Brussel blijft Griekenland steunen

Brussel zal alle noodzakelijke middelen inzetten om Griekenland aan betaalbaar kapitaal te helpen. Die geruststellende woorden sprak eurocommissaris Jyrki Katainen van monetaire zaken donderdag kort nadat de Griekse rente was opgelopen tot ver boven de acht procent. "Er bestaat geen twijfel dat we Griekenland blijven helpen", aldus de Fin.

Volgens Katainen heeft het Zuid-Europese land de afgelopen jaren een hoeveelheid hervormingen doorgevoerd 'die haar weerga niet kent'. Hoewel de Grieken de teugels absoluut nog niet kunnen laten vieren, zijn er wel 'duidelijke tekenen' dat het de goede kant op gaat met Griekenland, zo stelde de eurocommissaris.

Ook de komende tijd zet Brussel zich nog vol in om de terugkeer van Griekenland op de kapitaalmarkten zo soepel mogelijk te laten verlopen. De Europese Commissie werkt daarbij nauw samen met de Griekse overheid om het volgende pakket met hervormingen door te voeren, aldus Katainen.

Griekenland kreeg tot dusver 240 miljard euro aan noodsteun, om te voorkomen dat het land zou omvallen. Het land leek even weer op eigen benen te kunnen staan, totdat premier Antonis Samaras onlangs liet weten het Europese steunprogramma vervroegd te willen verlaten. Bij aandeelhouders leidde die uitspraak tot zorgen, waarna de Griekse rente in korte tijd scherp opliep.