'Zuid-Afrika wil Spelen 2024 als regels veranderen'

Als het Internationaal Olympisch Comité (IOC) regio's, in plaats van alleen steden, toestaat om een bid uit te brengen om de Olympische Spelen te organiseren kan er een Zuid-Afrikaans bid verwacht worden voor de Spelen van 2024. Dat zegt Molebatsi Bopape, minister van sport, kunst, cultuur en recreatie van de Zuid-Afrikaanse provincie Gauteng.

Tijdens een bijzondere IOC-sessie op 8 en 9 december worden onder de noemer Olympic Agenda 2020 veel wijzigingen verwacht, onder meer wat betreft het proces rond de toewijzing van de Spelen. "Als het IOC de regels zo wijzigt dat ook regio's mee mogen doen, kan men een bid van de provincie Gauteng verwachten", aldus Bopape.

"Ik wil de sportwereld ervan overtuigen dat ik niet voor niks naar deze bijeenkomst in Lausanne gekomen ben. Gauteng zou zonder meer in staat zijn om de Spelen te organiseren. Zo hebben we al het vliegveld van Johannesburg, wat het drukste vliegveld van heel Afrika is." Gauteng is het economische centrum van Zuid-Afrika en huisvest een van de hoofdsteden van het land: Pretoria.

Gevraagd naar een mogelijk concurrerend bid van de stad Durban was Bopape duidelijk: "Er zal dan geen competitie zijn, vooral vanwege de veel betere en verder gevorderde infrastructuur in Gauteng." Zuid-Afrika heeft één keer eerder een bid uitgebracht voor de Spelen. Voor de organisatie van het evenement in 2004 werd Kaapstad verslagen door Rome en de uiteindelijke winnaars Athene.