Frankrijk wil kandidatuur Spelen 2024 crowdfunden

Het Franse olympisch comité CNOSF wil een gooi naar de organisatie van de Olympische Spelen voor 2024 crowdfunden. De kandidatuur van Parijs wordt volgens CNOSF-voorzitter Denis Masseglia niet met publiek geld gefinancierd. Hij zei dinsdag dat een groot deel van de benodigde tachtig miljoen euro met een 24 uur durende inzamelingsactie op televisie kan worden veiliggesteld.

Of Parijs daadwerkelijk de strijd aangaat om de Spelen van 2024 binnen te halen wordt uiterlijk in januari bekend. Vicevoorzitter Bernard Lapasset liet weten dat eerst de IOC-vergadering van december wordt afgewacht. Daar worden veranderingen verwacht voor de biedingsprocedure naar aanleiding van het debacle rond de Winterspelen van 2022. Voor dat evenement zijn alleen Alma-Ata en Beijing nog in de race omdat Europese kandidaten afhaakten vanwege de hoge kosten.

Duitsland heeft tot nu toe als enige bekendgemaakt de Spelen van 2024 te willen organiseren. Berlijn of Hamburg wordt daarvoor naar voren geschoven. De uiteindelijke toewijzing van de olympiade gebeurt pas in 2017.