In container gedumpte baby zat in plastic tas

De baby die zondagochtend vroeg werd gevonden in een ondergrondse vuilcontainer in Amsterdam zat in een plastic zak. Het meisje, dat een lichtgetinte huidskleur heeft, was op de dag van haar vondst tussen de tien en twintig dagen oud en was tot ze werd gedumpt goed verzorgd. De baby is vermoedelijk zaterdagavond of -nacht in de container achtergelaten, meldt de politie dinsdagavond.

Wie de baby heeft achtergelaten, is nog steeds onduidelijk. Het meisje had volgens de politie vermoedelijk een hielprik gehad, aangezien ze een krasje en een pleister op haar voet heeft.

Op de onderrug en billen van het meisje zit een blauwgekleurde pigmentvlek, een soort moedervlek. Het gaat hierbij niet om een verwonding, benadrukt de politie. Het kind heeft daarnaast aan beide ringvingers een afwijking, waardoor die vingers permanent gebogen zijn.

Het meisje was gekleed toen ze werd aangetroffen in de ondergrondse vuilcontainer aan de Fritz Conijnstraat. Een passant had het kind horen huilen en de politie gewaarschuwd.

Het kind maakt het volgens de politie inmiddels goed. Ze is eerst opgevangen in een ziekenhuis, waar ze snel vooruit ging. Ze zit nu in een pleeggezin. Jeugdbescherming is op dit moment officieel haar voogd.

De politie roept mensen die misschien meer weten op zich te melden. Met het oog op de hielprik worden ook mensen uit de medische wereld die meer weten gevraagd zich te melden. Wie zich gebonden voelt aan een medisch beroepsgeheim, wordt verzocht zich te richten tot het adviesorgaan van hun beroepsgroep.