er in 2004 al bij kunnen zijn op het WK, maar werd toen ook al eens betrapt op het gebruik van verboden middelen. Dat kostte hem een schorsing van twee jaar, waarna hij enkele maanden later zijn eerste wereldtitel pakte. Dit keer zou Dolega tijdens een toernooi in Moskou een verhoogde waarde hebben laten meten van een vorm van nandrolon. De uitslag van de B-staal wordt over twee weken verwacht.

Dolega in actie op de voor hem dramatisch verlopen Spelen van Londen (Foto: Getty)